leukste kerstfilms op Netflix van 2020 klaus spanish animation

De 9 leukste kerstfilms op Netflix van 2020

Elk jaar schrijven we een artikel waarin we de leukste kerstfilms op Netflix voor je op een rij zetten. Maar let op: hier zitten niet alleen de bekende films tussen, waarschijnlijk met het woord “Christmas” in de titel, maar ook films die je op het eerste gezicht niet direct als kerstfilms zou typeren. Films met een bepaald gevoel, die zich afspelen tijdens de kerst etc. Laten we kijken naar de 9 leukste kerstfilms op Netflix van 2020.

Klaus (Pablos, 2019)

De eerste film die we in dit leukste kerstfilms op Netflix van 2020 artikel willen benoemen is Klaus. Dit is ook wel echt een typische kerstfilm uit het boekje: je krijgt er een goed gevoel van, het is echt een familiefilm, het speelt zich af tijdens Kerstmis en de Kerstman heeft een rol. Wat wil je nu nog meer?

In de animatiefilm Klaus draait het om het rijke jongetje Jesper. Zijn familie is in het bezit van een postbedrijf, maar Jesper toont hier weinig interesse in. Sterker nog, het is een beetje een ambitieloos ventje met een vrij egoïstische kijk op dingen.

Zijn vader stuurt hem daarom naar het koude dorpje Smeerensburg in het noorden van het land om daar als postbode te werken. Misschien helpt het hem. Het vervelende is alleen dat niemand daar nog brieven schrijft en dat Jesper dus geen werk heeft.

Maar dan ontmoet hij Klaus, een oude speelgoedmaker, en bewijzen ze dat je samen een hoop meer kunt bereiken dan alleen. Een echte kerstgedachte dus. Tel hier de prachtige, met de hand getekende, animatiestijl bij op en je krijgt Klaus a.k.a. een dikke aanrader.

Annie (Huston, 1982)

Onze tweede film in ons leukste kerstfilms op Netflix van 2020 artikel is er eentje die je misschien niet gelijk als kerstfilm zou typeren. We hebben het over de filmklassieker Annie van regisseur John Huston uit 1982 over het roodharige weesmeisje Annie.

Je kent het verhaal waarschijnlijk wel, maar toch even snel het plot. Hoofdrolspeelster is het meisje Annie, een weeskindje in de jaren ’30 in de VS tijdens de grote depressie. Maar ondanks deze omstandigheden en de harde hand van Miss Hannigan in het weeshuis, blijft ze vrolijk.

Ze werd ooit als baby voor de deur gelegd met een zilveren medaillon en een kaartje van haar ouders waarin ze haar beloven haar ooit te komen ophalen. Omdat ze maar niet komen, besluit ze op een dag zelf maar op zoek te gaan en te ontsnappen uit het weeshuis.

Wat volgt is een hartverwarmend avontuur waar het kerstgevoel vanaf druipt. Na het zien van Annie kunnen wij er in ieder geval weer tegenaan. En daarbij blijven de liedjes natuurlijk ook super leuk.

Home for Christmas (2019 – heden)

Home for Christmas is dan wel geen film, maar toch een hele leuke kersttitel. Centraal staat de 30-jarige zuster Johanne (Ida Elise Broch). Ze heeft geen partner en omdat ze tijdens een familie etentje, na de zoveelste vraag waarom ze toch single is, eruit floept dat ze een vriendje heeft, zit er niets anders op om ECHT iemand te vinden.

Een partner die ze 24 dagen later mee kan nemen naar het familie kerstdiner. Maar hoe vind je een leuk iemand? Sterker nog: hoe doe je dat binnen 24 dagen? Wat volgt zijn heel veel, vaak ongemakkelijke dates, gepaard met verdriet en een gevoel van “wat doe ik toch verkeerd?” en “waarom luisteren mannen niet?”. 

Home for Christmas is een heerlijke, grappige en bij vlagen ontroerende serie. In Noorwegen, waar de titel Hjem til jul is, was het gelijk een grote hit en inmiddels lijkt de rest van de wereld ook te volgen. En wat ons betreft is dat meer dan terecht.

Kerstafleveringen in Friends (1994 – 2004)

En oké, ook met de volgende titel spelen we misschien een beetje vals. Het is namelijk wederom geen film, maar het zijn een aantal speciale kerstafleveringen van de serie Friends. Wij zijn groot fan van de serie, en aangezien dit ons artikel is en we dus kunnen doen waar we zin in hebben, schrijven we er toch over 😉😎.

De eerste aflevering die je zou kunnen opzetten is The One where Rachel quits (seizoen 3). Hierin wordt Phoebe verdrietig als ze hoort wat er met de kerstbomen gebeurd als Kerstmis achter de rug is. Dan is het fijn als je een leuke vriendengroep hebt die je met een hartverwarmende actie kunnen opbeuren.

Je zou ook zeker de aflevering The One with the Routine (seizoen 6) moeten kijken, als je helemaal in de kerststemming wilt komen. In deze episode zien we de beroemde nieuwjaarsdans van Ross en zijn zus Monica.

Ross als Armadillo en Chandler als Santa. Bron: Friends / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Een andere aflevering die leuk is om rond de feestdagen te kijken is The One with the Holiday Armadillo (seizoen 7). Ross probeert zijn zoontje Ben uit te leggen wat het Joodse feest der lichtjes Chanoeka inhoudt, maar hij heeft toch meer interesse in het christelijke Kerstmis.

De vierde aflevering die we je willen aanraden is The One with the Creepy Holiday Card (seizoen 8). Ross heeft ditmaal weer eens een nieuwe vriendin. Maar wat doe je als zij al samen kerstkaarten wilt versturen, maar jij hier nog helemaal niet aan toe bent? Hoe breng je dit tactvol? We zien Ross hier mee stuntelen en dat is heerlijk om te zien.

Coming to America (Landis, 1988)

Een andere titel die wij graag rond de kerst kijken, is Coming to America. De filmklassieker die, zelfs na 32 jaar, nog altijd zeer op de lachspieren werkt. De hoofdrol is voor Eddie Murphy die in de huid kruipt van de rijke Afrikaanse prins Akeem.

Hij wordt door zijn familie uitgehuwelijkt, maar daar zit hij helemaal niet op te wachten. Akeem wil een vrouw die van hem houdt om wie hij is, niet omdat hij nu eenmaal toevallig prins en toekomstig koning is. En ze mag ook wel wat meer zeggen dan -ja- en -amen-.

Om deze vrouw te vinden, vliegen hij en zijn vriend Semmi (Arsenio Hall) undercover, alhoewel dat ‘undercover’ nog best lastig is voor een Afrikaanse prins, naar een winters VS en meer specifiek naar de wijk Queens in NY. Daar moet toch wel een vrouw te vinden zijn die hem leuk vindt vanwege zijn persoonlijkheid? Ze merken al snel dat het leven hier toch een stuk anders is dan in hun eigen land.

Akeem en Semmi. Bron: Coming to America / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Als hij eenmaal een leuk meisje heeft gevonden, komt het spannende deel: vertellen dat je eigenlijk al die tijd gelogen hebt over wie je eigenlijk bent. Het is in dit spanningsveld dat Coming to America zich beweegt en waarin de film floreert met goede grappen die de tand des tijd moeiteloos hebben overleefd.

En leuk nieuws: begin volgend jaar komt er een deel 2. Deze film heet Coming 2 America en Eddie Murphy speelt ook weer een hoofdrol. Wij zijn benieuwd of deze film net zo leuk wordt als het eerste deel en of de film snel op Netflix komt.

Jingle Jangle: A Christmas Journey (E. Talbert, 2020)

Dan een film met zelfs het woordje ‘christmas’ in de (sub)titel: Jingle Jangle: A Christmas Journey. Een film barstensvol kleuren, magie, fijne gevoelens, fantasie, speelgoed en muziek. En het eindresultaat pakt verrassend goed uit.

Centraal staat speelgoedmaker Jeronicus Jangle (Forest Whitaker) die het niet meer ziet zitten als zijn favoriete stuk speelgoed, een houten pop met de stem van Latin-zanger Ricky Martin, gestolen wordt door zijn leerling.

Het zal zijn kleindochter Journey zijn die er voor zal zorgen dat oude wonden worden geheeld en dat de magie weer gevierd kan worden.

Jingle Jangle: A Christmas Journey zit verder boordevol met Broadway-achtige musicalnummers, mooie decors in een Victoriaanse stijl, maar ook met meer funky eigentijdse muziek en wordt als laatste afgedekt met een hartverwarmende deken der liefde. ‘Kerstiger’ dan dit ga je het niet krijgen.

Sleepless in Seattle (Ephron, 1993)

En dan nu weer een film die je misschien niet 1, 2, 3 als kerstfilm zou typeren, maar die het, althans in onze ogen, wel eentje is. We hebben het over Sleepless in Seattle met hoofdrollen voor Tom Hanks en Meg Ryan.

Allereerst start de film op kerstavond. Annie (Meg Ryan) zal de feestdagen met haar familie doorbrengen en ze wilt gelijk vertellen dat zij en haar vriend Walter gaan trouwen. Maar na een gesprek met haar moeder begint ze opeens te twijfelen of hij wel de ware voor haar is.

Aan de andere kant hebben we weduwnaar Sam (Tom Hanks). Zijn zoon Jonah (Ross Malinger) wilt wel weer eens een nieuwe moeder en hij vindt het ook maar sneu voor zijn vader dat hij altijd alleen is. En dus belt hij naar een radiostation en moet zijn vader, met flink wat tegenzin, zijn verhaal vertellen.

Annie en samen met haar een heleboel andere vrouwen, horen dit, en alhoewel Annie dus getrouwd is, besluit ze hem een brief te schrijven. Zijn verhaal raakt haar. Wat volgt moet je zelf maar kijken. Maar zo ontvouwt Sleepless in Seattle zich, in onze ogen, tot een echt kerstverhaal over liefde, met een hoog feelgood-gehalte en winterse taferelen.

Dumb and Dumber (Farrelly & Farrelly, 1994)

Onze meest favoriete komediefilm aller tijden mag wat ons betreft zeker niet ontbreken in ons lijstje met leukste kerstfilms op Netflix van 2020. We hebben het over de klassieker Dumb and Dumber uit 1994.

Centraal staan boezemvrienden Harry Dunne (Jeff Daniels) en Lloyd Christmas (!!) (Jim Carrey). Wat ze aan intelligentie missen, compenseren ze met een groot hart. Ze rollen van baantje naar baantje en op een gegeven moment werkt Lloyd als limousinechauffeur.

Als hij in die hoedanigheid de knappe en rijke Mary Swanson naar het vliegveld moet rijden, en zij bij aankomst een koffertje vergeet mee te nemen, zet dit het leven van Lloyd en zijn Harry volledig op zijn kop.

Onze helden op een te kleine scooter. Bron: Dumb and Dumber / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Ze besluiten Mary achterna te reizen naar het winterse Aspen om het koffertje persoonlijk terug te geven. Niet wetende dat er de hele reis een stel boeven achter ze aan zitten om het mysterieuze koffertje te stelen.

Dumb and Dumber zit vol met legendarische scenes. Politieman en flesje, meer zeggen we niet. Tel daar een goed plot, fantastische chemie tussen Daniels en Carrey en in Aspen een winterse en besneeuwde omgeving bij op, en je krijgt een onconventionele kerstfilm.

The Holiday Movies That Made Us

We sluiten ons artikel af met de serie The Holiday Movies That Made Us. De titel zal misschien wel een belletje bij je doen rinkelen. Dat kan goed, want het is een spin-off van bekendere titels als The Toys That Made Us en The Movies That Made Us.

En het recept is weer hetzelfde. In twee afleveringen van rond de 45 minuten staan, in dit geval, twee kerstfilms centraal: Elf en Nightmare Before Christmas. Films die we waarschijnlijk allemaal kennen, omdat ze elk jaar rond de kersttijd op RTL 4 werden uitgezonden.

We krijgen beelden van achter de schermen, we zien hoe de ontvangst van de films was bij de première, we krijgen interviews met de crewleden, we zien hoe het maakproces in zijn werk ging etc. Na het zien van de twee afleveringen van The Holiday Movies That Made Us heb je gelijk zin in nog meer kerstfilms.

De leukste kerstfilms op Netflix van 2020

En dan komt het goed uit dat je net dit artikel met de leukste kerstfilms op Netflix van 2020 hebt gelezen. Want als het goed is, heb je nu een aantal films en series die je deze komende dagen kunt gaan kijken.

En nee, we hebben bewust niet alleen de voor de hand liggende films als Just Another Christmas, Holidate, Dolly Parton’s Christmas on the Square en The Christmas Chronicles (part 2), genoemd.

We hebben juist geprobeerd om een gevarieerd lijstje te geven met titels die je op voorhand misschien niet direct als kersttitels zou typeren. Maar waar je, als je het ons vraagt, dus wel degelijk een kerstmisgevoel van krijgt.

Fijne feestdagen allemaal!!