Happy birthday Jim Carrey!

Nadat we je al eerder uitnodigden voor het verjaardagsfeestje van Brad Pitt en Nicolas Cage, ben je vandaag ook welkom op het feestje van Jim Carrey! Canada’s grappigste acteur (en grappigste stand-upper) mag vandaag 53 kaarsjes op zijn slagroomtaart uitblazen. Om er een echt Carrey-feestje van te maken, geven we je hier zijn films op Netflix zodat je lekker kan lachen om deze grappen- en grollenmaker. Ook geven we nog andere leuke titels met Jim erin mee, die wellicht ooit nog op Netflix verschijnen. Kijk je mee?

Films met Jim Carrey op Netflix:

Dumb and Dumber (Farrelly, 1994)
Zo, we beginnen gelijk maar met een Carrey-klassieker. We noemden deze film eerder al als één van onze favoriete toevoegingen op Netflix in 2014, en betitelden hem ook als een leuke kerstfilm. Het moge dus duidelijk zijn dat we fan zijn van Lloyd Christmas (Jim) en zijn beste vriend Harry Dunne (Jeff Daniels). Ga op reis met deze twee doldwaze gasten, die eerlijk gezegd niet gezegend zijn met een flinke dosis intelligentie. Maar who cares? De leukste dommeriken van de jaren ’90 geven je geheid een lach op je gezicht! Wij vinden dit één van de leukste komedies ooit gemaakt. Onze favoriete scène: het gevecht tussen Jim Carrey en een Japanse kok. Briljantheid.

Liar Liar (Shadyac, 1997)
Regisseur Tom Shadyac werkte in zijn loopbaan drie keer samen met Carrey: in Ace Ventura: Pet Detective (1994), Liar Liar (1997) en in Bruce Almighty (2003), maar over deze laatstgenoemde film straks meer. Eerst eens kijken naar Liar Liar, waarin Carrey een advocaat speelt die eigenlijk de hele dag door liegt voor zijn geld. Als zijn zoontje jarig is en als wens doet dat zijn vader een keer NIET mag liegen, en jullie raden het al, komt die wens uit en moet hij de hele tijd de waarheid spreken, waardoor hij van de ene gênante situatie in de andere belandt. Een verrassend aangename film over het belang van tijd geven aan je kinderen in plaats van aan je werk.

The Truman Show (Weir, 1998)
In The Truman Show speelde Carrey geen grappenmaker zoals in de vorige twee films, het was af en toe eerder tragikomisch te noemen. We volgen het zorgeloze leven van Truman Burbank in een perfect Amerikaanse suburb. Alles is perfect, totdat Truman ontdekt dat hij het middelpunt is van één grote tv-show, namelijk The Truman Show. Zijn hele leven wordt al vanaf het begin gefilmd en uitgezonden over de hele wereld. Zijn vrouw, de inwoners van zijn dorp en al zijn vrienden zijn allemaal acteurs en actrices. Wat voor effect dit op iemand heeft, laat zich raden. Truman wil ontsnappen, maar dat is zo makkelijk nog niet, want de regisseur van de show (een soort God-figuur) laat hem niet zomaar gaan. Na het zien van deze film waren er zelfs kijkers die óók dachten dat hun leven één grote soap was waarin zij de hoofdrol speelden, een verschijnsel dat nu The Truman Show Delusion wordt genoemd. Met deze rol liet Jim Carrey in ieder geval zien dat hij meer in zijn mars had dan alleen grappige rollen.

jim carrey truman show
Still uit The Truman Show (1998)

The Grinch (Howard, 2000)
In een fictief dorpje wonen de Who’s, een vredelievend groepje dat houdt van feest en dus ook van kerstmis. In dat dorpje is ook een berg waarop de Grinch woont (een onherkenbare Jim Carrey die voor deze rol elke dag 8 uur in de schmink moest zitten), een wezen dat juist alles haat wat met Kerst te maken heeft. Op kerstavond gaat hij naar het dorp, verkleed als kerstman, om alles wat met kerst te maken heeft te stelen. Het meisje Cindy Lou Who snapt niet hoe iemand zo’n eikel kan zijn en probeert contact met hem te zoeken om te achterhalen waarom hij zo doet.

Bruce Almighty (Shadyac, 2003)
Bruce Almighty betitelen we als een van onze favoriete Jim Carrey-films. Jim speelt in deze film de doodgewone Bruce, wiens carriere als televisiereporter nog niet echt wil vlotten. Hij aast op de baan als nieuwsanker bij de omroep, maar moet concluderen dat alles in zijn leven tegenzit. Waar is God als je hem nodig hebt? Nou, de Heer meldt zich al vrij snel bij Bruce en  doet hem een interessant aanbod: ‘Neem mijn baan maar over.’ Dit leidt er toe dat Bruce goddelijke krachten krijgt, hij zal niet nalaten om deze krachten voor zijn eigen belang in te zetten. Want; that’s the way the cookie crumbles!

Still uit Bruce Almighty (2003) – Bruce Nolan in een van zijn, uhm…bijzondere reportages

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Gondry, 2004)
En weer een serieuze, én indrukwekkende, rol van meneer Carrey, ditmaal in de klassieker Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry. Het is een menselijke sciencefiction film waarin Joel (Carrey), uit wraak dat zijn ex-vriendin al haar herinneringen over hem uit haar hoofd heeft laten wissen, hetzelfde wil doen. Maar als het proces eenmaal in werking is, begint hij opnieuw verliefd te worden op zijn ex en wil hij kosten wat het kost het ‘vergeetproces’ een halt toe brengen voordat het te laat is.

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (Silberling, 2004)
In 2004 kwam de verfilming van de populaire boekenreeks van Lemony Snicket’s ‘A Series of Unfortunate Events’. Deze boeken vertellen het verhaal van drie weeskinderen die met een groot fortuin van hun ouders worden achtergelaten bij de gierige en geslepen Count Olaf. Jim speelt in de film de rol van deze Olaf en hij wordt getransformeerd tot de oude vrek die het leven van de kinderen zuur maakt. Qua kostuum en make-up is Jim vrij goed omgetoverd, maar je ziet zijn karakteristieke manier van acteren uiteraard terug in deze film. Een opmerkelijke maar ontzettend leuke rol van de jarige Job. Vooral een leuke film om met kinderen te kijken.

Count Olaf
A-tyisch Jim om te zien en tegelijkertijd zo erg Jim qua acteren

Horton Hears a Who! (Martino & Hayward, 2008)
Uiteraard kan Jim Carrey met zijn komedie-talent ook terecht bij animatiefilms, de plek bij uitstek om lekker uit te pakken met gekke stemmetjes en accentjes. En zodoende vinden we hem terug in deze, ook op een boek gebaseerde, film terug. Jim bewijst dat hij ook prima stemmen van olifanten kan nabootsen; olifant Horton krijgt op een dag een microscopisch stofdeeltje in zijn lichaam en op dit deeltje blijkt een gehele gemeenschap te wonen. De inwoners hiervan bouwen een interactie met de olifant op en geven hem adviezen over de leefwereld om hen heen. Horton Hears a Who! is een film van de makers van Ice Age, en ook horen we Steve Carrell nog opdraven. Nog een leuke Carrey-film voor kinderen!

Yes Man (Reed, 2008)
Het leven van Carl Allen verloopt niet zo geweldig als hij zou willen. Hij is gescheiden en zijn dagelijks bestaan bestaat alleen uit plichtmatige en saaie dingen. Wanneer hij een oude vriend tegenkomt, vertelt deze aan Carl dat hij eens mee zou moeten gaan naar een sessie van de Yes Man, een man die sessies houdt om overal -ja- op te leren zeggen in plaats van altijd de boot afhouden. Zo maak je je leven weer spannend! Carl neemt deze uitdaging aan en mag voortaan alleen nog maar -ja- zeggen wanneer hem iets wordt gevraagd. Leuke film waarin ook Zoeey Deschanel (New Girl) haar opwachting maakt.


Dit waren alle films op Netflix met een (hoofd)rol voor Jim Carrey, maar heb je nu nog steeds geen genoeg van deze grappenmaker? Dan heb je hier nog enkele titels met hem in de cast!

Deze staan (nog) niet op Netflix, maar zouden daar zeker niet misstaan.

Man on the Moon (Forman, 1999)
In Man on the Moon laat Carrey zich weer van een serieuzere kant zien. Hij zet op vrij briljante wijze de excentrieke Joodse Amerikaanse comedian Andy Kaufman (bekend van onder andere de eind jaren 70/begin jaren 80 komedieserie Taxi) neer. De scène waarin Jim Carrey dus als Andy Kaufman de zanger Tony Clifton speelt, is briljant. Iedereen moet zijn sigaret uit doen in de zaal vanwege de stemproblemen van deze Tony Clifton (niemand weet dus dat het een typetjes van Andy Kaufman is) en als hij dan het podium opstapt, gaat hij doodleuk eerst zelf een sigaret roken. Vervolgens zingt hij een hele slechte versie van Volare en beledigt hij nog een paar mensen in de zaal, inclusief een Amerikaanse Pool die later in zijn complot blijkt te zitten.

jim carrey man on the moon
Still uit Man on the Moon (1999)

Bizar? Ja, maar dit was zijn leven ook. Andy Kaufman was een comedian met een anarchistische vorm van humor die door de grote massa niet werd gewaardeerd, waardoor hij allerlei simpele Elvis imitaties ging doen om hen wel te laten lachen. Hij krijgt nog later in zijn leven nog wel een rol in de Amerikaanse komedieserie taxi, maar als zijn tv-carrière eenmaal in de slop zit, gaat hij professioneel worstelen. Het past allemaal in het grillige absurde karakter en leven van deze grote comedian, die indringend en prachtig wordt gespeeld door Jim Carrey. Dat hij dat jaar niet eens genomineerd werd voor een Oscar (hij won wel een Golden Globe voor zijn rol) is nog steeds niet te begrijpen.

Dumb & Dumber 2 (Farrelly, 2014)
Na 20 jaar kwamen de vrienden Lloyd en Harry weer bij elkaar om de domste dingen uit te halen. In de tijd tussen Dumb and Dumber en deze vervolgfilm, is Lloyd al die tijd in een psychiatrische kliniek verbleven waar Harry hem trouw kwam opzoeken. Lloyd lijdt aan hevig liefdesverdriet en kan niet meer praten of lopen…althans…dat denkt iedereen maar. Bekijk de trailer hieronder hoe de vork in de steel zit en hoe de twee weer ouderwets op pad gaan. Hilarisch!

Dit was een greep uit het oeuvre van Jim Carrey. Jim, van harte gefeliciteerd and have a B-E-A-UUUUUTIFUL day!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.