politiek lievelingsfilms series Netflix lijsttrekkers verkiezingen

Verkiezingsspecial: wat kijken de lijsttrekkers?

Het zal je niet ontgaan zijn; morgen trekken we naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer en regering te kiezen. De lijsttrekkers waaien als tornado’s door het medialandschap en proberen zich van hun beste kant te laten zien. Ja belangrijk hoor, thema’s als de economie, onderwijs, immigratie en AOW, maar wij zijn eigenlijk vooral benieuwd naar een persoonlijkere kant van de politici. Waar zouden zij bijvoorbeeld naar kijken op Netflix? Wat is hun lievelingsfilm? Welke series kijken ze graag? Wij gingen op onderzoek uit om hier achter te komen en de antwoorden vind je hier. Zullen hun voorkeuren je mening over hen veranderen? Let’s find out!

Mark Rutte (VVD)

We beginnen met de premier van het land en leider van de VVD: Mark Rutte. Hij heeft in verschillende interviews enkele films genoemd die hij als zijn favorieten beschouwt. In onderstaand fragment uit RTL Late Night geeft hij aan dat hij fan is van Mad Max: Fury Road (wij ook!) en dat hij heel erg houdt van ‘foute actiefilms’. Die zagen we niet aankomen.

Hij schijnt in het blad Cosmopolitan verklaard te hebben dat zijn lievelingsfilm Mon Oncle van Jacques Tati is en dat is een Franse klassieker die we dan wel weer bij Rutte verwacht hadden. Overigens was Mark R. in 2016 te gast bij Zomergasten en daar koos hij als uit te zenden film voor Intouchables.

In dezelfde aflevering van Zomergasten nam Rutte overigens wat fragmenten mee van de Britse House of Cards. Deze zal hij dus ook, al dan niet op Netflix, hebben bekeken en wellicht heeft hij dan ook de geniale Amerikaanse versie van House of Cards met Frank Underwood gezien. Klik trouwens even op het vorige linkje om te weten te komen wanneer seizoen 5 van deze serie op Netflix komt!

Geert Wilders (PVV)

Film 1 plaatste ooit een interessant interview met Geert Wilders. Want het ging eens een keer niet over immigratie, islamisering of wat dan ook, maar over zijn filmliefde. En het is boeiend om eens deze kant van hem te leren kennen. Een van de opvallendste punten uit dit interview is dat Wilders Lost in Translation noemt als bijzonderste filmervaring. Daarbij noemt hij in het bijzonder de locaties in Tokio die getoond worden en het gevoel van vervreemding die de film oproept (is vervreemding iets wat diep zit bij Wilders?).

Maar Wilders zou Wilders niet zijn als hij ook een minder smaakvolle film zou kiezen voor tussen zijn favorieten. Want wat blijkt: hij vindt zijn eigen film Fitna hier ook toe behoren. Beetje jammer, Geert. Maar goed, we kunnen niet alles hebben natuurlijk.

Voor Wilders is het, zoals je je wellicht kunt voorstellen, lastig om naar de film te gaan gezien zijn uitgebreide beveiligingsprotocol. Hij geeft aan dat hij alleen in het donker een bioscoopzaal kan betreden en verlaten. Het zou in ieder geval niet vreemd zijn als Wilders regelmatig Netflix aanzet, want dan kan hij a. gewoon thuisblijven en b. zijn lievelingsseries bekijken want deze staan gewoon op Netflix.

Het zijn namelijk series als House of Cards en Homeland die hem zeer kunnen bekoren. Meneer Wilders, mocht dit kloppen en mocht u dit lezen, dan raden wij u aan om ook Designated Survivor te gaan kijken in plaats van dat rare Fitna.

Jesse Klaver (GroenLinks)

Jesse Klaver, de popster op links, is een fervent seriekijker. Hij vertelde in de Margriet dat hij zich erg kan verliezen in bepaalde, vooral politiek georiënteerde, series:

Als ik me helemaal in een tv-serie verlies, kan het gebeuren dat het plotseling half drie ’s nachts is, ik eigenlijk moet slapen maar besluit er toch nog ééntje te kijken. The West Wing vond ik geweldig, net als House of Cards. Nee, in die serie herken ik niks uit de Nederlandse politiek. Gelukkig maar.

Nou, dat verbaast ons echt helemaal niets. Bij Jesse Klaver hadden we zeker series als House of Cards en The West Wing verwacht omdat het spanning en politiek combineert, iets dat hem wel moet aanspreken als jonge hond. Maar stiekem denken we dat hij, net als ons, ook wel kan genieten van een Nederlandse film als Rabat, over drie jeugdvrienden die samen naar Rabat in Marokko moeten om een taxi af te leveren, maar eigenlijk is dat niet de enige reden. Omdat hij zelf natuurlijk ook een beetje Marokkaans is en het belangrijk is dat je je roots niet verloochent.

Alexander Pechtold (D66)

Film 1 wist net als Geert Wilders ook de lijsttrekker van D66 voor een interview over filmliefdes te strikken. Alexander Pechtold laat in dat interview zijn licht schijnen op zijn favoriete speelfilms. Hij waardeert films als Four Weddings and a Funeral, Gone with the Wind en Simon, een film die Pechtold ook kan linken aan de partijpunten van D66. Dat is dan natuurlijk al gelijk mooi meegenomen. Maar Simon is ook gewoon een van de betere Nederlandse films.

Kleine Alex vindt enge films of films waarin erg veel realistisch geweld zit, dan weer wat minder leuk. Daar moet hij vaak een beetje om huilen. Oorlogsfilms als Der Untergang vindt hij dan wel weer fantastisch. Beetje een gekkerd dus, die Alex Pechy.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

Zo, tot nu toe hebben we al een aantal politici kunnen bespreken. Jammer genoeg is niet over elke lijsttrekker te vinden van welke films en/of series ze houden. Maar we geven niet snel op en dus zullen we vanaf nu zelf bedenken welke titels ze vast zullen waarderen. Oke, laten we verder gaan.

Marianne Thieme van de Partij van de Dieren, waarvan we echt denken dat als ze hun naam zouden veranderen ze direct 10 zetels meer zouden krijgen, heeft vast een duidelijke smaakt wat betreft films en series.

Dierenwelzijn en de verduurzaming van onze planeet zijn natuurlijk kernwaarden van de PvdD. Marianne zal ongetwijfeld documentaires als Planet Earth, Cowspiracy en Virunga al gezien hebben, maar we willen haar ook graag een film met Channing Tatum voorschotelen, omdat voor dit lekkere hapje vlees geen dier is gedood…. (en de fout-modus kan weer uit!).

Oh en de film Amelie vindt ze ook geweldig, dat is wel echt zo. Het was deze film die ze samen zag met haar man en waarna de vonken tussen hen oversloegen, ook door de mooie muziek van Yann Tiersen. Ze hebben zelfs hun jongste dochter vernoemd naar de hoofdpersoon uit deze film. Maar mocht het ooit uit gaan dan heeft ze altijd Channing nog.

Sylvana Simons (Artikel 1)

Proud woman Sylvana Simons van Artikel 1 heeft zich ook weinig uitgelaten over haar favoriete titels, maar wij denken best een goede keuze te kunnen maken zodat zij zich niet zal vervelen. Een goede documentaire als 13TH zal ze ongetwijfteld al gezien hebben. Over de geschiedenis van het gevangeniswezen in de Verenigde Staten van Amerika waarin relatief gezien heel veel Afro-Amerikanen in opgesloten zitten. Hoe dit komt, kan je in deze documentaire zien. Erg verrassend en aangrijpend.

Of een documentaire als Hoop Dreams waarin we twee Afro-Amerikaanse tieners volgen die er van dromen om na hun studie profesioneel basketbal te spelen.

Maar een fictiefilm als Crash (Oscarwinnaar in 2006) vindt Sylvana ook een aanrader. Dit heeft ze zelfs echt gezegd toen ze een film uit mocht kiezen die zou draaien op het Movies that Matter Festival dat over een dikke week begint in Den Haag. Niet erg verrassend als je het ons vraagt, aangezien de film onder andere gaat over hedendaags racisme.

Henk Krol (50Plus)

De documentaire Age of Champions kwamen we tegen op Netflix en we moesten gelijk aan good old Henk Krol denken. In deze film bereiden een aantal ouderen zich voor om mee te doen met een soort Olympische Spelen voor oudjes. Als lijstrekker van 50Plus komt hij natuurlijk op voor de zielige (maar stiekem toch best wel rijke) ouderen in Nederland. We volgen onder andere een 100-jarige tennisspeler, twee 80-jarige zwemmende broers en nog veel meer mensen.

Mensen die het verdienen om hun laatste jaren van hun leven er warm bij te zitten! Nou, dat vindt Henk dus ook belangrijk! En daarom zal hij voor ze door het vuur gaan, althans voor de Nederlandse ouderen dan. Zodat ze lekker op hun 65e met pensioen kunnen om daarna alle tijd te hebben om bijvoorbeeld ook te gaan sporten. Of iets anders waar ze zin in hebben. Maar in ieder geval dat ze kunnen genieten van hun pensioen of zoals Henk Krol dat altijd poëtisch zegt: “van hun uitgestelde salaris”

Sybrand Buma (CDA)

Sybrand Buma, de lijsttrekker van het Christen-Democratisch Appèl, is de politicus met de meeste humor, althans volgens ons. Vaak zijn het droge en ironische grapjes die hij dan met een stalen gezicht en stiff upper lip vertelt, waardoor alles nog grappig wordt én waardoor zijn tegenstanders soms even de tijd nodig hebben om te achterhalen hoe ze moeten reageren. Slim.

Britse series als Monty Python en Blackadder zal hij daarom vast en zeker geweldig vinden, aangezien Britten patent lijken te hebben op humor met een strak gezicht. En dat hij graag naar Netflix kijkt, kunnen we wel opmaken uit zijn grapje dat als hij premier wordt direct Netflix zal aansluiten in het Torentje. Goeie vent, die Sybrand.

Tunahan Kuzu (Denk)

Erdogan-strijder en lijsttrekker van Denk Tunahan Kozu laat zich niet vaak uit over zijn persoonlijke leven. Daarom moeten wij maar een keuze maken van zijn favoriete films/series. En dat doen we met plezier hoor. Vorige week kwamen er een hoop Turkse films op Netflix, dus wij denken dat daar vast iets tussenzit voor de heer Kuzu gezien zijn warme band met zijn vaderland.

Lodewijk Asscher (Partij van de Arbeid)

Lodewijk Asscher is een echte Amsterdammer. Wij verwachten daarom wel wat bravoure in zijn film- en serie keuzes. Tevens is hij Joods en daarom denken wij dat hij series als Curb Your Enthusiasm en Seinfeld zeker kan waarderen, aangezien het Joods zijn een groot deel is van de persoonlijkheid van maker Larry David.

Tevens schatten wij hem vrij links in qua klimaatopvattingen en dus zal een documentaire als Before the Flood, van de hand van Leonardo DiCaprio hem vast ook aanspreken. Een film over wat wij met de wereld en de natuur doen en wat voor desastreuze gevolgen dit heeft en gaat hebben, nu en in de toekomst.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Gert-Jan Segers, de lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft zeven jaar in Egypte gewoond. Het is iets wat hij erg graag aanhaalt in anekdotes. Daarom denken wij dat een documentaire als The Square, wat overigens gewoon een erg goede docu is, wel in de smaak zal vallen bij de heer Segers. Deze film gaat over de Egyptische revolutie uit 2011 alweer en de mensen die daar toen erg hard voor hebben gevochten.

Wij denken dat hij op z’n tijd ook wel kan genieten van een lekker spannende Scandinavische serie als The Bridge. Fijn op de bank, met een blokje kaas, een glaasje wijn en een beeldje van Jezus aan een houten kruisje boven de deur, meegenietend van de gave serie.

Emile Roemer (SP)

En dan last but zeker niet least: Emile Roemer. Deze gezellige en socialistische bourgondiër uit Noord-Brabant is al jaren lang het, op dit moment iets dunnere, gezicht van de Socialistische Partij. De stem van de ‘gewone man’, van de slager op de hoek en de glazenwasser op 7 hoog. Tevens is hij Feyenoord fan. Een volksclub. Lekker no-nonsense.

Hij zal daarom vast kunnen genieten van een Nederlandse film als De Marathon, een film die zich afspeelt in Rotterdam en met in de hoofdrol gewone mannen met gewone beroepen als automonteur en garagehouder. Jammer genoeg is verder weinig bekend over zijn filmsmaak. Qua muziek luistert hij trouwens naar metal, maar daar gaat het nu even niet om.