13 Reasons Why Netflix aanbod tips

Netflix aanbod week 14 2017: tips (deel2)

Omdat er de afgelopen week maar liefst 146 nieuwe titels bij zijn gekomen op Netflix, hebben we het aanbod overzicht in tweeën gesplitst. Om het een beetje overzichtelijk te houden. Deel 1 met de leukste nieuwe titels kan je HIER lezen in het artikel van gisteren. En in onderstaand bericht ben je dus aanbeland bij deel 2, dus ga er maar even rustig voor zitten en spit het even door.

13 Reasons Why

Sinds deze week op: 13 Reasons Why. Een op het eerste oor interessant klinkend plot waarin de zelfmoord van een jong tienermeisje onderzocht wordt. 13 Reasons Why is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher en is nu als serie op Netflix beschikbaar. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet bekend waren met dit boek en dat we daar nu door deze Netflix Original pas mee kennismaken.

Het draait om de tiener Hannah Baker die zelfmoord heeft gepleegd. Ze vertelt over haar zelfmoord op 7 tapes (bestaan die dingen nog?) en stuurt deze naar klasgenoten die in haar ogen iets met haar zelfmoord te maken hebben. Een van hen is Clay Jensen en hij zal dus moeten uitvogelen wat zijn aandeel in dit drama is geweest. Wat oh wat heeft Hannah zover gedreven? We gaan er (hopelijk) achterkomen in 13 Reasons Why!

Clay op zoek naar het verhaal achter Hannah’s zelfmoord. Bron: 13 Reasons Why/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Platoon

In deel 1 bespraken we al enkele oorlog-gerelateerde producties en daar gaan we vandaag mee verder. Platoon Een van de bekendste Hollywood-films over de Vietnam-oorlog, een oorlog die een diepe wond achterliet in de Amerikaanse samenleving. En daar maakte regisseur Oliver Stone in 1986 deze Oscar-winnende film over, die ten tijde van de oorlog ook zelf heeft gediend voor het Amerikaanse leger en daar zijn ervaringen en inspiratie voor deze film verkreeg.

Platoon is wat ons betreft binnen het oorlogsgenre geen super vernieuwende productie, maar zeker wel een noemenswaardige klassieker op dit gebied, want ook in Platoon ontkomen we niet aan geweld, pijn, oorlogsmisdaden en krankzinnigheid.

We volgen een peloton soldaten die de strijd aangaat tegen de vijand in Vietnam en dan volgen we met name de jonge soldaat Chris Taylor (Charlie Sheen). Wat in Platoon erg naar voren komt, is hoe het karakter en gedrag, naarmate de oorlog voortduurt, voor meeslepende en indrukwekkende scenes zorgt.

Zo heb je sergeant Elias (William Dafoe) die sterk clasht met sergeant Barnes (Tom Berenger). En dat heeft verregaande gevolgen voor de ontwikkelingen binnen het peloton. Daarbij zijn we ook nog eens getuigen van gebeurtenissen die je rustig onder de noemer oorlogsmisdaden kunt plaatsen, waardoor het al met al een erg indrukwekkende film is, met meer dan prima acteerwerk door gerenommeerde acteurs. Dood, verderf, de hel op aarde…nee het geen gezellige film. Maar wel een aangrijpende.

Oorlogsklassieker Platoon, inclusief dramatische pijn. Bron: Platoon/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Akira

Hoppa, Akira op Netflix. Hoe vet is dat? Heel vet. In deze Japanse anime sciencefiction klassieker van de allerhoogste plank volgen we de stoere Shotaro Kaneda. Hij is de baas van motorbende de Capsules die opereert in het fictieve Neo-Topio en vecht tegen hun rivalen de Clowns.

Als het jongste lid van de gang, Tetsuo Shima, wordt opgepakt door de Japanse popo (aka politie), besluiten ze hem te gebruiken voor een gewaagd experiment. Maar dat pakt niet helemaal lekker uit. Hij verandert in een wilde psychopaat met ongelooflijke krachten. Erg balen natuurlijk, ook voor hemzelf, én levensgevaarlijk. Want wie moet hem stoppen? En vooral: hoe? En is hij wel zo slecht als hij lijkt te zijn?

Akira is interessant qua cyberpunk verhaal, maar even indrukwekkend zijn de visuals, want jeetje: die zijn om je vinger bij af likken en te zuigen. Het ziet er allemaal oogstrelend uit. De stad, de karakters, het geweld. Ook als je niks met animatie hebt, raden we je deze film erg aan.

Netflix aanbod week 14 2017: tips
Motortje hoor! Bron: Akira/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Mad Men

Mad Men is gelukkig weer terug van weggeweest. Het blijft een van onze favoriete series ooit, dus dit is goed nieuws. Het vergt wel wat acquired taste om even een termpje van stal te halen. Dus in het begin is het misschien even wennen aan het trage tempo, maar als je daar eenmaal doorheen bent, gaat er een magische reclamewereld voor je open met een hoop drank, seks, stijlvolle decors, mooie kleding, fijne karakters en een goed verhaal.

Mad Men vertelt het verhaal van een ambitieus reclamebureau aan Madison Avenue in Manhattan New York in de jaren zestig. We volgen in het begin reclamebureau Sterling Cooper (een bureau dat later veel verschillende namen zal gaan dragen) met als hoofdpersonage de charismatische, drinkende, rokende, womanizer en tamelijk briljante reclameman Donald Draper.

Hij schijnt het allemaal goed voor elkaar te hebben: een goede baan, een mooie vrouw en kinderen, een groot huis, een grote auto etc. Maar zoals we weten, speelt er, achter deze vaak perfect uitziende mensen, altijd wat meer als je een kijkje neemt achter de suburb façade. En hij is niet de enige met problemen en geheimen.

Het interessante aan Mad Men is, naast de sterk uitgewerkte personages en de super realistische details, ook dat elk seizoen weer een nieuw periode laat zien in de Amerikaanse geschiedenis. Zo beginnen we in 1960 (werken voor de Nixon campagne), gaan we via 1962 (de Cubacrisis), naar 1963 (de moord op John F. Kennedy), naar de wat meer hippietijd van eind jaren ’60. Maar ook de zwarte burgenrechtenbeweging en rascime spelen een grote rol door de hele serie heen.

Belangrijke gebeurtenissen, zowel politieke als culturele, worden moeiteloos verweven met de personages, met hun gevoelens, hun gedachten en hun handelingen. Het zorgt ervoor dat Mad Men op verschillende vlakken werkt: als geschieddocument, als toffe serie om bij te ontspannen, maar ook als een studie naar seksisme, alcoholisme, ambitie en identiteit.

In een tijd waarin veel series en films actie en spanning moeten hebben om de kijkers te blijven boeien is Mad Men een vreemde eend in de bijt. Een veel gehoorde ‘klacht’ van mensen die de serie niks vinden is dan ook dat de serie maar voortkabbelt en dat het saai is. Mensen die dit zeggen moeten zichzelf dan maar blijven beperken tot series als Prison Break en Mad Men laten voor wat het is: een geniale serie.

Mad Men ademt namelijk stijl, alle details kloppen, de verhaallijnen zijn interessant, de personages worden prachtig vertolkt én Mad Men zorgt ervoor dat je een dus goed beeld krijgt van de roerige jaren zestig en de invloed hiervan op de mensen, een tijd waarin de mannen voornamelijk veel rookten, dronken en vreemd gingen en veel vrouwen dienden als lustobject enerzijds (de scharrels) of als moeder van de kinderen anderzijds (de brave huisvrouwen thuis). Al deze aspecten maken van Mad Men een serie om in te lijsten, maar vooral om van te genieten en heel vaak te kijken.

Mad Men
Onze helden. Bron: Mad Men/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Everest

We sluiten af met een spannende film die zich afspeelt op het dak van de wereld: Everest. Het verhaal is eigenlijk heel simpel: Er is een groep van avonturiers die de top van de Mount Everest willen beklimmen en daar hebben ze alles voor over.

Maar zoals je je wellicht kunt voorstellen, is dit alles behalve een fluitje van een cent. Sterker nog, het is levensgevaarlijk om zulke expedities te ondernemen, ongeacht hoe goed je getraind bent. Dat zul je in Everest wel zien.

In Everest, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaan de beklimmers onder leiding van Rob Hall hun weg naar de top beginnen. Ze moeten dit in etappes doen, omdat hun lichaam zich steeds aan de omstandigheden moet aanpassen. Deze worden steeds guurder en zwaarder, en het vergt steeds meer van de beklimmers.

De vraag die constant door je hoofd gaat, is dan ook waarom je dit in hemelsnaam zou willen doen, maar kennelijk is de drive naar de top te groot om het risico uit de weg te gaan. Hoe dan ook, in Everest zien we dan ook dat er ernstige consequenties aan deze missies kunnen zitten.

Het neemt echter niet weg dat het ongelooflijk fascinerend is hoe deze mensen een doel voor ogen hebben en daar alles voor geven. Bovendien ziet de Mount Everest er schitterend uit. Maar we zijn blij dat we dit gewoon op Netflix kunnen zien i.p.v. op de berg zelf. Brrr.

Een cold and bearded Scott (J. Gyllenhaal) naar de top. Bron: Everest/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Netflix aanbod week 14 2017: tips (deel2)

Jongens en meisjes: dit was het weer voor dit weekend. Omdat er bijna 150 nieuwe titels op Netflix waren bijgekomen, hebben we ervoor gekozen om het overzicht in twee delen te verdelen. Dan is het nog een beetje te behappen. DEEL 1 lees je hier. Wil je alle nieuwe titels bekijken van de afgelopen week? Check dan onderstaande tabel.  Tot volgende week en vergeet ook niet om even onze Facebookpagina te liken en onze Netflix aanbod Nederland pagina te bekijken voor het hele aanbod in een handige tabel. Gegroet!