fruitvale station recensie

Fruitvale Station (2013): racisme vandaag de dag

[yasr_overall_rating size=”small”]

Het jaar 2014 is bijna voorbij, dus tijd voor één van de betere en indrukwekkendste films die zich rond Oud en Nieuw afspelen: Fruitvale Station. Tel hierbij de uitspraak in de zaak Ferguson in de VS op van afgelopen maand en je komt tot de conclusie dat de boodschap van de film nog harder binnenkomt. Dit alles maakt van Fruitvale Station een document dat een jaar na zijn release nog steeds ontzettend relevant en actueel is.

Fruitvale Station kwam in 2013 uit, precies 150 jaar nadat de slavernij werd afgeschaft. Het was een filmjaar met relatief veel titels in de Nederlandse bioscopen waarin slavernij en racisme een rol speelden. Zo was er de briljante en bij vlagen zeer geestige wraakwestern Django Unchained (Tarantino, 2012), het zoetsappige Hoe duur was de suiker (Van de Velde, 2013), het Hollywood pur sang-achtige The Butler (Daniels, 2013) en het aangrijpende 12 Years a Slave (McQueen, 2013). In deze films zien we de strijd die de zwarte bevolking heeft moeten voeren om te komen waar we nu zijn.

Fruitvale Station vertelt het waargebeurde verhaal van Oscar Julius Grant III. In de film, die een beetje een The Wire sfeertje heeft qua grauwigheid, volgen we de laatste dag van zijn leven. Oscar (gespeeld door Michael B. Jordan, toevallig ook een acteur uit The Wire) wordt geportretteerd als iemand met een kort lontje, een persoon die weleens de scheve schaats rijdt, en als man die het jaar ervoor zelfs een tijd in de gevangenis heeft moeten doorbrengen. Tegelijkertijd zien we hem liefdevol omgaan met zijn dochtertje en vriendin Sophina, huilen om een pas aangereden hond en de verjaardag van zijn moeder vieren.

Oud en Nieuw

We zien hem balanceren op de rand van zijn slechte verleden en de betere toekomst. Het nieuwe jaar moet zijn jaar worden. Maar als hij en z’n vriendin oudejaarsnacht gaan vieren met wat vrienden, komt er een abrupt einde aan al zijn goede voornemens. Op de terugweg volgt er namelijk een handgemeen met iemand die hem nog kent uit zijn gevangenistijd. Oscar en zijn vrienden worden uit de trein gehaald omdat ze donker zijn, maar naar de daadwerkelijke blanke dader wordt verder niet gezocht.

fruitvale station recensie dochtertje Wij Kijken Netflix

Op het perron probeert Oscar de politiemensen op een rustige manier te overtuigen dat alles een misverstand is, maar dat mag niet baten. Hardhandig wordt hij op de grond gegooid, geboeid en zelfs in zijn rug geschoten. Zeven uur later komt hij te overlijden. Alhoewel we als kijker al wisten dat hij zou worden neergeschoten, omdat beelden van de echte gebeurtenis in het begin van de film zijn gemonteerd, komt de noodlottige scène keihard aan.

Dit komt vooral omdat er geen dramatische aanloop is. Er heerst chaos en geschreeuw, we zien omstanders die vinden dat de politie te hard optreedt tegen de jongens, een aantal schokkerige camerabeelden en dan vanuit het niets een knal zonder dat daar dus enkele aanleiding toe is. Er is geen gevaar voor de politiemannen. Fruitvale Station heeft geen dramatische filmische effecten nodig om de dramatische gebeurtenis krachtig neer te zetten.

In de aftiteling van Fruitvale Station is te lezen dat de schietende politieman verklaarde dat hij zijn pistool verwarde met zijn stroomstootwapen. Hij kreeg een tweejarige gevangenisstraf maar kwam na 11 maanden alweer vrij. Er volgenden protesten, want veel mensen vonden het racistisch dat de groep überhaupt werd opgepakt alleen omdat ze donker waren terwijl ze niks hadden gedaan en dat de politieman met zo’n lichte straf wegkwam.

fruitvale station netflix

Vergelijkbare zaken

Deze waargebeurde gebeurtenis doet sterkt denken aan de Rodney King Beating zaak uit 1991, eveneens in Californië. Hierin werd de onschuldige vijfentwintig jarige Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King door een aantal politiemannen zwaar mishandeld en ondanks de duidelijke amateurcamerabeelden van het voorval, werden de politiemannen door een grotendeels blanke jury vrijgesproken. De daarop volgende ‘1992 Los Angeles riots’, die 58 mensen het leven kostte, waren het gevolg van deze vrijspraak.

De release van Fruitvale Station viel toevalligerwijs ook samen met de vrijspraak van George Zimmermann, een buurtwachter die de zeventienjarige Afro-Amerikaan Trayvon Martin doodschoot in 2012 omdat hij hem verdacht vond lopen. Martin zou hem hebben aangevallen, maar bij deze verklaring werden door veel mensen vraagtekens gezet. Ook Zimmermann werd uiteindelijk vrijgesproken waarna zelfs president Obama zich ermee bemoeide door te stellen dat Trayvon Martin zijn zoon had kunnen zijn of hijzelf als het vijfendertig jaar geleden was gebeurd. Tevens zei hij dat bijna elke jonge Afro-Amerikaan, inclusief hijzelf, in zijn leven wel eens te maken heeft gehad met raciale profilering.

Zaak Ferguson

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zaak Ferguson van afgelopen maanden. Hierin werd de Afro-Amerikaanse ongewapende tiener Michael Brown neergeschoten door de blanke politieagent Darren Wilson. Er waren een aantal conflicterende verslagen. Sommige ooggetuigen zeiden dat Brown zijn handen in de lucht had toen er werd geschoten, anderen zeiden dat hij werd neergeschoten nadat hij naar agent Wilson was komen aflopen en weer anderen, onder andere agent Wilson zelf, zeiden dat Brown agressief op hem af was gelopen om hem misschien wel aan te vallen. De jury, bestaande uit 9 blanken en 3 Afro-Amerikanen, geloofde Wilson en hij werd vrijgesproken, waarna er massale protestacties volgden.

fruitvale station recensie wij kijken netflix

Het is altijd oppassen om dit soort situaties direct onder racisme te scharen, want het feit of iemand zwart of blank is in dit soort situaties mag uiteraard niet meetellen. Maar er waren wel een aantal opmerkelijke zaken. Zo was de aanstelling van Bob McCulloch als officier van Justitie op z’n minst ietwat dubieus. Zo werd zijn vader in 1964 als agent doodgeschoten door een zwarte man, zijn veel van zijn familieleden actief voor de St. Louis Police Department (het departement waartoe agent Wilson behoorde) en sprak hij twee blanke undercover-agenten vrij van de moord op Earl Murray en Ronald Beasley, twee Afro-Amerikaanse mannen die in het drugscircuit zaten. Er was bewijs dat ze ongewapend in hun auto zaten op het moment van de moord, maar dit bewijs werd door hem niet aan de jury voorgelegd. Nadat de media hierachter kwam, zei hij:

Deze kerels waren nietsnutten. De media en activisten zeggen dat ze helden zijn. En ze halen de politie onderuit. Maar het publiek moet weten dat dit tweetal, en anderen voor hen, de gemeenschap al jaren vernietigden door cocaïne en heroïne te verkopen.

Sommige mensen vonden dus dat hij bevooroordeeld zou kunnen zijn bij de Ferguson zaak en het moet gezegd dat de feiten niet voor hem spreken. En dan hebben we deze en deze gebeurtenissen nog niet eens besproken, het zijn er gewoon te veel om op te noemen.

Dit soort zaken maken Fruitvale Station alleen nog maar meer de moeite waard en nodig. Regisseur Ryan Coogler heeft een rauwe en eerlijke dramafilm weten te creëren met zeer natuurlijk spelende acteurs en actrices. Maar bovenal toont Fruitvale Station, hoe groot het cliché misschien ook is, dat racisme nog steeds aan de orde van de dag is. Uiteraard gaat het gaat een stuk beter met de zwarte gemeenschap dan bijvoorbeeld honderdvijftig of vijftig jaar geleden, maar blijkbaar komen er nog steeds bepaalde mensen weg met bepaalde handelingen. En hier kan je natuurlijk nooit genoeg aandacht aan besteden.

fruitvale station wij kijken netflix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.