1 april; het leukste Netflix cabaret volgens de redactie

Het is vandaag 1 april, dus dat betekent een hoop flauwe grapjes van je collega’s, vrienden of familie (of misschien wel van allemaal). Wij snappen dat je humeur na zo’n dag het nulpunt behoorlijk kan naderen, vandaar dat wij het beste medicijn voor je hebben. Als je namelijk nog een stukje verder leest, krijg je het beste aan Netflix cabaret op een rijtje, van zowel Nederlandse grappenmakers als niet-Nederlandse. Er staat een hoop cabaret op Netflix, maar we kiezen hier een aantal shows die wat ons betreft echt de moeite waard zijn. Vandaar deze selectie.

Dus maak na die lange werkdag een fijn bord comfort food, trek iets makkelijks aan, ontkurk een fles wijn of schenk iets fris is, ga lekker op de bank liggen, zet Netflix aan en ga één van deze shows kijken. Wij, van Wij Kijken Netflix, garanderen je dat je humeur voor het naar bed gaan weer helemaal op peil zal zijn. Nee, echt. Helemaal op peil en misschien nog wel meer.

Netflix cabaret

Hans Teeuwen is toch wel één van de bekendere Nederlandse cabaretiers. Als we hem in vijf woorden zouden moeten typeren dan komen we toch al snel uit bij ‘grof’, ’timing’, ‘absurd’, ’typetjes’ en nogmaals ‘grof’, want grof is hij. Je moet er van houden, maar dat is een open deur aangezien humor altijd iets subjectiefs is. We moeten wel zeggen dat zijn oudste shows het beste zijn en zijn laatste (Spiksplinter uit 2011, staat ook op Netflix) veruit de minste. Zijn grofheid wekt hierin voor het eerst irritatie op en het lijkt alsof hij de hele voorstelling Hans Teeuwen naspeelt die Hans Teeuwen doet. Een gimmick. Nee, kijk dan liever zijn voorstelling Trui (1999). Hij opent met een monoloog tot God, waarin hij zich verontschuldigt voor wat de mensen zijn zoon hebben aangedaan. “Als ik bedenk hoe dat toen allemaal gegaan is, de hele manier waarop. Dat kan je niet maken. Ik zit zo te denken he, alleen al zo’n doornkrans op z’n hoofd he. Ik bedoel: dat moet je eens proberen. Ja, dat je zoiets verzint oké, maar dat ga je toch niet echt doen?”. Hij vraagt God ook om hulp zodat het een goede show wordt. Alhoewel hij dat ook wel een beetje raar zou vinden als hij hem zou helpen, zegt hij gniffelend. Omdat er: ‘hele volksstammen zijn die mishandeld worden, en ongeneeslijk ziek zijn. En wat was die derde nou? Die was ook goed. Ohja! Verhongeren! En sommigen daarvan bidden zich echt he-le-maal scheel en blijven dan toch van uw almachtige hulp verstoken. Dus dan zou het wel heel vreemd zijn als u Hans Teeuwen, in De Kleine Komedie zou helpen.’  De toon is gezet. Wat volgt is bijna 2 uur lang cabaret op het allerhoogste (absurde) niveau, met typetjes, muziek en het treiteren van zijn publiek.

Als je van Hans Teeuwen houdt, dan kunnen we je ook de show Gearrangeerd aanraden van de Belgische cabaretier Freddy de Vadder. Althans zo heet het typetje dat Bart Vanneste speelt. Hij is een bierdrinkende tokkie met een vergelijkbare hardheid als Hans Teeuwen. Wel een stuk minder absurd, wat wij jammer vinden, maar toch de moeite waard. Bij sommige sketches was het alsof we naar een typetje van Hans Teeuwen aan het kijken waren.

netflix cabaret freddy de vadder
Freddy de Vadder

En van Freddy de Vadder is het een grote stap, maar daarom niet minder haalbaar, naar het werk van Eddy Murphy. Je kent hem misschien alleen als filmster, maar de jonge Eddy was een briljante stand-up comedian. In zijn show Delirious uit 1983 zien we hem een dik uur lang energiek in een rood leren pak over het podium lopen, dansen en verhalen vertellen over zijn familie. Hij is snel, zijn timing geniaal, hij is grof, briljant en zijn typetjes spreken tot de verbeelding. Het, voornamelijk Afro-Amerikaanse publiek, eet dan ook uit z’n hand. In de ijscoman scène waarin hij vertelt over toen hij als klein kindje een ijsje kocht, komen al zijn sterkte punten bij elkaar.

netflix cabaret eddy murphy
Eddy ‘rood leren pak’ Murphy

Een andere Amerikaanse filmster en comedian met een puike show op Netflix is Zach Galifianakis met zijn optreden Live at the Purple Onion (2005).  De man die de meeste mensen alleen zullen kennen als het personage Alan uit The Hangover films, zet met deze stand-up show een ijzersterke performance neer waarin hij korte absurde sketches neerzet die niks met elkaar te maken lijken te hebben. Of nouja, ze hebben wel wat gemeen en dat is het feit dat ze vaak ontzettend grappig zijn. Dus zoek geen rode draad of iets dergelijks, maar laat je verrassen door de absurde droge geest van Galifianakis. Ja, het mag inmiddels wel duidelijk zijn: wij houden van absurdisme en droge humor.

netflix cabaret zach galifianakis
Zach Galifianakis

Dan naar een andere grappenmaker met een baard: de Nederlander Micha Wertheim. Van hem staan zijn shows  Voor Beginners (2006), Voor Gevorderden (2008), en Voor de Grap (2010) op Netflix en ze zijn alle drie ontzettend de moeite waard. Micha maakt erg intelligente humor, zowel tekstueel als qua beeldcompositie, en staat wat dat betreft op eenzame hoogte in Nederland. We kennen niemand die doet wat hij doet. Hij weet ook dat hij zo goed is en daar speelt hij veelvuldig mee, wat hem af en toe een arrogante uitstraling kan geven, maar dit is alleen maar voor de show en totaal niet storend. En wat ons betreft mag hij zich zo gedragen.

Netflix cabaret Micha Wertheim
Micha Wertheim

Een andere Nederlandse comedian waar wij erg fan van zijn is Daniël Arends. Hij is ooit uit Indonesië geadopteerd door een rijk echtpaar uit Het Gooi, wat uiteraard een goede voedingsbodem is voor materiaal. Dit is dan ook de basis van zijn debuut voorstelling Joko79 (2007), waarin we af en toe al mogen genieten van zijn scherpe humor. Maar wat ons betreft zijn zijn beste shows Geen excuses (2008) en Blessuretijd (2010), waarin zijn verhalen sterker zijn en waarin de opbouw van de voorstellingen een stuk uitgebalanceerder is.

netflix cabaret daniel arends
Daniël Arends (© Julie Hrudova)

En dan als laatste móéten we de Brabander Ronald Goedemond wel behandelen. Van de behandelde comedians heeft hij wel de meest toegankelijke en vaakst als grappig bestempelde humor, maar dit maakt hem minder interessanter. Want oh wat kunnen wij lachen om sketches als De Tuinen (“wat is hun doelgroep?!”), Snackbar het Vogeltje (“Het Turkse woord voor James Bond is dunduledundun. Mooi he. Dat komt van dat liedje.”) of Verrassingssei waarin een stoned persoon een signalement beschrijving geeft aan de politie (“zijn hoofd was een soort verrassingssei. Draai je open. Wat zat in ei? Fucking poffertje!”). Ja, ook Ronald Goedemond is vrij absurd! Ga snel al zijn shows kijken op Netflix: Binnen de Lijntjes (2012), Dedication (2009), Ze bestaan echt (2008) en Spek (2006), je zal er geen spijt van krijgen.

netflix cabaret ronald goedemond
Ronald Goedemond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.