Nostalgie op Netflix: Dit keken we in de jaren 90

Zonder als een ouwe bok te willen klinken, kijken we met veel nostalgische gevoelens terug naar het decennium van onze kinderjaren: De jaren 90! Als echte 90ies kids zaten we nog voor een ouderwets grote televisie vastgeplakt om onze favoriete series en lmlms te kijken. En nu, anno 2015, zijn we uiteraard verwoven aan Netflix. Maar hoe leuk is dat! We vonden enkele films en series op Netflix die ons weer even terugbrengen naar die onbezorgde tijden! Stap met ons in die tijdmachine en droom weer even mee terug.

Hoe mooi en gaaf televisieseries en films tegenwoordig ook zijn, we vinden dat we het vroeger ook prima getroffen hadden met alles op tv. In je pyjamaatje op de bank naar Bassie en Adriaan kijken, met je bordje broccoli op schoot naar de Droomshow kijken op zaterdagavond, na school lekker Fox Kids of Cartoon Network opzetten…hopelijk heb je net als ons van die mooie herinneringen en kun je straks weer even verder in je jeugd graven met deze titels.

Goosebumps/Kippenvel (Degen, 1995)

Kippevel stamt nog uit de tijd dat je het zonder tussen-n spelde… kun je nagaan. Netflix heeft onlangs het eerste seizoen van deze jeugdserie online gezet, waarvan de afleveringen gebaseerd waren op de boeken van R.L. Stine. En wow, dat was weer even genieten van een flinke portie jeugdsentiment. Hoe lang we Goosebumps ook niet gezien hadden, het deuntje en de beelden uit de karakteristieke intro kwamen weer helemaal naar boven. Ga weer terug in de wereld van duivelse sponsen, enge Chuckie-achtige poppen en creepy mummies. En herinner je die vreemde kelder met enge planten nog? Het is weer allemaal op Netflix te vinden! Vooralsnog staat er maar 1 seizoen op, hopelijk volgen andere seizoenen later nog. En dan kijken we uit naar de afleveringen waarin kinderen in de kleine, plastice maquette-stad Karlsville opgesloten zitten, meisjes met griezelige Halloween-maskers lopen en de aflevering die we echt bizar eng vonden; met kinderen die eigenlijk geesten blijken te zijn.  Brrrr.

Kippevel
Wanneer R.L. Stine verscheen, wist je wel hoe laat het was….

Alfred J. Kwak (Van Veen, 1989-1990)

En dan een kinderserie van een heel ander kaliber, maar daarom niet minder aanwezig in onze jeugdherinneringen. Als kleine peuters en kleuters volgden we de avonturen van het lieve eendje Alfred en zijn voogd Henk op de zender Kindernet (kent u dat nog?). En hoe tof is het dat je later, wanneer ‘je groot bent’, erachter komt dat er behoorlijk wat indrukwekkende maatschappelijke zaken in verpakt waren? Onder begeleiding van de betoverende stem van Herman van Veen kwamen zaken als pesten, racisme en zelfs nationaal-socialisme aan bod. Alfred’s vriendinnetje Winnie stond symbool voor de raciale problematiek in Zuid-Afrika, terwijl kraai Dolf in zijn Nationale Kraaienpartij erg veel belang hechtte aan afkomst en absolute macht. Die kwartjes vielen pas later, maar toch heeft Alfred ons veel geleerd over solidariteit en tolerantie. Een prachtige serie van Hollandse bodem. Daarom droegen we als kleuters met gepaste trots onze Alfred J. Kwak kleding, die toen bij een nog goed draaiende V&D verkrijgbaar was.

Alfred J Kwak
Alfred en Lispel de Kwal. Vooral Lispel was altijd zo eng!

The Magic School Bus (Degen, Cole, 1994)

Met The Magic School Bus ging je altijd op de tofste schoolreisjes die je je maar kon bedenken! Juf Frizzle haalde altijd de meest pedagogisch onverantwoorde toeren uit om met haar klas op stap te gaan en hen kennis bij te brengen over de meest uiteenlopende zaken. De magische schoolbus kon zich tot een bus ter grootte van een atoom omtoveren en vervolgens in bijvoorbeeld het menselijk lichaam of in planten rijden. Op deze manier kregen de leerlingen, en wij als kijkers, alle nuttige informatie over dat specifieke onderwerp. Dit was altijd prima vermaak als je ziek in bed lag en niet naar school hoefde!

Angela Anaconda (Ferrone, Rose, 1999)

Op de valreep van dit decennium kregen we te maken met de eigenwijze Angela Anaconda. Dankzij de markante uitstraling van de serie, is deze serie ons lang bijgebleven. Angela is een fantasierijk meisje dat samen met haar vrienden de mafste avonturen beleeft. Ze heeft een bloedhekel aan prinsesje Nanette Manoir, een klasgenoot die het hoog in haar bol heeft en alles met de Franse slag doet. En eerlijk gezegd moesten wij ook het hardste lachen wanneer Angela Nanette een streek kon leveren. Net goed voor die nep-poedel, zoals Angela zelf altijd zei.

Angela Anaconda
Half echt, half animatie. Zoiets hadden we nog nooit gezien!

Pokémon: Black & White (Tajiri, Sugimori en Samuda, 2010-2013)

Oké oké, voordat je op de link klikt in de hoop dat je de serie uit de jaren ’90 treft… dit is de link naar de nieuwe serie uit de 2010’s. Sorry! Maar mocht je ook een grote Poké-fan uit de jaren ’90 zijn, is dit best tof om weer eens te zien. Want wat waren we allemaal verslingerd aan de kleine Japanse wezentjes! Je kunt Pokémon oprecht een cultureel fenomeen noemen en het is gaaf dat we daar zo veel van mee hebben gekregen (tenzij je er een hekel aan had natuurlijk). De oogst in huize Wij Kijken Netflix: Pokémon-kaarten, Pokémon-videobanden, Pokémon-gameboy spel blauw, Pikachu knuffels, Pokémon-lollies, Pikachu-stickers…you name it! Niet alleen kregen we waardevolle lessen over vriendschap, loyaliteit, trouw en het helpen van mensen/Pokémon in nood, we lagen ook elke keer weer krom om die domme Psyduck, slome Magikarp en maffe Jessie en James. En Pikachu en Togepi waren uiteraard onze hartendiefjes. Bekijk hieronder nog eens waarom Psyduck zo grappig was. Op Youtube is ook nog het een en ander te vinden van het eerste seizoen, maar mocht ‘ie op Netflix verschijnen, melden we ons zo snel we kunnen.

Mighty Morphin Power Rangers (Saban, Levy, 1993-2010)

Go go Power Rangeeeers! Klonk dit vroeger ook door jullie televisie? Wederom een klassieke jaren ’90 serie waar talloze jongens én meisjes (dankzij de Roze en Gele Ranger) naar keken. Dit is de serie waar het allemaal mee begon. Als je Power Rangers intikt op Netflix, zul je zien dat er nog talloze films en series van gemaakt zijn, die ons eerlijk gezegd allemaal ontgaan zijn. Desalniettemin is het leuk om weer even te kijken hoe deze 5 jongeren de aarde beschermden tegen de kwade Rita Repulsa. Welke Ranger was jij? In het verlengde hiervan, had je ook nog Beetleborgs, waarin drie kinderen de wereld moesten redden in hun striphelden/robotpakken. Deze waren ons kennelijk iets minder goed bijgebleven, misschien moeten we weer een poging wagen om te gaan kijken. 

Jumanji (Johnston, 1995)

Jumanji is de kinder-cult-klassieker van de jaren ’90. Onder andere Robin Williams en een nog piepjonge Kirsten Dunst waagden zich aan een oeroud spel, dat wel hele bijzondere spelregels kende. Zodra een speler dobbelde voor zijn beurt, gebeurden er wel hele vreemde dingen en was bijvoorbeeld het huis ineens bezaaid met vleesetende planten en leeuwen, of liepen er ineens agressieve apen door de straat. Maar het vervelende aan dit magische spel was, dat het helemaal uitgespeeld moest worden of anders zouden deze enge beesten nooit ophoepelen. En tot die tijd ging het dus van kwaad tot erger, à la de 10 plagen van Egypte. Maar wat hebben we ons toch goed vermaakt met deze kinderklassieker!

Jumanji
Jumanji was het allerraarste spel dat er in de jaren ’90 te vinden was!

Mr. Bean (Atkinson, Curtis, 1990)

In de jaren ’90 kon niemand om Mr. Bean heen. Het populaire typetje van Rowan Atkinson veroverde met zijn natuurlijke charisma de Hollandse huiskamers. Iedereen kende wel die aflevering waarin hij van de duikplank springt, waarin hij de Queen een kopstoot geeft of waarin hij met zijn hoofd klem zit in een kalkoen. Een fijn staaltje Britse humor, waarin de stijve kant van de Britse samenleving bespeeld wordt door de klungeligheid en eigenwijsheid van de heer Bean. En natuurlijk door zijn geliefde teddybeer!

Mr. Bean Netflix
Mr. Bean maakte in de jaren ’90 al selfies!

Matilda (DeVito, 1996)

Behalve Jumanji, had je als 90ies-kid natuurlijk ook Matilda ontelbare keren gezien. Als je helemaal een baas was, had je het ook boek van Roald Dahl gelezen, maar met alleen de film had je ook een aardige dosis in de pocket. We volgden in dit verhaal de jonge Matilda die een bijzondere superkracht heeft; ze kan dingen laten vliegen door met haar ogen op het voorwerp te focussen. En deze eigenschap is wel verrekte handig als je onder het strenge regime van schooldirectrice Mevrouw Bulstronk uit moet komen. Gelukkig krijgt Matilda de hulp van haar lieve juf Engel en samen zullen ze Bulstronk een lesje leren!

Matilda
En niemand begreep waarom het eten van een chocoladetaart nou zo’n straf was. Tot deze scene.

Dumb & Dumber (Farrely, 1994)

In 1994 maakten we kennis met de domste vrienden die op het westelijk halfrond te vinden zijn. En neemt u maar aan deze film bij ons uitgroeide tot favoriete komedie uit deze tijd. Zeker voor 1 van ons, die de film destijds zo’n 20x bekeken heeft. De release van de tweede D&D-film (2014) bracht ons weer even terug naar die periode en het was weer ouderwets lachen, gieren en brullen.

Disney films

Natuurlijk kwamen er toffe Disney-verfilmingen uit in de jaren ’90. Wat dacht je van Pocahontas (1995), Mulan (1998) en A Bug’s Life (1998)?

The Nanny (Drescher, Jacobson, 1993-1995)

Ook Fran Drescher wist ons regelmatig voor de tv te krijgen, ook al snapten we de grappen niet altijd. Maar haar stem was zo apart, en ze bracht wat leven in de brouwerij van de wat stijve, keurige familie waarvoor ze werkte. Hopelijk zet Netflix snel seizoen 4, 5 en 6 online.

The Nanny
Ook The Nanny vonden we leuk om weer terug te kijken!

En wat keken we nog meer?

Bassie en Adriaan …dankzij deze kinderhelden spreken we nu vloeiend Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Grieks, Portugees en Deens. Bovendien werd ons arsenaal aan scheldwoorden rijkelijk bijgevuld met woorden als ‘zak patat’, ‘frikadel’, ‘bal gehakt’!

Nederlandse komedies als OppassenVrienden voor het Leven en SamSam…ja, er viel echt heel wat te lachen op televisie!

Friends …en deze populaire sitcom is wellicht binnenkort al op Netflix te vinden!

Cartoon Network …met o.a. Dexter’s Laboratory, Cow & Chicken, Johnny Bravo, Wacky Races en The Powerpuff Girls!

Richie Rich …een film over een steenrijk jongetje, waarvan een nieuwe serie schijnbaar in de maak is. We zijn benieuwd.

Full House …en ook daarvan komt een re-make voor op Netflix, zoals hier al te lezen was.

Dawson’s Creek …waarvan enkele seizoenen op Netflix stonden, maar er helaas af zijn gehaald.

Saved by the Bell …iiiiit’s alright, ‘cause you’re saved by the beeeheeell! We volgden alle avonturen van Zack en zijn vrienden en er staat ons ook één specifieke kreet uit de serie bij: “There’s no hope with dope!”

The Little Rascals (De Boefjes) …nog zo’n mooie kinderklassieker uit dit decennium! Ken je Alfalfa met zijn spriet nog? Of Darla? En dat kleine gozertje met die schrikbarend lage stem? Met de Boefjes viel er in ieder geval genoeg te beleven.

Eerie Indiana …deze bizarre serie werd ook wel eens de Twin Peaks voor kinderen genoemd en dat was niet onterecht, want de dingen die we in deze serie allemaal zagen, waren inderdaad allemaal wel vreemd. Een tweeling die jong bleef door in Tupperware bakjes te slapen… Elvis die daar rond loopt… Dit was echt een erg originele en gave serie.

I know what you did last summer 
…deze horrorfilm deed het altijd erg goed op slaapfeestjes. En vervolgens kon niemand meer slapen van de angst. Die goede, oude tijden toch.

IT …nog zo’n leuke film om als klein ukkie te kijken. Dankzij Stephen King’s horror clown kon niemand meer een oog dichtdoen want pfff, wat een creepy en enge sfeer zat er toch in die film.

Breaker High …kent iemand dit nog? Een middelbare school die zich op een cruiseschip bevindt en zo de hele wereld doorkruist? Wie wilde nou niet op die school zitten! En dan had je ook nog eens Ryan Gosling als klasgenoot!

En tot slot ontkomen we niet aan het grootste jeugdtrauma dat 90-ies kids hebben overgehouden aan deze periode. Stel, je zit in groep 2 of groep 3…je kunt op school lekker chillen…tussen het kleinen door leer je een paar woordjes hier en daar…en dan moet je ineens Ik Mik Loreland gaan kijken van de juf of meester. In het begin niet wetend wat er komen gaat, kijk je het educatieve (!) kinderprogramma aan. Maar laat nou net de grootste griezel in de geschiedenis van de tv- en filmindustrie (samen met Pennywise van IT) er inzitten. Zijn naam: Karbonkel! Man man man…wat zat je het toch in je broek te doen wanneer Karbonkel weer stiekem vanuit het niets in beeld kwam. Later bleek dat Karbonkel eigenlijk een brave borst was, maar daar had je als 5-jarig ukkie even geen boodschap aan. Achteraf kunnen we Karbonkel eigenlijk best als cultfiguur beschouwen want we praten nog steeds over hem!

Karbonkel
Jeugdtrauma alert!

Tot zover onze jeugdherinneringen en -trauma’s uit de jaren ’90. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer shows, series en films die we keken en wie weet komt dit allemaal in het Netflix aanbod terecht. Wat zijn jullie beste herinneringen van de jaren ’90, qua film en televisie?

Oh, en ben je benieuwd naar de leukste nieuwe films en series op Netflix NL? Dan raden we je trouwens zeker aan om onze site in de gaten te houden 😉 Want wij schrijven elke week o.a. een Netflix aanbod overzicht met tips. Handig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.