Kijktips op Netflix (week 10, 2021)

Een nieuwe zaterdag, een nieuw overzichtje met nieuwe titels op Netflix. We zijn alweer aanbeland bij ons kijktips op Netflix (week 10, 2021) artikel. Hierin lichten we een aantal nieuwe titels uit, die je zeker moet kijken, en eindigen we met een tabel waarin alle nieuwe films en series van de afgelopen zeven dagen staan.

The New Pope + The Young Pope

We willen dit kijktips op Netflix (week 10, 2021) overzichtje graag beginnen met de mini-serie The New Pope. Want alhoewel de serie slechts negen afleveringen telt van om en nabij een uur, maakte The New Pope grote indruk op ons.

In de serie draait het om twee pausen, namelijk Paus Pius XIII a.k.a. Lenny Belardo (gespeeld door Jude Law) en Paus John Paul III a.k.a. John Brannox (vertolkt door John Malkovich). Pius ligt in een coma en de kardinalen van het Vaticaan zijn wanhopig op zoek naar iemand die hem zou kunnen vervangen.

Ze komen uiteindelijk uit bij Sir John Brannox, een man uit hoge Engelse, aristocratische kringen. Uiteindelijk wordt hij gekozen als nieuwe paus, maar blijft de ander eigenlijk ook nog op het toneel. En dat is lastig. Voor iedereen. Want de ademhaling van de in coma zijnde Pius wordt 24/7 op de radio uitgezonden om de mensen hoop te geven dat het goed komt.

new pope john malkovich Kijktips op Netflix (week 10, 2021)
Paus John Paul III, waddup? Bron: The New Pope / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Wat volgt is een prachtige serie – met genoeg ruimte voor subtiele humor, seks en populaire cultuurreferenties, over macht binnen het Vaticaan, maar ook over worstelen met zaken waar eigenlijk helemaal geen plek en begrip voor is binnen de omgeving waarin je je verkeert. Zo zijn er kardinalen met alcoholproblemen, seksuele lusten en andere zaken waar de Katholieke kerk niet gek op is.

The New Pope is trouwens een sequel op The Young Pope uit 2016, eveneens gemaakt door Paolo Sorrentino. Dus check die serie ook zeker uit, als je The New Pope ook tof vindt. Ze staan sinds deze week allebei op Netflix.

Buladó

En we gaan gelijk door met onze volgende kijktip, namelijk de film Buladó. De film speelt zich af op Curaçao en draait om het 11-jarige meisje Kenza (fantastisch neergezet door Tiara Richards), haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en haar opa Weljo (Felix de Rooy).

Ze wonen alle drie in hetzelfde huis bij een autosloperij. Maar dat is nog best lastig allemaal. Haar vader praat namelijk alleen Nederlands met haar, terwijl haar opa alleen maar Papiamento spreekt. En dat is niet het enige verschil. Waar haar vader, een nuchtere politieagent, niks moet hebben van spiritualiteit, is haar opa vrijwel nergens anders mee bezig.

Kenza en haar vader. Bron: Buladó / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Kenza zal moeten proberen binnen deze twee uitersten – van aan de ene kant de verwesterlijking van het eiland en anderzijds en omarmen van de eigen geschiedenis van Curaçao inclusief mythen, tradities etc. – een eigen plek te vinden. En dan moet ze ook nog eens omgaan met het verdriet in haar lichaam door het verlies van haar moeder.

Het levert in Buladó een prachtige film op die ons qua sfeer en setting af en toe een beetje deed denken aan Beasts of the Southern Wild. De mix tussen het magisch realisme, het ontroerende en hartverwarmende verhaal en de knappe acteerprestatie van de jonge Tiara Richards, maakt de film een film die je moet zien.

Chappelle’s Show (2 seizoenen)

Dat de eerste twee seizoenen van het legendarische Chappelle’s Show sinds deze week op Netflix te zien zijn, is voor ons het beste nieuws van de afgelopen tijd. En tegelijkertijd het meest verrassende nieuws, omdat we het niet aan zagen komen.

In deze beroemde sketch show van comedian Dave Chappelle – tussen 2003 en 2006 op de televisie te zien – wordt er op wonderbaarlijke en bovenal uitermate grappige manier gekeken naar verschillende culturele en raciale stereotypen en fenomenen om er eens flink de draak mee te steken.

Drie typetjes van Chappele, namelijk Clayton Bigsby, Prince en Tyrone Biggums. Bron: Chappelle’s Show / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Zo maken we bijvoorbeeld kennis met de blinde Clayton Bigsby, de enige zwarte White Supremacist ter wereld, de aan crack verslaafde Tyrone Biggums die langs basisscholen gaat om te vertellen over de gevaren van drugs en met de Niggar Family, een witte familie in de jaren ’50 met de achternaam Niggar …

En dan vergeten we nog een heleboel inmiddels legendarische sketches. Je moet wel van scherpe humor houden die de grenzen opzoekt, maar als dat je ding is, zal Chappelle’s Show een van je favoriete series op Netflix worden.

No Country for Old Men

De film No Country for Old Men (2017), van regisseurs Ethan Coen en Joel Coen, staat sinds deze week weer op Netflix Nederland. En dus moeten wij hem even benoemen als kijktip. Het is namelijk een heerlijke misdaadthriller met een zeer enge Javier Bardem in de rol van huurmoordenaar/psychopaat Anton Chigurh.

Hij probeert de hele film een koffers met geld terug in zijn bezit te krijgen dat nu ten onrechte in handen is van ene Llewelyn Moss (Josh Brolin). Daarbij schuwt hij een beetje geweld niet, om het eufemistisch te houden. De twee worden daarbij gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die probeert te begrijpen wat er in godsnaam aan de hand is. 

No Country for Old Men is een prachtig gestileerde, grimmige en uitermate harde film met vooral een uitmuntende Bardem als enge psychopaat. Het is een rol die hem op het lijkt lijkt geschreven. En toch valt er ook, als je goed oplet, ook genoeg te lachen. Het maakt No Country for Old Men een heerlijke film voor een zaterdagavond.

Wist je trouwens dat het een verfilming is van het gelijknamige boek van schrijver Cormac McCarthy? Hem kan je trouwens kennen van het boek en ook de film The Road.

Kijktips op Netflix (week 10, 2021): tabel

De bovenstaande titels vonden wij – qua nieuwe titels op Netflix – het meest de moeite waard. We hopen dat je ook weer wat aan je kijklijst hebt toegevoegd. De rest van de nieuwe titels vind je in de tabel hieronder.

Sorteer de kolommen aan de bovenzijde of filter onderaan op waarden die jij belangrijk vindt. Op deze manier kan je bijvoorbeeld alle nieuwe actiefilms op Netflix zien met een minimaal iMDB-cijfer van 7.0. Om maar iets te noemen. Tot snel!

wdt_ID Titel Genre Jaar iMDB
1 1939 Drama 1989 5.6
2 A Dog's Journey Komedie 2019 7.5
3 Aliyah DaDa Documentaire 2015 7.7
4 All Of Us Drama 2019 7.3
5 America, venim Komedie 2014 6.4
6 Anne+ (2 seizoenen) Drama 2020 7.8
7 Att angöra en brygga Komedie 1965 6.8
8 Att döda ett barn Drama 1953 7.6
9 Bang! Drama 1977 -
10 Best Before Komedie 2013 -
Titel Genre Jaar iMDB