Designated Survivor (2016-): The White House under attack

[yasr_overall_rating size=”medium”]

We hebben net de inauguratie van de heer Trump achter de rug en de Amerikaanse veiligheidsdiensten kunnen opgelucht ademhalen. Er is niets desastreus gebeurd. Maar stel nu dat er kwaadwilligen zijn die de president, de vice-president en het hele Amerikaanse congres willen aanvallen? Dan wordt er beroep gedaan op de ‘designated survivor’! En laat Netflix daar nu een vette serie over hebben die je zeker moet gaan bekijken! De serie heet heel toepasselijk Designated Survivor en gaat je aan je beeldscherm gekluisterd houden!

Designated Survivor (2016-) dus. Een nieuwe serie met in de hoofdrol Kiefer Sutherland, die we natuurlijk kennen van 24. In deze laatstgenoemde serie banjerde hij al regelmatig rond in Washington D.C. en dat is in Designated Survivor niet heel anders, zij het in een totaal andere functie. De VS worden namelijk aangevallen met de ergste aanslag sinds 11 september 2001 en de gevolgen zijn enorm. De aanvallen vinden plaats in het Capitool, het epicentrum van de Amerikaanse politiek. Iedereen komt om: de president, de vice-president, de ministers en alle congresleden.

Behalve…de designated survivor: de aangewezen overlevende. Deze persoon wordt voor belangrijke gelegenheden bij voorbaat aangewezen om op een andere locatie aanwezig te zijn, voor het geval er iets ergs gebeurt met de president etc. In dat hypothetische geval is hij een overlevende om de boel draaiende te houden. In Designated Survivor is dat Tom Kirkman (Sutherland), de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Een man met politieke ervaring, maar ach, hoe groot is de kans nou dat er iets ergs gebeurt? Nou, in Designated Survivor gebeurt het dus!

Kirkman wordt na de keiharde aanval op het Capitool met razende spoed ingezworen als president. In zijn huiselijke sweater moet hij totaal verbouwereerd de eed afleggen en is hij opeens de leider van een land in oorlog. Want wie heeft deze gruweldaden op zijn geweten? Aan Kirkman de taak om dat uit te zoeken en daar naar te handelen. Maar hoe flik je zoiets als je hele regering weggevaagd is? Accepteren andere mensen jouw gezag als niet-gekozen leider?

Designated Survivor Netflix Kirkman
“I do solemny swear…” President Kirkman legt de eed af. Bron: Designated Survivor/Netflix

Het wordt in ieder geval al snel duidelijk dat dit een moeilijke klus is. En dat terwijl Kirkman een man is voor wie je al snel sympathie krijgt. Hij krijgt de job ook maar in zijn schoenen geschoven en je ziet ook regelmatig de onzekerheid bij hem toeslaan. Maar dat sympathieke aspect is ook dankzij Sutherland’s fijne acteerwerk, want hij zet een president neer van wie je gewoon wil dat hij slaagt. Gelukkig heeft hij een sterke vrouw en goede adviseurs om hem heen.

Verhaaltechnisch zit het ook prima bij de serie. Designated Survivor sleurt je mee in de chaotische nasleep van de aanslag en deze blijkt loei-spannend te zijn. De serie speelt in op hedendaagse spanningen op globaal en lokaal gebied en diept verschillende verhaallijnen uit. We volgen behalve president Kirkman, ook de First Lady, een volhardige FBI-agente en de presidentiële adviseurs. Het geheel voelt als een fijne mix tussen House of Cards (er is trouwens een datum vanaf wanneer seizoen 5 te zien is!) en Homeland. Dat zijn natuurlijk niet de minste series, dus als je een fan van deze producties bent, dan kan je Designated Survivor met een gerust hart een kans geven. De eerste 10 afleveringen staan op je te wachten op Netflix en er zijn ons gelukkig al nieuwe afleveringen beloofd.