Netflix aanbod week 31 2017: tips

Hola amigos, nog steeds vanuit het zonnige hoofdkwartier in Spanje verwelkomen we jullie weer bij het nieuwe overzicht met nieuwe Netflix-titels. De waarheid gebiedt te zeggen dat er deze week niet heel veel is bijgekomen, maar we doen ons best om weer de krentjes uit de Netflixpap te halen. Of uit de natillas, zoals ze hier in Spanje zouden zeggen. Aangezien het alweer bijna de 1e van de maand is, verwachten we volgende week meer nieuwe titels op Netflix. Check onderaan het artikel ook even de tabel met alle nieuwe titels op een rijtje. Oké, vamos maar met die lijst!

I Called Him Morgan

Oké, toegegeven, dit is er eentje voor de fijnproevers. Maar daarmee is I Called Him Morgan zeker niet minder de moeite waard om te vermelden. Deze documentaire, die geregisseerd is door de Zweed Kasper Collin, en in 2016 in premiere ging op het Film Festival van Venetië, neemt ons mee terug naar het New York City van februari 1972.

Het is een koude nacht en het sneeuwt als een malle, wanneer de befaamde jazzmuzikant/trompettist Lee Morgan door zijn vrouw Hellen wordt doodgeschoten. Nou, lekker weer.

I Called Him Morgan gaat verder in op de gesprekken die Morgan’s vrouw had met jazzleraar Thomas. Deze vonden plaats in de jaren ’90, nadat ze een tijd heeft moeten brommen voor haar daad.

I Called Him Morgan Netflix aanbod week 31 2017
Lee op zijn favoriete trompet. Bron: I Called Him Morgan/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Tijdens deze gesprekken gaat Helen Morgan verder in op haar versie van het verhaal en de audiotapes hiervan zijn verwerkt in de documentaire.

Buiten deze opmerkelijke getuigenis, zijn er ook aanvullende interviews met Lee Morgan’s maten uit de scene, zoals Wayne Shorter en Albert Heath. In een mum van tijd waan je je in het jazzy New York City, waar je zo Don Draper van Mad Men zou kunnen tegenkomen.

I called him morgan Netflix
Lee Morgan en de wereldberoemde Wayne Shorter. Bron: I Called Him Morgan/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

En zoals bij bijna elk glamoureus verhaal, is er ook een keerzijde te vinden in de vorm van alcohol en drugs. En Lee en Helen’s relatie was ook al net zo onconventioneel. Dus het is wel duidelijk dat de Morgan’s een hoop hebben meegemaakt.

Je hoeft trouwens geen uitgesproken jazzliefhebber te zijn om het fascinerende verhaal van dit koppel met interesse te volgen. Bekijk alvast de trailer hieronder en beslis daarna of je hem op je lijstje zet!

Daughters of Destiny

En na I Called Him Morgan gaan we door naar documentaire nr. 2 van deze week, namelijk Daughters of Destiny. Netflix maakt immers onze blik op de wereld weer een stukje ruimer door het ruime aanbod aan documentaires en daar gaat deze ook aan bijdragen.

In vier afleveringen van een uur krijgen we in Daughters of Destiny namelijk een schrijnend verhaal uit India voorgeschoteld. Sinds enkele jaren bestaat daar namelijk een Shanti Bhavan-school en dit is het resultaat van een bijzonder project te noemen.

Zoals bekend is, bestaat India traditioneel uit een kastenstelsel. Een sterke hiërarchie waarin sociale mobiliteit eigenlijk amper mogelijk is. Wie voor een dubbeltje geboren is, zal maar moeilijk een kwartje kunnen worden. Om maar even een metafoor uit de paardenstal te halen. Dit geldt zeker voor Dalits, de aller- allerarmsten van India.

De poorten worden geopend voor de laagste kast. Bron: Daughters of Destiny/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Om armoede toch zoveel mogelijk tegen te gaan, bedacht een Indiaas-Amerikaanse zakenlied het concept van de Shanti Bhavan-school. Hiervoor komen alleen deze allerarmste studenten uit de laagste kaste voor in aanmerking. Het onderwijs moet er voor zorgen dat deze -vaak vicieuze- cirkel van armoede doorbroken wordt.

Het fantastische aan dit verhaal in Daughters of Destiny is dat dit ook daadwerkelijk werkt. Kinderen komen als kind binnen en worden begeleid tot ze volwassen zijn en goed ‘equipped’ het arbeidsleven ingaan. In de tussentijd hebben ze onderwijs gekregen en zijn ze al een stuk kansrijker dan hun vorige generatie.

Kiekeboe. Bron: Daughters of Destiny/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

En dan bedoelen we niet slechte en onderbetaalde banen die rieken naar hedendaagse slavernij, nee, dames en heren, we bedoelen goede jobs waarvan ook hun familie en gemeenschap goed kunnen profiteren. Dat is heel belangrijk omdat juist in het Indiase kastenstelsel zo weinig mobiliteit en perspectief is.

Daughters of Destiny is wat ons betreft een waardevolle toevoeging en hopelijk kan Shanti Bhavan nog vele kinderen uit de sloppen trekken. Voor de wereld is het in ieder geval een wat hoopgevendere ontwikkeling dan de mogelijke transfer van voetballer Neymar naar Parijs, waar  222 miljoen euro mee gemoeid gaat worden.

Check hieronder de trailer van Daughters of Destiny, die je dus kan zien op Netflix Nederland.

Netflix aanbod week 31 2017

Dit waren de twee leukste nieuwe titels op Netflix. Niet erg veel dus, maar er kwam ook niet zoveel bij. Zoals je ook kan zien in de tabel onderaan dit artikel.

Vergeet ook zeker niet onze Facebookpagina te liken, ons te volgen op Instagram en je hieronder in te schrijven op onze harde nieuwsbrief: zo blijf je fijn op de hoogte van alles.

Een fijn weekend!