Netflix kerstfilms! Merry Christmas!

Onlangs ontvingen we van de kerstman het verzoek om voor jullie leuke, mooie en bijzondere Netflix kerstfilms op een rijtje te zetten. Tegen de kerstman zeg je niet zomaar nee, dus doken we met alle plezier het Netflix-archief in en zochten we uit wat nou leuke films en series zijn om tijdens de feestdagen op te zetten. Hier vind je het resultaat!

Vorig jaar kon je op deze site ook een kerstoverzicht vinden, maar soms verandert het Netflix-aanbod nog sneller dan de schaduw van Lucky Luke, vandaar deze 2015-versie! We hebben het vermoeden dat je als Netflix-gebruiker wel het woord ‘Christmas’ in Netflix kunt intypen en daarmee al een rits aan kerstfilms tevoorschijn kunt toveren, waaronder Mickey’s Magical Christmas voor de kinderen. Daarom proberen we hier een extra aanvulling hierop te geven. Vrolijk kerstfeest en veel plezier met ons lijstje met de leukste Netflix kerstfilms en serie kerstafleveringen!

Netflix kerstfilms

A Very Murray Christmas

We beginnen onze selectie Netflix kerstfilms met een kerstige film met Bill Murray in de hoofdrol, dat is altijd goed. Maar A Very Murray Christmas dus. Held Bill Murray? Check. Kerstfilm? Check. Een hele lijst aan Hollywoodsterren, onder andere George Clooney, Miley Cyrus, Amy Poehler, Michael Cera, Chris Rock, Jason Schwartzman en nog veel meer? Check. Sofia Coppola (de regisseuse van Lost in Translation, een van onze meest favoriete films ooit en ook met Bill Murray en toevallig ook een film waarin Murray zijn tijd in een hotel moet doorbrengen)? Check. Kerstliedjes? Dubbel check. Een sneeuwstorm? Check. A Very Murray Christmas bevat eigenlijk op voorhand al genoeg elementen om de film een kans te geven en na het zien van de film kunnen we ook concluderen dat het daadwerkelijk een heerlijk tussendoortje is. De droge humor van Murray is eigenlijk altijd goud, ongeacht in welke setting je hem neerzet. Een fijn verfrissend (ha! nee, niet grappig) kerstfilmpje met de nodige ironie. Kijk hieronder de trailer en laat jezelf in kerstsferen meevoeren.

https://www.youtube.com/watch?v=XJP3db3R014

Lord of the Rings (Fellowship of the Rings, The Two Towers en The Return of the King)

Een klassieke filmreeks waarvan het eerste deel (Fellowship of the Ring) rond Kerst 2001 uitkwam. Misschien zat je destijds met Kerst in de bioscoop om deze fantasierijke film te aanschouwen, waardoor de film altijd wel een kersttintje zal blijven houden. Hoe dan ook, de films stralen een bijzondere sfeer uit die zeker bij de tijd van het jaar passen. Sfeervolle beelden, magische wezens en spannende gevechten zorgen er wat ons betreft voor dat deze films het label ‘Kerst-proof’ krijgen. En Frodo verkleed zien als Kerstman staat nog steeds ergens in onze top 7000 van dingen we eens gezien willen hebben.

Lord of the Rings
Natuurlijk is Frodo deze Kerst weer van de partij. Bron: Lord of the Rings Netflix

Home Alone (Deel 1, 2 en 3)

Net als vorig jaar moeten we toch echt Home Alone in dit lijstje vermelden, ook al zijn er geen grotere kerst-clichefilms dan de Home Alone films. Dat neemt niet weg dat het avontuur van de in de steek gelaten Kevin een plekje verdient in de kerstlijst. Een Kerst zonder Home Alone (en het klagen over het uitmelken) is toch geen Kerst? Deel 1, 2 en 3 zijn allemaal op Netflix te vinden, hoewel wij nooit echt aan de ‘nieuwe’ Kevin uit deel 3 hebben kunnen wennen.

Elf

Een film met onze held Will Ferrell verkleed als kerstelf? Die mag zeker niet ontbreken in dit overzicht! In Elf kun je zien hoe Will de over-enthousiaste kerstelf speelt die eigenlijk per ongeluk als baby op de Noordpool belandde. Hij was namelijk in de zak van de kerstman gaan zitten, waardoor hij als mensenkind in een elvengemeenschap terechtkwam. Als de elf erachter komt dat hij eigenlijk geen elf is, maar een mens, besluit hij om terug te gaan naar de mensenwereld in New York om te kijken hoe mensen Kerst vieren. Will Ferrell speelt als kerstelf wederom een superdroge rol en we zien ook nog een charmante, blondharige Zooey Deschanel voorbij komen. Elf is een erg leuke film voor de feestdagen en zal gegarandeerd een lach op ieders gezicht toveren.

Elf Netflix
Will Ferrell heeft in ieder geval al zin in Kerst! Bron: Elf Netflix

Frozen

Ga jij het met Kerst druk hebben met het kerstdiner en moeten de kleintjes intussen wel vermaakt blijven worden? Let dan op! Hier hebben we een film die het razend goed doet bij de jonge filmkijkertjes: Frozen! Handig om even op te zetten als jij druk met het kerstdiner bezig bent en de kleintjes vermaakt moeten worden, zodat jij je even kan concentreren op die moeilijke zelfgemaakte kalkoenrollade. De makers van Frozen hebben hun stinkende best gedaan om een prachtig geproduceerde film af te leveren en dat is zeker gelukt. Want wat is het koninkrijk Arandelle prachtig geworden! In de film voeren de blauwtinten begrijpelijkerwijs de boventoon en dat zorgt voor het ijskoude sfeertje. Gelukkig kan prinses Anna met haar persoonlijkheid het koninkrijk warmte geven. Haar zus, prinses en later koningin, Elsa, kan met haar speciale krachten soms wat…uh…koeler uit de hoek komen. Als Elsa er per ongeluk voor zorgt dat er een eeuwig durende ijstijd aanbreekt, volgt er een prachtig avontuur waarin naast Anna ook een bergbeklimmer, een rendier en een sneeuwman een grote rol spelen, zij moeten ervoor zorgen dat het klimaat weer normaal wordt.

Frozen
Frozen; leuk voor jong en oud!

It’s a Wonderful Life

De klassieker It’s a Wonderful Life uit 1946 is eigenlijk het prototype kerstfilm en wordt vaak getypeerd als beste (kerst)film allertijden. En wat ons betreft is dat meer dan terecht. In deze film komt hoofdpersoon George Bailey (James Stewart) zichzelf tegen en overdenkt hij de zin van zijn leven. Een engel die luistert naar de naam Clarence helpt hem in te zien wat voor goeds George zijn omgeving heeft gebracht. Op het eerste gezicht is It’s a Wonderful Life één van de aangenaamste feelgoodfilms ooit geproduceerd, maar eigenlijk gaat de film over een suïcidale man die op het laatste moment door een hand uit hogere sferen gered wordt en inziet dat het leven toch best mooi kan zijn. Vooral door deze gelaagdheid vinden wij het een ontzettend goede film met prachtige beelden. Schitterende rol ook van James Stewart.

 Netflix kerstfilms it's a wonderful life christmas movie snow
Still uit It’s a Wonderful Life. Bron: It’s a Wonderful Life Netflix

Bad Santa

En dan nog een film die met grove, zwarte humor de draak steekt met het kerstfeest, te weten Bad Santa. Willie en Marcus zijn twee oplichters die rond Kerst hun slag slaan. Verkleed als de kerstman en -elf, gaan ze eropuit om buit te maken in warenhuizen. Terwijl (ietwat zoetsappige) families puur kerstgeluk uitstralen als ze kerstcadeaus kopen, hebben de twee heren heel wat slechtere bedoelingen en proberen ze Kerst te gebruiken om efficiënt aan hun buit te komen. Billy Bob Thornton speelt een wel heel grove, asociale en aan de alcohol verknochte kerstman (lekker in het warenhuis pissen), terwijl Tony Cox ook een zeer geslepen kerstelf speelt. Samen vormen ze in ieder geval een grappig duo en met Bad Santa kun je je in ieder geval weer prima vermaken en is de film zeer geschikt voor ons lijstje met Netflix kerstfilms. En ook leuk: Volgend jaar zal met Kerst Bad Santa 2 uitkomen!

Bad Santa Netflix
De kerstman houdt wel van een borrel! Bron Bad Santa Netflix

Netflix tv-serie afleveringen met Kerst-thema

Natuurlijk zijn er ook verschillende tv-series waarin het thema Kerst een bepalende rol speelt. Ook deze kun je natuurlijk even opzetten om in een Kerst-sfeer te komen!

Modern Family – ‘Undeck the Halls’ (S.01 A.10), ‘Express Christmas’ (S.03, A.10) en ‘The Old Man and the Tree’ (S.05, A.10)

Uiteraard vieren de families Dunphy en Pritchett (-Delgado/-Tucker) Kerst met elkaar en jij bent van harte uitgenodigd om daar bij aan te schuiven. Kijk dan vooral even naar afleveringen ‘Undeck the Halls’ (inclusief ugly Christmas sweaters!) ‘Express Christmas’ (voor een tropisch kerstfeest) en ‘The Old Man and the Tree’.

Modern Family Kerst (2)
Kerst met de Dunphy’s! Bron: Modern Family Netflix

Shrek Verhalen Verzameling – aflevering 1.

Natuurlijk viert ook Shrek Kerst met zijn familie en vrienden en daarom kan hij niet ontbreken in onze lijst met Netflix kerstfilms. Shrek Verhalen Verzameling is een leuk Shrekiaans kerstverhaal van zo’n 22 minuten. Shrek viert zijn eerste Kerst met zijn vrouw Fiona, drie koters en vrienden Donkey, Puss in Boots, de Drie Biggen en het Peperkoekmannetje. Maar Shrek heeft eigenlijk geen idee hoe je Kerst viert, dus geeft hij er maar zijn eigen draai aan. En dat is natuurlijk ontzettend grappig. Zeker wanneer vriend Donkey binnenvalt om een gigantisch kerstfeest te beginnen. Natuurlijk is Shrek Verhalen Verzameling erg leuk om met de jonkies tijdens Kerst te bekijken.

Shrek verhalen
Shrek’s interpretatie van Kerst is natuurlijk hilarisch. Leuk voor de jonkies! Bron Shrek Netflix

Mad Men – ‘Christmas comes but once a year’ (S0402),  ‘Christmas Walz’ (S.05 A10)

Deze twee afleveringen van Mad Men laten zien hoe bijzonder kerstfeestjes in de jaren ’60 kunnen zijn. De serie weet op eigen wijze een bijzondere kerstsfeer te creëren: Sensueel, vrolijk, melancholisch en nostalgisch.

Family Guy – ‘Road to North Pole Part 1 & 2’ (S09E08 en S09E09), ‘Jesus, Mary and Joseph’ (S11E09).

In deze dubbele kerstaflevering van Family Guy reizen Stewie en Brian naar de Noordpool af om orde op zaken te stellen met de kerstman. Eenmaal daar zien ze hoe er een verschrikkelijke waarheid achter het kerstfeest schuilt. Zoals we van Family Guy gewend zijn, zitten deze afleveringen vol satire en grappige spelingen met kerstconventies. In de aflevering ‘Jesus, Mary and Joseph’ zien we Family Guy’s nogal vrije interpretatie van het kerstverhaal en de geboorte van baby Stew -uhm- Jezus. Hilarisch!

Dit waren volgens ons de leukste Netflix kerstfilms en kerstafleveringen bij televisieseries. Zo kom je de feestdagen hopelijk wel door! Fijne feestdagen en happy eating, drinking and watching.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.