Alle informatie over The Crown seizoen 5 op een rijtje diana

Alle informatie over The Crown seizoen 5 op een rijtje

Er is steeds meer bekend over The Crown seizoen 5, het een-na-laatste seizoen van deze immense Netflix Original. We zetten alles even voor je op een rijtje.

Er komt toch een zesde seizoen

Allereerst is het dus handig om te weten dat dit vijfde seizoen dus het een-na-laatste seizoen van The Crown zal zijn. Eigenlijk zou het hierna ophouden, maar de makers vonden dat ze de serie een beter einde konden geven als er ook een zesde seizoen gemaakt zou worden. En Netflix ging akkoord.

De rol van koning Elizabeth II van Groot-Britannie – waar de hele serie om draait – wordt in het vijfde en zesde seizoen gespeeld door Imelda Staunton. Misschien ken je haar van haar rol als Dolores Umbridge – het kleine maar intimiderende schoolhoofd – uit een aantal Harry Potter films. 

The Crown zeg je?

De serie draait dus om het leven van Queen Elizabeth II. De vorstin die vandaag de dag nog steeds aan de macht is. In het begin van The Crown wordt ze al op zeer jonge leeftijd koningin als haar vader George VI doodgaat. En ondanks haar jonge leeftijd, groeit ze steeds meer in haar rol.

Maar uiteraard blijft het wel moeilijk, zeker voor iemand zonder politieke – en zelfs levenservaring. In de rest van de serie krijgt ze van alles op haar koninklijke bordje, van binnen- en buitenlandse politieke gebeurtenissen, op amoureuze perikelen en invloed vanuit de binnenlandse politiek.

Feit of fictie?

De serie wordt zeer hoog aangeschreven. Het is zelfs de duurste Netflix Original ooit en dat is te zien. De decors en locaties zijn adembenemend, het plot elegant en de hoofdrolspelers stuk voor stuk perfect gecast.

En natuurlijk is het ook leuk dat we hierdoor een uniek kijkje krijgen binnen de Britse monarchie. Althans, dat denken we dan maar. Want als we Prins Harry mogen geloven – in zijn interview met James Corden – is niet alles 1-op-1 overgenomen vanuit de werkelijkheid.

De koningin en haar zoontje. Bron: The Crown / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Wanneer begint The Crown seizoen 5?

Maar even terug naar The Crown seizoen 5 en seizoen 6. De opnames zijn deze maand gestart. Er wordt volle bak gefilmd en de montagemensen maken overuren. Een exacte datum wanneer het vijfde seizoen op Netflix komt is nog niet bekend, maar wij gokken dat dit rond november 2022 zal zijn.

Vrijwel elk seizoen kwam namelijk in november op Netlfix en aangezien de productie door COVID-19 een tijd heeft stilgestaan – er er deze maand dus pas vol is kunnen filmen – durven we deze datum te noemen. Volg ons via Facebook, Instagram en de nieuwsbrief om hierover op de hoogte te blijven.

Waar gaat het vijfde seizoen van The Crown over?

Het vijfde seizoen van The Crown zal zich voornamelijk focussen op de steeds slechter wordende relatie tussen prinses Diana – die in de laatste twee seizoenen gespeeld zal worden door de Australische actrice Elizabeth Debicki – en prins Charles. Maar ‘gewoon’ scheiden is niet zo vanzelfsprekend in het koningshuis.

En ook zullen we zien hoe het met Groot-Britannie zal gaan na het stoppen van premier Margaret Thatcher. Als je ruim 11 jaar aan de macht staat van een land, blijf je die invloed toch voelen, ook als iemand weg is.

Wat we wel al zeker weten, is dat Meghan Markle geen hoofdrolspeler zal zijn in The Crown. Niet in seizoen 5 en ook niet in het laatste seizoen. Er waren namelijk wat geruchten dat haar relatie met prins Harry een verhaallijn in de serie zou worden, maar dat is dus niet het geval.