better call saul season premiere netflix cover voorkant

Better Call Saul – Aflevering 1 en 2

Tranen met tuiten werden er gehuild na de laatste aflevering van Breaking Bad. Hoe moesten wij, de vaste kijkers, nu verder leven zonder onze wekelijkse portie Walter White en Jessie Pinkman? Velen begonnen direct weer van voor af aan. Maar er is goed nieuws, want nu is er Better Call Saul! In deze spin-off volgen we personage Saul Goodman (Bob Odenkirk), de louche maar op sommige momenten toch wel handige advocaat van Walter White. De serie speelt zich een zestal jaar voor Breaking Bad af, een tijd waarin Goodman Walter White dus nog niet kent en een tijd waarin hij worstelt met zijn werk en zijn leven. Inmiddels staan de eerste twee afleveringen online, dus hier een korte recensie tot nu toe.

Better Call Saul – Uno (aflevering 1)

In aflevering 1 maken we kennis met advocaat Saul Goodman, alleen heet hij dan nog Jimmy McGill. We zien hem de eindjes aan elkaar knopen. Hij krijgt bijna geen zaken en de zaken die hij krijgt, valt weinig eer, en vooral geld, mee te behalen. Zo verdedigt hij drie jonge jongens die, volgens hem, in hun jeugdige enthousiasme en om hun energie kwijt te raken wat kattenkwaad hebben uitgehaald, maar aangezien er niemand gewond is geraakt, rekent hij op begrip van de jury. Als de aanklager vervolgens een filmpje laat zien waarop de drie jongens seks hebben met een door hunzelf onthoofd lijk, is de toon van de serie en het karakter van Saul Goodman aka Jimmy McGill direct duidelijk, ook voor de mensen die nooit naar Breaking Bad hebben gekeken.

better call saul netflix 3

Vervolgens probeert hij een andere zaak binnen te hengelen. Een echtpaar wordt ervan verdacht dat ze geld hebben gestolen uit de staatskas en hij biedt zich, galant als hij is, als hun advocaat aan. Volgens hem heb je niet alleen een advocaat nodig als je schuldig bent. Hij vergelijkt zijn beroep met een zorgverzekering: je hoopt er nooit gebruik van te moeten maken, maar het is toch wel handig als je er één hebt voor het geval dat. De man staat op het punt om het door Goodman voorgehouden contract te tekenen, maar zijn vrouw wil er nog een nachtje over slapen. Weer een gemiste zaak dus voor de advocaat.

Better Call Saul – Mijo (aflevering 2)

In aflevering 2 zien we het resultaat van een idee van Goodman om samen met twee skaters iemand op te lichten. Als die persoon niet de persoon is die de advocaat dacht dat ze zou zijn, zitten de drie flink in de problemen. Wat volgt is een hilarisch half uur waarin de licht ontvlambare drugsbaron Tuco (een oude bekende uit Breaking Bad), zijn Spaans sprekende oma, een salsa/bloed vlek op het tapijt, een Latijns-Amerikaanse telenovela en een ondervraging in de woestijn uiteindelijk eindigt in een prachtig en hilarisch ”pleidooi” van Goodman waarin hij er voor zorgt dat ze hem laten gaan en dat de twee skaters niet worden vermoord. In dit half uur wordt Breaking Bad niet alleen evenaart, maar in onze ogen zelfs overstegen.

better call saul netflix 4 abuelita telenovela

Conclusie – tot nu toe

De eerste aflevering is een beetje van alles wat. Dat is natuurlijk logisch omdat het verhaal en het leven van Goodman duidelijk moet worden neergezet. Het moet allemaal ook duidelijk zijn voor de mensen die Breaking Bad niet hebben gezien en we moeten zeggen dat dit goed lukt. En voor de mensen die Breaking Bad wel kennen, zitten er gelukkig genoeg herkenningspunten in Better Call Saul; de New Mexico sfeer, oude bekenden in de vorm van Mike Ehrmantraur (als parkeermedewerker) en Tuco, het trage en dreigende tempo van de serie en de typerende Breaking Bad cinematografie (onconventionele Point of View shots etc.).

En vanaf aflevering twee begint alles écht bij elkaar te komen. De absurde scènes, het goed geschreven plot, de dialogen en de sfeer doen ons allemaal (gelukkig) denken aan Breaking Bad, maar het is meer een leuke herinnering dan een “ik wou dat die serie nog bezig was”. Want Better Call Saul staat op zichzelf. We zien hoe Jimmy McGill, de verbaal sterke en de zich met kleine zaken bezighoudende advocaat langzaam transformeert in Saul Goodman, de advocaat voor de criminelen. En dit zorgt voor spannende en bij vlagen hilarische televisie. Wij gaan volgende week in ieder geval zeker kijken naar aflevering 3: It’s showtime!

better call saul it's showtime

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.