Netflix science fiction

Dystopische maatschappijen, vliegende robots en andere toekomstbeelden; De 13 beste Netflix science fiction titels

Science fiction: je moet ervan houden. Vaak wordt het genre (tevens weleens aan elkaar geschreven als sciencefiction of afgekort als Sci-Fi) onterecht gezien als iets voor nerds en geeks. Niet stoer, niet hip en eigenlijk ook niet echt iets voor meisjes, tenzij je natuurlijk een vrouwelijke nerd bent. Onzin natuurlijk. De bedenker van de term sciencefiction was trouwens de Luxemburger Hugo Gernsback. Het is inmiddels salonfähig om te stellen dat hij, als oprichter van het eerste sciencefiction tijdschrift Amazing Stories in 1926, de grondlegger is van het genre.

Dit genre, in de begindagen vooral cult en totaal niet mainstream, wordt steeds vaker opgepakt door grote Hollywood producties en heeft op deze manier langzaam aan een vaste plek gekregen in onze hedendaagse populaire cultuur. Denk aan spectaculaire kaskrakers als Inception (Nolan, 2010), Avatar (Cameron, 2009), The Avengers (Whedon, 2012), X-Men: Days of Future Past (Singer, 2014) en bijvoorbeeld Edge of Tomorrow (Liman, 2014). Stuk voor stuk grote, actievolle sciencefiction films met een grote omzet voor een groot publiek.

Maar wat is sciencefiction eigenlijk? Zoals met veel (film)genres is het lastig om een duidelijke definitie te geven. Iedereen heeft er wel een bepaald beeld van, maar toch blijft het een breed genre, uiteraard ook door de grote hoeveelheid aan subgenres. Denk aan de dystopische titels, space opera’s, cyberpunk (lees hier de beste titels op Netflix in dit subgenre), tech-noir, steampunk, mecha, post-apocalyptische Sci-Fi, militaire sciencefiction, veel anime en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En vaak zijn titels ook een combinaties van deze subgenres (samen met flarden fantasy), dus een lastig af te bakenen geheel. Maar om toch een algemeen aanvaarde definitie te geven van sciencefiction om zo een soort startpunt te hebben waaruit we verder kunnen, zouden we als begin kunnen werken met de omschrijving zoals die in de Merriam-Webster woordenboeken staat:

fiction dealing principally with the impact of actual or imagined science on society or individuals or having a scientific factor as an essential orienting component

Of de iets simpelere definitie:

stories about how people and societies are affected by imaginary scientific developments in the future

Top 13 van beste Netflix science fiction films of televisieseries

Maar wat zijn nu dan de beste Netflix sciencefiction titels? Hier een lijstje op alfabetische volgorde met films en series die je met je ogen dicht, naja figuurlijk dan, kan gaan kijken als je van science fiction houdt. Maar ook als je op voorhand iets hebt van: “nee, dit genre is niks voor mij.” Wij raden je aan om je gewoon te laten verrassen. En het voordeel van science fiction is dat er vaak ook andere genres als actie of drama in vervlochten zitten, dus kan je ook daarvan genieten. Oke, hier komt onze top 13! En als jullie andere titels ook de moeite waard vinden die wij hier niet noemen, dan horen we dat graag hieronder in de comments.

A Clockwork Orange (1971)

A Clockwork Orange, te zien op Netflix NL, is een klassieker van de bovenste plank. De filmt opent al direct met een scène die vrijwel elke filmliefhebber kent: zittend op een bank samen met zijn drie vrienden/gangleden in The Korova Milk Bar (korova is het Russische woord voor -koe-) zien en horen we hoofdpersoon Alex (Malcolm McDowell) zichzelf aan de kijker introduceren. Hij is aan het verzinnen wat voor gewelddadige dingen ze deze avond weer kunnen gaan doen, want geweld, daar houden Alex en zijn vrienden wel van.

De film speelt zich af in de toekomst, een toekomst waarin Alex en zijn vrienden vrolijk worden van het in elkaar timmeren en verkrachten van hulpeloze en onschuldige mensen. Een vrouw misbruiken terwijl je het nummer Singin’ in the Rain zingt, terwijl haar vastgebonden man moet toekijken, toont aan hoe absurd de film af en toe ook is.

A Clockwork Orange is qua cinematografie echt grandioos, zeker als je je bedenkt dat de film uit 1971 komt. Maar wat wil je met Stanley Kubrick aan het roer. Het is verder een anarchistisch pamflet over leven in een totalitaire staat, over moraliteit (wat is -goed gedrag-?) en over vrije wil tegenover determinisme (waarom gedraagt Alex zich zoals hij zich gedraagt?). Maar bovenal is het een heerlijke sciencefiction film met fijne eigenzinnige dialogen en ondanks het af en toe harde geweld toch met de nodige humor. 

Lees hier onze uitgebreide recensie van deze Stanley Kubrick klassieker.

netflix science fiction clockwork orange kubrick
Still uit A Clockwork Orange (1971)

Cloud Atlas (2012)

Cloud Altas, het postmoderne boek geschreven door David Mitchell, werd lange tijd gezien als één van die boeken die onverfilmbaar zou zijn. Te complex, te veel verhaallijnen, te ambitieus en teveel genres. De film op Netflix NL is net als het boek een groots verhaal, maar de Wachowski’s (bekend van o.a. de Matrix films die hieronder nog behandeld gaat worden) en Tom Tykwer (van de film Lola Rennt en tevens één van de makers van de binnenkort te verschijnen Netflix Original Sense8, samen met de Wachowski’s) hebben er een fijn filmisch geheel van gemaakt. E

en tip: laat je meeslepen en probeer niet alles te begrijpen. Bij een boek gaat dat wat lastiger, maar bij een film is dat prima te doen. Verlies je in de prachtige werelden, de bloedmooie special effects, de vele rollen die de verschillende acteurs/actrices moeten spelen en het toch wel bijzondere verhaal.

Maar waar gaat dit verhaal dan over? Het zijn in ieder geval zes verhalen, in zes verschillende periodes en op zes verschillende plaatsen. Zo komt één verhaal uit een dagboek van Adam Ewing uit 1849. Delen van dit dagboek worden in 1936 vervolgens gelezen door de componist Robert Frobisher die hierover vertelt tegen z’n vriend. Frobischer componeert uiteindelijk het nummer My Cloud Atlas Sextet.

Dit nummer speelt een rol in het derde verhaal (zich afspelend in San Francisco in 1973) waarin een moord in een kerncentrale centraal staat. Verder heb je nog verhalen in Londen 2012 (in een bejaardentehuis), opstandige klonen in Seoul (in het jaar 2211, persoonlijk ons favoriete verhaal van de zes) en als laatste een verhaal ergens in de verre toekomst in een post-apocalyptisch Hawaï (jaartal onbekend).

Al deze verhalen zijn met elkaar verbonden, maar vertellen ook zelf een eigen verhaal. Telkens krijg je een ander genre voor je kiezen. Cloud Atlas is daarmee een complexe, maar wel een interessante sciencefiction film geworden over reïncarnatie, onderdrukking, religie en de liefde. Altijd maar weer die liefde.

netflix science fiction cloud altas Seoul
Still uit Cloud Atlas (2012): Seoul in het jaar 2211

Donnie Darko (2001)

Donnie Darko op Netflix is een bekende cultfilm uit het begin van dit millennium waarin allerlei vreemde dingen voorbij komen. Het is een fascinerende film die de tweede keer dat je hem kijkt een stuk beter is dan de eerste keer, althans dat is iets wat we vaak horen en we zijn het daar wel mee eens.

In Donnie Darko, veruit de bekendste en beste film van regisseur Richard Kelly, krijgen we als kijker een bizarre mix voorgeschoteld van sciencefiction en drama. Hoofdpersoon is de in een Amerikaanse suburb wonende Donnie Darko (een nog jonge Jake Gyllenhaal), een tiener die onder invloed van een gek figuur in een konijnenpak allerlei vreemde gedachtes krijgt en daar vervolgens ook daadwerkelijk naar handelt. Terwijl zijn therapeut zich zorgen maakt om zijn hallucinaties en schizofrenie, neemt de film ons bij de hand door een wereld van tijdreizen, onmogelijkheden en surrealisme.

Dit resulteert in een hele mooie filmische belevenis. Door alle vreemde ervaringen die de film oproept, voelden we ons soms net in een schilderij van Dalí zitten. Wat ons betreft valt Donnie Darko dan ook in de categorie Rivella: Een beetje vreemd, maar wel lekker.

netflix science fiction donnie darko jake
Still uit Donnie Darko (2001)

Gattaca

Gattaca is een vergeten sciencefiction parel op Netflix van de hand van Andrew Niccol uit 1997 (bekend als regisseur van o.a. het sterke Lord of War en als scriptschrijver van het briljante The Truman Show, twee films die we al eerder behandelden). Gattaca heeft om onbegrijpelijke redenen nooit een bioscooprelease gekregen in Nederland en dat is wat ons betreft meer dan onterecht, vandaar dat we erg blij zijn dat we hem hier kunnen behandelen in dit artikel over de beste Netflix science fiction titels.

De film speelt zich af ergens in de toekomst waarin het inmiddels mogelijk is om van te voren te bepalen welke eigenschappen je kinderen krijgen door middel van genetische manipulatie, een natte droom dus voor iemand als nazi arts Josef Mengele a.k.a. De Engel des Doods. Vincent Freeman (Ethan Hawke) is nog op de ‘ouderwetse’ manier geboren en leeft dus zijn leven tussen zijn ‘perfecte’ medemensen en dat is nog knap lastig.

Zijn grote droom is om op een ruimtemissie te gaan, maar alleen een genetisch gemanipuleerd persoon komt hiervoor in aanmerking. Daarom neemt hij op inventieve wijze de identiteit aan van Jerome Eugene Morrow (Jude Law), wel een ‘perfect’ persoon met goede genen maar wel iemand die in een rolstoel zit. Alleen wordt vervolgens de missieleider vermoord en geldt Vincent vervolgens als belangrijkste verdachte.

Op dat moment verandert de toon van de film van een interessante science fiction ideeënfilm naar een suspense volle thriller. De film zit tevens boordevol (naam)symboliek, wat als een leuk extraatje gezien kan worden. Zo lijkt een personage als Jerome Eugene Morrow niet zomaar deze naam te hebben, want:

1. Jerome; lijkt op genoom = de genetische samenstelling van een organisme, virus of cel

2. Eugene; lijkt op eugenetica = wetenschappelijk onderzoek om de genetische samenstelling van een organisme te verbeteren. Eugene is tevens het Griekse woord voor εὐγενής, of te wel Eugenius, wat welgeboren betekent. En laat de perfecte en rijke Jerome Eugene Morrow dat nu net zijn.

3. Morrow; lijkt op tomorrow en kan dus geïnterpreteerd worden als de toekomst, een toekomst waarin genetische manipulatie misschien wel lijkt op het beeld dat we in Gattaca te zien krijgen. Maar laten we hopen van niet.

netflix science fiction gattaca hawke law
Still uit Gattaca (1997)

Guardians of the Galaxy (2014)

Één van de leukste superheldenfilms van de afgelopen jaren is volgens ons Guardians of the Galaxy. Eindelijk een comic verfilming waarin humor het belangrijkste, dat hebben we niet vaak gezien. Denk aan serieuze titels als de X-men films of The Avengers. Uiteraard zitten daar ook grapjes in, maar niet zoals in Guardians of the Galaxy op Netflix.

Wij hebben bijvoorbeeld hard moeten lachen om het personage Groot, een gigantische soort van boom met de stem van Vin Diesel, die alleen maar zijn eigen naam kan antwoorden op alle vragen die hij krijgt. Geniaal in al zijn eenvoud.

Maar waar gaat de film over? Hoofdpersoon is Peter Quill (Chris Pratt), een vreemde “superheld” die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Natuurlijk is er ook een boef, in dit geval ene Ronan (Lee Pace), die de bol wil stelen om zijn duivelse plannen uit te kunnen voeren.

Om zichzelf te beschermen zit er voor Peter Quill vervolgens niets anders op dan samen te werken met een viertal maffe figuren; de wandelende boom Groot (Vin Diesel), de slimme en bijdehante wasbeer Rocket (Bradley Cooper), de sterke kale Drax (Dave Bautista) en de sexy groene Gamora (Zoe Saldana).

Een bizarre trip door de ruimte is het resultaat. Guardians of the Galaxy is de film die het zichzelf vaak herhalende genre ‘superheldenfilm’ nodig had: quirky, heel erg grappig, zichzelf niet zo serieus nemend, boordevol actie en met een heerlijke soundtrack.

netflix science fiction guardians of the galaxy
Still uit Guardians of the Galaxy (2014); de bizarre superhelden uit deze film

Lost (serie 2004 – 2010)

Lost volgt in zes seizoenen de passagiers die een vliegtuigcrash hebben overleefd en terecht zijn gekomen op een mysterieus en onbekend eiland. Het eerste seizoen is een introductie van zowel de personages als het eiland. Elke aflevering stelt een personage centraal en via zijn of haar flashbacks komen we meer te weten over de overlevenden.

Via deze flashbacks krijgt de kijker tevens informatie over connecties tussen bepaalde personages die zij zelf nog niet weten. Uiteindelijk blijkt tevens dat het eiland toch niet zo verlaten is als gedacht (‘The Others’!). Als op een gegeven moment ook de flashforwards een plek krijgen in de serie, wordt het allemaal wel goed opletten geblazen bij deze serie.

Een groot science fiction element als reizen binnen verschillende ruimte- en tijdsdimensies, speelt ook in Lost een grote rol. Een terugkerende vraag in sciencefictionmedia is wat er zou kunnen gebeuren als een bepaalde factor in tijd of ruimte verandert, een vraag die in Lost ook terug te zien is.

Ook het flirten met wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, vaak voorkomend in Sci-Fi, zien we terug in Lost.  Zo heb je het ‘Dharma Inititiative’, een mysterieus en wetenschappelijk centrum dat in het verleden onderzoek deed naar onder andere de magnetische krachten op het eiland. Dat veel personages naar bekende filosofen zijn vernoemd (Locke, Rousseau, Hume etc.) is ook wel een leuk dingetje.

Dit alles maakt Lost een fijne sciencefiction serie met goede cliffhangers waardoor je door blijft kijken. De kritiek dat het verhaal steeds onbegrijpelijker wordt, snappen wij wel, maar we hebben toch erg genoten van deze televisieserie.

netflix science fiction lost
Promotiefoto Lost (2004-2010)

The Matrix

Één van de bekendste cyberpunk science fiction films van de afgelopen jaren mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. We hebben het hier uiteraard over de Matrix trilogie en dan vooral het magistrale 1e deel, want delen 2 en 3 zijn toch een stuk minder. In het cyberpunk genre spelen computers en kunstmatige intelligente vaak een hoofdrol en is de dystopische maatschappij grimmig en vol met hackers. De verhalen zijn bijna altijd gepositioneerd in de toekomst, zo ook The Matrix.

Hacker Neo (Keanu Reeves met de inmiddels iconische zwarte lange jas) komt erachter dat het leven op aarde niks meer is dan een computersimulatie. De mensheid wordt op deze manier onder de duim gehouden door bepaalde machines. Neo wordt vervolgens door een aantal vrijheidsstrijders uit deze matrix gehaald en moet samen met deze lui proberen om de hele mensheid te redden en om ze weer vrij te maken.

Tof verhaal al zeggen we zelf en ook qua filosofie zit het hier wel snor. Wat te denken van de bekende bewustzijn/geest dualiteit van Descartes. Bewustzijn en geest worden in The Matrix gezien als elementen die los staan van het (menselijk) lichaam, de personages leven namelijk met hun geest in een simulatie.

Dit idee dat lichaam en geest twee aparte elementen zijn, gaat al terug tot het ideeëngoed van Plato en later dus bij iemand als Descartes. Laatstgenoemde zei dat ze inderdaad van elkaar gescheiden waren, maar toch in verbinding staan met elkaar. Hij zei ook dat machines wel degelijk taken goed kunnen uitvoeren, maar dat mensen altijd meer zullen zijn omdat wij beschikken over rede.

Een ander filosofisch idee dat er misschien wel erg dik op ligt is de simulacra/simulation discussie van iemand als Jean Baudrillard. Deze Franse filosoof stelt hierin dat simulaties van de werkelijkheid tegenwoordig “meer echt” aanvoelen dan de daadwerkelijke realiteit, iets wat hij hyperrealiteit noemt. In de film zien we dus dat de gehele mensheid leeft in zo’n hyperrealiteit en dat ze dat niet doorhebben. Het gaat Baudrillard erom dat je ten alle tijden kritisch moet kijken naar de werkelijkheid.

We willen hier verder niet te diep op ingaan, maar het feit blijft dat sciencefiction films per definitie geschikt lijken om dit soort filosofische vraagstukken een plek te geven. En dat juichen wij alleen maar toe.

netflix science fiction matrix bullets kogels
Still uit The Matrix (1999); lekker kogels tegenhouden met je hand

Memories (1995)

De Japanse animatiefilm Memorîzu (aka Memories) is ook zeer de moeite waard. Het is een film opgebouwd uit drie korte sciencefiction verhalen, met alle drie een duistere ondertoon. Het eerste verhaal, Magnetic Rose genaamd, speelt zich af in de ruimte, een portret waarin het concept tijd een hoofdpersoon op zich is. In de tweede korte film, deze heeft de titel Stink Bomb meegekregen, wordt er door een lab assistent onbedoeld een grote ramp veroorzaakt. En in Cannon Fodder, het laatste verhaal, is een grauwe industriestad het toneel waarin de personages alleen maar lijken te leven voor de bediening van heel veel kanonnen. Maar waarom doen ze dit?

En nu we het toch over Japanse animatie hebben; wij raden het hele oeuvre van Hayao Miyazaki aan, alsof het niks is. Een animatiegod die het animé genre in zijn loopbaan naar een heel nieuw niveau heeft getild. Hij is vorig jaar jammer genoeg gestopt, maar met films als Tonari no Totoro (1988), Mononoke-hime (1997), Sen tot Chihiro no Kamikakushi (2001) en zijn laatste film Kaze tachinu (2013) is er nog genoeg te genieten.

Een andere Japanse animatie / sciencefiction klassieker die op Netflix staat, is Akira (1988), over een motorbende in Neo-Tokio; een prachtig apocalyptisch, dystopisch en schitterend gemaakte stad waarin het zwaar is om te overleven.

Netflix science fiction Memories
Still uit Memories aka Memorîzu (1995)

Minority Report

Minority Report, een verfilming door Steven Spielberg gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van één van de beste sciencefictionschrijvers Philip K. Dick, speelt zich af in Washington DC 2054, een stad waar geen plek meer is voor moord. Aangezien alle moorden in de kiem worden gesmoord door PreCrime, een bedrijf dat toekomstige moordenaars oppakt voordat ze de misdaad daadwerkelijk hebben gepleegd.

Dat er daarbij af en toe onschuldige mensen worden opgepakt, is de prijs die de maatschappij moet betalen om te leven in een wereld zonder moorden. PreCrime werkt door middel van een drietal kinderen van drugsverslaafden, de PreCogs, die de toekomstige moorden kunnen zien.

Maar deze drie PreCogs zijn het dus niet altijd met elkaar eens in hun visioenen over de misdrijven. De verslagen van deze zogeheten minority reports waarin deze onderlinge verschillen in visie staan, worden direct vernietigd. Maar de rapporten zelf worden wel bewaard in de PreCog die de voorspelling doet.

In de film volgen we John Anderton (Tom Cruise), hoofdcommissaris van PreCrime, een man die zijn zoontje is verloren en daarna is verlaten door zijn vrouw, en die zich vervolgens met heel zijn ziel en zaligheid in zijn werk als PreCrime-agent stort. Hij gelooft heilig in het systeem, totdat hij opeens zelf van een toekomstige moord wordt verdacht. Hij slaat vervolgens op de vlucht en gaat op zoek naar de minority report in de PreCog die zijn onschuld moet aantonen.

We kunnen stellen dat Spielberg in Minority Report een beeld van een (toekomstige?) maatschappij schets waarin totale transparantie een gegeven is en waarin het woord privacy eigenlijk niet meer bestaat. Alles staat in het belang van de algemene veiligheid. Dat er ook vaak genoeg onschuldige mensen worden opgepakt, maakt niet uit.

Eigenlijk leven we nu al bijna in zo’n maatschappij natuurlijk, als je de talloze camera’s op straat en iets als een irisscanner (wat ook een belangrijke rol in Minority Report speelt) in ogenschouw neemt. Het zijn dingen die ons een veilig gevoel moeten geven, maar bij veel mensen juist voor het tegenovergestelde effect zorgen.

Spielberg geeft met deze geslaagde dystopische film kritiek op de in zijn ogen doorgeschoten transparantie van vandaag de dag. Het determinisme (alles staat vast) versus vrije wil verhaal geeft de film ook de nodige filosofie mee, wat natuurlijk nooit verkeerd is. Oh en de knipogen naar het daarnet besproken A Clockwork Orange zijn ook leuk.

netflix science fiction minority report tom cruise
Still uit Minority Report (2002); iristransplantatie Cruise, stilistische knipoog naar A Clockwork Orange?

Moon

Moon op Netflix NL is een mysterieuze sciencefiction film uit 2009 van de hand van regisseur Duncan Jones, een filmmaker die we later in dit lijstje nog een keer tegenkomen, aangezien ook Source Code door hem is geregisseerd.

In Moon moet astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) drie jaar lang in een ruimtestation op de maan de brandstof Helium-3 delven voor de aarde in opdracht van een bedrijf dat Lunar Industries heet. Hij heeft alleen een boordcomputer (GERTY, stem Kevin Spacey) om mee te communiceren en contact met zijn vrouw Tess (Dominique McElligott) en zijn kleine dochtertje heeft hij bijna niet.

Als Sam aan het einde van zijn drie jaar zit, begint hij zich opeens niet zo goed meer te voelen, waardoor hij een ongeluk krijgt. Vanaf dat moment gebeuren er een hoop gekke dingen.

Moon is een cinematografisch spectaculaire film over eenzaamheid en de kracht van technologie en een must see voor elke sciencefictionliefhebber.

netflix science fiction moon duncan
Still uit Moon (2009)

Orphan Black (serie 2013 -)

Orphan Black op Netflix NL is een unieke Canadese actie/sciencefiction serie. In grote lijnen gaat het over de criminele straathosselaar en wees Sarah Manning (Tatiana Maslany) die in de eerste aflevering getuige is van de zelfmoord van Beth Childs. Uiteraard erg shockerend, maar dit blijkt nog niks te zijn vergeleken met wat ze nog meer gaat ontdekken. Deze Beth Childs lijkt namelijk als twee druppels water op haar.

Manning besluit om haar identiteit over te nemen, in eerste instantie puur voor het geld, want Childs lijkt een zeer comfortabel en luxe leventje te leiden. Haar plan is om het spaargeld van haar dubbelgangster te innen en dan samen met haar dochtertje, die ze al bijna een jaar niet meer heeft gezien, een rustig bestaan op te bouwen.

Maar waarom pleegde Beth Childs zelfmoord? En zijn er misschien nog meer meisjes die op haar en Sarah Manning lijken? Je voelt het antwoord misschien al aankomen: ja, die zijn er. En ze zijn niet veilig.

Orphan Black kan gekeken worden als een goed gemaakte actievolle, spannende en plotdriven sciencefiction serie, maar (zoals het goede series betaamt ten opzichte van oké series) ook als een studie naar identiteit. Wat houdt het in om ‘mens’ te zijn en welke verantwoordelijkheden gaan daarmee gepaard?

De serie heeft qua filosofische inslag ook wel wat gelijkenissen met de The Walking Dead, alleen zijn de zombies nu vervangen door klonen. Goed/fout moreel gedrag krijgt opeens een hele andere betekenis en lading door deze twee series.

De eerste twee seizoen staan helemaal op Netflix en op het moment van schrijven staan er vijf afleveringen van seizoen 3 op Netflix en elke week komt er weer eentje bij.

netflix science fiction orphan black klonen clones
Allemaal klonen uit Orphan Black op een rijtje, allemaal gespeeld door Tatiana Maslany

Source Code

Source Code is de tweede film van regisseur Duncan Jones (Moon) én de tweede speelfilm met een hoofdrol voor Jake Gyllenhaal (Donnie Darko) in ons lijstje met beste Netflix science fiction titels. Colter Stevens (een rol dus van Jake Gyllanhaal) komt erachter dat hij in het lichaam zit van iemand anders en dat hij deel uit maakt van een nieuw experiment door de regering. Hij moet achterhalen wie de trein waar hij inzit wil laten exploderen.

Het programma, dat Source Code heet, zorgt ervoor dat je de identiteit kan overnemen in de laatste 8 minuten van iemands leven. Colter herbeleeft de situatie steeds opnieuw, lost daarin elke keer weer een stukje van de puzzel op en komt op deze manier steeds iets meer dichterbij de dader. Kan hij voorkomen dat de hele trein uiteindelijk de lucht ingaat?

Ook in deze film gaat het dus, net als bij bijvoorbeeld Minority Report, om de maakbaarheid van toekomstige gebeurtenissen. Source Code is een fijne actievolle science fiction thiller die je af en toe op het puntje van je spreekwoordelijke stoel laat zitten.

netflix science fiction source code
Still uit Source Code (2009)

Utopia (serie 2013 -)

In de televisieserie Utopia op Netflix NL volgen we een groep mensen die in het bezit is van een speciale editie van het cult stripboek The Utopia Experiments, een comic waarin zowel antwoorden als voorspellingen staan over gebeurtenissen en rampen uit zowel het verleden als de toekomst, een machtig boek dus. Het duurt dan ook niet lang voordat ze achterna worden gezeten door een keiharde organisatie met de naam The Network. De groep probeert zo goed als het gaat te overleven.

Het is dus een sciencefiction serie, maar er zitten ook voldoende drama, mysterie en thrillerelementen in die de serie ook voor een andere type kijker interessant maakt. Stripboeken hebben jammer genoeg, nu nog steeds, het imago dat het iets is voor kinderen en voor volwassenen die niet volwassen willen worden, maar dat is onzin. Lees bijvoorbeeld een comic als Watchmen (ook een toffe Sci Fi verfilming, maar jammer genoeg niet op Netflix) en ervaar de culturele diepte van een stripboek.

Hetzelfde geldt voor Utopia. Spannende televisie voor lui die van complotten en dystopische samenlevingen houden. Een beetje The Walking Dead (groep op de vlucht), een vleugje Lost (weer een groep maar nu met meer mysterie) en een hoop prachtig geschoten beelden. Je moet alleen wel tegen buitensporig geweld kunnen, want de serie zit er vol mee.

Utopia won in 2014 trouwens de International Emmy Award voor Beste Drama Serie, een prijs voor producties buiten de VS. Wat ons betreft terecht, want dit is schurende en experimentele televisie zoals je vandaag de dag niet vaak ziet.

Netflix science fiction Utopia
Promotiefoto Utopia (2013 – )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.