casa de papel seizoen 5

KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021)

Twee dagen later dan normaal is hier dan toch ons KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021) artikel. Met alle nieuwe tovoegingen van de vorige zeven dagen. We beginnen met de tabel met daarin alle nieuwe dingen en daarna pikken we er – in de rest van het artikel – een paar tips voor je uit.

KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021) // tabel

Oké, laten we dus beginnen met de tabel. Check deze hieronder. Je ziet er welke films en series de afgelopen week aan het Netflix aanbod zijn toegevoegd. En je ziet ook het iMDB-cijfer, het genre etc.

wdt_ID Titel Genre Jaar iMDB
1 7 Seconds Actie, Misdaad 2005 4.8
2 A Closed Book (a.k.a. Blind Revenge) Actie, Thriller 2009 5.3
3 A Cure for Welness Drama, Fantasie 2016 6.4
4 A Ghost Story Drama, Fantasie 2017 6.9
5 Afterlife of the Party Komedie, Drama 2021 5.9
6 Blended Komedie 2014 6.5
7 Blumhouse’s The Craft: Legacy Fantasie, Horror 2020 4.4
8 Bundy and the Green River Killer Misdaad, Thriller 2019 3.6
9 Cemetery Junction Komedie 2010 6.9
10 Chicago Fire (4 seizoenen) Actie, Drama 2015 8.0
Titel Genre Jaar iMDB

La casa de papel (seizoen 5, deel 1)

Uiteraard starten we ons KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021) artikel met het benoemen van het feit dat La casa de papel (seizoen 5) sinds deze week op Netflix staat. Althans, de eerste helft van dit vijfde seizoen. Het tweede deel komt op 3 december op Netflix.

Nog steeds zit de bende onder leiding van El Professor in de Bank van Spanje. Doel: goudstaven omsmelten. Maar van de regels van El Professor – geen geweld gebruiken en geen romantiek tussen de bendeleden – is inmiddels niets meer over. Het geweld vliegt je namelijk om de oren.

En in het vijfde seizoen komt alles tot een climax als het Spaanse leger wordt ingezet om de groep te verslaan. Een geduchte tegenstander. En El Professor is inmiddels in de boeien geslagen en kan daarom niks meer voor zijn mensen betekenen. Hoe dit afloopt, zie je in het vijfde seizoen van La casa de papel.

Eerlijk is eerlijk, het eerste en tweede seizoen waren veruit het beste. Elke afleveringen wilde je doorkijken wat er nu weer zou gebeuren, de karakters waren voldoende uitgewerkt, het plot was spannend en de actie een welkome afwisseling. De eerste twee seizoenen vormden dan ook een afgerond verhaal mét happy end.

Maar Netflix is niet dom en kocht de rechten. En dus moesten er meer seizoenen gemaakt worden. Ditmaal zou er een andere overval plaatsvinden. Het budget nam toe – evenals het geweld – en dat is te zien. Jammer genoeg ging dat ten koste van de slimheid van het plot.

Hoe dan ook, het vijfde seizoen zal het einde zijn van de serie. En dat dat met een knal zal gebeuren – een beetje zoals de dichter Dylan Thomas het bedoelde in zijn gedicht ‘Do not go gentle into that good night’ – staat vast.

Goodfellas (1990)

Onze volgende kijktip is een filmklassieker van de bovenste plank. Verplicht kijkvoer voor liefhebbers van gewelddadige – maar zeer intelligente – maffiafilms. We hebben het natuurlijk over Goodfellas van regisseur Martin Scorsese, een film die bij zijn release het nodige stof liet opwaaien.

Als kijker zien we de opkomst van Henry Hill (een rol van Ray Liotta). HIj werkt zich op van loopjongen van de maffia in de VS tot een van de kopstukken in East Brooklyn.

Op een gegeven moment heeft hij alles waar hij al van jongs af aan van droomt: diverse vrouwen en minnaressen, geld, macht en drugs in overvloed.

goodfellas maffiafilm filmklassieker netflix KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021)
Robert de Niro en Ray Liotta in een restaurantje. Bron: Goodfellas / Netflix

Maar als je alles hebt, kan het ook lastig zijn om je voeten op de grond te houden en genoegen te nemen met wat je hebt. Als hij daarna ook nog eens verslaafd raakt aan de drugs en flink paranoia wordt, brokkelt zijn leven langzaam af. Het resultaat zien we in de stilistisch stijlvolle en razend spannende film Goodfellas.

Als je Goodfellas nog nooit gezien hebt: doen! Mocht je hem wel al eens gezien hebben, of misschien zelfs al erg vaak, dan raden we je aan hem nog een keer te kijken. Want goede films kunnen niet vaak genoeg bekeken worden, althans, dat is onze opvatting!

The Truman Show (1998)

The Truman Show uit 1998 – een film die je waarschijnlijk al weleens gezien hebt – staat sinds deze week ook weer op Netflix. En ondanks de grote bekendheid van de film, willen we hem toch in dit KIJKTIPS OP NETFLIX (WEEK 36, 2021) artikel noemen. Om de simpele reden dat wij hem erg tof vinden en iedereen hem ooit gezien moet hebben.

Truman Burbank – een fijne rol van Jim Carrey – speelt in The Truman Show zichzelf speelt in een reality-serie die vele miljoenen kijkers heeft. Dit doet hij al vanaf zijn geboorte. Het ding is alleen dat hij dat zelf niet weet …

Truman die doet alsof hij een ruimtevaarder is, terwilj hij ongemerkt gefilmd wordt. Bron: The Truman Show / Netflix

HIj denkt dat zijn hele wereld ‘normaal’ is. Maar stiekem zijn de personen om hem heen allemaal acteurs en actrices, en wordt alles gefilmd.

Tot hij op een dag iets geks opmerkt. Langzaam aan begint hij te beseffen dat de vork toch iets anders in de vork speelt. En wat doe je dan? Als je je beseft dat je leven één grote show is, zonder dat je het wist? Je ziet het in de prachtige en ontroerende film The Truman Show.