netflix science fiction clockwork orange kubrick

A Clockwork Orange (1971): geweld op de 9e van Beethoven

[yasr_overall_rating size=”medium”]

A Clockwork Orange uit 1971 is een klassieker van de bovenste plank. De filmt opent al direct met een scène die vrijwel elke filmliefhebber kent: zittend op een bank samen met zijn drie vrienden/gangleden in The Korova Milk Bar (korova is het Russische woord voor -koe-) zien en horen we hoofdpersoon Alex (Malcolm McDowell) zichzelf aan de kijker introduceren. Hij is aan het verzinnen wat voor gewelddadige dingen ze deze avond weer kunnen gaan doen, want geweld, daar houden Alex en zijn vrienden wel van.

De film speelt zich af in de toekomst. Een toekomst waarin Alex en zijn vrienden vrolijk worden van het in elkaar timmeren en verkrachten van hulpeloze en onschuldige mensen. Een vrouw misbruiken terwijl je het nummer Singin’ in the Rain zingt, terwijl haar vastgebonden man moet toekijken, toont aan hoe absurd de film af en toe ook is.

Als Alex er op een gegeven moment wordt ingeluisd door één van zijn eigen bendeleden, krijgt hij een gevangenisstraf van 14 jaar. Uiteindelijk worden dit er maar 2, omdat hij geselecteerd wordt voor een nieuw soort wetenschappelijk experiment. Als hij hier als proefpersoon aan wil meedoen, kan hij strafvermindering krijgen. Nou, dat wil Alex natuurlijk wel.

Wat hij niet weet, is dat de therapie bestaat uit het dwangmatig en zonder knipperen moeten kijken naar gewelddadige films terwijl hij een vloeistof krijgt ingespoten waar hij ziekt van wordt. Hij wordt hiervoor vastgebonden en zijn ogen worden opengehouden door een apparaat, waardoor wegkijken niet mogelijk is.

Het doel van de regering, want zij zitten achter het experiment, is dat mensen voortaan ziek en misselijk worden als ze geweld zien, waardoor ze zich goed zullen gedragen en brave burgers zullen worden. Het experiment werkt, maar pakt toch niet zo goed uit als Alex de veilige muren van de gevangenis achter zich mag laten.

A Clockwork Orange is qua cinematografie echt grandioos, zeker als je je bedenkt dat de film uit 1971 komt. Maar wat wil je met Stanley Kubrick aan het roer. Het is verder een anarchistisch pamflet over leven in een totalitaire staat, over moraliteit (wat is -goed gedrag-?) en over vrije wil tegenover determinisme (waarom gedraagt Alex zich zoals hij zich gedraagt?).

Maar bovenal is het een heerlijke film met fijne eigenzinnige dialogen en ondanks het af en toe harde geweld toch met de nodige humor. A Clockwork Orange is trouwens een verfilming van het gelijknamige boek uit 1962 van schrijver Anthony Burgess.

a clockwork orange netflix
Lekker melk drinken in The Korova Milk Bar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.