netflix aanbod week 19 the help

Netflix aanbod week 19

Wat ons betreft was Netflix week 19 de beste week tot nu toe qua nieuwe toevoegingen. Een paar toffe documentaires, een hele mooie en goede animatiefilm voor volwassenen, een fijne mysterieuze science fiction film en een aantal intrigerende dramafilms. Lees dus snel verder, zodat je weer wat te kijken hebt deze week op Netflix.

Biutiful

We willen graag beginnen met de meest dramatische film die aan het Netflix aanbod week 19 is toegevoegd namelijk, Biutiful (2010) van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu, bekend van het vorig jaar verschenen en alom bejubelde Birdman (2014).

De hoofdpersoon in Biutiful is crimineel Uxbal (gespeeld door Javier Bardem, bekend van o.a. het tevens op Netflix staande No Country For Old Men van de Coen broertjes), een tussenpersoon tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikaanse gelukszoekers die op straat namaak spullen en drugs verkopen.

Zijn thuissituatie is al niet veel vrolijker: hij woont in een klein woninkjes in een aftands deel van Barcelona samen met zijn twee kindjes en zijn vrouw is door haar borderline de voogdij over haar kinderen kwijtgeraakt.

Als Uxbal dan ook nog eens hoort dat hij niet lang meer te leven heeft, hooguit een paar maanden, probeert hij er nog het beste van te maken. Relatief gezien dan, want de situatie is al dermate grauw en non-vrolijk dat je die niet in een paar maanden weer mooi kan maken.

Biutiful is werkelijk waar de meest depressieve en dramatische (lees: scène met een zaal vol Chinese arbeiders) film die we de laatste paar jaar hebben hebben.

Als je van jezelf al wat melancholisch en zwaarmoedig bent, zoals 1 van ons tweeën bij Wij Kijken Netflix, dan heb je wel even een paar dagen nodig om bij te komen. Maar in al z’n somberheid en grimmigheid waar geen plek is voor ook maar een enkele straal zon of iets anders vergelijkbaars warm, kwam deze film wel hard binnen.

netflix aanbod week 19 biutiful 3
Still uit Biutiful (2010): Uxbal eenzaam in Barcelona

Born Into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids

Iets minder dramatisch is de documentaire Born Into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids (2004). Op het eerste gezicht lijkt de situatie van de hoofdpersonen net zo uitzichtloos als bij het personage in Biutiful.

We volgen namelijk een groep verschillende kinderen met één gemeenschappelijke deler: hun moeders werken als prostituee in het beroemde red light district in Calcutta, India. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat ook zij later dit beroep zullen uitoefenen, omdat ontsnappen uit deze situatie vol armoede vrijwel onmogelijk is.

Maar wat gebeurt er met deze kinderen als ze in contact komen met documentairemaakster en fotografe Zana Briski, die samen met Ross Kaufmann deze documentaire maakte?

Jarenlang trok ze met de kindjes op, ze leerde hen foto’s maken, maar vooral hoop en zelfvertrouwen. Deze transformatie is prachtig om te zien en als blijkt dat de kinderen ook echt talent hebben in fotografie, is dat natuurlijk alleen mooi meegenomen.

Born Into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids kreeg dan ook meer dan terecht de Oscar voor Beste Documentaire.

netflix aanbod week 19 born into brothels
De kindjes uit Born into Brothels (2004)

Donnie Darko

Kent u dit nog? Donnie Darko, de bekende cultfilm uit het begin van dit millennium waarin allerlei vreemde dingen voorbij kwamen. Tijd om deze herinneringen even op te halen op Netflix! Of uiteraard om het alsnog te gaan bekijken, mocht je gekke Donnie eerder gemist hebben.

In deze mix van sciencefiction en drama volgen we Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) en zijn onbegrepen geest. Hij  is een tiener die onder invloed van een figuur in een konijnenpak allerlei vreemde gedachtes krijgt en acties uithaalt.

Terwijl zijn therapeut zich zorgen maakt om zijn hallucinaties en schizofrenie, neemt Donnie ons mee in de wereld van tijdreizen, onmogelijkheden, surrealisme en bovenal een hele mooie filmische belevenis.

Door alle vreemde ervaringen die de film oproept, voelden we ons soms net in een schilderij van Dalí zitten. Wat ons betreft valt Donnie Darko dan ook in de categorie Rivella: Een beetje vreemd, maar wel lekker.

netflix aanbod week 19 donnie darko
Prima gezelschap om een filmpje mee te pakken toch?

Half Nelson

Fans van dramafilms en Ryan Gosling (en een combinatie hiervan)…opgelet! Half Nelson is sinds deze week beschikbaar op Netflix, maar het is net als Biutiful geen al te lichte kost. 

Daniel Dunne (Gosling) is leraar geschiedenis op een arme school in Brooklyn. In deze buurt zijn veel mensen met allerlei sociaal-economische problemen, en ook Dan ontkomt hier niet aan.

Hij is verslaafd aan drugs, maar dat is voor iedereen geheim. Totdat zijn leerlinge Drey hem betrapt op het nemen van drugs.

Wat volgt, is een ongewone vriendschap waarin beiden inzicht in hun/elkaars leven krijgen en moeten gaan beseffen dat er iets veranderd moet worden om verder vooruit te kunnen in hun levens.

Wederom krijgen we een opperbest acterende Ryan Gosling voorgeschoteld, maar ook tegenspeelster Shareeka Epps verdient een pluim voor haar acteerwerk.

De film doet wel wat onrustig aan door het camerawerk en door de filter die er overheen is gegooid, maar anderzijds past dat wel weer bij de context van de film.

Nog een punt dat het waard is om te vermelden: De muziek van Broken Social Scene! Er zit een scene bij met deze muziek waar wij zo melancholisch van werden, dat we het liefste in een hoekje weg wilden kruipen om deze scene in optima forma te beleven.

Netflix aanbod week 19 half nelson
Wederom prima werk afgeleverd door de heer Gosling. Bron: Half Nelson / Netflix

The Help

De laatste jaren zijn er toch aardig wat films uitgebracht die het raciale probleem in de Amerikaanse samenleving belichten. The Help, de verfilming van Een Keukenmeidenroman, gaat hier ook in mee en biedt ons een kijkje in het leven van de Afro-Amerikaanse huishoudsters in de jaren ’60.

Een van hen is Aibileen Clark, een dienstmeid die voor een blanke familie in Mississippi werkt. Mississippi was (/is) geen baken van sociale progressie en gelijkgesteldheid, dus racisme en discriminatie zijn eigenlijk aan de orde van de dag.

Skeeter Phelan is een jonge, blanke, intelligente en een tikkie eigenzinnige vrouw die op een dag met Aibileen in contact komt. Skeeter vindt het -op zijn zachts gezegd- erg ongemakkelijk hoe er door blanken met hun donkere medemens omgegaan wordt.

Zo willen haar vriendinnen absoluut niet dat er zwarte mensen op het zelfde toilet komen, omdat ze ‘bepaalde ziektes met zich meedragen’. Om iets met deze ongemakkelijke gevoelens te doen, besluit Skeeter een boek te schrijven dat de levens van zwarte huishoudsters verduidelijkt, vanuit hun oogpunt gezien.

Ze begint met het verhaal van Aibileen, maar het zoeken naar andere verhalen en het uitgeven hiervan is een moeilijke opgave voor Skeeter. Toch zien zwarte vrouwen de noodzaak ervan in om hun verhaal te vertellen, en zo hebben we in The Help opnieuw een aanklacht tegen racisme, discriminatie en ongelijkheid. 

Wat ons betreft zijn, naast het boeiende thema, de prestaties van de acteurs als hoogtepunt te benoemen.

Emma Stone (Skeeter) bewijst waarom we graag naar haar films kijken, wat een intrigerende dame blijft dat toch! En uiteraard horen Viola Davis (Aibileen) en Octavia Spencer (Minnie Jackson) ook genoemd te worden wat dat betreft, want deze dames laten hun beste kant zien. En dat leverde ze allemaal een Oscar-nominatie op, welke Octavia het ook daadwerkelijk in ontvangst mocht nemen.

netflix aanbod week 19 the help 3
De sterkhouders van The Help

Persepolis

Persepolis is een bijzondere film die absoluut de moeite waard is om te kijken. Het is net als The Help een verfilming, al is Persepolis eigenlijk een stripverhaal en heeft schrijfster Marjane Satrapi hiervan ook de film geregisseerd.

De film is in een animatie-vorm gegoten en volgt daarmee de lijn van het stripverhaal. We volgen het kleine meisje Marjane. Ze woont in het Iran van voor de Iraanse Revolutie en heeft daar op zich een vrij leven.

Maar dan wordt de Sjah afgezet en verandert het regime de boel in een streng en conservatief land, net nu Marjane in de puberteit raakt en een opstandig karakter blijkt te hebben. En vooral dat laatste is niet erg handig om te hebben als je onder een streng bewind leeft.

Uit angst sturen Marjane’s ouders haar naar Europa, waar ze meer in vrijheid kan gedijen. Marjane’s identiteit ontwikkelt en ze stelt normen en waarden die ze om haar heen ziet aan de kaak. 

Wanneer Marjane volwassen is, keert ze weer terug naar haar land van herkomst en dit valt haar niet mee.

Persepolis kijkt erg fijn weg, dit komt uiteraard door het interessante verhaal maar ook zeker door de cinematografie van de film. De animaties zijn sfeervol, ontroerend en weten een bijzonder beeld neer te zetten van bijvoorbeeld het Iran van voor en na de revolutie. Dit is een film die je wel even bijblijft.

netflix aanbod week 19 persepolis 2
Het contrast tussen Marjane en de nieuwe conservatieve samenleving wordt hier verduidelijkt. Bron: Persepolis / Netflix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.