Friends op Netflix

10 redenen waarom je Friends op Netflix (weer) moet gaan kijken

Happy New Year beste Netflix-vrienden! We zitten alweer in het jaar 2018, wat klinkt dat ongelooflijk futuristisch he? Toch beginnen we het jaar met een trip down Memory Lane, want sinds vandaag staat eindelijk de populaire sitcom Friends op Netflix. Wat hebben we daar lang op gewacht. In dit artikel hebben we 10 redenen uiteen gezet waarom je NU nog Friends moet gaan (her)kijken.

Misschien ben je net zo’n grote fan als wij zijn en hoeven we je dat helemaal niet te vertellen, maar misschien is je geheugen gereset na de jaren ’90.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je toen nog te klein was om van Friends te genieten en dat je meer interesse in de Teletubbies. Wij vellen geen oordeel. Maar daarom nemen we je mee op een Friends-tour, zodat je het jaar 2018 gelijk al met 6 nieuwe vrienden kunt starten!

Dus waarom moet je deze legendarische sitcom gaan kijken? Wel, hierom:

1: De intro ‘I’ll be there for you’ van The Rembrandts
We zullen beginnen met het letterlijke begin van Friends. Een goede serie of sitcom moet ook een goede intro hebben en dat is bij Friends dan ook zeker het geval.

Wie kent nu niet het aanstekelijke ‘I’ll be there for you’, ingezongen door de band The Rembrandts? Wie klapt er nu niet mee met de vier snelle tikken na de eerste gezongen zin? En wie voelt nu niet de warmte van vriendschap nadat het niet jouw dag was, of jouw week, of jouw maand of zelfs jouw jaar? Je vrienden zijn er voor je! En het is gewoon supercatchy.

De intro groeide uit tot een van de bekendste uit tv-land en kent inmiddels vele parodieen met o.a. Harry Potter, Trump, Star Wars, the Big Bang Theory en zelfs van een club bekende dictators. Zelf vonden we deze van het spel GTA-V heel tof gedaan.

2: De karakters van de 6 vrienden
De zes vrienden, Ross, Monica, Chandler, Joey, Phoebe en Rachel, hebben elk hun eigen unieke karakter. Dat heeft iedereen natuurlijk, maar in Friends wordt het zo fijn uitgewerkt en vullen ze elkaar goed aan.

Bovendien kun je vaak in elk van de karakters wel een stukje van jezelf herkennen. Sarcastische Chandler, vrijzinnige en gekke Phoebe, flirterige Joey, competitieve Monica, eigenwijze daddy’s girl Rachel en nerdy Ross, ze hebben zo hun eigen trekjes.

De zes hebben ook allemaal humor, hoewel het per personage verschilt hoe het tot uiting komt. Welk personage is jouw favoriet?

3: Het herkenbare alledaagse leven
Het mooie aan Friends is dat de vrienden een heel alledaags leven leiden waarin ze situaties tegenkomen die wij als kijker ook tegenkomen in ons eigen leven.

Zo moet iedereen wel belangrijke keuzes maken in zijn carrière, krijgen ze allemaal te maken met liefdesperikelen en hebben ze soms de handen vol aan familieproblemen.

Net zoals wijzelf ook volwassen zijn geworden of nog moeten worden, groeien de karakters uit van twintigers die hun plek in de maatschappij zoeken, naar zekere dertigers die het behoorlijk op de rit hebben.

Het beste voorbeeld is Rachel, die in de eerste aflevering als wanhopige bruid die van haar eigen huwelijk wegrent en eigenlijk nog een meisje is die niet zo goed weet hoe het werkt in de wereld, naar een volwassen vrouw die een topbaan in de mode-industrie verdient.

Ook de andere vrienden hebben zo hun worstelingen door de serie heen, maar ook zij weten zich verder te ontwikkelen.

Het leven heeft zijn ups en downs en dat is ook wat je ziet bij de vrienden. Gelukkig hebben ze elkaar om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Het voelt dan ook bijna alsof het je eigen vrienden zijn. Lekker, toch?

4: De running gags
Net als een goede intro, heeft een goede sitcom natuurlijk ook running gags, oftewel terugkerende grappen. Friends zit bomvol met zulke grappen en sommige hiervan werden zelfs ‘in het echte leven’ gebruikt.

Wat dacht je van de legendarische uitspraak ‘Oh…My…God!’ van Chandler’s (ex)vriendin Janice, die hiermee de zes vrienden vaak liet verstijven omdat haar stem door merg en been ging.

Actrice Maggie Wheeler heeft in het echt gelukkig niet zo’n penetrante nasale stem en ze geeft in dit filmpje en inkijkje in het karakter van Janice. Als je goed oplet, kun je haar Oh My God straks feilloos nadoen!

Wat we ook steeds terugzien, zijn de flashbacks waarin de vrienden in hun vroegere jaren te zien zijn. Dan zie je gelijk hoe dik Monica vroeger was en dat is iets waar gedurende de serie steeds grappend aan gerefereerd wordt. Hetzelfde geldt -in mindere mate- voor Rachel’s neus en de kapsels van Chandler en Ross.

Over Ross gesproken, hij verzamelt gedurende de serie maar liefst drie scheidingen bij elkaar. Ook hierover vliegen de grappen over tafel. Check onderstaand voorbeeld over de ‘gescheiden mannen-club’ van Ross.

5: Chandler’s vermeende homoseksualiteit en vrouwelijkheid
Chandler heeft gedurende de serie een aantal vriendinnen en we zijn zelfs getuige op zijn bruiloft met een vrouw. Toch worden er constant grappen en referenties gemaakt over een eventuele homoseksuele kant van Chandler. En die zijn wat ons betreft hilarisch.

Op zijn werk (wat doet hij eigenlijk voor werk??) denken de collega’s dat Chandler op mannen valt. Ze proberen zelfs een man aan hem te koppelen! Ook zijn vrienden moeten toegeven dat ze dit ook eerst dachten.

Verder worden er allerlei (seksuele/gender stereotype) homoseksuele en vrouwelijke referenties naar hem gemaakt: Hij houdt van de musical Annie, hij kan heel goed wenkbrauwen epileren, hij vindt Rachel’s kleding ‘stunning’ en Joey denkt dat hij meegaat op een gay cruise.

Het genderneutraal-debat uit 2017 ten spijt, wij kunnen echt om de homoseksuele en vrouwelijke verwijzingen naar Chandler lachen en hierin zullen we niet de enigen zijn.

A pretty little girl!

6: We were on a break
“We were on a break!”, “We were NOT on a break!”. Wie kent deze discussie nou niet? De relatie tussen Ross en Rachel is een belangrijke verhaallijn door de 10 seizoenen heen en deze relatie bleek een behoorlijk heftige rollercoaster te zijn met zijn ups en downs.

Ook wanneer de twee andere partners hebben, refereren ze regelmatig naar elkaar waaruit eigenlijk wel blijkt dat ze elkaar nooit helemaal kunnen loslaten. En dat kunnen we als kijker ook niet, vandaar dat het zeker in de lijst met redenen waarom je Friends moet kijken, hoort.

Als je de zin wel kent, maar nooit Friends hebt gekeken, is dit natuurlijk de uitgelezen kans om nou te kijken wat het precies betekent!

‘We were (not) on a break’ hoor je in elk seizoen wel een keer terugkomen, ook wanneer het helemaal niet om Ross of Rachel gaat.

Daarmee is het absoluut een van de meest iconische zinnen van de serie. Wat denk jij, waren ze nou on a break, of niet? #teamRoss #teamRachel. Laat het ons weten in een reactie op FACEBOOK.

Duidelijk Ross, you were on a break!

7: Nostalgie
Friends is een ontzettend goed handvat om een heerlijk nostalgisch gevoel te krijgen. Natuurlijk is de serie in de jaren ’90 en deels ook in de ’00 geproduceerd, dus dat zie je. Maar de hele sfeer is zo fijn nostalgisch.

De vrienden hangen lekker bij elkaar op de bank in dat koffiehuis Central Perk, ze praten echt face-to-face met elkaar zonder dat ze verslaafd zijn aan hun telefoon en ze gebruiken regelmatig old school voorwerpen als videobanden.

En natuurlijk hebben ze nog kleding en kapsels uit dat decennium. Misschien liep je er vroeger zelf ook zo bij. Of misschien had je zelfs The Rachel als kapsel? Aah, die goede tijden toch.

8: Monica en Chandler
Nog zo’n powerduo dat de serie zo heeft verrijkt: Monica en Chandler. De twee zijn aan het einde van seizoen 4, begin seizoen 5 min of meer toevallig bij elkaar gekomen en zijn daarna niet meer van elkaar weggegaan.

Hoewel, toeval? Zullen ze niet diep van binnen al wat aantrekkingskracht naar elkaar hebben gehad?

Als je de afleveringen achter elkaar bekijkt, ga je, net als bij Ross en Rachel, met de twee mee in hun intense relatie.

9: Tijdloos (ondanks kritisch NRC-artikel)
Friends leverde zijn eerste aflevering af in 1994. Dat is gewoon 24 jaar geleden! Toch voelt Friends niet ouderwets en vinden we de sitcom anno 2018 nog steeds leuk.

Een maand geleden plaatste het NRC een artikel waarin werd gesteld dat Friends wél ouderwets en verouderd is, omdat het ‘wit, seksistisch en LGBT-onvriendelijk’ zou zijn.

Hierin wordt een journaliste aangehaald die Chandler het ergste personage vindt omdat hij zijn transgender-vader zou veroordelen om wie hij is. Wij zien echter een personage dat gewoon moeite heeft gehad dat zijn vader een vrouw werd en dat lijkt ons geen abnormale reactie.

Dat wil toch niet gelijk zeggen dat hij transmannen- en vrouwen veroordeelt? Bovendien was Friends een van de eerste tv-series waarin een homohuwelijk werd voltrokken (nog voor het legaal bestond), dus of de serie nou echt LGBT-onvriendelijk is? En dat het een te witte cast zou zijn, tja… Anno 2018 zou er wellicht wat meer diversiteit inzitten maar ook een club van 6 witte vrienden vinden we geen abnormale en onrealistische weerspiegeling

Wij zien Friends gewoon nog steeds als een onwijs leuke en vermakelijke serie waar je nog steeds hard om moet lachen. Sommige scene’s blijven gewoon legendarisch, hoe oud de serie ook wordt en hoe erg de maatschappij ook verandert. We denken dat je Friends ook niet perse met een 2018-bril op moet bekijken, maar dat je er gewoon lekker van moet genieten. En mocht je Friends zelf wel hopeloos ouderwets vinden, dan kun je natuurlijk heel makkelijk een andere serie opzetten.

10: Ross
We besluiten deze reeks met een ode aan het personage dat wat ons betreft nogal eens onderschat is: Ross. Ross wordt door sommigen gezien als een serieuze, nerdy professor die op dino’s kickt, maar wij zien zeker ook een oprechte man met heel veel humor, intelligentie en compassie.

Ook belandt hij regelmatig in de meest hilarische situaties, die alleen maar grappiger worden door het acteerwerk van David Schwimmer.

Enkele fantastische momenten met Ross die: keyboard speelt, doedelzak speelt, kwaad wordt om zijn speciale sandwich, het systeem van de zonnestudio niet begrijpt, zijn tanden bleekt en een Brits accent uit de hoge hoed tovert.

De kenners weten natuurlijk waar we het over hebben, de Friends-newbie’s moeten het snel maar bekijken!

Onze favoriet is het bespelen van de doedelzak en die scene kun je alvast hieronder checken. Let ook even op het einde, waar Jennifer Aniston als Rachel haar lachen niet in kan houden wanneer Phoebe met Ross meezingt:

Hopla, dat waren ze. 10 Redenen waarom je nu lekker Friends moet gaan bekijken. En dat allemaal zonder reclame, dus dat kijkt allemaal lekker door.

Dat is nog eens een fijn en ontspannend begin van het nieuwe jaar. We hopen dat jullie veel plezier van Friends op Netflix gaan hebben en dat de zes vrienden je een boel vrolijkheid bezorgen.