oorlogsfilms netflix untergang nazi hitler bunker

Bevrijdingsdag: Oorlogsfilms op Netflix

oorlogsfilms netflix untergang nazi hitler bunker
oorlogsfilms netflix untergang nazi hitler bunker

Deze week staan we, zoals elk jaar, weer even stil bij het feit dat we alweer bijna 80 jaar in een vrij land zonder oorlog leven. Op tv zullen de oorlogsfilms je weer om de oren vliegen, maar ook op Netflix zijn er een aantal films, series en documentaires te vinden die dieper op dit onderwerp ingaan. Lees hier verder om te kijken wat wij de interessantste oorlogsfilms op Netflix vinden!

Der Untergang

Der Untergang is een van de bekendere producties over de Tweede Wereldoorlog. De film toont ons de laatste dagen van Hitler en zijn ‘crew’  en van de oorlog in een bunker. Wanneer het april 1945 is, is het duidelijk geworden dat de Russen onderweg naar Berlijn zijn en dat de oorlog niet meer te winnen valt voor Duitsland.

Mede dankzij de getuigenissen van Hitlers secretaresse Traudl Junge, heeft Der Untergang een reconstructie van deze laatste dagen kunnen neerzetten en daarin zien we geen overtuigende Führer meer, maar een kwetsbare man wiens missie mislukt is, gespeeld door een uitstekende Bruno Ganz.

oorlogsfilms netflix untergang nazi hitler
Nazi’s. Bron: Der Untergang/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Er is bovendien niet alleen een oorlog verloren, maar ook de totale ideologie van het nationaal-socialisme. En dat heeft bijvoorbeeld zijn uitwerking op het gezin van de Minister van Propaganda Goebbels.

Der Untergang is inmiddels wel een klassieker in het oorlogsgenre. Het is een intiem, verstikkend en nauwkeurig verslag van de laatste dagen van Hitler. Bovendien draagt de Duitstaligheid van de film sterk bij aan de realistische ervaring voor de kijker. Tenzij je het niet erg vindt dat Nazi’s Engels spreken met een raar, Oost-Europeesachtig accent, zoals in sommige films.

oorlogsfilms netflix der Untergang
Adolf peinzend en met intens koppie. Bron: Der Untergang/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Five Came Back

De bijzondere documentairereeks Five Came Back, waar we al eerder over berichtten, mag niet ontbreken in een artikel over de beste oorlogsfilms op Netflix NL. Hierin zien we vijf grote regisseurs die besluiten om ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de verschrikkingen en alles erom heen op het Europese continent van dichtbij te filmen. Op deze manier wilden ze de bevolking in de V.S. een indruk geven wat er allemaal gaande was.

Het gaat hier om de bekende regisseurs Frank Capra (It’s a Wonderful Life), William Wyler (Ben-Hur), John Ford (The Grapes of Wrath), John Huston (The Maltese Falcon) en George Stevens (Shane). Hun verhalen worden in Five Came Back verteld door interviews met regisseurs Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Francis Ford Coppola, Lawrence Kasdan en Paul Greengrass.

Dit is allemaal verpakt in een aantal afleveringen waarin wordt ingezoomd op de carrières van deze grootheden, hoe ze destijds het gevaar van Nazi-Duitsland al snel opmerkten, op wat ze meemaakten in de oorlog en uiteraard wat de invloed van de oorlogsjaren op hen is geweest. Alles ingesproken door de fijne stem van Meryl Streep.

oorlogsfilms netflix fivec came back d-day omaha

D-day. Bron: Five Came Back/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Het is interessant om te zien hoe de regisseurs zichtbaar balanceren tussen het verhaal vertellen wat de overheid wilt dat verteld wordt, de beelden schieten zoals het er echt aan toe ging omdat ze vonden dat dat hun taak was en gewoon het maken van mooie films. Dit spanningsveld is een van de coolste elementen in Five Came Back.

Het eindresultaat is een prachtige serie waarin je als film- en/of geschiedenisliefhebber meegezogen wordt naar een periode waarvan je je maar weinig kunt voorstellen. En dat kon destijds het Amerikaanse publiek ook niet, dus wat dat betreft is en blijft het indrukwekkend beeldmateriaal. Daarmee is Five Came Back zeker een aanrader om eens te bekijken! Bekijk hieronder de trailer.

Korte Amerikaanse oorlogsdocumentaires uit Five Came Back

Heb je bovenstaande docureeks gezien en ben je nieuwsgierig geworden naar de oorspronkelijke films? Goed nieuws, je kunt dan gelijk door naar de oorspronkelijke documentaires die gemaakt werden door die grote Hollywood-regisseurs. En daar zitten een hoop unieke beelden bij.

Het gaat om de titels Know Your Enemy – Japan, Let There Be Light, Nazi Concentration Camps, Prelude to War, San Pietro, The Battle of Midway, The Memphis Belle, The Negro Soldier, Thunderbolt, Ho to Operate Behind Enemy Lines, Why We Fight: The Battle of Russia en Report from the Aleutians.

Het zijn stuk voor stuk unieke films die niet allemaal even boeiend zijn, maar waarin we wel een uniek kijkje krijgen in iets interessants als film gebruiken voor propaganda doeleinden en om grote groepen mensen op bepaalde gedachten te brengen en om de lelijke werkelijkheid te laten zien.

oorlogsfilms netflix why we fight battle of russia tank
Transport van tanks. Bron: Why we Fight: The Battle of Russia/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Sommige films laten dus de gruwelijke werkelijkheid zien en andere moesten de Amerikanen er weer van overtuigen waarom zij ook alweer mee moesten doen aan deze oorlog aan de andere kant van de oceaan.

De gruwelijke werkelijkheid zie je bijvoorbeeld in Nazi Concentration Camps (George Stevens). Hierin worden schokkende beelden laten zien van pas bevrijdde kampen als die in Leipzig en Buchenwald. Andere documentaires gaan dan weer in op de na-oorlogse effecten. Bijvoorbeeld in Let There Be Light van John Huston. Hierin zien we zwaar getraumatiseerde soldaten behandeld worden in de VS.

Het zijn diverse onderwerpen binnen dit genre, dus er zit vast iets voor je tussen wat je interessant vindt. Vul de titels eens in op iMDB, lees het plot en zet eens iets op. Sommige films duren ook maar een uurtje, dus dat is soms ook wel fijn met zulke zware onderwerpen.

oorlogsfilms Netflix Nazi Concentration Camps George Stevens
Uitgemergelde Joodse gevangen moeten nog even op de foto als bewijslast. Bron: Nazi Concentration Camps/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Schindler’s List

Ook de klassieker Schindler’s List mag niet in deze lijst ontbreken. Steven Spielberg’s film uit 1993 vertelt op gedetailleerde en ingrijpende wijze het verhaal van Oscar Schindler. Hij was een Duitse fabriekseigenaar die in de oorlog het leven van zo’n 1000 joden redde. Het verhaal ken je vast wel, want de film wordt eigenlijk elk jaar wel uitgezonden op televisie.

Als je de film in een breder perspectief bekijkt, gaat het natuurlijk niet alleen om het verhaal van Schindler. Maar draait het ook om de verschrikkingen in Poolse getto’s en concentratiekampen. Want laten we wel wezen: de beelden van gezinnen die bruut uit elkaar worden gerukt, de gevangenen die zomaar kapot worden geschoten en de continue draaiende crematoria in de kampen blijven sterk op je netvlies hangen.

Schindler’s List is een echte tranentrekker. Je hoeft geen heerlijk wegkijkend filmpje te verwachten en dat is natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling. Laat je gewoon overdonderen door de confronterende beelden. En geniet van de beste film die Steven Spielberg ooit heeft gemaakt en ooit zal maken.

oorlogsfilms netflix Schindler's List Spielberg
Alles in zwart-wit te zien in deze iconische scene, behalve het rode jasje van dit kleine meisje. Bron: Schindler’s List/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Oorlogswinter

Dan een titel van eigen bodem in ons artikel oorlogsfilms Netflix: Oorlogswinter. Het is de verfilming van het bekende kinderboek van Jan Terlouw. De film is geregisseerd door Martin Koolhoven. In Oorlogswinter zien we hoe de jonge knul Michiel van Beusekom (Martijn Lakemeier) probeert om zijn steentje bij te dragen aan het verzet tegen de Duitse bezetter.

Door ontwikkelingen in dit verzet komt Michiel in aanraking met een gewonde Engelse soldaat (Jamie Campbell Bower). Hij moet zich schuilhouden voor de Duitsers. Michiel besluit de soldaat te helpen. Maar dan verzeilt hij in een langlopend avontuur waarbij thematiek als verraad, trouw en het keiharde regime van de nazi’s centraal staan. Eigenlijk alle klassieke ingrediënten voor een spannende Tweede Wereldoorlog-film. En dat is Oorlogswinter dan ook uiteindelijk geworden.

oorlogsfilms netflix oorlogswinter pistool
Michiel van Beusekom met pistool en rode oren. Bron: Oorlogswinter/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

De film was een groot succes in de bioscoop en het had zelfs kans om genomineerd te worden voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Het greep naast deze nominatie, maar kan desondanks zeker vermeld worden als noemenswaardige film en mag daarom niet ontbreken in een lijstje met de beste oorlogsfilms Netflix.

Al is het alleen al om maar een Nederlands geluid te laten horen in deze lijst, want Het Bombardement met een hoofdrol voor Jantje “Pearl” Smit gaan we niet noemen, ook al zou die op Netflix staan. Gelukkig staat ie er niet op 😉

oorlogsfilms netflix oorlogswinter brug
Het was niet alleen oorlog, het was ook nog eens verdomde koud. Bron: Oorlogswinter/Netflix – tekst loopt door onder afbeelding

Oorlogsfilms op Netflix

Dit waren wat ons betreft de beste oorlogsfilms op Netflix en series op Netflix NL. We vonden het aanbod wel wat mager, dus we pleiten via deze weg voor meer titels met dit onderwerp. En laten we even stilstaan bij onze vrijheid. Niet alleen vandaag, op Bevrijdingsdag, maar ook de rest van het jaar.

Vrijheid kan iets engs zijn, omdat je alles kan doen met je leven en het dus je niemand anders de schuld kan geven als je het verkloot. Maar dan hebben we toch liever dit, dan leven in een land waar deze vrijheid niet vanzelfsprekend is.