Kijktips op Netflix (week 19, 2021) prisoners thriller

Kijktips op Netflix (week 19, 2021)

Een avondje – of ochtendje of middagje – Netflix kijken is voor veel mensen ontspanning. Laat deze ontspanning niet met een valse start beginnen door keuzestress en niet weten wat je moet zien. Wij helpen je hierbij, elke week. Dus ga lekker zitten en lees in dit artikel wat er nieuw is op Netflix Nederland en onze tips.

The Dark Knight (Nolan, 2008)

We starten – zoals we dat welke week doen – met onze eerste kijktip van de week. Dat is ditmaal The Dark Knight. Een al wat oudere film van één van onze favoriete regisseurs Christopher Nolan. Maar zeker eentje die we het liefst elke twee jaar wel een keertje kijken.

The Dark Knight draait allemaal om de strijd tussen Batman / Bruce Wayne (Christian Bale) en The Joker (Heath Ledger). Allebei woonachtig in Gotham City – een stad waarin angst en de chaos regeert – doen ze hun ding.

Batman en de lokale autoriteiten, samen met de nieuwe Officier van Justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart), proberen de misdaden van The Joker te stoppen. Maar het fijne aan de film The Dark Knight – naast de heerlijke, donkere sfeer en de spanning – is juist de gelaagdheid van de personages. En is er überhaupt wel de spreken over de goeden vs. de slechten?

En het zal ook voor eeuwig de film zijn waaraan acteur Heath Ledger herinnerd zal worden. De acteur overleed voordat de film in première ging, maar zijn rol als The Joker is de boeken in gegaan als een van de meest intense, gelaagde en briljante rollen die sinds lange tijd op het witte doek te zien is geweest.

Hij ontving er na zijn dood zelfs de Oscar voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’ voor. Ga de film zien en je zult zien dat het meer dan terecht is. Oh, en het vervolg The Dark Knight Rises uit 2012 staat sinds deze week ook op Netflix!

Prisoners (Villeneuve, 2013)

En dan gaan we gelijk door met nog zo’n fantastische, hedendaagse filmklassieker: Prisoners. Het was de film waarmee de Canadese regisseur Denis Villeneuve – na het eveneens schitterende Incendies – in 2013 definitief doorbrak.

In een rustig stadje in Pennsylvania krijgen twee families te maken met de grootste nachtmerrie die je als ouder kunt overkomen: hun dochters verdwijnen.

Detective Loki (Jake Gyllenhaal) wordt op de zaak gezet en al snel wordt er iemand aangehouden: de eigenaar van een vervallen camper. Maar door gebrek aan bewijs wordt hij weer vrijgelaten.

Keller Dover (Hugh Jackman) – vader van een van de vermiste meisjes – besluit het heft uiteindelijk maar in eigen hand te nemen en op zoek te gaan naar zijn dochter en haar vriendinnetje.

Prisoners is in de eerste plaats een spannende film, met een heerlijk, koud sfeertje. De eindscene staat dan ook nog steeds – met een crème brûlée brander – op onze netvliezen gebrand .

Daarnaast ontvouwt de film zich tot een uiterst mysterieuze puzzel. Welke rol heeft iedereen vervult in de verdwijning, wie spreekt de waarheid en wat doe je als ouder als je vindt dat het onderzoek niet snel genoeg gaat? Allemaal vragen die in Prisoners een rol spelen en die je aan beeldscherm gekluisterd houden.

Le Petit Prince (a.k.a. De kleine prins)

Onze derde kijktip vist in een ander beekje – een iets minder spannend en mysterieus water – maar vinden we nog steeds een aanrader van jewelste. We hebben het over de animatiefilm Let Petit Prince (a.k.a. De kleine prins) naar het gelijknamige en wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry.

De film begint iets anders dan het boek. We maken kennis met een ambitieuze moeder die haar dochter voorbereidt op het volwassen leven. Ze laat hierbij niets aan het toeval over waardoor het meisje al snel de meeste moeilijke stof tot haar moet nemen. Gewoon kind zijn, zit er niet in.

Op een gegeven moment leert het meisje een oude man kennen die haar een wonderbaarlijk verhaal vertelt. Ooit stortte de oude man namelijk met zijn vliegtuig neer in de Sahara woestijn. En daar ontmoette hij een klein mannetje – dat later een prins van een andere planeet blijkt te zijn- die hem o.a. begint te vertellen waar hij vandaan komt en hoe het er op zijn planeet aan toe gaat.

De oude man begint naarmate het gesprek vordert steeds meer in te zien hoe ver de wereld van de volwassenen is afgedreven van de leefwereld van de kinderen. Moraal van het verhaal: het is belangrijk om altijd een beetje kind te blijven – met alle vragen, interesses en eenvoud die daarbij horen – en die instelling nooit te vergeten.

Het verhaal is niet voor niets wereldberoemd geworden en wij vinden de uitwerking in deze animatiefilm zeer geslaagd. Maar daarna wel direct het boek aanschaffen en lezen, met of zonder je eventuele kind(eren)!

Lord of the Rings (trilogie)

We sluiten dit ‘kijktips op Netflix (week 19 2021)’ artikel af met de Lord of the Rings (trilogie). Waarschijnlijk heb je de films al vaak gezien – of misschien heb je er wel helemaal niets mee – maar wij vonden dat we het toch niet onbenoemd konden laten dat ze weer op Netflix staan.

De drie films vertellen het avontuur van hobbit Frodo (Elijah Wood) naar Mordor. Het is daar waar hij de magische en oeroude ring die hij in zijn bezit heeft, moet vernietigen. Waarom? Omdat als slechterik Sauron hem in zijn bezit zou krijgen, de poppetjes aan het dansen zouden zijn.

Wat volgt is een groots avontuur vol wonderbaarlijke wezens over vriendschap, het goede doen, de dood, angsten en het lot vs. de vrijwel wil. Maar bovenal zijn de Lord of the Rings films heerlijke avonturenfilms die je meenemen op een reis om nooit te vergeten en een prima manier om eventjes te ontsnappen uit je eigen – misschien wel tikkeltje saaie – leven.

Kijktips op Netflix (week 19 2021): Tabel

Dit was dan ons ‘kijktips op Netflix (week 19, 2021)’ artikel met Prisoners, Le Petit Prince, Lord of the Rings en The Dark Knight als onze aanbevelingen. De rest van de nieuwe dingen op Netflix – die de afgelopen zeven dagen zijn toegevoegd – vind je in de onderstaande tabel.

wdt_ID Titel Genre Jaar iMDB
1 12 Strong Actie 2018 6.6
2 50 First Dates Komedie 2004 6.8
3 7 Emotions Komedie 2018 6.4
4 Anatomia zła Actie, Thriller 2015 5.8
5 Annabelle Comes Home Horror 2019 5.9
6 Autsajder Drama 2018 5.3
7 Bad Luck Good Love Komedie 2018 3.2
8 Batman vs. Superman: Dawn of Justice Actie, Avontuur 2016 6.4
9 Believe Me: The Abduction of Lisa McVey Biografie, Misdaad 2018 7.2
10 Below Deck (4 seizoenen) Reality 2014 7.1
Titel Genre Jaar iMDB

Als je klaar bent met het doorspitten van onze tabel, moet je ons natuurlijk ook volgen via Instagram,  Facebook en/of de nieuwsbrief. Dan weet jij voortaan als eerste wat er allemaal gaande is op Netflix Nederland!