kerstfilms Dumb and Dumber wij kijken netflix

Kerstfilm op Netflix

Ho ho ho! Kersttijd is weer aangebroken en dat is te merken ook. Kerstbomen, kerstkransjes en kerststress, je hebt het waarschijnlijk allemaal al. Uiteraard ben je op Netflix op de goede plek als je nog meer jingobells zoekt. We duiken het Netflix-archief in en maken een selectie van de leukste en mooiste kerstfilms op Netflix en kersttelevisieseries voor je. En ach, omdat het maar 1 keer per jaar Kerstmis is, pakken we er ook een paar titels bij die niet op Netflix staan, maar zeer zeker de moeite waard zijn. Dus pak een lekkere kop warme chocomelk erbij en kijk mee!

Tip: Mocht je met het kerstdiner met verveelde kinderen zitten, kun je de titels die Kidsproof zijn, gerust opzetten.

Kerstfilms op Netflix:

Home Alone 1 (1990, Columbus), Home Alone 2: Lost in New York (1992, Columbus) en Home Alone (1997, Gosnell)
Ja we weten het heus wel, een grotere kerst-clichefilm dan Home Alone is er amper te vinden. Dat neemt niet weg dat het avontuur van de in de steek gelaten Kevin een plekje verdient in de kerstlijst. Een Kerst zonder Home Alone (en het klagen over het uitmelken) is toch geen Kerst? Kidsproof

kerstfilms op netflix home alone

Mickey’s Twice upon a Christmas (2004, Holliday e.a.)
Hoewel wij een voorkeur hebben voor klassiek getekende animatie als het op Disney-films aankomt, is deze film over Mickey, Donald en hun vrienden toch een hele leuke film voor kinderen. Ten eerste is en blijft Donald een van de tofste inwoners van Duckstad en ten tweede is zijn stem in het Nederlands hilarisch om te horen. Kidsproof

Mickey’s Twice upon a Christmas netflix
Dumb and Dumber 
(1994, Farrelly)

De comedy-klassieker met Jim Carrey en Jeff Daniels. Ga met de beste vrienden Lloyd en Harry mee op hun reis naar Colorado, waar ze komische taferelen in het kerstachtige Aspen beleven. Lloyd heet zelfs Christmas van z’n achternaam! Kidsproof voor de wat oudere kinderen

kerstfilms op netflix dumd and dumber netflix

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001, Jackson)
De eerste film uit de Lord of the Rings-trilogie werd vlak voor de Kerst van 2001 gereleased. Tel daar de magische wereld vol Hobbits, Orks en elven erbij op en voilà, daar is je fijne kerstfilm. Overigens staat deel 3 uit de trilogie ook op Netflix, maar deel 2 dan weer niet. Een beetje vreemd.

LOTR


Kerstfilms buiten Netflix:

It’s a Wonderful Life (1946, Capra)
De klassieker uit 1946 geldt nog altijd als een van de beste (kerst-)films allertijden. George Bailey komt zichzelf tegen en overdenkt de zin van zijn leven. Engel Clarence helpt hem in te zien wat voor goeds George zijn omgeving heeft gebracht. Op het eerste gezicht één van de aangenaamste feelgoodfilms ooit geproduceerd, maar eigenlijk gaat de film over een suïcidale man die op het laatste moment door een hand uit hogere sferen gered wordt en inziet dat het leven toch best mooi kan zijn. Vooral door deze gelaagdheid vinden wij het een ontzettend goede film. Schitterende rol ook van James Stewart.

The Apartment (1960, Wilder)
Deze film speelt zich af rond Kerstmis, maar gaat in principe over eenzaamheid, maîtresses en over mannen die veel drinken. Kerstfilms hoeven dan ook niet over vrolijke en gezellige onderwerpen te gaan, het gaat meer om bepaalde lessen en moralen. En het aanvaarden dat bepaalde problemen soms blijven bestaan, ook al is het toevallig Kerstmis. Maar ook zonder naar deze laag te kijken, bewijst The Apartment dat ‘oude films’ zeer de moeite waard zijn. Hedendaagse komedieseries hebben goed gekeken naar een personage als Jack Lemmon. The Apartment van Billy Wilder won in 1960 dan ook meer dan terecht de Oscar voor Beste Film.

Jagten (2012, Vinterberg)
Dit Deense pareltje vertelt het verhaal van kleuterbegeleider Lucas die op een kleuterschool werkt in een klein dorp. Zijn leven neemt een drastische wending wanneer hij van onzedelijk gedrag wordt beschuldigd. Het hoogtepunt van deze film speelt zich af op kerstavond in de plaatselijke kerk. Een hele indrukwekkende film met een zeer sterke Mads Mikkelsen in de hoofdrol.

Harry Potter (Deel 1 t/m 7)
De Harry Potter-films zijn misschien inmiddels wel net zo’n kerstklassieker als Home Alone, aangezien de films altijd rond kerst in de bioscoop uitkwamen. In de films komen tovenaars, heksen, wolven, trollen en vele andere opmerkelijke wezens samen, wat zorgt voor een bijzondere en magische sfeer. Vooral het kasteel krijgt een betoverende uitstraling wanneer het Kerst op Hogwarts (Zweinstein) is.


Kerst televisie op Netflix:

Mad MenChristmas comes but once a year (2010): Seizoen 4, aflevering 2. Christmas Walz (2012): Seizoen 5, aflevering 10
Deze twee afleveringen van Mad Men laten zien hoe bijzonder kerstfeestjes in de jaren ’60 kunnen zijn. De serie weet op eigen wijze een bijzondere kerstsfeer te creëren: Sensueel, vrolijk, melancholisch en nostalgisch.

kerstfilms op netflix mad men joan don serie

Family GuyRoad to North Pole Part 1 & 2 (2010): Seizoen 9, aflevering 8 en 9, Jesus, Mary and Joseph (2012): Seizoen 11, aflevering 9
In deze dubbele kerstaflevering van Family Guy reizen Stewie en Brian naar de Noordpool af om orde op zaken te stellen met de kerstman. Eenmaal daar zien ze hoe er een verschrikkelijke waarheid achter het kerstfeest schuilt. Zoals we van Family Guy geweest zijn, zitten deze afleveringen vol satire en grappige spelingen met kerstconventies. In de aflevering ‘Jesus, Mary and Joseph’ zien we Family Guy’s nogal vrije interpretatie van het kerstverhaal en de geboorte van baby Stew -uhm- Jezus. Hilarisch!

Modern FamilyExpress Christmas (2011): Seizoen 3, aflevering 10
Als je een warme variant van Kerst zoekt, zit je bij de dames en heren van Modern Family goed. Onder het genot van een stralende zon discussieert de familie van Jay Pritchett aan de rand van het zwembad hoe ze op het laatste moment nog Kerst met elkaar kunnen vieren. Uiteraard verloopt de organisatie chaotisch. Komt het nog goed met dit kerstfeest?

kerstfilm op Netflix modern family netflix

Kerst televisie buiten Netflix:

Friends – The One with Christmas in Tulsa (2002): Seizoen 9, aflevering 10, The One with Ross’s step forward (2001): Seizoen 8, aflevering 11
Elk onderwerp valt wel aan Friends te relateren. Zo ook Kerst. In deze aflevering kan de vriendengroep niet compleet zijn met Kerst omdat Chandler moet werken in Tulsa en dus niet in New York kan zijn. Het levert behoorlijk wat spanning op wanneer vrouw Monica ontdekt dat zijn knappe collega ook in Tulsa moet overwerken met Kerst. In The One with Ross’s Step Forward zien we hoe lastig Ross het krijgt wanneer zijn vriendin voor het eerst samen kerstkaarten wil versturen. Is Ross daar wel aan toe? Friends schijnt media 2015 ook op Netflix te komen, dus dat is een mooie afsluiter voor dit bericht! Fijne feestdagen allemaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.