Narcos (2015-): 10 redenen waarom je moet kijken

[yasr_overall_rating size=”small”]

Buenos dias amigos! Zoals jullie wellicht weten, zijn wij grote fans van de serie Narcos. Wie weet zijn jullie dat ook, want de serie heeft al vele Netflix-harten veroverd. Hoor jij daar nog niet bij? Of heb je een vriend(in) die nog steeds geen idee heeft wanneer je het over Pablo, Murphy en Peña hebt? (‘Narcos, dat kun je toch eten met een salsadip?’) Lees dan even verder, want hier komen 10 redenen waarom jij (of je vriend/in) wat ons betreft snel aan het Narcossen moet. Vamos!

1: Narcos is gewoon rete-spannend. 
Tsja, een van de simpelste maar belangrijkste redenen om de serie op Netflix NL op te zetten. Men neme een drugskartel en een man die daar stinkend rijk van wordt, heel veel ambtenaren omkoopt of bedreigt en het hele land naar zich toetrekt. Met natuurlijk als gevolg dat er op hem gejaagd wordt door de Colombiaanse regering en door internationale anti-drugseenheden. En dat is een bloedige strijd. Niets of niemand wordt ontzien en het hele land is in de ban van de drugsbaron. Gaan de jagers Pablo pakken of is hij hen allemaal te slim af? Gaat iemand hem verraden? Elke aflevering eindigt in ieder geval met een spannende cliffhanger waarna je snel naar de volgende aflevering wilt gaan.

2: Narcos is gebaseerd op echte gebeurtenissen
Pablo Escobar is natuurlijk geen verzonnen personage, het is daadwerkelijk iemand geweest die Colombia in zijn greep had. En dat maakt het dat deze serie zo verbazingwekkend is om naar te kijken. Niet alles is historisch -hier en daar zitten wel fictieve dingen-, maar deze beklemmende drugsoorlog heeft natuurlijk wel plaatsgevonden en veel van de personages hebben ook ‘in het echt’ rondgewandeld en geschoten.

3: Pablo heeft meer verstand van mode dan Kanye West
Fashionista’s opgelet! De ongekroonde koning van de modewereld vind je toch echt alleen maar in deze serie en nergens anders. Pablo heeft namelijk de meest fantastische outfits die je je kunt bedenken. Het mooie is dat Pablo gewoon zijn eigen mode-instinct volgt en schijt heeft aan de trends uit Milaan en Parijs. En hij heeft daar geen glimmende Armani-pakken voor nodig, hij draagt gewone Pablo-truien. Hij kan dat gewoon. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, draagt hij echt alles: van een marineankertje, een subtiel knoopje of de nieuwste ‘oude’ trui van Benetton. Wij voorspellen dat de Pablo-truien deze Kerst hot items gaan worden!

Narcos truien Pablo
Een greep uit Pablo’s kledingkast. Bron: Narcos/Netflix.

4: Leer een beetje español met Don Pablo
Un, dos, tres, playa en cerveza kennen we intussen allemaal wel. Daarom is Narcos een fijne aanvulling op je kennis van de Spaanse taal want Pablo leert je de mooiste woorden en uitdrukkingen uit het Spaans bij. ‘Plata o plomo’ is natuurlijk een klassieker (geld of een loden kogel in je knar), maar wat dacht je bijvoorbeeld van zinnen als ‘hijo de puta’ of een bazenwoordje als ‘patrón’. Bekijk onderstaand filmpje en leer het zelf van Pablo/Wagner himself. Disclaimer: Weet wanneer je deze woorden wel en niet kunt gebruiken ;-). Onze favorieten? ‘Coma mierda’ en ‘malditos malparidos’!

5: Que musica mas bonita! Een trip naar Zuid-Amerika met heerlijke muziek
Warm, zwoel, sensueel, emotioneel…dat is de Zuid-Amerikaanse muziek wat ons betreft in een notendop. En de makers van Narcos maken er veelvuldig gebruik van zodat je jezelf in een rap-tempo in Zuid-Amerika waant. Het is natuurlijk beter om dit met eigen oren te beluisteren dus hier is het heerlijke intronummer ‘Tuyo’ van Rodrigo Amarente. Inclusief lyrics, zodat je straks elke letter kunt meezingen.

6: Wagner Moura is een baas
De Braziliaanse acteur Wagner Moura (die in de rol van Pablo kruipt) is voor ons een van de redenen waarom Narcos zo’n feest is om naar te kijken, want deze held geeft echt een heerlijke invulling aan de rol die hij heeft gekregen. Wagner Moura is in staat om een Escobar neer te zetten die meerdere gezichten heeft; Pablo is eng, intimiderend, enigszins sukkelig, liefdevol naar zijn familie en zeker ook kwetsbaar. En dat resulteert in een personage dat uitermate intrigeert. Voor deze rol heeft dhr. Moura een bierbuikje moeten kweken om het postuur van Escobar te krijgen en moest hij de schoolbanken in om Spaans te leren. En kijk hem nou shinen in Narcos! Muy bien!

7: Narcos stelt jou de keuze wat je van Pablo vindt
De serie doet iets heel eigenaardigs met het personage Pablo Escobar. We weten allemaal wel dat hij een grote, rijke cocainebaas was en dat hij veel kwaads op zijn geweten heeft (en dat zien we ook). Maar we zien ook een andere kant van Don Pablo. Hij is namelijk ook een man die zielsveel van zijn vrouw en kinderen houdt en het idee dat zij mogelijk gevaar lopen, kwelt hem enorm. Als Escobar samen is met zijn kinderen, speelt hij met ze en geeft hen knuffels en aaien over de bol. Ook zien we hoe veel mensen met Pablo weglopen omdat hij zich het lot van de minder bedeelden in Medellin aantrok en sportveldjes en huizen liet bouwen voor de arme bevolking. Hij werd zelfs gekozen tot volksvertegenwoordiger (ook te zien in Narcos), dus dat duidt op een behoorlijke aanhang van dhr. Escobar. Bovendien zien we niet alleen de machtige drugsbaron Escobar, maar soms ook de eenzame man op wiens bestaan gejaagd wordt. Mede door de blikken van acteur Moura, ga je vanzelf (bijna) empathie met Escobar voelen. En dat is raar, maar wel buitengewoon fascinerend aan het personage Escobar. Het dubbelzinnige aan Escobar’s personage in Narcos geeft je als kijker de ruimte om te denken van Escobar wat je wilt.

8. Het superduo Murphy en Peña
Naast Pablo Escobar, vinden we ook in het duo Murphy en Peña twee toffe karakters. De twee werken samen in de jacht op Escobar en de ontmanteling van het Medellin-kartel. Steve Murphy (Boyd Holbrook), voorzien van een blonde jaren ’80 snor, verhuist met zijn vrouw en kind naar Colombia om zich voor deze missie in te zetten. Hij krijgt daarbij dus de hulp van Javier Peña (Pedro Pascal), die het land Colombia goed kent, maar van wie we verder niet heel veel van zijn persoonlijke leven weten. Wat we wel weten, is dat het twee harde werkers zijn en niet te beroerd zijn om risico’s te nemen om hun doel te bereiken. Samen belanden ze in bloedstollende situaties, maar gelukkig staan ze samen sterk en komen ze een heel eind. Overigens zijn er nog meer fascinerende personages, zoals Kolonel Carrillo, president Gaviria, Tata, La Quica en Limón (zie reden 10).

Narcos
Kolonel Carrillo, Murphy en Pena bekijken de situatie. Bron: Narcos/Netflix

9. Hoe wordt je succesvol zakenman? Een businessclass van P. Escobar
Heb je een eigen bedrijf of ben je van plan dit binnenkort op te richten? Ga je dan zeker verdiepen in het zakenwereldje door naar de serie te kijken. Huh? Kun je iets leren van cocaïne handel? Ja zeker. Of nou ja, niet zo zeer van de cocaïne business maar wel van de zakelijke troefjes van Escobar (en nee, we bedoelen niet het omkopen of omleggen van andere mensen 😉 ). Bekijk onderstaand filmpje van Cinematica, waarin je zult zien dat Pablo je 11 waardevolle business-lessen bij kan brengen. Laat die eurootjes maar rollen!

https://www.youtube.com/watch?v=3rRYBjRTB-A

10. De waarde van loyaliteit volgens Limón
‘When life gives you lemons…make him your friend’. In seizoen 2 maken we kennis met Limón (Spaans voor citroen dus). Deze Limón (Leynar Gomez) heet eigenlijk Alvaro de Jesus Agudelo en is een taxichauffeur die prostituees door heel Medellin vervoert. Hij rolt eigenlijk heel gemakkelijk het Escobar-netwerk in wanneer El Patrón een chauffeur zoekt. Hij vervult die taak braaf, maar ontpopt zich ook tot compagnon en bodyguard van Escobar. Met gevaar voor eigen leven. Maar dat deert hem niet, want hij is een groot bewonderaar van Escobar, hij heeft tenslotte veel geld gestoken in de wijk waar Limón is opgegroeid en daar is hij hem nog steeds dankbaar voor. Hoewel ze natuurlijk in een vuil milieu zitten, is de band tussen Escobar en Limón aandoenlijk om te volgen. Zeker in het verloop van seizoen 2, lijkt Escobar zich steeds meer, tot het bittere-lemon-eind, tot deze knul te wenden. Op hem kan hij tenminste vertrouwen.

Narcos Limon
Limon en Pablo. Bron: Narcos/Netflix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.