honey boy Kijktips op Netflix (week 15, 2021)

Kijktips op Netflix (week 15, 2021)

Een nieuwe zaterdag = een nieuw overzicht met daarin alle nieuwe titels op Netflix. Onze blik richten we in dit soort aanbodoverzichten altijd een week terug in de tijd. Wat is er allemaal bij gekomen (zie tabel onderaan) en wat zijn hieruit onze tips (de rest van dit artikel)?

In the Name of the Father (Sheridan, 1993)

Laten we ons ‘kijktips op Netflix (week 15, 2021)’ overzicht beginnen met een echte filmklassieker uit de jaren 90: In the Name of the Father. In deze dramafilm uit 1993 is de hoofdpersoon niemand minder dan Daniel Day-Lewis in de rol van Gerry Conlon.

In het jaar 1974 is er een bomaanslag op een kroeg in de stad Guildford. Er komen vijf mensen om het leven en de IRA – de vrijheidsbeweging in Ierland die vocht voor de onafhankelijkheid van het land, dus uit de UK – eiste het geweld op.

In de film In the Name of the Father wordt de werkloze Gerry Conlon (Day-Lewis) hiervoor opgepakt. En niet alleen hij, ook zijn vader en twee anderen moeten de bak in. Deze vier personen zouden later bekend komen te staan als de Guildford Four. En, ook geen saillant detail, de vier waren onschuldig.

Conlon verbleef uiteindelijk 15 jaar in de bak en in deze psychologische dramafilm zien we hoe het hem verging. En tegelijkertijd is het ook een portret tussen een zoon en zijn vader en hun moeizame relatie. Aanrader.

Honey Boy (Har’el, 2019)

Onze tweede tip is de film Honey Boy uit 2019. We volgen het verhaal van acteur Otis (gespeeld door Noah Jupe en Lucas Hedges). De film is gebaseerd op het leven acteur Shia LaBeouf, die grappig genoeg de rol van vader James speelt. De film is ook door LaBeouf geschreven.

Vader James is een clown, alcoholist en inmiddels flink verslaafd aan de heroïne. En om nu te zeggen dat zijn relatie met zijn zoon Otis echt gezond en stimulerend is … niet echt. In Honey Boy zien we zowel de 12-jarige Otis, een jochie dat zijn eerste stappen zet in Hollywood, als de 22-jarige Otis, een jongeman met inmiddels ook een aantal problemen..

Papa James (Shia LaBeouf) als clown. Bron: Honey Boy / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Het verhaal is schitterend geschreven en laat duidelijk zien hoe erg je jeugd als kind je kan vormen. Knap ook hoe LaBeouf de rol van vader James geschreven en gespeeld heeft. Natuurlijk, het is vaak een ontzettende eikel, maar toch voel je als kijker af en toe toch dat je begrip voor hem kunt opbrengen en is zijn eigen pijn te voelen.

Het is deze gelaagdheid – zowel in de karakters als het scenario – die het semi-autobiografische Honey Boy zeer de moeite waard maken.

Children of Men (Guarón, 2006)

In het rijtje met beste post-apocalyptische films kan niemand heen om Children of Men uit 2006 van de Mexicaanse regisseur Alfonso Guarón. En terecht, want het is een bloedspannende film met een interessant plot.

Children of Men speelt zich af in het jaar 2027. Een tijd waarin chaos regeert, hoop vervlogen is en vrouwen opeens geen kinderen meer kunnen krijgen. De katalysator van de film is de dood van de tot dan toe jongste persoon op aarde, de 18-jarige Diego Ricardo. Dit zet alles dus in beweging, letterlijk en figuurlijk.

Hoofdpersoon is Theo Faron (Clive Owen), een man die inmiddels zijn activistische houding voor een betere wereld compleet kwijt is. Maar als hij hoort dat er toch nog één zwangere vrouw op de wereld is, doet hij er alles aan om haar in veiligheid te brengen.

Theo (Clive Owen), een beetje down. Bron: Children of Men / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Wat volgt is enerzijds een fantastische thriller, vol adembenemende, ijzige cinematografie en spannende actie.

Tegelijkertijd krijgen we als kijker een angstvallige toekomst voorgeschoteld voor die – zoals bij veel post-apocalyptische films, en vergeef ons het cliché – aan de oppervlakte al vrij veel lijkt op de hedendaagse wereld waarin we steeds verder versplinterd raken en waarin desillusie en tegenover elkaar staande groepen aan de orde van de dag zijn.

Kortom, nu meer dan ooit: ga Children of Men (her)kijken! Sinds deze week staat de film namelijk weer op Netflix. De trailer check je hieronder.

Kijktips op Netflix (week 15, 2021): tabel

Met Children of Men komen we bij het einde van ons ‘kijktips op Netflix (week 15, 2021)’ overzicht. Hopelijk hebben we je met onze tips een beetje kunnen verleiden om dingen te kijken. Zo niet, bekijk dan zeker even de onderstaande tabel met daarin ALLE nieuwe dingen op Netflix.

wdt_ID Titel Genre Jaar iMDB
1 Charlotte's Web Avontuur, Familiefilm 2006 6.3
2 Child's Play 2 Horror 1990 5.9
3 Child's Play 3 Horror 1991 5.1
4 Children of Men Avontuur, Sci-Fi 2006 7.9
5 Clear and Present Danger Actie 1994 6.9
6 Coded Bias Documentaire 2020 6.7
7 Dawn of the Dead Actie 2004 7.3
8 Daylight Actie, Avontuur 1996 5.9
9 De Prins van Egypte Animatie, Avontuur 1998 7.1
10 De Smurfen Animatie, Avontuur 2011 5.4
Titel Genre Jaar iMDB

En als je klaar bent met onze tabel uitpluizen, willen we je alleen nog vragen ons te volgen via Facebook, Instagram en/of de nieuwsbrief. Dan weet jij voortaan als eerste in je straat, op je werk en in je vriendengroep wat er allemaal speelt op Netflix Nederland!