The Get Down Netflix aanbod week 15 2017 inferno

Netflix aanbod week 15 2017: tips

Vrienden en vriendinnen, welkom. Het is zaterdag en dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: een nieuw artikel waarin we de beste nieuwe titels op Netflix, van de afgelopen zeven dagen, bespreken. Lekker makkelijk. Laten we maar gewoon van start gaan dus. 

El fin de ETA

We openen met een goede documentaire die deze week op Netflix is gekomen: El fin de ETA. Hierin zien we, zoals de titel al een beetje verraadt, het einde van de Spaanse terroristische- en afscheidingsbeweging ETA, althans van het gewelddadige deel van ze. Een groep die verantwoordelijk is voor het vermoorden van in totaal 847 personen en die vandaag in het nieuws is gekomen omdat ze, volgens henzelf, nu definitief al hun wapens hebben ingeleverd.

Voor de mensen die het niet weten: ETA is een groep die 43 jaar lang Spanje heeft geterroriseerd met bomaanslagen om een onafhankelijk Baskenland te realiseren, iets dat uiteidenljk natuurlijk niet gelukt is.

Het begin van het einde ETA begon allemaal met een gesprek in 2000. Tussen de toenmalige leider van de Baskische Socialistische Partij, Jesús Eguiguren, en de leider van Batasuna, Arnaldo Otegi, laatstgenoemde met links met de ETA. Hij was voor zijn politieke carriere zelfs lid geweest en had dingen gedaan die niet mochten.

ETA had vlak na de eeuwwisseling een nieuwe strategie verzonnen waarbij iedereen leed moest hebben, dus niet alleen de “Spanjaarden”. Je kon toen als Bask ook van de ene op de andere dag vermoord worden. En dat vond Eguiguren dus niet leuk en dus wilde hij een einde maken aan ETA.

In het begin vonden deze gesprekken nog in het geheim plaats in een boerderij in Gipuzkoan (hoe Baskisch wil je het hebben) in het noorden van Spanje, tussen de twee lokale Baskische politici, omdat ze zoiets hadden van: dit terreur moet nu maar eens en voor altijd stoppen, want je bereikt er helemaal niks en we willen er niet de volgende generatie mee opzadelen.

Langzaam gaan meer spelers en poppetjes meedoen, vooral na de verkiezing van de socialistische president Zapatero in 2004. Opeens was er een minieme opening om gesprekken aan de gaan tussen enerzijds ETA en aan de andere kant de Spaanse regering. Maar er was veel tegenstand in het land, omdat je met terroristen niet onderhandelt, althans dat was het sentiment.

El fin de ETA toont ons aan de hand van interviews met allerlei key-players een gedetailleerd en uitermate spannend inzicht in de tien jaar durende onderhandelingen om voor eens en altijd een einde te maken aan deze groep lulhannesen. Op 20 oktober 2011 kwamen ETA, de Spaanse regering en regionale Baskische bestuurders, na dus jarenlange gesprekken, uiteindelijk tot een overeenkomst tot een staakt-het-vuren.

El Fin de ETA Netflix aanbod week 15 2017 recensie
Een aantal gemutste terroristen van ETA. Bron: El Fin de ETA/Netflix

The Get Down seizoen 1

Vanaf deze week kunnen we genieten van de laatste 5 afleveringen van de serie The Get Down, waarvan het eerste deel in augustus 2016 op Netflix kwam. We zijn benieuwd of ze de sterke lijn kunnen doortrekken. Dit deel speelt zich af in 1978, een jaar na het eerste deel.

The Get Down speelt zich af in de gewelddadige straten van de Bronx in New York, waar bendes en krakkemikkige gebouwen aan de orde van de dag zijn. De protagonisten zijn een aantal (kans)arme jongeren die hun hele ziel en zaligheid in dans en muziek steken, om toch iets van hun leven te maken. Je moet toch wat met je tijd en met opborrelende creativiteit.

The Get Down Netflix aanbod week 15 2017 dj scratch
Kijk de DJ scratchen dan! Bron: The Get Down/Netflix. – tekst loopt door onder afbeelding

Het is een periode waarin de disco als muziekgenre hoogtij viert, maar waar ook al langzaam aan elementen uit de hiphop cultuur (graffiti, breakdance, DJ’en, je kent het wel) zichtbaar worden. Een uitermate boeiende (muziek)periode dus! Muziek blijkt dan ook een bijzondere uitlaatklep voor deze jongeren. Zeker omdat de maatschappij zo roerig is met gangsters, hongerige platenbazen en ander gespuis.

De scenes zijn vaak kleurrijk en flitsend opgenomen. De broeierigheid, net als bij een film als Do the Right Thing van regisseur Spike Lee, druipt van het scherm. Met de cinematografie zit het dus wel snor.  De acteurs zijn een fijne mengelmoes van nog onbekende acteer debutanten (bijvoorbeeld Yahya Abdul-Mateen II, Mamoudou Athie) en wat bekendere mensen (Jimmy Smits en Giancarlo Esposito, laatst genoemde speelt toevallig ook in  Do the Right Thing).

Concluderend is The Get Down bovenal een fijn, smakelijk en vintage kijkje in de chaotische, maar bovenal creatieve, periode die toentertijd gaande was op de straten van NY. Eentje waarin werd gedroomd over een beter en rijker leven voor jezelf creëren, over ambitie en de kracht en het belang van kunst en zelfexpressie.

The Get Down Netflix aanbod week 15 2017
Mylene (Herizen F. Guardiola) wil het maken als zangeres en gooit hier even alles in de strijd. Bron: The Get Down/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

The Good Wife seizoen 7

De fans van de serie The Good Wife kunnen even blij zijn en eventueel een sprongetje maken. Hoezo? Nou, omdat The Good Wife seizoen 7 sinds deze week op Netflix NL te zien is. Het is het zevende en laatste seizoen van deze populaire televisieserie. Maar waar gaat het dan over?

We volgen hoofdpersoon Alicia Florrick (Julianna Margulies) die, nadat haar man en voormalige officier van justitie Peter (Chris Noth) de bak in moet na een seks- en politiek corruptieschandaal, zelf weer aan het werk moet als advocaat om voor het noodzakelijke brood op de plank te zorgen voor haar familie.

Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Een logisch iets, aangezien Alicia de afgelopen dertien jaar als huismoeder heeft geopereerd. Dan is de omschakeling naar weer een betaalde baan een grote.

In het zevende seizoen van The Good Wife zien we haar poging om haar professionele carrière weer glans en te geven en alles weer op de rails te krijgen. Zal het haar lukken?

The Good Wife seizoen 7 Netflix aanbod week 15 2017 tips
Alicia, intens. Bron: The Good Wife/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

 

Netflix aanbod week 15 2017

In dit Netflix aanbod week 15 2017 artikel hebben we weer de nieuwe krentjes  in de Netflix-pap voor je geselecteerd. Wil je altijd op de hoogte blijven, like dan de Facebookpagina en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Het gehele aanbod is trouwens op de Netflix Aanbod Nederland pagina te vinden. En alle nieuwe titels van de afgelopen week zie je in de ondertsaande tabel. Yó, goed weekend, hè.