beste toevoegingen netflix 2014

De beste toevoegingen op Netflix in 2014

2014 was het eerste volledige bestaansjaar van Netflix in Nederland. In dat jaar zijn er behoorlijk wat toevoegingen gedaan en gelukkig wordt het aanbod steeds uitgebreider en gevarieerder. Hier vind je de -in onze ogen- leukste en de beste toevoegingen op Netflix van dit jaar:

Netflix

De Beste toevoegingen op Netflix in 2014:

Breaking Bad (2008-2013)


Met een lach en een traan konden we dit jaar Breaking Bad afsluiten op Netflix. Het laatste seizoen van deze serie is dan ook een van onze favoriete toevoegingen op Netflix. Walter White (gespeeld door Bryan Cranston, tevens spelend in het zo dadelijk beschreven Drive) heeft ons in alle voorgaande seizoenen kunnen meenemen in de wereld van meth, cocaïne, drugsdeals en façades en moet in het laatste seizoen een oplossing zien te vinden voor zijn gezin in de toekomst. We willen niet te veel verklappen in verband met spoilers, maar wij raden je gewoon aan om de serie te gaan kijken. En niet te stoppen na seizoen 2, want in alle eerlijkheid wordt het pas vanaf seizoen 3 echt noemenswaardig, briljant en af en toe heerlijk bruut.

Toy Story (Lasseter, 1995) en Toy Story 3 (Unkrich, 2010)

Toy Story is alweer bijna 20 jaar oud en was destijds de eerste film die volledig met computeranimaties werd gemaakt. Het was tevens de eerste volledige film van Pixar, die na deze film met nog meer succesvolle producties als Finding Nemo (Stanton en Unkrich, 2003) en Ratatouille (Bird en Pinkava, 2007) op de proppen kwamen. In Toy Story maken we kennis met de fantasierijke wereld van het levende speelgoed. Twee hoofdpersonages zijn Woody en Buzz Lightyear, waarvan laatstgenoemde vernoemd is naar de bekende astronaut Buzz Aldrin, en zij beleven de leukste en hachelijkste avonturen. Na Toy Story kwam vanzelfsprekend Toy Story 2. Vreemd genoeg staat deze niet op Netflix, terwijl de derde in het rijtje wel weer te bekijken valt. In de derde film zien we dezelfde helden als in de eerste film, maar dan een aantal jaren later. Hun eigenaar is inmiddels groot geworden en verlaat het ouderlijk huis. Wat moet er met het speelgoed gebeuren? De toys vervolgen hun weg in de schattige kindercrèche, waar ze verwelkomd worden door de oude, lieve knuffelbeer Lotso. Hoewel…zo lief blijkt hij eigenlijk niet te zijn…  Wij vonden de Toy Story-reeks geweldig; er zijn veel grappige personages, veel situaties zijn herkenbaar en er komen eigenlijk best nog  een aantal fundamentele waarden en ideeën aan bod. Een speels verhaal over vriendschap, loyaliteit en het leren om elkaar los te laten. Inmiddels is de komst van Toy Story 4 bevestigd, maar tot de release in 2017 moeten we het doen met deel 1, 3 en hopelijk binnenkort ook deel 2 op Netflix.

Update

Toy Story is in januari 2015 uit het aanbod gehaald. Daar worden wij niet vrolijk van, Netflix!

Toy Story


Die Welle
(Gansel, 2008)


Die Welle is een bijzonder interessante film met een psychologische inslag. Dat onze oosterburen goede films kunnen maken, wisten we wel en Die Welle past dan ook prima in het rijtje ‘Gute Filme aus Deutschland’. Een leraar op een middelbare school moet een project leiden in de klas. Hij besluit om te laten zien hoe makkelijk het is om een groep of menigte te sturen en te manipuleren, precies zoals het tijdens het nazi-bewind in de jaren ’30 en ’40. De gevolgen zijn zeer opmerkelijk en verbijsterend te noemen. De Duitsers weten in deze film op een prikkelende en eigentijdse manier om te gaan met hun eigen (pijnlijke) geschiedenis.

Drive (Winding Refn, 2011)


Ryan Gosling als stoere stuntrijder / chauffeur van vluchtauto’s bij overvallen in een opwindend en broeierig Los Angeles. Iedereen kan wel iets uit de film halen; de vrouwen kunnen zich vergapen aan de coole Gosling, de mannen aan de snelheid van de auto’s en de stunts, de doorgewinterde filmliefhebbers kunnen genieten van de weergaloze cinematografie of het continu aanwezige gevoel van dreiging, en de ‘ik kijk af en toe een film’-kijkers kijken naar Drive als een spannende actiefilm. En iedereen geniet van de heerlijke soundtrack. Al deze verschillende lagen maken van Drive, in ieder geval voor een van de twee Wij Kijken Netflix mensjes, tot een film die in z’n top 5 ooit staat. We vergeleken Drive trouwens al eens met Holy Motors (Carax, 2013) vanwege de sfeer en omdat in beide films de voertuigen als personages op zich gezien kunnen worden. Tevens is het de moeite van het vermelden waard dat Christina Hendricks, Joan uit ons geliefde Mad Men, ook een rol heeft. ‘Gewoon’ een toffe film dus!

Drive

Planet Earth (2006)


De reeks Planet Earth bewijst precies waarom de BBC bekend staat om hun fascinerende en hoogstaande documentaires. Met de rustgevende voice-over van Sir David Attenborough word je meegevoerd naar de hoogste bergen, de diepste oceanen en de wildste jungles. De BBC natuurdocumentaires zijn van een hoge educatieve waarde en bieden een unieke blik op onze mooie maar kwetsbare planeet. Het Nederlandse De Nieuwe Wildernis kan gezien worden als een equivalent van eigen bodem, maar wij vinden de BBC producties, zoals te lezen in onze recensie, toch kwalitatief een stuk beter en fijner om naar te kijken.

Anchorman : The Legend of Ron Burgundy (McKay, 2004)


Deel 1 van de Anchorman reeks (lees onze recensie van Anchorman 2) is op z’n minst even grappig. Will Ferrell zet met Ron Burgundy één van de leukste komediekarakters van de afgelopen 25 jaar neer. De zichzelf ontzettend overschattende, maar af en toe toch onwijs aandoenlijke, Burgundy en zijn team vinden het in deze film helemaal niks dat ze een vrouwelijke collega (Christina Applegate) krijgen. Het is de jaren 70 in San Diego en vrouwen horen volgens hen geen nieuws te presenteren. Als ze ook nog eens ambitieus, slim én mooi blijkt te zijn, krijgt de wereld van Ron Burgundy een zwiep die een hoop veranderingen teweeg brengen.

anchorman 1 wij kijken netflix

The Godfather (Coppola, 1972)  en The Godfather II (Coppola, 1974)


De klassieker onder de klassiekers! De winnaar van drie Oscars is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van ’s werelds meest gewaardeerde films aller tijden en is een waar cultureel fenomeen geworden. Als serieus medium zijnde, is het goed dat Netflix deze films in het aanbod heeft opgenomen en dat we opnieuw kunnen genieten van de fascinerende Corleone’s. Onze tip: Eet er een lekkere pizza of spaghetti bij, een goed glas rode wijn en waan je even in Little Italy NY met strak achterover gekamde haren, omerta’s en romantische liquidaties. De onderwereld was nog nooit zo mooi.

Dumb and Dumber (Farrelly, 1994)


We hebben Dumb en Dumber, met hoofdrollen voor Jim Carrey en Jeff Daniels, al eerder genoemd bij de kerstfilms op Netflix, maar het was ook een van onze favoriete toevoegingen in het Netflix aanbod van dit jaar. Deels was dit vanwege nostalgische herinneringen (we benatten onszelf elke keer weer bij het zien van de Kungfu scène) en deels omdat deze film gewoon erg grappig is en de tand des tijds prima heeft doorstaan. Een komedieklassieker uit de gouden jaren 90.

Unsere Mütter, unsere Väter (2013)

In navolging van Die Welle nog een mooie productie uit Duitsland. Unsere Mütter, unsere Väter (UMUV) laat verschillende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zien via een bevriende groep van jonge Duitsers. Deze jongeren staan symbool voor de verschillende facetten van de oorlog. Zo hebben we Greta, een ambitieuze zangeres wiens talenten worden ingezet voor nazi-propaganda en Victor, haar vriend van Joodse afkomst door wiens ogen we de Holocaust meemaken. Of de broertjes Wilhelm en Friedhelm, die als Duitse soldaten naar het oostfront worden gestuurd. Ten slotte volgt UMUV ook Charlotte, een jonge verpleegster die de Duitse soldaten verzorgt en verschrikkelijke confrontaties met de Russen meemaakt. Unsere Mütter, unsere Väter weet op boeiende wijze te laten zien wat oorlog met mensen doet en hoe je in deze tijd te stellen had met loodzware keuzes, een verschillend moraal en plichtsbesef. Ook al ben je nog zulke goede vrienden, een oorlog kan mensen voorgoed tekenen en veranderen.

Lilyhammer (2012 – 2014)


Lilyhammer toont ons hoe het is om, als klikkende wiseguy uit NY, een nieuw leven te moeten opbouwen in het koude en besneeuwde Noorwegen. Hij kreeg van de FBI een nieuwe identiteit en mocht een plek uitzoeken om te gaan wonen. Lillehammer leek hem wel wat, vanwege de beelden die hij zich nog kon herinneren van de Olympische Spelen in deze stad in 1994. We zien hoe Frank “The Fixer” Tagliano, nu door het leven gaand als Giavanni Henriksen, op geheel eigen wijze probeert te integreren in de Noorse cultuur. En dat gaat niet zonder slag of stoot, mede vanwege de grote verschillen met de VS. Het bloed, waarvan ook veel in de serie zit, kruipt echter waar het niet gaan kan en binnen de kortste keren zit Giavanni weer in het criminele circuit. Lilyhammer is een serie vol humor en geweld en met een uitmuntende Steven van Zandt, bekend uit The Sopranos, als Frank aka Giavanni.

Beste toevoegingen op Netflix in 2014 lilyhammer

Family Guy (1999 – )


Family Guy loopt natuurlijk alweer een aantal jaren, maar wij hebben de serie pas dit jaar leren kennen via Netflix. Gaandeweg werden we steeds vertrouwder met alle personages uit de stal van Seth McFarlane en hun eigenaardigheden. Peter Griffin is nu onze favoriete tv-familiehoofd (“Bird bird bird, ah-bird bird bird…. don’t you know…about the bird? Everybody knows that the bird is a word!”).

Baby Stewie kan ons ook altijd vermaken met zijn snode plannen en zijn homoseksueel neigende eigenschappen. Of Quagmire, die we hebben leren kennen als de grootste player van Rhode Island (“Giggity giggity!”). Family Guy bevat een flinke portie heerlijke flauwe humor en een speelse eigenwijsheid, waardoor we hopen dat er veel meer seizoenen op Netflix komen te staan, vooral de eerste seizoenen want die ontbreken nu nog.

Sherlock (2010 – )


Misschien weten jullie het intussen wel, maar wij zijn fan van Benedict Cumberbatch en daarom mag Sherlock niet ontbreken in deze lijst. In september werd seizoen 3 van deze fantastisch geschreven serie aan het Netflix aanbod toegevoegd. Sherlock moet worden gezien als een moderne versie van de Britse detective Sherlock, ditmaal geportretteerd als een eigenwijs genie met een allergie voor (normale) sociale interactie. Of zoals hij het zelf mooi zegt:

 I’m not a psychopath (…), I’m a high-functioning sociopath. Do your research.

Dit jaar werd seizoen 3 dus toegevoegd op Netflix en dat was er weer eentje vol met Britse humor en interessante plotwendingen. Sherlock en zijn compagnon John Watson (Martin Freeman) bewijzen weer het tofste duo van de Britse televisie en omstreken te zijn. Heerlijk ouderwets en modern tegelijkertijd. Ook was het leuk om Lars Mikkelsen, het broertje van Mads, te zien in dit seizoen. Hij was overigens ook te zien in de Deense serie The Killing.

De beste toevoegingen op Netflix in 2014 Sherlock


Fight Club
(Fincher, 1999)


Fight Club, geregiseerd door David Fincher, gaat over een ondergrondse vechtclub met in de hoofdrol Brad Pitt en Edward Norton. Norton is een laffe jongen, Pitt juist een stoere vechtersbaas. Door een serie van omstandigheden komen ze allebei in een vechtclub waar niet over gesproken mag worden. Er wordt gevochten voor het plezier van de deelnemers. Fight Club lijkt op het eerste gezicht een gewone actiefilm te zijn, maar ontpopt zich tot een ware psychologische thriller. Aanrader! Deze moet je alleen al kijken om de laatste scène van de film met het nummer Where is my Mind van de lievelingsband van 1 van de 2 makers van Wij Kijken Netlix.

En met Fight Club zijn we alweer aan het eind gekomen van dit artikel. Dit waren wat ons betreft de beste toevoegingen op Netflix in 2014! Missen jullie nog iets? Laat het ons vooral weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.