beste (tragi)komedies op Netflix Nederland herfstdip tips

Anti-herfstdip tips: 10 leuke (tragi)komedies op Netflix

Hoewel we in Nederland vorige week alleraardigst weer hadden, zegt de kalender toch echt dat de herfst een tijdje onderweg is. Over een kleine week gaat de klok weer een uur achteruit, wordt het dus nog eerder donker en gaan we ongetwijfeld weer verrast worden door herfststormen en plensbuien. Niet zo gek dus dat veel mensen somberder worden in de herfst. Maar treur niet al te veel. Want wij willen je hier wat zonneschijn en verlichting brengen met titels die zeker herfstdipproof zijn. Dus ga even zitten voor negen leuke (tragi)komedies op Netflix + een extra tip!

Een herfstdip is een jaarlijks terugkerend fenomeen en blijkbaar hebben 4 op de 10 mensen hier last van. Nu zijn wij geen afgestudeerde psychologen, maar we denken wel wat tips te hebben waardoor het allemaal toch even wat minder erg wordt. Belangrijk hierbij is dat je het jezelf lekker makkelijk maakt.

Dus trek die doorweekte kleren uit als je thuiskomt. Neem even een lekkere douche. Maak warme thee of choco. Pak een versnapering en pak desnoods je warme deken erbij. Telefoon even aan de kant en Netflix kan aan! Hoppa. Met deze titels krijg je echt wel weer wat zonneschijn terug in de kamer. En als dat niet werkt, kan je altijd nog naar de huisarts.

Dus hier zijn wat ons betreft leuke (tragi)komedies op Netflix inclusief wat je er bij kan eten om de dip helemaal te laten verdwijnen.

Some Like it Hot

We beginnen dit lijstje met een van de grappigste komedies die nu op Netflix staat en misschien wel aller tijden: Some Like it Hot uit 1959 van regisseur Billy Wilder.

Laat je niet afschrikken door het jaartal of dat de een van hoofdrollen wordt gespeeld door niemand minder dan Marilyn Monroe of dat de komediefilm gaat over twee op de vlucht zijnde muzikanten die zich vervolgens voordoen als vrouwen in een vrouwenband om uit de handen te blijven van de maffia die ze achtervolgt.

De ene wordt vervolgens verliefd op een vrouwelijk bandlid maar kan natuurlijk niet zeggen dat hij eigenlijk een man is, de andere krijgt een rijke minnaar die alles op alles zet om zijn zin te krijgen.

Daarmee vertoont de film gelijkenissen met een film als Tootsie (Pollack, 1982), waarin Dustin Hoffman een acteur speelt die zich als vrouw gaat voordoen om een rol te krijgen én vervolgens verliefd wordt op tegenspeelster Julie.

Naast dat Some Like it Hot  heerlijk is qua tempo en dat er goed wordt gespeeld door de acteurs, zijn ook de gehele film en de vaak cynische grapjes totaal niet gedateerd. Ook is het bijzonder dat er vrij openlijk over homoseksualiteit, het homohuwelijk en travestie wordt gesproken, iets dat niet zo normaal was eind jaren ’50.

Zet de satirische komediefilm Some Like it Hot dus zeker op om uit je herfstdip te komen! Maar ook als je al wel lekker in je vel zit om het helemaal af te maken.

Extra anti-dip eet tip: een kom hete tomatensoep met ballen.

Freaks and Geeks

Op middelbare scholen lijken mensen wel in stereotypes ingedeeld te worden: zo heb je de populaire meisjes, de stoere jongens, de sporters, de kakkers, de freaks en de geeks. Over die laatste twee groepen staat een toffe serie op Netflix met een zeer toepasselijke titel, namelijk Freaks & Geeks (1999).

Freaks & Geeks gaat over een groepje van vreemde en nerdy leerlingen op een school in Michigan. We schrijven het jaar 1980/1981 en we volgen met name Lindsay en haar broertje Sam, die op dezelfde school zitten. Lindsay  is een modelstudent die op een gegeven moment optrekt met de freaks en Sam hoort ontegenzeggelijk bij de geeks.

Naarmate het schooljaar vordert, verkennen ze allemaal de facetten van de puberteit, al dan niet als freak of geek zijnde. Lindsay zoekt het randje van de rebellie op en beleeft de nodige lastige én leuke momenten met haar vriendenclub.

Sam en zijn vrienden kijken hoe ze als geeks het beste met de sociale worstelingen om kunnen gaan. En hoe sla je eigenlijk meisjes aan de haak?

Je hoort het al. Met Freak & Geeks heb je een fijne serie te pakken waarin veel komische, lieve, beschamende en herkenbare momenten in zitten. Behalve herkenbare momenten zie je ook herkenbare acteurs, want we zien veel acteurs aan het werk in hun jongere jaren, waaronder Seth Rogen, James Franco en Jason Segel.

Hoewel je veel ziet van een typische Amerikaanse highschool, wordt er gelukkig niet veel vervallen in de lege clichés die je in een gemiddelde teenage comedy vindt.

Ga er dus lekker voor zitten en laat je mee terugnemen naar de middelbare school!

Extra anti-dip eet tip: Bij de middelbare school hoort eigenlijk een combi-menu van energiedrank en frikandelbroodje, maar zelf zijn we daar niet zo’n fan van. We zouden bij deze serie eerder voor een zak paprikachips gaan. Of naturel. Of elke andere smaak.

Freaks Geeks netflix Nederland

Buurman en Buurman

Wanneer Buurman en Buurman in actie komen om het huis op te knappen, weet je zeker dat bij jou het humeur opgeknapt wordt! Bij dit hilarische en olijke duo staat er altijd wel een verbouwinkje op de planning en natuurlijk gaat dat altijd fout.

Maar de buurmannen, elk gezegend met twee linkerhanden, laten zich niet kisten en gaan door tot ze klaar zijn met het renoveren van het dak, het verven van de vloer of het timmeren van een hondenhok.

Buiten de superleuke scenario’s, heeft Buurman en Buurman een uitermate toffe en herkenbare animatiestijl. Elk shot is gefotografeerd en daarna achter elkaar gemonteerd, dus je kunt je bedenken dat het monnikenwerk is geweest.

Extra anti-dip eet tip: Klusdrop!

buurman en buurman Netflix Nederland komedie
OG’s. Bron: Buurman & Buurman/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Dirty Grandpa

In de categorie heel erg flauw, maar wel lekker, vinden we Dirty Grandpa. Deze komedie staat sinds vorige week op Netflix. Nee, dit is geen hoogstaande cinema, maar dat is soms net wat je nodig hebt om je herfstdip te boven te komen.

In Dirty Grandpa volgen we opa Dick Kelly (Robert de Niro), ex-militair, en kleinzoon Jason kelly (Zac Efron), die iets doet met rechten. Laatstgenoemde gaat binnen afzienbare tijd trouwen, maar opa vindt dit bazige vrouwtje, en tevens dochter van de baas van Jason, helemaal niet passen bij zijn kleinzoon.

Dirty Grandpa Nieuwe titels op Netflix week 42 2017 efron de niro
Zac en De Niro op het strand. Bron: Dirty Grandpa/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Hij haalt Jason over om hem, midden in de huwelijksvoorbereidingen, naar Florida te rijden. En dan gaat het los, want het is daar toevallig ook Spring Break. Het feest waarin er vooral lol gemaakt moet worden. En het liefst met zo min mogelijk kleding aan.

Opa wilt genieten van zijn laatste jaren en Jason vervalt uiteindelijk weer in oude gewoontes. Conclusie: een hoop drank, drugs, vrouwen en dat soort “geneugten” meer. Oh, en hele flauwe grapjes.

Zoals we in het vorige aanbod overzicht al zeiden over de collegehumor van Dirty Grandpa:

Dirty Grandpa is geen hoogstaande cinema, zeker niet. Maar elke dag Les yeux sans visage (Franju, 1960) of Rashōmon (Kurosawa, 1950) kijken, alhoewel allebei fantastische films, is ook niet leuk. Juist de afwisseling tussen serieuze en dwaze films maakt cinema juist zo iets fijns en moois.

En daar staan we nu nog steeds achter.

Extra anti-dip eet tip: Wat je moet eten bij deze film op Netflix? Elke vette hap (patat/kroket/bamischijf/kaassoufflé etc.) volstaat om een bodem te leggen voor alle alcohol die in de film geconsumeerd wordt.

New Girl

Het stormt buiten, de regendruppels kletteren naar beneden…hoog tijd dus voor de volgende kijktip waar je humeur van gaat opknappen: New Girl. Een leuke, luchtige en grappige komedie over een jonge vrouw die haar mannetje moet staan tussen haar mannelijke huisgenoten.

Het verhaal begint wanneer Jess (Zooey Deschanel) op zoek is naar een nieuw huis wanneer haar relatie uit is gegaan. Uiteindelijk eindigt haar zoektocht naar een stekkie wanneer ze in een loft met drie mannelijke huisgenoten -Nick, Winston en Schmidt- belandt.

Een vrouw met drie mannen? Dat kan niet anders dan een dolle boel worden, en ja, dat wordt het natuurlijk ook! In dit eerder verschenen artikel van onze hand zie je nog 10 redenen waarom je herfstdip als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer je New Girl gezien hebt!

In een lijstje met beste en leukste komedies op Netflix kan New Girl, waarvan de eerste vijf seizoenen op Netflix te zien zijn, niet ontbreken.

Extra anti-dip eet tip: Chocolade-truffel taart! Want: what’s not to like? Truffels en chocolade.

new girl netflix nederland komedie beste tips

Forrest Gump

Dan door naar de volgende hartverwarmende film waar ook een vleugje weemoed doorheen geritst is: Forrest Gump. Deze film waarin Tom Hanks in de rol van Forrest Gump kruipt. Hij is een jongeman die in Alabama woont en is niet erg intelligent. Ook heeft hij beugels bij zijn benen nodig om te kunnen lopen.

Hij wordt hiermee gepest en wordt op een dag door een stel pestkoppen achterna gezeten. Forrest rent voor ze weg (‘run Forrest, run!) en wanneer zijn beugels eraf gaan, blijkt hij een uitstekend renner te zijn. Het kan allemaal in cinema.

Ook tijdens zijn schooljaren blijkt hij geen heldere geest te zijn. Maar hij is fysiek in uitstekende conditie en hij bereikt het football team. Het is dus niet gek dat Forrest na de middelbare school het leger in gaat. Hij wordt uitgezonden naar Vietnam en moet daar in de oorlog vechten. Wanneer Forrest terugkeert, blijkt dat er nog meer moeilijkheden op zijn pad liggen.

Dat klinkt als een deprimerende film? Nou nee dus. Hoewel Forrest het niet moet hebben van zijn intelligentie, lukt het hem om veel dingen toch voor elkaar te krijgen. Ook blijkt dat Forrest op hilarische wijze vaak betrokken is bij belangrijke momenten in de geschiedenis.

Wist je bijvoorbeeld dat Elvis bij Forrest heeft leren dansen? En dat Forrest betrokken was bij de uitvinding van de smiley 🙂 ? Ook ontmoet hij nog snuiters als ene John Lennon, John F. Kennedy en Richard Nixon.

Hoe het leven ook loopt, met die aandoenlijke Forrest Gump ren je zo door die herfstdip heen. Probeer maar eens.

Extra anti-dip eet tip: Wat dacht je van een ‘box of chocolate’ om te eten tijdens het kijken van Forrest Gump?

forrest gump tom hanks bench bankje beste komedies netflix nederland

Rick and Morty

Als je ons al een tijdje volgt, weet je dat we fans zijn van de hilarische, absurde, sciencefiction-achtige, en intelligente animatie komedieserie Rick and Morty. En daarom mag hij zeker niet ontbreken in een artikel met, wat ons betreft, leuke komedies op Netflix.

We schreven er een tijdje terug het volgende over:

De hoofdpersonen zijn Morty, een niet al te slim knulletje jongetje en zijn bij hun gezin inwonende opa Rick. Laatstgenoemde is tevens een wetenschapper/uitvinder/“genie”/continu kotsende alcoholist. Opa Rick gebruikt Morty om dingen voor hem te doen tijdens zijn experimenten waar hij of geen zin in heeft of wat hem niet meer lukt door zijn leeftijd.

Samen beleven ze de meest absurde en vreemde inter-dimensionale avonturen waarin werkelijk van alles kan gebeuren en ook daadwerkelijk gebeurt.

[….] Tevens zijn de vele populair culture referenties erg gaaf en de grappen van een hoog niveau.

Genoeg reden om het een kans te geven, lijkt ons. De serie heeft ook gewoon een 9.4 qua cijfer op iMDB, zeer hoog dus! De eerste drie seizoenen van Rick and Morty zijn op Netflix te zien.

Extra anti-dip eet tip: Iets voor ons geks als een peanut butter and jam sandwich, iets waar veel Amerikanen mee opgegroeid zijn.

rick-and-morty-netflix-komedie-tips-bank

Intouchables

Van de Franse film Intouchables heb je vast weleens gehoord. De film won meerdere prijzen en viel in de smaak bij een groot publiek. Terecht, vinden wij. Als je tenminste van ontroerende feelgoodfilms houdt die net op het randje van vervelend sentiment en hartverwarmheid balanceren, zonder daarbij de verkeerde kant op te vallen. 

In Intouchables op Netflix staat een vriendschap centraal die op het eerste gezicht onmogelijk lijkt. Philippe (François Cluzet) is namelijk een man van goede komaf, hij woont in een gigantische villa en hij is een rijke pappie. Driss (Omar Sy) daarentegen is een charismatische jonge knul die zijn roots in de banlieu heeft liggen, een gevangenisverleden heeft en momenteel van uitkeringen leeft.

Driss komt op een dag bij Philippe om een niet erg gemotiveerde sollicitatie te doen om maar aan zijn sollicitatieplicht te voldoen. Op deze manier behoudt hij zijn uitkering. Maar zonder dat het zijn bedoeling is om de baan daadwerkelijk te krijgen, Philippe heeft door zijn verlamming namelijk een verzorger nodig, wordt hij toch aangenomen.

En dat blijkt een goede zet te zijn. Driss krijgt bij Philippe namelijk de structuur en zekerheid die hij nu mist. En andersom krijgt Philippe met Driss veel joie de vivre door diens ongebruikelijke manier van verzorgen.

En wij krijgen als kijker weer veel plezier, want hun vriendschap is zeker bijzonder en grappig te noemen.  Ga Intouchables dus vooral kijken op Netflix en zeg maar dag tegen je (beginnende) herfstdip.

Extra anti-dip eet tip: Zullen we gewoon een Franse croissant met smeerkaas of aardbeienjam aanraden?

https://www.youtube.com/watch?v=_NQA240l7P8

Zootropolis

Nu de herfstvakantie voor de deur staat, denken we ook even aan de jongere Netflix-gebruikers. Hoewel deze tip ook heel erg geschikt is voor de volwassen kijkers!  Zet snel Zootropolis aan en ervaar de prachtige wereld van het dierenrijk waarin elk soort door elkaar leeft.

Zo ook het kleine, maar zeer ambitieuze konijn Judy. Ze heeft de politieacademie afgerond en gaat aan de slag in de stad, waar ze begint als handhaver (lees: parkeerboetes-uitschrijver). Terwijl ze zichzelf als klein konijn wil bewijzen in de harde wereld waar grote buffels het voor het zeggen hebben, ontmoet ze de vos Nick en uiteraard belanden de twee in een spannend avontuur.

Behalve een spannend avontuur, krijg je ook een lach op je gezicht van de geslaagde grappen. Tevens zijn de animaties en de onderliggende boodschap die de film uitdraagt erg mooi. Ook zijn de dieren op knappe wijze uitgewerkt. Ze laten je nadenken over stereotypes en de relaties die daarmee samenhangen.

Onze absolute favoriet van de film: Flash de luiaard-ambtenaar die op het departement van Zoogdier-voertuigen werkt! Check dat fragment hieronder. Wij gaan elke keer weer kapot.

Extra anti-dip eet tip: Nou, een lekkere carrotcake gaat uitstekend samen met deze film! Vanwege het konijn inderdaad. Zo makkelijk zijn wij wel.

UPDATE

Pff, we hadden dit stuk al geschreven, blijkt ie gisteren van Netflix gehaald te zijn. Nou ja, misschien heb je hem ergens op DVD liggen. Maar het blijft een beetje jammer. Foei, Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=eIkgSJcRlF4

Elders react to Netflix

Als toetje schotelen we nog even dit leuke filmpje voor. Jullie kennen ongetwijfeld de Youtube-serie ‘Kids react’, ‘Teens react’, ‘Adults react’ en ‘Elders react’. Hierin geven verschillende generaties meningen over bekende Youtube-filmpjes of andere culturele fenomenen.

Van laatstgenoemde generatie is een hartverwarmende compilatie gemaakt van ouderen die hun eerlijke mening geven over het fenomeen Netflix. Om maar even on topic te blijven. Ze zijn lief, goudeerlijk, schattig, oprecht en ze hebben gevoel voor humor. Bekijk zeker dit filmpje even (en de rest van de serie) om je herfstdip gelijk te doen verdwijnen.

De hele serie ‘Elders react’ is een aanrader, vooral de afleveringen met Justin BieberJersey Shore en de Elders guess the song.

Extra anti-dip eet tip: Een culinaire tip? Advocaat met slagroom, of alleen slagroom als je niet van advocaat houdt ;-). Iets dat alleen oude mensen drinken. En niet zonder reden.