Narcos netflix recensie drugs colombia

Narcos (2015-); Plata o plomo?

[yasr_overall_rating size=”small”]

Een serie rondom de Colombiaan Pablo Escobar, zo’n beetje de grootste drugsbaas die ooit geleefd heeft, kan al snel resulteren in veel schieten, drugs en weinig diepgang. Gelukkig weet Narcos, de nieuwste Netflix Original, deze valkuil ruimschoots te ontwijken. Het resulteert in een spannende serie waarin, door de slimme opbouw, binge-watching (een heel seizoen er binnen een korte tijd doorheen jagen) op de loer ligt.

Netflix is behalve aanbieder van vele films/series, nu ook een behoorlijke producent, want Narcos is alweer de 19e Netflix Original-serie. En inmiddels hebben ze al een aardig CV gebouwd waar veel kwalitatief goede en leuke series op te vinden zijn (House of Cards, Orange is the New Black, Bloodline, Sense8). Kunnen we Narcos ook in dat rijtje scharen?

Narcos netflix review recensie kijken escobar moura wagner
Bron: Narcos/Netflix. Pablo Escobar heeft, in welke situatie dan ook, iets ongrijpbaars.

Narcos neemt je mee naar het Colombia van de jaren ’80, een op zijn zachts gezegd dynamisch tijdperk waarin het land gebukt ging onder de drugsoorlogen en cocaïnebazen als Pablo Escobar (Wagner Moura). Maar wat Narcos ook fijntjes doet, is de historische context van deze drugsindustrie voor je uitlijnen; deze had namelijk al zijn wortels liggen in het Chili van dictator Pinochet, in de jaren ’70. En dat is fijn, want zo krijgt het verhaal gelijk al een diepere laag en wordt het meer dan een oppervlakkige actieserie. Het op waarheid beruste verhaal van Escobar wordt gedurende de serie laag voor laag opgebouwd, zonder dat het in saaie levensepisodes vervalt. Maar daar zorgt ook ‘Pablito’ zelf voor, want wát een leven heeft hij gehad! Begrijp ons niet verkeerd met deze uitspraak, we ambiëren echt geen crimineel drugskartel in Zuid-Amerika, maar met Escobar is het nooit…uh…saai.

DEA komt in het spel

Maar Escobar en zijn maten beperken zich niet tot Colombiaanse kringen en breiden de handel uit tot aan Florida. Het is erg fascinerend om te zien hoe ze de cocaïne in de VS weten te krijgen; dit gebeurt namelijk op een zeer uitgedokterde wijze en Escobar doet hierbij beroep op vele ‘mannetjes’ in het traject. In de VS zijn ze echter minder blij met de activiteiten van Pablo Escobar. Nadat zijn handel voor het eerst in Florida belandt, krijgt de anti-drugseenheid DEA hem al snel in het vizier. De blonde, besnorde DEA-agent Steve Murphy (Boyd Holbrook) verhuist daarom met zijn vrouw naar Colombia om Escobar en zijn kartel op te sporen en uiteindelijk op te doeken.

Narcos netflix murphy dea
Bron: Narcos/Netflix: Agent Murphy aan het werk in Miami, Florida

Met de hulp van enkele niet door Escobar omgekochte agenten, gaat Murphy de strijd aan met ’the most wanted man’. Het spannende aan deze strijd wordt gelijk al in aflevering 1 duidelijk: Ze weten precies van elkaar wie ze zijn en ze weten ook dat er op beide hoofden een prijs staat. De jacht op elkaar begint dus al vrij vlot in het begin van Narcos en daar ligt dus gelijk al het binge-watch-gevaar. Door slimme eindes moet je steeds doorkijken. Je raakt tenslotte steeds meer in het kat-en-muis-spel verwikkeld!

Het broeierige Colombia als decor

De setting van Narcos is erg bijzonder te noemen, want het land Colombia brengt een specifieke sfeer met zich mee. Het is nogal broeierig en dat geeft zeker een extra dimensie aan de verhitte strijd tussen alle partijen. Het zorgt nét voor een wat pikantere en hetere omgeving waarin het letterlijk krioelt van de criminelen. Anderzijds is Escobar vaak ‘gewoon’ in zijn luxe pension te vinden met zwembad in een wijds en groen begroeid gebied, alwaar hij letterlijk en figuurlijk kan afkoelen van de heksenjacht die er gaande is. Intussen zien we ook veel van de straten van Colombia, met een hoop kogels over en weer, en de jungle van Zuid-Amerika waar we met name de productie en distributie van cocaïne zien.

Naracos
Bron: Narcos/Netflix. Pablo (links) en zijn amigos bespreken hun handel bij het zwembad van Escobar

Wagner Moura en zijn vertolking als Pablito

De Braziliaanse acteur Wagner Moura verdient een dikke pluim voor zijn vertolking van Pablo Escobar. Want om sympathie te voelen voor zo’n grote crimineel, iemand wiens lijfspreuk “Plata o plomo” (zilver of lood, oftewel geld of een kogel) doelend op het feit dat hij iemand omkoopt of als dat niet gaat vermoordt, wil zeggen dat je als acteur goed werk hebt geleverd. Hij heeft een natuurlijke autoriteit, maar is ook niet bang om in zijn nabije omgeving zijn emotie te laten zien. De vele kanten van Escobar maken Narcos een interessante serie. Hij is natuurlijk een grote drugsbaron, maar ook vader, wannabe politicus, een Colombiaanse Robin Hood en nog veel meer.

En deze gelaagdheid en verscheidenheid aan elementen zie je terug in de hele serie. Zo zijn er veel verschillende partijen (de narcos, de communistische guerrillabeweging M19, de Colombiaanse politici, de CIA, de Amerikaanse politiek onder leiding van president Reagan, omgekochte agenten en een niet-omkoopbare agent. En dat alles tegen de achtergrond van een wereld die al erg verdeeld was door de Koude Oorlog. Al deze verschillende groepen hebben uiteraard ook nog eens allemaal verschillende belangen en dus is het zaak dat je als kijker goed op blijft letten. Langzaamaan ontspint zich het web rondom Pablo Escobar met hem als middelpunt, een super gewelddadig en bij vlagen bizar web, maar alles behalve eendimensionaal, wat ervoor zorgt dat Netflix met Narcos weer een puike serie heeft afgeleverd. Zeer de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.