modern family netflix nederland verwijzingen netherlands

Modern Family: 10 knipoogjes naar Nederland

We zijn maar een klein landje op deze grote wereld en onze film- en televisieindustrie is ook ietsjes kleiner dan Hollywood, maar dat neemt niet weg dat Nederland regelmatig opduikt in grote Amerikaanse films en tv-series! En dat is voor ons als kijker altijd grappig om op te merken. Als fervent Modern Family-kijker is ons opgevallen dat deze serie relatief vaak een verwijzing naar Nederland in de afleveringen verwerkt. 

We hebben ze even voor je op een rij gezet! Krijgen we de klassieke Nederlandse stereotypes voorgeschoteld? Heeft de Nederlander weer eens een Duits accent aangemeten gekregen? Zien we dat een verhaal in Amsterdam voor de zoveelste keer  is opgenomen in Praag of andere Midden-Europese steden? Het blijft interessant om te kijken hoe het grote Hollywood naar ons kleine landje kijkt en bepaalde elementen eruit pikt.

Wellicht dat je nog ‘die ene aflevering’ van Friends kunt herinneren, waarin Ross Geller een stoomcursus Nederlands volgt om het appartement van een Nederlandse dame over te kunnen nemen. Destijds zond Yorin Friends nog uit en we konden niet wachten tot de aflevering uiteindelijk uitgezonden zou worden (want Ross zou Nederlands gaan praten!). Wat hebben we vreselijk moeten lachen om het vreemde accent van Ross en Gunther (die zogenaamd vloeiend Nederlands sprak, inclusief Duits-Amerikaans accent). Hilarisch!

Hetzelfde gebeurt nu eigenlijk met  Modern Family. Telkens als er een verwijzing naar Nederland wordt gemaakt, moeten we daar toch weer om lachen. Modern Family heeft zich er nog niet aan gewaagd om een karakter Nederlands te laten spreken (gelukkig? jammer?), maar de connectie tussen de serie en ons land is er zeker. Deze scènes kwamen we tegen in seizoen 1 t/m 6:

Nr. 1 | De Nederlandse cameraman

Als je Modern Family kijkt, weet je dat de hoofdpersonages soms in een documentaire-achtige stijl hun dialogen rechtstreeks tegen de camera uitspreken. Als kijker word je dan direct aangesproken, wat een heel dynamisch effect geeft. Het was echter de bedoeling dat deze interviewstukjes gefilmd zouden worden door de ogen van een Nederlandse cameraman, die als uitwisselingsstudent bij Jay en zijn familie woonde en waar Mitchell een oogje op had. Deze uitvoering van Modern Family is uiteindelijk niet doorgegaan en werd vervangen door een cameraman-loos plot.

Modern Family NL
Mitchell en Cam in een interview. Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 2 | Seizoen 1 – Aflevering 8 – Great Expectations

In de aflevering ‘Great Expectations’ vieren Claire en Phil hun trouwdag met het geven van leuke cadeautjes. Hoewel, leuk? Claire staat niet te boek als iemand die met leuke cadeaus op de proppen komt. Dit jaar besluit ze flink haar best te doen om Phil te verrassen met een heel bijzonder cadeau. Ze huurt de muzikant in die ‘hun’ liedje zou moeten spelen (althans, het liedje volgens Claire’s herinneringen). De muzikant, gespeeld door Edward Norton, begint met zijn repertoire en start met een liedje dat op nummer 6 stond in de -jawel- Nederlandse hitlijsten! Sterker nog, na het succes van zijn nummer in Nederland kon hij niet meer normaal over straat in Amsterdam. Een leuke en grappige verwijzing naar Nederland!

Edward Norton had muzikaal succes in ons land. Bron: Modern Family/Netflix
Edward Norton had muzikaal succes in ons land. Bron: Modern Family/Netflix.
Modern Family NL
Phil en Claire en het ‘Nederlandse’ liedje. Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 3 | Seizoen 1 – Aflevering 18 – A Starry Night

In ‘A Starry Night’ moet de kleine Luke een project voor school maken. Zijn onderwerp is een van de bekendste iconen uit de Nederlandse geschiedenis, namelijk Vincent van Gogh (“Ven Goooh”). Zijn ouders Phil en Claire zijn ietwat bezorgd of het wel goed komt met het project, want Luke heeft soms last van concentratieproblemen. Gelukkig heeft Luke genoeg creativiteit om er iets moois van te maken en aan het einde van de aflevering kan hij onderstaand bord met trots presenteren. Inclusief Mr. Potato-head oren omdat Vincent zijn eigen oor afsneed. Ook vergeet hij niet om een van Vincent’s mooiste schilderijen er bij te voegen: Sterrennacht (A Starry Night). Goed gedaan Luke!

Modern Family NL
Luke is helemaal op de hoogte van Nederlandse kunst. Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 4 | Seizoen 3 – Aflevering 17 – Leap Day 

In deze aflevering zien we hoe Gloria een voetbalwedstrijd volgt tussen (kennelijk) Nederland en Colombia. Twee voetballanden dus. Gloria gaat naast een Nederlandse fan staan, die geheel natuurgetrouw in een oranje polo gekleed is. Nederland scoort en de fan schreeuwt het uit: “Ja ja ja ja ja ja” (goed vertaalwerk van de schrijvers 😉 ). Nog geen 5 seconden later scoort Colombia en de gepassioneerde Gloria brult “si si si si si” van vreugde en tettert dan in de oren van de Nederlander dat ze hun land maar “Never-lands” moeten noemen, want ze gaan never winnen van Colombia. Mooie vondst Gloria, maar je krijgt het daarmee wel aan de stok met Nederlanders!

Modern Family NL
Gloria ruziet met een Nederlandse voetbalfan. Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 5 | Seizoen 4 – Aflevering 9: When a Tree Falls

In het vierde seizoen zien we dat Manny en Luke meedoen aan een sporttoernooi op school. Het conventionele touwtjetrekken is wat te barbaars voor Manny, dus hij stelt voor om ‘Double Dutch’ te doen. ‘Double Dutch’ heeft meerdere betekenissen, maar in dit geval wordt er overduidelijk verwezen naar het touwspringspel waarbij gebruik wordt gemaakt van twee touwen tijdens het springen (dubbel dus). In eerste instantie heeft het niet veel te maken met Nederland, maar het spel is waarschijnlijk zijn wortels in Nieuw Amsterdam (New York) liggen. De Nederlandse kinderen speelden dit spel en toen de Engelse kolonisten dit zagen, gaven ze het spel de naam ‘Double Dutch’. Een oud koloniaal souveniertje dus. Momenteel schijnt het een erg populair spel op scholen en in buurten te zijn en zijn er zelfs heuse ‘Double Dutch Championships’. Voor de liefhebber.

Modern Family
Manny stelt voor om te Double-Dutchen. Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 6 | Seizoen 5 – Aflevering 11: And One to Grow On

Manny is een van onze favoriete Modern Family-personages. De puber laat zich altijd betrappen op een bijzonder goede stijl en klasse, drinkt elke dag een paar espressootjes en laat de dichter in hem spreken wanneer zijn hart in vuur en vlam staat. Dit laatste is ook het geval in de 11e aflevering van seizoen 5. Manny heeft een oogje op een schoolgenootje en besluit om haar te veroveren op een romantische manier. Het meisje is haar jas vergeten mee te nemen bij hem thuis, en Manny besluit om het vol te stoppen met kleine cadeautjes, waaronder…jawel ‘a box of Dutch chocolates’! De schat. Welke chocolaatjes zouden het zijn? Koetjesrepen? Verkade repen? Droste chocolaatjes? We hadden het graag in beeld gezien, maar Manny heeft het lekker geheim gelaten.

Modern Family NL (3)
Manny geeft zijn muze een doos met Nederlandse chocolaatjes! Bron: Modern Family/Netflix.

Nr. 7 | Seizoen 6 – Aflevering 13: Rash Decisions

Dit voorbeeld is nog niet te zien op Netflix, want het komt uit het zesde seizoen. Maar aangezien we erop vertrouwen dat dit seizoen ook op Netflix zal verschijnen, plaatsen we het hier toch bij. Stella is het hondje van Jay en hij behandelt haar als de koningin van het huis. Hij zal alles doen om het haar naar de zin te maken en haar te beschermen. Wanneer Stella genoodzaakt een weekje bij Cam en Mitchell moet logeren, controleert Jay of het wel goed gaat met zijn ‘kleine meid’. Wanneer hij hoort dat Cam allemaal toeters en bellen heeft gekocht om Stella mee aan te kleden, flipt Jay want dat wil hij absoluut niet hebben. En dan floept er een (stereotiepe) verwijzing naar Nederland eruit: “Wat is het volgende dat je gaat doen? Haar versieren met visnetten? Haar achter de ramen in Amsterdam zetten?” Die Jay toch!

Modern Family NL
Kom niet aan Jay’s hond, want je krijgt er van langs! Bron: Modern Family.

Nr. 8 | Seizoen 6 – Aflevering 22: Patriot Games

Nog een Nederlandse verwijzing in seizoen 6! Mitchell en Cam voelen zich verplicht om mee te doen in een demonstratie tegen restaurants die niet 100% homovriendelijk bleken te zijn, waaronder toevallig het restaurant waar Cam en Mitch graag komen. Ze proberen zich in de groep demonstranten te mengen om mee te doen (‘dat doe je tenslotte in de gay community’). Maar om dat ongemerkt te kunnen doen, stellen de heren voor om dit via de ‘Double Dutch’-manier te doen. Dit verwijst wederom naar het touwspringspelletje waarin je er gewoon in moet springen om in de flow mee te gaan. Opnieuw een kleine subtiele verwijzing naar Nederland dus 😉 .

Modern Family NL
Cam en Mitchell double-Dutchen wel even de groep in. Bron: Modern Family.

Nr. 9 | Seizoen 6 – Aflevering 24: American Skyper

In de finale van seizoen 6 krijgen we wéér een leuke knipoog naar Nederland voorgeschoteld. Claire zoekt een mooi cadeau voor haar dochter Alex en terwijl ze dat bespreekt met man Phil, somt ze wat mooie herinneringen op die ze met haar heeft. Blijkbaar is Claire een keer met Alex naar een schattig Nederlands dorp in het noorden geweest. Wij denken dat het misschien Holland in Michigan is geweest. U kent het misschien wel, dat oer-Hollandse dorp midden in het Amerikaanse landschap en waar je meer molens en  klompen vindt dan op de Zaanse Schans!

Modern Family NL (7)
Ze bezochten ooit een schattig Nederlands dorpje (misschien Holland, Michigan?). Bron: Modern Family.

Nr. 10 | Seizoen 6 – Aflevering 24: American Skyper

En hela, een tweede referentie in dezelfde aflevering! Verderop in de aflevering heeft Claire het nog steeds over het cadeau voor Alex. Ze komt nog even terug op het weekendje in het Nederlandse dorpje en heeft het nu over de ‘Dutch pancake balls’ die je daar blijkbaar kunt eten. Wij kunnen niets anders verzinnen dan dat ze hier poffertjes bedoelt, want andere vormen van pannenkoekballen zijn ons niet bekend.

Modern Family NL
Ze hebben daar Nederlandse ‘pancake balls’ gegeten. Bedoelen ze poffertjes? Bron: Modern Family.

Zo, dat waren 10 verwijzingen naar Nederland die we in Modern Family gespot hebben. Leuk om te zien hoe ze ons landje in de serie hebben opgenomen. Gelukkig valt het wel mee met de stereotyperingen; de verwijzingen zijn namelijk op een leuke manier in de verhaallijnen verwerkt. En zoveel verwijzingen zijn er bijvoorbeeld niet van Italië, Zweden of Duitsland, dus Modern Family lijkt ons landje echt wel leuk te vinden. Eerder zijn er al afleveringen opgenomen in bijvoorbeeld Australië en Hawaii, dus wat zou de cast en crew letten om ook niet een keer hier in Nederland wat op te nemen? De Dunphy’s op de Zaanse Schans, Mitchell en Cam in een Amsterdamse gaybar of de familie Pritchett in de Efteling…wij zien het wel zitten!

p.s. Mochten we verwijzingen over het hoofd hebben gezien, laat het gerust weten 🙂

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.