4th of July Netflix

4th of July: De USA op Netflix

Happy 4th of July everyone! De Amerikanen zijn vandaag aan de andere kant van de oceaan weer in een feestelijke en vooral patriottistische stemming. Wil je ook wat van deze nationale, Amerikaanse feestdag meemaken? Spit dit lijstje dan even door want we hebben een aantal über-Amerikaanse films op een rijtje gezet. 

Voordat we daadwerkelijk naar het lijstje toegaan, nog even een korte schets van de herkomst van deze dag. Want wat vieren de Amerikanen eigenlijk? De Amerikaanse Revolutie leidde er toe dat op 4 juli 1776 de 13 koloniën hun onafhankelijk ten opzichte van Groot-Brittannie uitriepen. Dit belangrijke beginpunt van de nieuwe natie, zou uitgroeien tot een iconische en historische datum. Tegenwoordig staat 4 juli vooral in het tegen van het laten zien van nationale symbolen (vlaggen, honkbal etc.) en het afsteken van heel veel vuurwerk. In New York City heb je ook nog eens de beroemde ‘Nathan’s Hot Dog Eating Contest’, oftewel, de wedstrijd om zo veel mogelijk hotdogs naar binnen te werken binnen een bepaalde tijd. Hoe Amerikaans wil je het hebben?

Het Amerikaanse nationalisme en patriottisme is uiteraard in veel films te vinden. We hebben voor dit lijstje een aantal categorieën erbij gehaald waarin we per categorie een aantal typische ‘USA’ films erbij halen.

Inhoud

Superhelden

Waar we in Nederland nogal van de nuchtere kant zijn, zijn ze in de VS wat uitgesprokener in hun behoefte aan superhelden. Maar dat is ook niet heel vreemd toch? New York City wordt constant onder vuur genomen door kwaadaardige troepen en eerzuchtige mannetjes, het Witte Huis ligt ook regelmatig in een frontlinie en Californië wil ook nog wel eens slachtoffer worden van sterke natuurkrachten. Afgezien van deze Hollywood clichés, is er ook nog een serieuze noot aan het bestaan van superhelden toe te voegen. Na de aanvallen van 9/11 was een groot trauma in het land en verkeerden mensen in een tijd van onzekerheid en verminderde stabiliteit. Er ontstond een grote behoefte aan een beschermend figuur voor de mensen. Waar dat politiek gezien niet altijd even goed lukte, bood Hollywood een groot escapisme voor het land door films met superhelden te produceren. In dit post-9/11 tijdperk zijn de superhelden nog steeds gigantisch populair en hebben ze de Amerikaanse identiteit kunnen hervinden/versterken. Zie daar bijvoorbeeld de productie van Spiderman 1, 2 en 3. Een doodnormale jongen wordt gebeten door een spin en krijgt daardoor onvoorstelbare superkrachten en weet daarmee de inwoners van New York te redden. Hoewel Spiderman al voor 9/11 in de maak was, kreeg de film extra veel betekenis en succes nadat de VS hevig getraumatiseerd raakte. Het bijzondere aan veel superhelden in het post 9/11-tijdperk is dat ze wel op een bepaalde manier menselijk blijven, hun kwetsbaarheden hebben en makkelijker zijn geworden om je als kijker mee te identificeren. Ze bieden bovendien een heroïsch escapisme die je als kijker bepaalde waardes meegeven over oorlog, opoffering en moed, en laten de strijd tussen goed en kwaad vaak in voordeel van de goede kant beslist worden.

Captain America
Hup Captain America!

Op Netflix zijn er een aantal van deze superhelden te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Captain America: The Winder Soldier? Een film waarin de iconische Captain America centraal staat. Wist je overigens dat Captain America gecreëerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en toen uitgroeide tot patriottisch symbool?

Films op Netflix in deze catagorie:

 • Batman Begins & Batman The Dark Knight
 • Captain America: The Winder Soldier
 • Spiderman 1, 2 en 3
 • Daredevil (serie)
 • Iron Man 3
 • Kick-ass en Kick-ass 2 (comedies)
 • Marvel Anime’s: X-Men, Ironman & Hulk, Wolverine, Maximum Overload (Lego)
The Joker
Een goede superhelden-film moet ook een geweldige bad guy hebben. Heath Ledger was fenomenaal als The Joker in The Dark Knight.

Oorlog en victorie

De volgende categorie is er eentje waarin de Amerikanen een tweeledige relatie mee hebben: Oorlog. Enerzijds zijn er talloze films over Amerikaanse overwinningen en victories in oorlogen, anderzijds zijn traumatisch verlopen oorlogen ook doorgebroken in Hollywood. Oorlogen en conflicten als de Vietnam-oorlog, de Koreaanse oorlog en wat recenter de Irak-oorlog hebben de pijnlijke kant van de Amerikaanse militaire geschiedenis laten zien. Films als The Deer Hunter en Apocalypse Now wisten de krankzinnigheid en hopeloosheid van de oorlog in de betrokken gebieden te weergeven en daarmee ook de kwetsbare kant van de Amerikaanse militairen (én samenleving!). Maar als er in militair opzicht glorieuze momenten te beleven zijn, zal Hollywood daar natuurlijk niet voor terugdeinzen. Zeker ook omdat militairen een gerespecteerde status hebben in de VS. Zodoende kregen we films waarin VS als winnende (of in ieder geval de goede) partij uit de bus kwam, als Zero Dark Thirty, Rambo, Team America, Inglourious Basterds, Saving Private Ryan. Vreemd genoeg zijn er niet bijster veel films over de War of Independence, wat vandaag notabene gevierd wordt.

Saving Private Ryan
Saving Private Ryan met Amerikaanse helden

Films als Saving Private Ryan zijn niet per definitie een aaneenschakeling van glorieuze Amerikaanse momenten uit de oorlog. Ze laten ook heus de wrede kanten van oorlog zien. Toch is het wat ons betreft patriottisch Amerikaans te noemen omdat de soldaten bepaalde waarden uitdragen waar mede-Amerikanen trots op zijn; strijd, moed, doorzettingsvermogen, het uitschakelen van vijanden en het redden van lokale bevolking. Bovendien ligt de sympathie van de kijker vaak aan de kant van de Yankees.

Films op Netflix in deze categorie: 

 • Saving Private Ryan
 • Rambo
 • Zero Dark Thirty (“Ladies and gentlemen, we got him” – Part 2)
 • The Kingdom (no way dat de Yankees zich laten verslaan, toch?)
 • The Hurt Locker (met wederom met Amerikanen die de boel veiliger proberen te maken)
 • The Expendables (Amerikaanse klerenkasten komen dictators een lesje leren)

Er zijn natuurlijk vele films waarin de VS het opneemt tegen louche figuren, maar we vonden dat deze titels wel een aardige portie ‘Go Team USA’-spirit hadden.

The Expendables
Voor al uw geo-politieke oplossingen: Bel Bruce, Sylvester en Arnold en het wordt geregeld.

Amerikaanse cultuur

Dan een categorie waarin we de Amerikaanse cultuur uitlichten, want ook dit speelt een rol in nationalistische belevingen van Amerikanen (en uiteraard elk ander volk). Zeker in een wereld waarin de Amerikaanse cultuur een geglobaliseerd karakter kent, is het leuk om even verder te kijken naar wat dit dan precies is. Iedereen zal heeft waarschijnlijk een ander beeld in zijn/haar hoofd wanneer er aan de Amerikaanse cultuur gedacht wordt. De vlag is natuurlijk bij uitstek een bekend symbool, of het Vrijheidsbeeld. Misschien denk je aan realityshows a la Honey Boo Boo en Keeping up with the Kardashians. Of ga je misschien toch voor Walmart-winkels en hun best wel vreemde klanten? Het kan natuurlijk allemaal. Persoonlijk denken wij snel aan het super-commerciële karakter van…ja…eigenlijk alles wel. Ook denken we aan nostalgie en met name de jaren ’50 en ’60. Combineer deze twee factoren en je komt uit bij…

Mad Men
Adman Don Draper

…Mad Men! Deze prachtserie is wat ons betreft een summum van de Amerikaanse cultuur. Niet zozeer de productie zelf, maar inhoudelijk des te meer. De serie van Matthew Weiner neemt je echt helemaal mee in het New York van de jaren ’60, waar je figuren als Don Draper en Peggy Olsen ontmoet. Don is een ‘adman’, hij werkt bij een groot reclamebureau en is in staat om je een vieze luier te verkopen. Mad Men neemt je stilletjes aan mee door dit roerige decennium en daarbij krijg je heel veel mee uit het toenmalige tijdperk. Het wordt vaak geprezen om de historische accuraatheid. Je ziet de impact van de verkiezing van de jonge president Kennedy, het imago van roken dat aan kritiek onderhevig is, mannen en vrouwen in de prachtigste kleding en je krijgt heerlijke muziek voorgeschoteld. Bovendien werkt Don aan campagnes voor merken als Jaguar en Lucky Strike, waardoor je het ’typisch Amerikaanse’ karakter van commercie krijgt. Tel daarbij de maatschappelijke ontwikkelingen als feminisme en burgerrechten bij op en je hebt echt een fascinerende cocktail van de Amerikaanse cultuur en samenleving te pakken. Wel dient gezegd te worden dat dit zich afspeelt in  New York. De scenes die zich in Illinois en Californië afspelen, krijgen een heel ander karakter en eigen cultuur ten opzichte van New York (hoewel daar ook stereotype Amerikaanse elementen te vinden zijn).

Modern Family 5
Modern Family met de Pritchett’s, Dunphy’s en Delgado’s

Een andere manier om wat Amerikaanse cultuur op te snuiven, is om gewoon wat sitcoms te gaan kijken met typische en minder typische Amerikaanse families. Iedere sitcom behandelt wel typisch Amerikaanse thema’s met betrekking tot feestdagen, eten en sport. Wat ons betreft is Modern Family absoluut een topaanrader. Een lekker luchtige sitcom met een ‘all American family’, waarbij de verhoudingen soms een beetje vreemd lopen. Intussen krijg je wel veel aspecten uit de Amerikaanse cultuur mee. Denk bijvoorbeeld aan grappen en stereotype beelden die Amerikanen zelf maken en hebben, of de sociale verhoudingen op een ‘high school’. Zet dit lekker aan en laat je adopteren door deze maffe familie.

Films en series op Netflix in deze categorie:

Sitcoms met Amerikaanse families:

 • Modern Family
 • Family Guy
 • Married with Children
 • Arrested Development

Sport, muziek en eten:

 • Moneyball
 • Walk the Line (op naar Nashville met Johnny Cash!)
 • Fastfood Nation
 • Supersize Me 

Natuur en omgeving:

 • On the Road
 • Brokeback Mountain
 • Yellowstone (documentaire over het Yellowstone National Park)
Yellowstone
Adembenemende plaatjes uit Yellowstone. Aanrader voor natuurliefhebbers!

Amerikaanse politiek:

Tot slot bespreken we de laatste categorie van vandaag en dat is politiek. Want uiteraard zijn begrippen als nationalisme en patriottisme van toepassing. Op politiek niveau wordt er snel naar nationale symbolen gegrepen om onder andere beter de eenheid van het land te bewaren. Dit gebeurt in het ‘echte’ politieke leven, maar natuurlijk net zo goed in fictie-producties. Denk maar aan House of Cards met Kevin Spacey en Robin Wright; het Capitool en het Witte Huis hangen vol met portretten van roemruchte presidenten die veel betekenis gaven aan de ontwikkeling van het land. Of denk aan het veelvuldig gebruik maken van de Amerikaanse vlag, en het sterk profileren van Amerika wanneer er contact is met het buitenland (China, Rusland etc.). Maar het komt het meest naar voren bij verkiezingen, want wanneer je je in de VS verkiesbaar stelt, kun je niet anders dan een zware nadruk leggen op hoe ‘fantastisch en geweldig het land is’ of dat ‘Amerika beter verdient’…afgesloten door het ‘God bless America’.

Films en series op Netflix van deze categorie:

 • The Americans (Kan ook niet anders met zo’n titel. Een politiek spelletje tussen de VS en de Sovjet-Unie met twee Russische spionnen die intrek nemen in Washington.)
 • House of Cards
 • The Kennedy’s (Met het portret van de man die een van de meest bekende figuren uit de Amerikaanse geschiedenis werd: John F. Kennedy)
 • The Ides of March (Film met George Clooney en Ryan Gosling waarin je wat meekrijgt van Amerikaanse campagnes en politieke structuren)
House of cards Netflix intro
House of Cards

Zoals je ziet, zijn er zoveel verschillende films en series die betrekking hebben op Amerikaans nationalisme en cultuur, dat het eigenlijk niet bij te houden is. Buiten Netflix om zijn er natuurlijk nog véél meer titels te vinden. Ken je het aloude Yankee Doodle Dandy? Deze film is zo’n beetje de top van het Amerikaans patriottisme en was bedoeld om soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog steun te geven. Of Independence Day, waarin Tom Cruise en co de wereld redden van buitenaardse wezens op, jawel, 4 juli. Je ziet het… het is zoveel en het maakt de Amerikaanse cultuur ergens ook ontzettend vertrouwd. Alsof je zelf op een high school gezeten hebt en daar cheerleader of football-speler was. Alsof je wel 1000x in New York City geweest bent. Alsof je wel eens een bakkie koffie doet met Batman. En alsof dit alweer je zoveelste Independence Day is.

Happy 4th of July!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.