daddy's home 2 DE 8 LEUKSTE KERSTFILMS OP NETFLIX VAN 2021

DE 8 LEUKSTE KERSTFILMS OP NETFLIX VAN 2021

Zijn we weer! Ditmaal met de LEUKSTE KERSTFILMS OP NETFLIX VAN 2021! Maar hou je vast, want dit rijtje zal ook wat titels bevatten die je misschien niet 1, 2, 3 met kerst zou associëren. Wij gaan ons best doen om je over te halen waarom je deze onderstaande titels toch écht moet gaan kijken rond en met Kerstmis.

Klaus (2019)

Maar natuurlijk moeten er in dit artikel met de LEUKSTE KERSTFILMS OP NETFLIX VAN 2021 ook wat dingen staan die iedereen direct aan Kerstmis zou koppelen. Zo’n typische kerstfilm is de animatiefilm Klaus. Echt een aanrader.

We volgen het jongetje Jesper. Hij komt uit een rijke familie – die een postbedrijf bezitten – en is een tikkeltje egoïstisch.

klaus-netflix LEUKSTE KERSTFILMS OP NETFLIX VAN 2021
Klaus met baard, Jesper en een vrolijke bende mensen en kinderen. Bron: Klaus / Netflix

Zijn vader stuurt hem – om hem een zetje in de rug te geven – daarom naar het dorpje Smeerensburg in het noorden van het land om daar als postbode te werken.

Het vervelende voor hem is alleen dat niemand daar nog brieven schrijft en dat Jesper dus niks te doen heeft.

En dan ontmoet hij Klaus, een oude speelgoedmaker, en zijn schuur vol zelfgemaakt speelgoed. Als duo bewijzen ze dat je – en hier is de kerstgedachte! – samen veel meer bereikt dan in je eentje. Jesper biedt namelijk aan om het speelgoed gratis langs alle kinderen te brengen.

Wij krijgen van het schitterende geanimeerde Klaus altijd een gezellig en warm kerstgevoel. En dat de film leuk is voor jong en oud – met genoeg humor – vinden wij altijd een belangrijk iets bij kerstfilms. En dat is bij Klaus zeker het geval. Kijken dus!

Matilda (1996)

De film Matilda op Netflix is wat ons betreft ook echt een kerstfilm. Want een goede kerstfilm is voor ons een familiefilm waar je een warm hart van krijgt, ongeacht of de film zich nou echt tijdens of rondom de feestdagen afspeelt.

Matilda dus – de verfilming van het legendarische en gelijknamige Roald Dahl boek – draait allemaal om het slimme meisje Matilda. Een boekenwurm met een vader (Danny DeVito) die geen aandacht voor haar heeft en een moeder die niet veel beter is (Rhea Perlman).

kerstfilms op netflix matilda
Matilda ❤️. Bron: Matilda / Netflix

En dan is er ook nog eens schoolhoofd Agatha Trunchbull (Pam Ferris), een boom van een vrouw en ontzettend gemeen, sinister en wreed tegen de kinderen. Gelukkig heeft Matilda wel een hele lieve juf in de vorm van juf Engel.

Op een gegeven moment komt Matilda erachter dat ze de superkracht heeft dat ze objecten kan laten vliegen door er alleen maar gefocust naar te kijken. Handig! En ideaal om die mevrouw Trunchbull en haar ouders een lesje te leren.

A Boy Called Christmas (2021)

In A Boy Called Christmas ondergaat het roodharige jochie Nikolas (Henry Lawfull) een groots avontuur in een winters Fins landschap. Samen met rendier Blitzen en huismuis Mikka gaat hij op zoek naar zijn vader (Michiel Huisman).

Zijn vader – nog flink rouwend door het verlies van zijn vrouw en dus moeder van Nikola – is er namelijk op uit gestuurd om op zoek te gaan naar Elfhelm, een magisch elfendorpje.

Dit verhaal wordt in A Boy Called Christmas verteld door Aunt Ruth (Maggie Smith) aan drie kindjes die net te horen hebben gekregen – net als Nikolas uit het verhaal – dat er dit jaar geen Kerstmis gevierd gaat worden.

Wat volgt is een kerstverhaal waar wij erg van genoten hebben. Een film vol magische winterse landschappen, een mooie boodschap en een lach en een traan. Wat wil je nu nog meer, tijdens de feestdagen?

Pak er dus een hete kop chocolademelk of thee bij, haal je dekentje uit het vet en check A Boy Called Christmas op Netflix!

Little Women (1994)

Als er één film niet mag ontbreken in dit artikel met de leukste kerstfilms op Netflix van 2021 is het Little Women (1994). Centraal staan de vier zussen Beth, Amy, Jo en Meg die in het midden van de 19e eeuw opgroeien met hun moeder.

Vader is niet aanwezig, omdat hij aan het vechten is in de Amerikaanse burgeroorlog.

En dat is knap lastig, dat opgroeien met een sterkte moeder en eigenlijk zonder vader. Alsof volwassen worden al nog niet moeilijk genoeg is, hebben ze ook nog eens weinig financiële middelen, zijn er familiaire tragedies, worden er harten gebroken en dat soort zaken meer.

En natuurlijk verschillen de gezusters ook nog eens van elkaar. Zo is er bijvoorbeeld de vrijgevochten Jo (Winona Ryder) die geregeld in botsing komt met moeder en haar overige drie zussen.

Dit alles speelt zich – althans in de film Little Women op Netflix – af tijdens de feestdagen. Dus schenk jezelf een warme kop choco in, pak een pak koekjes en geniet van de winterse beelden en het warme verhaal.

Daddy’s Home 2 (2017)

Even goed lachen om een film waarbij je niet al te veel hoeft na te denken, is altijd lekker, maar tijdens de feestdagen helemaal. We hebben namelijk niet altijd zin in Tarkovsky!

Daarom – en omdat de film zich afspeelt tijdens de feestdagen – mag Daddy’s Home 2 niet in dit overzicht ontbreken.

Net als in het eerste deel draait het om de goedaardige Brad (Will Ferrell ❤️) en de badass Dusty (Mark Wahlberg). De ex van Dusty heeft inmiddels een relatie met Brad en samen voeden ze hun kinderen op.

In het eerste deel zorgt de terugkeer van Dusty voor een hoop hilariteit en ongemak. Want de twee vaders kunnen namelijk niet meer van elkaar verschillen!

daddy's home 2 kerstfilm netflix
Brad samen met zijn pappie. Bron: Daddy’s Home 2 / Netflix

In Daddy’s Home 2 lijkt alles inmiddels koek en eieren tussen de twee mannen. Het co-ouderschap loopt eindelijk op rolletjes.

Totdat hun eigen vaders besluiten om het gezinnetje tijdens de feestdagen een bezoekje te brengen … Kleine spoiler: de twee vaders lijken nogal op hun zonen en dus zorgt dit weer voor een, uhm interessante dynamiek.

Elf (2003)

En ook in de hedendaagse kerstklassieker Elf draait het – net als in Daddy’s Home 2 – om een vader en een zoon.

En ook nu speelt Will Ferrell de hoofdrol. In Elf speelt hij elfje Buddy die erachter komt dat de Kerstman NIET zijn vader is.

Hij leeft dan wel samen met hem op de Noordpool, maar het blijkt dat hij als kind ooit in de zak van de Kerstman is gevallen. Toen is hij meegenomen en opgegroeid in het koude noorden.

Maar op latere leeftijd komt hij er toch achter dat hij hier niet thuishoort. Hij is helemaal geen echte elf, maar een normale man! En dus gaat hij naar New York om zijn echte vader – en zijn eigen roots – te vinden.

Coming to America (1988)

Nog zo’n film die ons altijd in de kerstmood brengt, is Coming to America met Eddy Murphy als de Afrikaanse prins Akeem die zijn thuisland achter zich laat, op zoek naar een vrouw in de VS. Dit doet hij samen met zijn vriend Semmi (Arsenio Hall).

Hij is namelijk door zijn familie uitgehuwelijkt, maar daar zit hij helemaal niet op te wachten.

Akeem wil een vrouw die van hem houdt om wie hij is. En geen vrouw die hij krijgt, omdat hij toevallig een prins en toekomstig koning is.

In de VS merken ze al snel dat het leven toch een stuk anders is dan in hun eigen land. En de vrouwen en het daten ook.

coming to american kerstfilm netflix
Prins Akeem en zijn compagnon Semmi. Bron: Coming to America / Netflix

Als hij eenmaal een leuk meisje heeft gevonden, komt het spannende deel: vertellen dat je eigenlijk al die tijd gelogen hebt over wie je eigenlijk bent.

Het is in dit spanningsveld dat Coming to America zich beweegt en waarin de film floreert met goede grappen die de tand des tijd moeiteloos hebben overleefd. KIJKEN TIJDENS DE KERST DUS! En daarna natuurlijk ook.

Friends: de kerstafleveringen

Ja ja, we weten het: Friends is een televisieserie. En toch noemen we hem graag in dit artikel met de leukste titels op Netflix om tijdens de kerst te kijken. Er zijn namelijk een paar afleveringen die very christmassy zijn. We noemen ze even.

Zo is er bijvoorbeeld The One where Rachel quits (S03E10). Hierin wordt Phoebe zeer verdrietig als ze hoort wat er met de kerstbomen gebeurd als Kerstmis eenmaal over is. Dan is het fijn dat je een fijne groep vrienden hebt die je met een hartverwarmende actie opbeuren. 

Een andere kerstaflevering van Friends is The One with the Routine (S06E10). In deze aflevering zien we namelijk de wereldberoemde én hilarische nieuwjaarsdans van Ross en zus Monica.

Natuurlijk kan The One with the Holiday Armadillo (S07E10) niet ontbreken. Ross probeert zijn zoontje Ben uit te leggen wat het Joodse feest der lichtjes Chanoeka inhoudt, inclusief prachtig pak (zie fragment hieronder). Een van onze favorieten.

De leukste kerstfilms op Netflix van 2021

Tot zover onze aanraders qua titels die je met kerst zeker moet kijken! Natuurlijk is dit een zeer subjectief en wat aparter rijtje dan je zou verwachten.

Want als je alleen maar normale kerstfilms op Netflix wilt kijken, hoef je alleen maar op woord ‘Christmas’ of iets soortgelijks te zoeken en dan krijg je al genoeg te zien.

Dus hopelijk hebben we je kunnen verleiden met onze leukste kerstfilms op Netflix van 2021 en heb je – naast de 100e keer Home Alone – ook iets anders om te kijken 😌😎