gangs of new york netflix 3

Gangs of New York (2002): wraak in de straten van 19e eeuws New York

Zoek je een film die je meeneemt naar de grimmige en verpauperde buurten van het 19e eeuwse New York? Zet dan met een gerust hart Gangs of New York van Martin Scorsese uit 2002 eens op. In deze productie zien we een behoorlijk aantal bekende namen ten tonele verschijnen; Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Liam Neeson en de geweldige Daniel Day-Lewis zijn allemaal te zien als karakteristieke figuren in deze historische dramafilm.

We schrijven het jaar 1846. De jonge knul Amsterdam Vallon (DiCaprio) bevindt zich met zijn vader in het Five Points district in New York. Dit district kende destijds een zeer beruchte reputatie waarin gevechten en moorden aan de orde van de dag waren, voornamelijk door de aanwezigheid van verschillende bendes.

De vader van Amsterdam wordt hier omgebracht door de verschrikking Bill the Butcher (een fantastische rol van Daniel Day-Lewis), de bendeleider van de Bowery Boys. Deze bende kenmerkte zich door de haat voor Ierse immigranten en katholieken, die de V.S. massaal binnentraden in de 19e eeuw. De grootste rivalen van de Bowery Boys waren dan ook de leden van de Ierse gang Dead Rabbits.

gangs of new york netflix 2

Met de dood van Vallon senior lijkt de strijd tussen de Bowery Boys en de Dead Rabbits definitief afgelopen zijn. Maar niets is minder waar wanneer Amsterdam jaren later het plan heeft om de dood van zijn vader te wreken. Hij komt jaren later terug naar het district en komt erachter hoe verschillend de situatie nu is. Bill the Butcher is weliswaar nog steeds de heersende schurk, maar veel leden van de Dead Rabbits zijn nu aangesloten bij de gang van Bill.

Wat volgt is een stijlvol gecreëerde “zoon neemt wraak op de moordenaar van zijn vader” film tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in 1863 in de straten van New York. Gangs of New York is tevens een aanrader als je erg geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Verenigde Staten, en dan met name de geschiedenis van New York City.

Veel personages zijn bestaande, of gebaseerd op bestaande figuren uit het dagelijks leven van het toenmalige New York. De film zit bovendien vol met racisme, moreel verval, politieke spelletjes, corruptie en nationale gebeurtenissen als de Amerikaanse Burgeroorlog. Absoluut een fascinerende film!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.