Netflix films en series downloaden voor offline gebruik vliegtuig trein bus

Netflix films en series downloaden voor offline gebruik

Eerst wilde Netflix er niks van weten: Netflix films en series downloaden voor offline gebruik. Maar gisteren zijn ze toch overstag gegaan. Je kan nu titels downloaden zodat je ze kan kijken zonder internet. Hoe dit precies werkt en hoe Netflix tot deze beslissing is gekomen, lees je hier.

Hoe werkt het en hoelang duurt het downloaden?

Waarschijnlijk weet je het inmiddels al, maar je kan nu dus Netflix films en series downloaden voor offline gebruik. Je downloadt ze dan naar je harde schijf van je mobiel of tablet. Daarna kan je ze bekijken zonder internetverbinding. Handig voor als je bijvoorbeeld onderweg bent in het openbaar vervoer en je geen zin hebt in een leeggeslurpte databundel. Of tijdens een lange vliegreis. Je hoeft alleen maar even de Netflix-app te updaten en dan kan je gebruik maken van deze functie.

Maar hoe werkt deze download functie dan? Nou, het spreekt eigenlijk erg voor zich. Je opent de app nadat je hem hebt geüpdatet. Vervolgens ga je naar het menu en klik je op beschikbaar voor downloaden. Daar kan je dan de films of de afleveringen van een serie uitkiezen die je offline van plan bent te gaan kijken. Door op de naar beneden gerichte pijl te klikken wordt het downloaden gestart. Vervolgens kan je weer bij het menu (onder Mijn downloads) al je gedownloade materiaal zien. Daar kan je je offline titels vervolgens ook weer verwijderen.

Een aflevering van Narcos binnenhalen duurde bij ons ongeveer anderhalve minuut en nam rond de 250 MB ruimte in beslag. Een heel seizoen, als we uitgaan van rond de 10 afleveringen per seizoen, kost je dan dus ongeveer 2,5 GB aan opslag. Let er natuurlijk wel op dat je alles download op je wifi en niet op je mobiele netwerk, anders slinkt je databundel uiteraard wél erg snel.

De minpunten

Dit klinkt allemaal dus erg handig. Maar er zijn ook een paar minpunten. Allereerst zijn op dit moment nog niet alle Netflix films en series te downloaden. We verwachten wel dat dit er steeds meer zullen worden in de loop van de tijd. Maar als je net je favoriete film of serie wilt downloaden en die functie is daar nog niet beschikbaar voor, lijkt ons dat wel vervelend.

Ten tweede vergt het wel een boel van je harde schrijf van je mobiel of tablet. De titels zijn redelijk groot in omvang en een volle harde schijf is natuurlijk niet erg handig als je ook nog je muziek, je foto’s en andere documenten wilt blijven opslaan. Natuurlijk kan je de gedownloade Netflix titels wel weer verwijderen, maar toch.

Hoe is Netflix tot deze beslissing gekomen?

Maar hoe is Netflix tot deze beslissing gekomen om uiteindelijke toch te kiezen voor het aanbieden van offline Netflix kijken? De weg naar dit punt was in ieder geval geen gladde zonder hobbels. In het begin zei Reed Hastings (CEO van Netflix) namelijk altijd dat een downloadfunctie er nooit zou komen. Vervolgens stond hij er iets enthousiaster tegenover. Weer een tijd later zou zo’n functie vooral in landen zonder sterk 3G en 4G netwerk handig zijn, omdat streamen anders erg lang zou duren. En nu kan opeens iedereen Netflix films en series downloaden. Heeft het misschien te maken met het gerucht dat Netflix niet hard genoeg meer groeide?

Hoe dan ook: de functie is er. Je kan nu dus Netflix films en series downloaden voor offline gebruik. En wij zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. Bekijk hieronder trouwens het introductiefilmpje van Netflix voor deze nieuwe download functie.