five came back netflix aanbod original trailer capra documentaire tweede wereld oorlog recensie

Coming Soon: Five Came Back

Je bent een grote Hollywood regisseur in de VS in de jaren ’40 van de vorige eeuw, je hebt een fijn gezin en een leuk leven. Maar dan worden de Verenigde Staten van Amerika aangevallen door Japanners (de aanval op Pearl Harbor) en raakt je land, zonder dat je er erg in hebt, verwikkeld in een wereldoorlog. Five Came Back is het verhaal over vijf regisseurs die vervolgens besluiten om hun land te dienen, verteld door vijf hedendaagse grote namen uit de filmwereld. 

Vijf filmmakers besluiten dus om hun hele hebben en houwen achter zich te laten om, met gevaar voor eigen leven en zonder te weten of ze ooit nog levend terug zouden keren uit Europa, documentaire films te maken waarin ze propaganda, nieuws en entertainment mixen tot unieke films waardoor men in het thuisland een kijkje krijgt in de hel van Europa.

Het gaat om regisseurs Frank Capra (It’s a Wonderful Life), John Ford (The Grapes of Wrath), William Wyler (Ben-Hur), John Huston (The Maltese Falcon) en George Stevens (Shane). Hun verhalen worden in Five Came Back verteld door interviews met regisseurs Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Francis Ford Coppola, Lawrence Kasdan en Paul Greengrass.

De serie laat de invloed van deze filmmakers zien op Hollywood, maar ook op de oorlog zelf. Maar andersom ook wat oorlog, of om een parallel te trekken met vandaag de dag de verkiezing van Trump als president, voor invloed heeft of kan hebben op het maken van kunst en op het leven van mensen. En dat juist in deze politiek roerige tijden mensen behoefte hebben aan verhalen.

De serie is trouwens een verfilming van het gelijknamige boek, geschreven door Mark Harris. Ook een grote aanrader als je van non-fictie, filmgeschiedenis en de WOII houdt.

De documentaires die de desbetreffende regisseurs in de oorlogstijd hebben gemaakt, zullen ook op Netflix komen, althans op de Amerikaanse Netflix. Maar wij hopen vurig dat ze ook bij ons te zien zullen zijn.

Five Came Back is vanaf 31 maart 2017 te streamen op Netflix. Een must-see voor filmliefhebbers en mensen met, al is het maar een kleine hoeveelheid, interesse in de Tweede Wereld Oorlog. Bekijk hieronder de trailer maar eens om te zien of het iets voor je is. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.