moonrise kingdom wes anderson netflix aanbod Nederland murray, willis, norton

Moonrise Kingdom (2012): de nostalgie van je eerste liefde

[yasr_overall_rating size=”small”]

Je eerste liefde is altijd iets wat grote impact heeft in je leven. In Moonrise Kingdom, de komedie/coming of age/avonturenfilm van één van onze favoriete hedendaagse regisseurs Wes Anderson uit 2012, zien we zo’n eerste liefde en de gevolgen daarvan op de gehele gemeenschap.

Weglopen met je eerste liefde

De film speelt zich af in het jaar 1965 op het fictieve eiland New Penzance ergens in New England. Sam Shakusky (Jared Gilman), wees en zelfs bij z’n eigen scoutingvereniging een buitenbeentje, besluit om weg te lopen samen met zijn penvriendinnetje Suzy Bishop (Kara Hayward), tevens een niet erg populair kind en “troubled child”. Althans zo zien haar vader en moeder haar. Deze ouders worden trouwens hilarisch neergezet door de altijd fantastische Bill Murray (ook te zien in de enige andere Wes Anderson film op Netlix namelijk Rushmore) en Frances McDormand (van o.a. Fargo). Maar terug naar het verhaal.

moonrise kingdom wes anderson netflix aanbod Nederland murray, willis, norton4
Wat een cast (v.l.n.r.): Bill Murray, Frances McDormand, Edward Norton & Bruce Willis

Ze besluiten dus weg te lopen waarna een grootste en hilarische zoektocht wordt opgezet onder leiding van de sullige Captain Sharp (Bruce Willis), de enige politieman op het eiland en de enige persoon met überhaupt een auto, en scoutingleider Ward (Edward Norton). De cast is, zoals eigenlijk in elke Wes Anderson film, weer behoorlijk om te smullen. Naast Willis, Norton en de daarnet genoemde Murray en McDormand, hebben ook Tilda Swinton (als baas van de jeugdzorg), Jason Schwartzman (scoutinghulp bij een scoutingvereniging een eiland verderop), Harvey Keitel (scoutingleider van dezelfde vereniging) en Bob Balaban (als hilarisch mannetje dat af en toe in beeld verschijnt om de kijker extra informatie te geven over de geografie van het eiland ) een rol.

Er wordt dus druk naar de twee weggelopen kinderen gezocht, maar ondertussen hebben Sam en Suzy het reuze naar hun zin op hun eigen avontuur. Sam leert Suzy overleven in de natuur (hoera voor de scouting) en Suzy leert hem waarom lezen en muziek luisteren zulke fijne dingen zijn. In één van de meest aandoenlijke scènes van Moonrise Kingdom zien we de twee verliefde kinderen in hun ondergoed aan het water dansen op een Franstalig plaatje dat Suzy, samen met een portable vinylspeler, van huis heeft meegenomen. Er wordt zelfs voor het eerst getongzoend en wat borsten gevoeld. Op papier klinkt het misschien wat ongemakkelijk en vreemd, maar het pakt zeer schattig en wonderbaarlijk mooi uit.

moonrise kingdom wes anderson netflix aanbod Nederland murray, willis, norton6
Onbevangen dansen met je eerste grote liefde, in je ondergoed

Een echte Wes Anderson

Moonrise Kingdom is een film die aan de ene kant typisch Wes Anderson is. Denk aan prachtig gestileerde en gecentreerde shots, grappige en quirky dialogen, avontuur, een warm kleurenpalet, schitterende locaties en een fijne soundtrack. Maar aan de andere kant blijft Anderson zich gelukkig wel vernieuwen met betrekking tot bijvoorbeeld het plot, waardoor de film uniek blijft en nooit een herhalingsoefening genoemd kan worden, ondanks dus de duidelijke Wes Anderson stempel.

Anderson schotelt ons een aandoenlijk en warm coming of age portret voor, gesitueerd in een typische Anderson wereld met eigen regels. Een verhaal waar iedereen die ook maar een beetje kan genieten van een portie nostalgie en melancholie geheid een glimlach van op zijn of haar gezicht krijgt. Maar los van dit alles is Moonrise Kingdom in essentie een film over de onschuld van twee buitenbeentjes die elkaar vinden en verliefd op elkaar worden. Hoe mooi en simpel kan het leven soms toch zijn.

moonrise kingdom wes anderson netflix aanbod Nederland murray, willis, norton2
De aandoenlijke Sam en Suzy lopen samen weg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.