Ode aan de Doden – Netflix 2014

Het jaar 2014 loopt weer tegen het einde aan. Ook in dit jaar is er weer veel gebeurd op het gebied van film en televisie en helaas hebben we ook afscheid moeten nemen van een paar grootheden uit de film- en televisiewereld. Wij zetten hen op een rijtje en laten zien welk werk van hen op Netflix te zien is. Een laatste Ode aan de Doden.

Philip Seymour Hoffman (New York, 23 juli 1967 – New York, 2 februari 2014)
Al redelijk vroeg in het jaar kwam het treurige nieuws dat de Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman was overleden. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een overdosis drugs hem fataal was geworden. Philip was een gerenommeerd en zeer gerespecteerd acteur en had al onder andere een Oscar voor beste acteur gewonnen, voor zijn rol in Capote (Miller, 2005). Daarna zouden nog drie Oscarnominaties volgen voor Beste Bijrol in 2007 (Charlie Wilson’s War), 2008 (Doubt) en 2012 (The Master). Wil je deze held nogmaals aan het werk zien op Netflix? Dan heb je de keuze uit:

The Talented Mr. Ripley (Minghella, 1999)
Philip won voor deze rol een National Board of Review Award voor beste mannelijke bijrol. Hij wordt in deze film vergezeld door o.a. Matt Damon, Cate Blanchett en Jude Law.

Almost Famous (Crowe, 2000)
Almost Famous is een komedie die het verhaal vertelt van een jonge muziekjournalist die voor Rolling Stone werkt. Hij raakt gaandeweg bevriend met oude-rot-in-het vak Lester Bangs (gespeeld door Hoffman).

Cold Mountain (Minghella, 2003)
In deze tweede Minghella-Hoffman film speelt Philip een dominee ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Het is een kleine, maar, zoals we van hem gewend zijn, intense rol.

Capote
 (Mille
r, 2005)

Capote was dus de film die Philip een Oscar bezorgde voor beste acteur. Hij speelt hierin de rol van schrijver Truman Capote die naar Kansas afreist om de moord op een gezin te onderzoeken en erover te schrijven. Dit zou resulteren in het boek In Cold Blood. Capote komt ook in contact met de vermeende daders en bouwt met hen een bijzondere band op.

Mission Impossible III (Abrams, 2006)
Philip kruipt ditmaal in de huid van de beruchte crimineel Owen Davian. Uiteraard wordt hij op de huid gezeten door Ethan Hunt (Tom Cruise). Een mooi kat-en-muis-spel tussen Cruise en Hoffman.

The Ides of March (Clooney, 2011)
Een politieke film over de jonge campagnemanager Stephen (Ryan Gosling) die voor een presidentskandidaat werkt voor de Democratische voorverkiezingen. Hij raakt verzeild in harde en smerige politieke spelletjes. Philip speelt in deze film de baas en mentor van Gosling. Een interessante film voor House of Cards-liefhebbers.

The Master (Thomas Anderson, 2012)
In The Master (Thomas Anderson, 2012) acteert hij misschien wel één van zijn sterkste rollen als een soort Scientology goeroe die het hoofd van Joaquin Phoenix op hol brengt. Lees hier een uitgebreidere recensie.

En dan nog een aantal films met Hoffman die niet in het Netlix aanbod staan (waarom, Netflix waarom?!), maar die we jullie zeker willen aanraden. De animatiefilm Mary and Max (Elliot, 2009) met de stem van Seymour Hoffman als Max, waarin we een ongewone vriendschap zien ontstaan tussen twee schrijfvrienden: de 8-jarige Mary en de 44-jarige Max. In Happiness (Solondz, 1998) speelt hij de seksueel gefrustreerde Allen en in zijn laatste film voor zijn dood A Most Wanted Man, van de hand van Anton Corbijn, zien we hem als Gunther, hoofd van de Duitse geheime veiligheidsdienst.

ode aan de doden James Rebhorn Netlix James Rebhorn (Philadelphia, 1 september 1948 – South Orange, 21 maart 2014)
Eerlijk gezegd ging er bij ons geen belletje rinkelen bij de naam James Rebhorn. Toch blijkt hij in een aantal producties te zitten die ook op Netflix staan. Het toeval wil dat hij in twee producties zat waarin ook Philip Seymour Hoffman zat; The Talented Mr. Ripley en Cold Mountain (zie ook hierboven).

White Collar (2009 – )
James speelde in White Collar het terugkerende personage Reese Hughes. Hughes is een ervaren FBI-agent en de leidinggevende van hoofdpersonages Peter en Neal. Hij speelde tussen 2009 en 2013 in 16 afleveringen.

Homeland (2011 – )
James speelde naast White Collar ook nog in een andere FBI-gerelateerde serie, namelijk Homeland. Hij speelt hierin Frank Mathinson, de vader van hoofdpersonage Carrie en haar zus Maggie. Frank heeft net als zijn dochter Carrie last van een bipolaire stoornis, maar kan hier redelijk mee omgaan dankzij therapie. James was in de eerste drie seizoenen in 8 afleveringen te zien.

ode aan de doden Malik Bendjelloul  NetlixMalik Bendjelloul (Ystad, 14 september 1977 – Stockholm, 13 mei 2014)
Deze jonge en getalenteerde regisseur van Zweeds-Algerijnse afkomst heeft helaas niet veel producties kunnen maken. Na periodes van depressie besloot hij om zelf uit het leven te stappen. Zijn Oscar-winnende documentaire is als nalatenschap te zien op Netflix.

Searching for Sugar Man (Bendjelloul, 2013)
Searching for Sugar Man won in 2012 meer dan terecht de Oscar voor beste documentaire. Deze bijzondere documentaire laat zien hoe twee Zuid-Afrikaanse fans van de Amerikaanse muzikant Sixto Rodriguez dieper in zijn muziek duiken, en het verhaal achter de muzikant proberen te ontrafelen. In de VS werden er maar een handjevol platen verkocht van Rodriguez. Hij leefde een tijdje op straat en zong af en toe een liedje in smoezelige barretjes. Niemand in de VS, en Rodriguez zelf dus ook niet, wist dat hij in Zuid-Afrika een ware held was geworden nadat een Amerikaan een aantal van zijn platen het land had binnen gesmokkeld. Vrijwel elk gezin had in de jaren 70 en 80 wel een plaat van hem in z’n bezit. Hij werd vervolgens de stem van een protestgeneratie. Deze documentaire laat dit bizarre verhaal zien, vanaf het begin, via de zoektocht naar de mythische Rodriguez, tot aan z’n concerten en heldenonthaal in Zuid-Afrika. Prachtige muziekdocumentaire met dito muziek.

ode aan de doden Robin Williams NetlixRobin Williams (Chicago, 21 juli 1951 – Paradise Cay, 11 augustus 2014)                            Een van de grootste shocks in de filmindustrie dit jaar was de dood van acteur en komiek Robin Williams. Hoe komisch en lollig hij ook altijd overkwam in zijn shows en films, zo zwaarmoedig en moeilijk moet het in zijn hoofd geweest zijn; hij pleegde in augustus van dit jaar zelfmoord. Robin heeft in vele films gespeeld, dus er valt gelukkig nog wel het een en ander te bekijken waarin hij meespeelt.

Jumanji (Johnston, 1995)
De ’90’s-kids’ onder ons zullen deze film zich zeker herinneren. Wanneer kinderen (waarvan één de hele jonge Kirsten Dunst is) een oud en geheimzinnig bordspel vinden en besluiten dit te gaan spelen, gebeuren er wel hele vreemde dingen. Robin verschijnt hier als een in het spel gevangenzittende man die samen met de kinderen deze gebeurtenissen moet stoppen. Een ware jaren ’90-klassieker!

Jack (Coppola, 1996)
Ook de film Jack is weer typisch zo’n film waarin Robin zijn komische talent kwijt kon. Hij speelt een 10-jarig jongetje dat het uiterlijk heeft van een 40-jarige. De film kreeg geen goede kritieken, maar ach…het is wel een typische Williams-rol.

Good Will Hunting (Van Sant, 1997)
Robin kreeg voor zijn rol in Good Will Hunting een Oscar voor beste mannelijke bijrol en de film zelf won nog een Oscar voor beste script. We zien hem hier in een serieuzere rol, hij is de therapeut van de intelligente Will Hunting (Matt Damon) en weet Will als enige goed te doorgronden om zijn problemen uit het verleden een plek te geven.

Robots (Wedge en Saldana, 2005)
Als iemand zo grappig met zijn stem kan omgaan, is het logisch dat hij of zij in een animatiefilm te horen is. Uiteraard is dit bij Robin ook het geval. Hij is hier te horen als de leider van een groep ‘misfits’ robots.

Happy Feet (Miller, 2006)
Nog een animatiefilm met de stem van Robin. In Happy Feet maken we kennis met een groep groovy pinguïns, waaronder de latino-penguin Ramon (Williams). Een vrolijke animatiefilm die een Oscar voor beste animatiefilm in de wacht sleepte.

Hoewel het zeer jammer is dat we geen nieuw werk meer kunnen krijgen van deze vakmensen, zijn we blij dat er enkele producties van hen op Netflix staan. Zo blijven ze toch een beetje bij ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.