Netflix Landen Special: Duitsland

Hallo Freunde! Vandaag nemen we je voor onze Netflix Landen Special mee naar onze oosterburen, want er staan een aantal erg interessante Duitse producties op Netflix. Hoewel we hierbij niet aan het genre oorlog kunnen ontkomen, gaan gelukkig niet alle Duitse films over de Tweede Wereldoorlog of nazi’s en laten de Duitsers zien dat er meer te zien is dan alleen deze onderwerpen. Althans, tot die conclusie hopen we te komen. Dus pak een Duits biertje, neem wat pretzels en ga met ons mee over de Netflix-Autobahn! Welke films en series op Netflix zijn allemaal van Duitse origine?

Mocht je al alles over de Duitse cinema weten, of ben je alleen geïnteresseerd in het Duitse aanbod op Netflix, kun je gelijk even naar beneden scrollen naar ‘Duitse films op Netflix’.

De Duitse cinema in een notendop:

De Duitse cinema in een notendop, tsja, begin er maar aan. De Duitsers hebben namelijk een ontzettend lange filmgeschiedenis en hebben hieraan wezenlijk bijgedragen. Dit was niet alleen op artistiek niveau, maar absoluut ook op technisch vlak. Aan het eind van de 19e eeuw presenteerden de broers Max en Emil Skladanowsky hun nieuwe uitvinding: de bioscoop. Een soort filmprojector die in die tijd voor het eerst korte filmpjes aan Berlijns publiek vertoonde. In de eerste jaren van de 20e eeuw speelde de Duitse cinema geen grote rol op het wereldtoneel; men vond film maar een immoreel medium en een vorm van oppervlakkig vermaak. Dit veranderde echter in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, want de Duitse cinema wist uit te groeien tot de op 1 na grootste en invloedrijkste cinema, op Hollywood na. De anti-Duitse sentimenten verdwenen en de Duitse overheid ging filmproductie ondersteunen. In de jaren ’20 was het vooral de expressionistische Duitse stijl die zo bekend werd; een stijl waarbij een stilistische aanpak qua decor, kostuums en schmink/make-up werd gehanteerd en de verhoudingen op het scherm sterk werd vervormd en overdreven. Bekende films uit deze periode zijn Das Cabinet  des Dr. Caligari, Nosferatu, Kriemhilds Rache en het zeer beroemde Metropolis van Fritz Lang.

Metropolis
Metropolis (Lang, 1927)

In de Nazi-Duitse periode veranderde veel in het Duitse culturele landschap. Vele regisseurs en acteurs vluchtten het land uit (veelal richting Hollywood, zoals Marlene Dietrich en Fritz Lang), Joden werden uit de filmindustrie geweerd en de Nazi’s controleerden voortaan de filmproductie. Nazi-propagandafilms werden uiteraard wel graag vertoond, zoals Der Ewige Jude, Jud Süß en Triumph des Willens, stuk voor stuk films die de ideeën en idealen van het Nazi-regime lieten zien. Alhoewel Triumph des Willens, van Leni Riefenstahl, wel zeer de moeite waard is, vooral op esthetische vlak.

Na de oorlog werd het land verdeeld in het communistische Oost-Duitsland en het kapitalistische West-Duitsland. Hoewel de filmindustrie in Oost-Duitsland sneller op gang kwam dankzij de Sovjet-Unie, hadden de ‘Ossies’ uiteindelijk ook veel meer te maken met een door de staat gecontroleerde filmindustrie dan de ‘Wessies’. Gelukkig kunnen tegenwoordig overal in Duitsland weer films gemaakt worden die naar eigen creativiteit en inzicht geproduceerd zijn, maar zoals de Duitse films op Netflix aantonen, blijft de turbulente geschiedenis van de 20e eeuw de Duitsers behoorlijk bezighouden.

Duitse films op Netflix:

Die Welle (Gansel, 2008)
Die Welle is een mooi voorbeeld van hoe zeer de Duitsers bewust zijn van hun eigen geschiedenis en dit breder kunnen trekken naar de mensheid in het algemeen. Want als er ergens een systeem van massamanipulatie desastreuze gevolgen voor de wereld had, was het uiteraard in Duitsland. In Die Welle volgen we een leraar op een middelbare school die voor een project graag een experiment wil uitvoeren met zijn klas. De leraar, normaal gesproken een toffe peer waar de leerlingen prima mee op kunnen schieten, weet op interessante wijze de rol van de leider op zich te nemen en verandert ook de toon in de klas. Hij gaat als het ware een geheel eigen systeem in de klas doorvoeren (een systeem met wel erg sterke parallellen naar het Nazi-regime van Hitler). Maar tot waar gaat het experiment lopen? Wat gebeurt er als de leerlingen doordrenkt raken met geraffineerde psychologie vanuit de machthebber? Die Welle is een bijzondere en interessante film, waarin diverse karakters ook verschillende rollen in dit proces aannemen (denk aan de aanspoorders, de meelopers en het verzet).

Duitse films op Netflix Die Welle Netflix
Still uit Die Welle (2008): Leraar Reiner Werner voert zijn sociaal experiment uit.

Der Untergang (Hirschbiegel, 2004)
Zoals al eerder gezegd, ontkom je eigenlijk niet aan oorlog-gerelateerde films als het op Duitse cinema aankomt. Niet op Netflix althans. Der Untergang is een van de bekendere producties over de Tweede Wereldoorlog en laat de laatste dagen zien van Hitler en zijn ‘crew’ in de bunker en tevens van de oorlog. Wanneer het april 1945 is, is het duidelijk geworden dat de Russen onderweg naar Berlijn zijn en dat de oorlog niet meer te winnen valt voor Duitsland. Mede dankzij de getuigenissen van Hitlers secretaresse Traudl Junge, heeft Der Untergang een reconstructie van deze laatste dagen kunnen neerzetten en daarin zien we geen overtuigende Führer meer, maar een kwetsbare man wiens missie mislukt is, gespeeld door een uitstekende Bruno Ganz. Er is bovendien niet alleen een oorlog verloren, maar ook de totale ideologie van het nationaal-socialisme en dat heeft bijvoorbeeld zijn uitwerking op het gezin van de Minister van Propaganda Goebbels. Der Untergang is inmiddels wel een klassieker in dit genre, bovendien draagt de Duitstaligheid van de film sterk bij aan de realistische ervaring voor de kijker (tenzij je het niet erg vindt dat Nazi’s Engels spreken met een raar, Oost-Europeesachtig accent).

Duitse films op Netflix Der Untergang
Still uit Der Untergang (2004): Bruno Ganz als Hitler inclusief snor.

Unsere Mütter, unsere Väter (Kadelbach, 2013)
UMUV bespraken we, net als Die Welle, al eerder als een van onze favoriete Netflix-toevoegingen in 2014 en we willen de serie graag opnieuw als bewijs aanvoeren waarom je producties over de Tweede Wereldoorlog prima aan de Duitsers kunt overlaten. In UMUV volgen we 5 Duitse jongeren die tijdens de oorlog alle vijf een andere positie innemen; twee jongens moeten vechten aan het front, een meisje moet daar verplegen, een Joodse jongen moet aan de Nazi’s weten te ontsnappen en een meisje komt in de positie om Nazi-propaganda te moeten maken. De vijf representeren als het ware de generatie vaders en moeders (en inmiddels opa’s en oma’s) van de Duitsers, die de oorlog op deze manier hebben meegemaakt. Het is dus het verhaal van ‘onze moeders en onze vaders’, waarin gekozen moest worden, voor dilemma’s gestaan werd en morele plichtsbesef een zeer specifieke rol speelde.

Das Weisse Band (Haneke, 2009)
Das Weisse Band won op het filmfestival van Cannes een Gouden Palm voor de beste film. Het speelt zich af vlak voor de Eerste Wereldoorlog en alle chaos van de oorlog  -en alle gevolgen van dien- staat op het punt om uit te breken. De film, geschoten in zwart-wit contrasten, laat het dagelijks leven in een klein, Duits dorpje zien. Het moraal vervalt steeds meer, mensen worden psychisch onderdrukt, vervreemden daardoor, worden crimineler en agressiever, maar dat lijkt de elite in het dorp niet te deren. Das Weisse Band haakt eigenlijk net als Die Welle in op psychologische vraagstukken die door dominante groepen worden aangestuurd. Is dit één van de oorzaken waarom een maatschappij totaal kan verruwen en grote groepen mensen kan verharden? Het lijkt een terugkerend thema te worden bij de Duitsers en dat lijkt ons een meer dan terecht punt. De Duitsers hebben inmiddels zoveel historische bagage dat het tot een belangrijk thema is uitgegroeid in hun films. De thematiek die ze aansnijden, lijkt ons niet typisch Duits maar universeel toepasbaar. Maar de Duitsers kunnen echter als geen ander ons hier voor waarschuwen en daarom lijkt het ons raadzaam om oren en ogen open te blijven houden in onze wereld.

Duitse films op Netflix Das Weisse Band
Still uit Das Weisse Band (2009): Een kleine gemeenschap wordt strak geregeerd door strenge systemen

The Red Baron (Müllerschön, 2008)
The Red Baron is een biografische film over de Duitse piloot Manfred von Richthofen, die in de Eerste Wereldoorlog aan het front opereerde. Von Richthofen, oftewel De Rode Baron, is gek van vliegen en ziet dit ook als een echte uitdaging. De echte realiteit van de oorlog ontgaat hem nog enigszins, maar hij wordt hier gedurende de oorlog en gedurende zijn relatie met een zuster steeds meer mee geconfronteerd. Dit lijkt ons een prima film als je te porren bent voor een film over vliegen, actie, oorlogshelden en de Eerste Wereldoorlog. Helaas is de film alleen in het Engels te bekijken en niet Duits gesproken.

Duitse films op Netflix The Red Baron
Still uit The Red Baron (2008): Piloot Manfred von Richthofen was een van de succesvolste gevechtspiloten uit de Eerste Wereldoorlog.

The Fourth State (Gansel, 2012)
En eindelijk hebben we hier een film die we niet met een Wereldoorlog hoeven te linken ;-). Evengoed valt deze film wel met de Duitse geschiedenis te verbinden. The Fourth State is namelijk een moderne politieke thriller waarin Rusland een grote rol speelt en dit past prima in de Duitse geschiedenis/fascinatie met de Russen en het eigen verleden met het communistische Oost-Duitsland. De gerenommeerde Duitse acteur Moritz Bleibtreu speelt een journalist uit Berlijn die naar Moskou trekt om daar te gaan werken bij een uitgeverij. Op een dag is de journalist getuige van de moord op een andere journalist, die erg kritisch was op de Russische regering. Een hele rits aan samenzweringen passeert de revue en het karakter van Bleibtreu ontdekt dat Rusland een compleet ander en gecompliceerd land is ten opzichte van het Westen. Democratie en persvrijheid hebben, net zoals de realiteit tegenwoordig leert, een andere betekenis in Rusland dan wat de Duitser gewend is, zelfs voor iemand uit een land waar de Stasi lang heeft geopereerd.

Grimm (Carpenter e.a., 2011-2013)
Ja het klopt dat Grimm geen Duitse productie is, maar de serie is uiteraard gebaseerd op de sprookjes van de gebroeders Grimm en zij vormen een wezenlijk deel van de Duitse cultuur. Dus beschouwen we serie maar als gedeeltelijk Duits! Desalniettemin is het gewoon leuk om te kijken hoe de oude sprookjes invloed hebben op nieuwe producties, net zoals dat bij de serie Once Upon a Time ook is gebeurd. Kijk mee naar hoe rechercheur Nick geweld- en moordzaken moet oplossen, terwijl hij intussen ook de balans tussen mensen en mythologische wezens moet bewaken. Kun jij alle Grimm-verwijzingen eruit halen?

Duitse films op Netflix Grimm
Rode kleren op de plaats delict, gaat er een belletje rinkelen?

 

Dat waren tot zover een aantal films en series die op Netflix staan. Mocht je nog meer Duitse titels willen hebben, dan kun je altijd even naar het onderstaande lijstje kijken. Wie weet verschijnen ze ooit nog op Netflix!

Duitse films buiten Netflix:

Goodbye, Lenin! (Becker, 2003)
Een van de bekendere Duitse producties in de 21e eeuw. Wie weet heb je deze film ooit voor Duits moeten bekijken en gaat er nu een nostalgisch belletje rinkelen. De jonge Duitse Alex woont met zijn moeder en zus in Oost-Duitsland. Zijn vader is bij het gezin weggegaan om naar het Westen te gaan, en heeft sindsdien niets meer laten horen. Wanneer het eind jaren ’80 is, krijgt Alex’ moeder een hartaanval en raakt in coma. Dat is al ernstig genoeg, maar dan zul je net zien dat intussen de Berlijnse Muur valt en Oost- en West-Duitsland weer worden herenigd. En dat terwijl Alex’ moeder een groot vertrouwen heeft in de Oost-Duitse staat. Wanneer zij uit haar coma ontwaakt, bestaat haar land niet meer en dat is vrij problematisch, want ze mag absoluut geen grote en stressvolle zaken te horen krijgen vanwege haar gezondheid. Oei. Dus dan besluit Alex maar om Oost-Duitsland zelf op komische wijze te herbouwen voor zijn moeder. Een ontzettend leuke komedie met mooie en nostalgische invloeden van de DDR. Please Netflix, zet deze film ook online!

Duitse films op Netflix Goodbye Lenin
Still uit Goodbye, Lenin! (2003): Alex reconstrueert de DDR zoveel als hij kan. Maar Alex…let even op dat Coca Cola bord achter je…dat was er niet in de DDR!

Lola rennt (Tykwer, 1998)
Lola rennt is kort gezegd gewoon een leuke film die lekker wegkijkt. We krijgen als kijker 3x hetzelfde verhaal voorgeschoteld, maar omdat regisseur Tykwer op een creatieve manier met het verhaal omgaat, blijft het plot interessant om te volgen. Welke consequenties volgen bij bepaalde keuzes die hoofdpersonage Lola moet maken? Met in de hoofdrol Franka Potente en (alweer) Moritz Bleibtreu: een beetje de Barry Atsma van de Duitse film.

Das Experiment (Hirschbiegel, 2001)
Ja, Duitsers zijn blijkbaar gek op psychologie want ook Das Experiment draait heel erg om psychologische sturingen in een groep. De film draait om op echte experimenten gebaseerde insteken; zet een vrijwillige groep mensen in een gevangenis (omwille van het experiment), verdeel de groep in gevangenen en bewakers en kijk wat macht met mensen doet. En dat is behoorlijk heftig, want mensen worden ineens machtsgeil en de gevangenen reageren daar agressief op. De effecten zijn interessant, maar de gevolgen zijn enorm. Op Netflix staat de Amerikaanse remake online, The Experiment, met o.a. Adrien Brody en Forest Whitaker.

Das Leben der Anderen (Henckel von Donnersmarck, 2006)
Das Leben der Anderen won in 2007 de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film en dat is behoorlijk terecht. De film neemt je wederom mee in de Duitse geschiedenis waarin we de afluisterpraktijken van een Oost-Duitse Stasi-agent volgen. Deze agent moet een bekend toneelkoppel volgen en controleren op een DDR-proof leven. Gaandeweg raakt hij steeds meer betrokken bij de mensen die hij moet afluisteren en leert hij zijn eigen werk in het door de staat gecontroleerde land kennen.

Der Himmel über Berlin (Wenders, 1987)
De bekende Duitse regisseur Wim Wenders gaf met Der Himmel über Berlin een bijzonder portret van Berlijn en zijn inwoners. Twee engelen, waarvan er een gespeeld wordt door Bruno Ganz, dwalen al eeuwenlang door de stad en bekijken hoe het met de Berlijners gaat. De engelen zijn niet zichtbaar voor gewone mensen, maar kunnen hen wel helpen en ondersteuning bieden wanneer ze daar behoefte aan hebben. En daarbij kan het dus gebeuren dat ze met bepaalde inwoners een extra bijzondere band krijgen. Laat je meevoeren in de zwevende sfeer van de film en geniet intussen ook van Nick Cave & The Bad Seeds. Een typische ‘Erlebnis’-film!

Duitse films op Netflix Der Himmel uber Berlin
Still uit Der Himmel uber Berlin (1987): een prachtig staaltje cinematografie met de Duitse hoofdstad als hoofdpersoon.

Tot zover ons lijstje met Duitse films en series. Zoals je wel gemerkt hebt, hebben veel producties wel een link met het turbulente verleden van Duitsland en dat is allemaal wel erg logisch. Toch zijn er best nog wat films die het verleden even opzij zetten en film als medium meer naar voren halen, zoals Lola rennt of Der Himmel über Berlin. Of een film als Gegen die Wand, die meer op de hedendaagse Duitse maatschappij met immigranten mikt. Er is in ieder geval genoeg interessants te vinden bij onze oosterburen en we hopen dat deze films ook op Netflix zullen verschijnen. Voor nu zeggen we danke und bis später!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.