A Most Wanted Man Netflix aanbod week 14 2017 tips

Netflix aanbod week 14 2017: tips (deel1)

Daar zijn we weer: je rustpuntje in de Netflixjungle. Wat is er de afgelopen zeven dagen bijgekomen en welke van deze titels zijn daarvan het tofst? Er was een heleboel om uit te kiezen, want er kwamen bijna 150 titels bij! Daarom hebben we er voor gekozen om het aanbod overzicht in tweeën te splitsen: vandaag een selectie en morgen de andere helft. Dus vergeet morgen niet nogmaals de site te checken! Oh, en mocht je fan zijn van Pretty Little Liars, dan raden we je ons artikel van eergisteren aan waarin staat wanneer de laatste tien afleveringen (ooit!) van deze serie op Netflix komen. Genoeg gepraat, laten we beginnen met deel 1.

Five Came Back

We schonken de documentaireserie Five Came Back al aandacht in een artikel, maar vanaf deze week kunnen we ook daadwerkelijk naar deze serie kijken op Netflix. We krijgen het verhaal voorgeschoteld van vijf grote Amerikaanse Hollywood regisseurs die besluiten om hun thuisland achter zich te laten tijdens de Tweede Wereld Oorlog om documentaires te maken.

Het zijn vaak films waarin propaganda, nieuws en entertainment worden mixed tot unieke films waardoor men in het thuisland een kijkje krijgt in de hel van Europa. Ze vonden dat dit hun taak was, ook al stond hun eigen leven hierdoor vaak wel op het spel. Maar hoe moet je opeens werken zonder scrtipt? En wat voor invloed heeft het uiteindelijk op je eigen carrière en leven?

five cameback netflix aanbod week 14 2017 tips
Moeilijk kijkende soldaat. Bron: Five Came Back/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

In drie afleveringen van een uur worden de verhalen van regisseurs Frank Capra (It’s a Wonderful Life), John Ford (The Grapes of Wrath), William Wyler (Ben-Hur), John Huston (The Maltese Falcon) en George Stevens (Shane) verteld aan de hand van interviews met onder andere Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Francis Ford Coppola, Lawrence Kasdan en Paul Greengrass.

De serie laat de invloed van deze filmmakers zien op Hollywood, maar ook op de grote oorlog zelf. Maar andersom ook wat oorlog, of om een parallel te trekken met vandaag de dag de verkiezing van Trump als president, voor invloed heeft of kan hebben op het maken van kunst en op het leven van mensen. En dat juist in deze politiek roerige tijden mensen behoefte hebben aan verhalen en kunst.

five came back Netflix aanbod week 14 2017 tips Wyler
Regisseur William Wyler met petje. Bron: Five Came Back/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Korte Amerikaanse oorlogsdocumentaires uit Five Came Back

Een aantal documentaires die tijdens de WOII werden gemaakt door de regisseurs uit de hierboven geschreven serie Five Came Back, staan sinds deze week ook op Netflix. Erg tof, vinden wij, omdat je deze documentaires en propagandafilms anders niet snel zou zien.

Het gaat om de titels Know Your Enemy – Japan, Let There Be Light, Nazi Concentration Camps, Prelude to War, San Pietro, The Battle of Midway, The Memhis Belle, The Negro Soldier, Thunderbolt, Ho to Operate Behind Enemy Lines, Why We Fight: The Battle of Russia en Report from the Aleutians.

Het zijn stuk voor stuk unieke films die niet allemaal even boeiend zijn, maar waarin we wel een uniek kijkje krijgen in iets interessants als film gebruiken voor propaganda doeleinden en om grote groepen mensen op bepaalde gedachten te brengen en om de lelijke werkelijkheid te laten zien. Sommige laten de gruwelijke werkelijkheid zien en andere moesten de Amerikanen er weer van overtuigen waarom zij ook alweer mee moesten doen aan deze oorlog.

Zo zien we in Let There Be Light bijvoorbeeld Amerikaanse soldaten, jongens vaak, die de ergste dingen hebben gezien en daardoor zeer getraumatiseerd zijn en vaak ook last hebben van depressies. Nu zou dat Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) heten, maar toen was daar nog geen naam voor. De psychiatrische behandeling van deze soldaten staat centraal in deze documentaire van John Huston. De film werd lange tijd zelfs verboden, omdat potentiële nieuwe soldaten bij het zien van de beelden zouden kunnen denken: “nou, lekker demotiverend dit.’

En in Nazi Concentration Camps van  George Stevenswaarvan de beelden werden gebruikt bij het Proces van Neurenberg, zien we beelden van Dachau kampgevangenen, sommigen levend en andere dood, en hoe het kamp er van binnen uitzag. Nu zijn dit bekende beelden, maar toen zag je dat natuurlijk nergens tenzij je zelf in een kamp zat. Het levert een unieke en tegelijkertijd gruwelijke beelden op die belangrijk zijn geweest, en nog steeds zijn, voor de beeldvorming rond de oorlog.

Als je trouwens geïnteresseerd bent in dit onderwerp, dan raden we je aan om onze artikelen over 70 jaar bevrijding (inmiddels bijna 72 jaar) nog eens na te lezen met interessante titels over dit onderwerp. We schreven een algemeen artikel over het onderwerp bevrijding en eentje meer specifiek over Autschwitz films en documentaires.

Let There Be Light Netflix aanbod week 14 2017 tips Huston
Behandeling van een soldaat. Bron: Let There Be Light/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Jumanji

Dé kinderklassieker van de jaren ’90 is weer terug op Netflix! En da’s mooi als je even terug naar Memory Lane wil gaan, want met het terugkijken van Jumanji krijg je geheid weer even nostalgische gevoelens in de buik. We nemen je dus even mee terug naar 1995: Ajax wint de Champions League, Dogma 95 wordt opgericht, TMF begint als muziekzender op tv EN Jumanji wordt dus uitgebracht als film.

En hoe tof was dat. Een jongetje vindt een mysterieus bordspel en gaat dit met zijn buurmeisje spelen. Al snel blijkt dat het geen gewoon spel is, maar dat er gevaarlijke krachten in het spel opgesloten zitten. Zo erg zelfs, dat het jongetje in het spel opgeslokt wordt en voor vele jaren verdwijnt. Dan, na al die jaren, belandt het spel in de handen van een ander jongetje en meisje en ze besluiten het te gaan spelen. Dan blijkt dat ze het potje moeten uitspelen, dat de jongen decennia ervoor was begonnen.

Zet je schrap voor muggenplagen, excessieve junglegroei, brullende leeuwen en nog vele andere bijzondere geheimen van het spel. Natuurlijk kennen we Jumanji ook van de altijd grappige Robin Williams en een nog piepjonge Kirsten Dunst.

Het spel moet worden uitgespeeld, jongens. Bron: Jumanji/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

A Most Wanted Man

In A Most Wanted Man, geregisseerd door onze Anton Corbijn, zien we de laatste rol ooit gespeeld door Philip Seymour Hoffman, voordat hij kwam te overlijden. Hij speelt hier het personage van Günther Bachmann, hoofd van de Duitse geheime veiligheidsdienst die achter de identiteit probeert te komen van een halve Tsjetsjeen/Rus. Maar ook de Amerikanen willen hierachter komen.

Wie is deze man? Wat wil hij? En waarom komt hij hevig gemarteld en vanuit het niets aan in Hamburg en nestelt hij zich in de lokale moslimgemeenschap? Is hij een bedreiging voor de gemeenschap of wordt hij juist bedreigd en verdient hij daardoor protectie?

A Most Wanted Man is soms wat verwarrend, maar desalniettemin een zeer genietbare en spannende spionage thriller. Dit komt uiteraard ook door het sterke spel van Seymour Hoffman, maar dat zijn we wel van deze klasbak gewend. Het plot zit goed, stevig en slim in elkaar en daar verdient Anton Corbijn dan weer alle credits voor. Althans, veel credits, want het originele verhaal komt uit het gelijknamige boek van John le Carré.

A Most Wanted Man Netflix aanbod week 14 2017 tips van
Lekker spioneren, toch? Bron: A Most Wanted Man/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Netflix aanbod week 14 2017

Dit was weer ons Netflix aanbod week 14 2017 artikel (deel 1). Bovenstaande titels zijn dus wat ons betreft het meest de moeite waard van de titels die de afgelopen zeven dagen aan Netflix zijn toegevoegd. Deel 2, want het waren er een hoop, kan je inmiddels hier lezen. Ben je benieuwd naar de overige nieuwe titels die we NIET hebben behandeld? Bekijk dan onderstaande tabel waarin ze allemaal staan. Ben je nieuwsgierig naar álles films en series op Netflix en wil je bijvoorbeeld kunnen zoeken op titel, genre, iMDB cijfer, jaartal of datum van toevoeging, dan wijzen we je graag op onze pagina Netflix Aanbod Nederland. En like ook dus zeker de Facebookpagina en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief: zo blijf je op de hoogte van al het Netflix nieuws. Een lekker weekend iedereen!

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief