Kijktips op Netflix (week 5, 2020) porco rosso studio ghibli japan op netflix nederland miyazaki thumb

Kijktips op Netflix (week 5, 2020)

Het is weer tijd, want we moeten ze weer kwijt. Onze tips, dus pak wat chips. Oké, nu stoppen we deze middelmatige poging tot een gedicht. Voordat je ons van slechte smaak beticht. Dus ga er maar even lekker voor zitten en doe maar even onderstaand artikel (en tabel ) doorspitten.

My Neighbor Totoro

We openen het bal met My Neighbor Totoro. Mensen die van animatiefilms houden, kennen deze film sowieso. Dat durven we wel te stellen. Hij is namelijk van grootmeester Hayao Miyazaki, de beste animatieregisseur ooit. Hij maakte films voor de bekende Japanse filmstudio Studio Ghibli.

My Neighbor Totoro, een van zijn bekendere films, is echt een typische Miyazaki. Zo is de film volledig gemaakt door middel van cel animatie, een groot verschil met bijvoorbeeld animatiefilms van Disney die voornamelijk gebruikmaakten van digitale animatietechnieken. Cel animatie is een proces waarbij alles eerst op papier wordt getekend en vervolgens worden deze beelden op transparante vellen papier geschetst die cels genoemd worden.

In My Neighbor Totoro verhuizen twee meisjes met hun vader naar het platteland zodat ze dicht bij hun, in een ziekenhuis liggende, moeder kunnen wonen. Naast hun nieuwe woning staat een groot bos en de meisjes ontmoeten daar de wonderlijke bosgeest Totoro.

Er bloeit een verrassende vriendschap op tussen de twee zusjes en Totoro. Zijn aanwezigheid zorgt er ook voor dat de meisjes, en voornamelijk de oudere Satsuki, op een goede manier met de moeilijke periode in hun leven, met hun zieke moeder, om kunnen gaan.

My Neighbor Totoro  is prachtig gemaakt, het verhaal zeer ontroerend en de verhaallijn niet al te moeilijk. Het maakt My Neighbor Totoro, sinds deze week dus te zien op Netflix, het perfecte instapmodel als je nog nooit een Studio Ghibli film gezien hebt.

Porco Rosso

En dan de tweede animatiefilm van de Japanse filmregisseur Hayao Miyazaki: Porco Rosso. Het is een film uit 1992 met een absurd startpunt. We volgen namelijk een personage dat half varken, half mens is. Hij heet Porco Rosso en is voormalige WOI vechtpiloot.

Op dit moment jaagt hij, nog steeds in zijn vliegtuig, op criminelen die het gemunt hebben op onder andere cruiseschepen in de Adriatische Zee. Als hij niet aan het vechten is, leeft hij afgezonderd op een eiland. Maar waarom ziet hij er eigenlijk 50% uit als een varken en 50% als een mens?

Lekker eten. Bron: Porco Rosso / Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Animatiefilms hebben nog weleens het imago dat ze gemaakt zijn voor kinderen. Maar het werk van Hayao Miyazaki bewijst het tegendeel. Dit zijn namelijk films met erg veel lagen lagen, films die iets zeggen over de maatschappij, hoe je met de natuur en met je medemens om moet aan en bijvoorbeeld over religie.

Als je bereid bent om een beetje moeite te doen. Maar ook zonder deze lagen blijven de films, en de hierin gecreerde werelden, erg fijn om naar te kijken.

Dus als je zat te wachten op Studio Ghibli films op Netflix Nederland, dan zal je deze week vast een sprongetje van blijdschap hebben gemaakt met films als My Neighbour Totoro, Porco Rosso, Kiki’s Delivery Service en Castle in the Sky. Tip: kijk ze wel in het Japans.

Ragnarok (seizoen 1)

Scandinavische series staan in de regel bekend om hun spannende inhoud en ijzige, koele sferen. Onze oren spitsten meteen bij het zien van deze titel, want deze nieuwe serie Ragnarok is afkomstig uit het populaire gebied. Maar in plaats van Zweedse seriemoordenaars of Deense detectives, krijg je nu een Noorse mysterie voorgeschoteld waarin oude legendes tot leven komen.

Ragnarok, je kent het misschien wel van de film Thor, is afkomstig uit de Noordse mythologie en gaat uit van een cyclus van gebeurtenissen waarin goden en reuzen tegen elkaar ten strijd trekken, een aantal bekende goden hierin hun ondergang vinden, natuurrampen plaatsvinden en waarin de aarde onderloopt met water, waardoor uiteindelijk er een nieuwe wereld ontstaat.

In het kleine Noorse plaatsje Edda vinden er ineens allerlei extreme natuurverschijnselen plaats en ook blijken er jonge inwoners rond te lopen die bijzondere (goddelijke?) superkrachten blijken te hebben. Het blijkt dat ze de strijd moeten aangaan om een nieuwe Ragnarok te voorkomen.

Dat belooft alvast een spannende serie te worden, zeker als je je bedenkt dat Ragnarok (seizoen 1) van de bedenker van Borgen komt en dat de schrijver van Lillyhammer heeft meegewerkt. De trailer is hieronder te checken.

Fenix (seizoen 1)

Series waarin drugscriminaliteit een belangrijke rol speelt, blijven de Netflix-kijker bezig houden. Van Narcos tot El Chapo tot het Nederlandse Undercover, we lijken er geen genoeg van te krijgen. De laatstgenoemde serie draait om het drugsimperium dat Ferry Bouman in Brabant heeft opgebouwd.

En daarmee is het nog niet basta in het zuiden van het land, want nu verschijnt ook Fenix ten tonele. In deze serie, met o.a. Rifka Lodeizen en Teun Luijkx in de hoofdrol, draait het ook om het Brabantse drugsmilieu, waar van alles aan de hand is.

Er is een geheim plan tussen een drugscrimineel en justitie opgezet met de bedoeling om een belangrijke crimineel op te pakken. Maar het verloopt allemaal anders en en ontstaat een tragisch slagveld. Jara (Rifka Lodeizen) en Rens (Teun Luijkx) voelen zich genoodzaakt om terug te keren naar Brabant, elk met een eigen motief die verband houdt met deze gebeurtenis.

Maar het gevaar ligt op de loer en voor ze het weten, komen ze in aanraking met de duistere onderwereld. Hoe gaan ze zich hier uit redden? Je kunt hieronder alvast een impressie van Fenix krijgen door snel onderstaande trailer te bekijken.

Kijktips op Netflix (week 5, 2020)

Wat een toevoegingen op Netflix deze week! En dan hebben we nog niet eens Gravity, BoJack Horseman (seizoen 6), Uncut Gems van de fantastische Safdie broers en The Danish Girl uitgelicht. Alle andere nieuwe titels vind je trouwens in de ‘Kijktips op Netflix (week 5, 2020)’ tabel hieronder. Dus spit deze zeker even door en voeg misschien weer wat dingen toe aan je kijklijstje.

Oh, en voordat we afsluiten: like ons zeker op Facebook, volg ons op Instagram en abonneer je op onze weinig punctuele nieuwsbrief. Een fijn weekend nog!

wdt_ID Titel Genre Jaar iMDB
1 100% Coco New York Komedie 2019 6.4
2 3 From Hell Horror 2019 5.6
3 37 Seconds Drama 2019 7.6
4 A Man for All Seasons Drama 1966 7.7
5 Ainori Love Wagon: African Journey (1 seizoen) Reality 2020 -
6 Arrow (7 seizoenen + 9 afleveringen seizoen 8) Actie, Avontuur 2020 7.7
7 Bigfoot Junior Animatie, Avontuur 2017 6.1
8 BoJack Horseman (6 seizoenen) + Christmas Special Animatie, Komedie 2019 8.6
9 Bon Dieu2! Komedie 2019 6.1
10 Castle in the Sky Anime, Avontuur 1986 8.0
Titel Genre Jaar iMDB