doctor strange netflix recensie review

Doctor Strange (2016): Inceptionesque visueel spektakel

doctor strange netflix recensie review

Doctor Strange is de nieuwste Marvel comic adaptatie die is verfilmd. Hoofdpersoon is de briljante, arrogante, op materie gerichte en zeer rationele neurochirurg Stephen Strange, gespeeld door de Brit Benedict Cumberbatch inclusief goed Amerikaans accent. Als uitgerekend hij bij een auto-ongeluk zijn handen erg verminkt, kan hij van de ene op de andere dag zijn beroep niet meer uitoefenen.

Hij doet er alles aan om te herstellen, maar stuit op de beperkingen van de Westerse medische wetenschap. Via een therapeut hoort hij een verhaal over iemand die weer op wonderbaarlijke wijze is gaan lopen na een ongeluk waar je normaal gesproken nooit meer van herstelt.

Na deze persoon gesproken te hebben en gehoord te hebben hoe hij is genezen, reist hij af naar Nepal, als laatste strohalm, op zoek naar de mystieke krachten gedoceerd door The Ancient One (Tilda Swinton).

Als hij eenmaal zijn sceptische en egoïstische houding laat varen, hard studeert, oefent en zich overgeeft aan de bovennatuurlijke energie en de kracht van de geest, belandt hij zonder dat hij wil in een strijd met Kaecilius (Mads Mikkelsen), een oud-leerling die is overgelopen naar de duistere kant en vecht voor het eeuwige leven.

Doctor Strange recensie wij kijken netflix
The Ancient One (Swinton) en de onwetende Strange (Cumberbatch): Bron:Doctor Strange

Doctor Strange verbluft vooral qua visueel spektakel: omkerende Inceptionesque draaiende gebouwen, golvende vloeren die je omver kegelen, oneindige Escher trappen, imploderende steden.

De aanwezige slimme humor is ook een dik pluspunt, bijvoorbeeld de conversatie tijdens de kennismaking tussen dokter Strange en Kaecilius, de cape met de sterke persoonlijkheid van Strange of de vele pogingen tot onderhandelen met Dormammu, de god-figuur van de Dark Dimension.

Het plotverloop is iets minder spectaculair en iets rechtlijniger, maar Doctor Strange blijft desalniettemin een film om je vingers bij af te zuigen en biedt de mogelijkheid voor een tweede deel.

Wat te kijken op Netflix na Doctor Strange ?

Doctor Strange draait nu net in de bioscopen en staat daarom uiteraard nog niet op Netflix. Maar wat kan je dan gaan kijken als je wel hebt genoten van Doctor Strange? Sowieso een paar titels met rollen voor onze geliefde Benedict Cumberbatch. 12 Years a Slave (2013) bijvoorbeeld. Of natuurlijk de televisieserie Sherlock waarin hij eveneens, net als in Doctor Strange een briljant iemand speelt.

Vind je vooral het “superhelden”-element leuk (we schreven al eens over de VS en haar fascinatie voor superhelden, dus check de link als je dat wil lezen), waarin mensen met grote krachten een rol spelen, dan kan je niet om de televisieserie Luke Cage heen of de films Watchmen (tevens een comic-adaptatie) of The Dark Knight, de best wel donkere en briljante film van de hand van Christopher Nolan.