Oscar-thema: Leonardo DiCaprio op Netflix

Komende zondag staat het grootste filmfeestje ter wereld weer op het programma. Zo’n beetje alle belangrijke filmsterren zullen zich dan verzamelen in Los Angeles om de 88e uitreiking van de Oscars bij te wonen. Wij kijken uit naar de beantwoording van de vraag: Gaat Leonardo DiCaprio nou eindelijk dat gouden beeldje mee naar huis nemen? Als het aan ons lag wel en om hem wat support te geven, zetten we hier Leo’s werk dat beschikbaar is op Netflix even op een rijtje.

Het zal dit jaar de vierde keer voor Leo zijn dat hij kans maakt op de Oscar voor Beste Acteur, maar telkens zag hij de prijs voor zijn neus weggekaapt worden. Het is inmiddels al een behoorlijk dingetje geworden in Hollywood, je zou er bijna een film over kunnen maken. In 2005  maakte hij kans voor zijn rol in The Aviator. Twee jaar later kreeg hij een nominatie voor zijn aandeel in Blood Diamond. In 2014 werd hij genomineerd voor The Wolf of Wall Street (heerlijke rol) en dit jaar kan hij het verzilveren voor The Revenant (geweldig!).

Zoals je misschien al aan de toon van dit stukje kunt proeven, zijn we zeker fan van Leo en hopen we dat hij eindelijk een Oscarwinnaar zal worden. In zijn oevre zijn zoveel verschillende rollen te vinden die hij met verve vertolkt heeft, dat we vinden dat het beloond mag worden. Op Netflix zijn een enkele films met Leo te vinden. Leest u mee?

The Beach (2000)

The Beach kwam een paar jaar na Leonardo’s grote doorbraak Titanic uit en Leo zat destijds in een fase dat critici zich afvroegen of hij nog een serieuze filmcarrière zou krijgen. Per slot van rekening had hij zijn uiterlijk erg mee, zou dat de voornaamste reden zijn geweest dat hij filmrollen toegewezen kreeg en niet zozeer zijn talent? Dat niets minder waar zou zijn, is later wel gebleken. Toch heeft Leonardo voor zijn rol in The Beach een Razzie-nominatie ontvangen (u weet wel, de ‘Oscars’ voor de slechtste filmprestaties van het jaar, maar ook deze heeft Leo niet weten te verzilveren). Hoe dan ook, met dit perspectief is het leuk om naar Mr. DiCaprio te kijken in The Beach. Hij kruipt hier in de huid van de avontuurlijke Richard, die als toerist in Thailand vertoeft. Wanneer hij in Thailand is, hoort hij verhalen over een mysterieus eiland dat ontoegankelijk en onbekend is voor mensen. Maar dan krijgt Richard na een vreemd voorval met een hotelgenoot een kaart in handen waar het zogenaamde eiland op gemarkeerd staat. Hij besluit om met twee Franse toeristen naar het eiland te vertrekken en het avontuur aan te gaan. Wanneer de drie het eiland bereiken, blijkt dat er al een groep bijzondere mensen op het eiland verblijft. Ze vormen een commune en het is aan Richard om zich aan deze gemeenschap aan te passen. Er ontpopt een bizar verhaal waarin de relaties onderling op messcherp worden gezet; blijkbaar is niet elk tropisch eiland een paradijs op aarde…

The Beach
Wederom een nominatie voor Leo, maar gelukkig werd ook deze niet verzilverd. Bron The Beach/Netflix

Gangs of New York (2002)

Leo als arme sloeber? Die ervaring deed hij natuurlijk al op in Titanic, maar het gaat hem wederom lekker af in Gangs of New York. Met deze rol raakte Leo in beeld als serieuze acteur die echt wel meer kan dan alleen de knappe vent uithangen. Hij kruipt in de rol van de jonge Amsterdam Vallon, die in 1846 in een beruchte buurt van New York woont. Dit district kende destijds een zeer beruchte reputatie waarin gevechten en moorden aan de orde van de dag waren, voornamelijk door de aanwezigheid van verschillende bendes. De vader van Amsterdam wordt hier omgebracht door de verschrikking Bill the Butcher (een fantastische rol van Daniel Day-Lewis), de bendeleider van de Bowery Boys. Deze bende kenmerkte zich door de haat voor Ierse immigranten en katholieken, die de V.S. massaal binnentraden in de 19e eeuw. De grootste rivalen van de Bowery Boys waren dan ook de leden van de Ierse gang Dead Rabbits. Amsterdam laat het er niet bij zitten en wil, wanneer hij een volwassen man is, wraak nemen op Bill the Butcher en zijn gang.

gangs of new york
Leo in Gangs of New York. Zijn personage voert de strijd aan tegen Bill the Butcher

Catch me if you can (2002)

Leonardo boerde goed in 2002, want net als in Gangs of New York, konden we hem ook bewonderen in Catch me if you can. En ditmaal in een hele andere rol. Nu was hij niet te zien als arme sloeber, maar als jong broekie die agenten van de geheime dienst achter zich aan krijgt. Het zit namelijk zo, Frank (Leonardo) weet met wat smooth talking en truukjes zich in allerlei exclusieve posities te werken. Hij doet alsof hij een piloot is, of een dokter, of een advocaat, en kan op basis daarvan -en het constant wisselen van identiteit- zijn geld verdienen. Maar hij wordt ook constant opgejaagd door de agent van de geheime dienst (een leuke rol van Tom Hanks). Er ontstaat een erg boeiend kat-en-muis-spel tussen Leonardo en Tom, en dat zorgt er mede voor dat Leonardo hier zo’n leuke en veelzijdige rol kan spelen. Catch me if you can is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is geregisseerd door Steven Spielberg en heeft dus behalve DiCaprio en Hanks ook nog Martin Sheen, Amy Adams en Christopher Walken bij de cast horen.

Catch me if you can (2)
Leonardo als oplichter Frank. Ditmaal doet hij zich voor als piloot. Bron: Catch me if you can/Netflix.

Shutter Island (2010)

Tadaaa, nog zo’n lekkere film met Leo erin: Shutter Island. Geregisseerd door Martin Scorsese is een duistere en mysterieuze thriller die zich afspeelt in een een ziekenhuis voor mensen die niet helemaal goed bij hun hoofd zijn in het jaar 1954. Noem ‘Ashecliffe Hospital’, zoals het gebouw op het eiland Shutter Island officieel heet, gerust een soort TBS-kliniek. Hoofdpersonen zijn U.S. Marshalls Chuck Aule (een degelijke rol van Mark Ruffalo) en zijn nieuwe compagnon Teddy Daniels (een goede -maar is hij niet altijd goed?- Leonardo DiCaprio). Ze moeten op zoek naar een moordenares die uit de kliniek ontsnapt is, maar aangezien het ziekenhuis zich dus op een eiland afspeelt, denkt iedereen dat ze zich nog ergens in de buurt verscholen houdt. Een eitje dus, zo op het eerste gezicht, voor de twee agenten, maar schijn bedriegt. Shutter Island ontvouwt zich tot een duistere thriller waarin (doelbewuste?) misleiding, hels weer, chaos en intriges leiden tot een boeiend en spannend schouwspel waarin fictie en werkelijkheid door elkaar vlechten als het haar van Rapunzel.

Shutter Island
Leo zou zo uit een film noir kunnen komen. Bron: Shutter Island/Netflix.

Inception (2010)

En dan komt wat ons betreft een van de beste films uit Leonardo’s oeuvre: Inception. De film -bij ons in de top 3 van beste films- laat een Leonardo zien zoals we hem nog niet eerder zagen. Dat komt natuurlijk ook deels door het ingenieuze karakter van de film, geregisseerd door Christopher Nolan. Desalniettemin is het een film die fascineert en zien we een Leo wiens karakter balanceert tussen controle en onmacht, en tussen realiteit en dromen. Mr. DiCaprio is te zien als Dom Cobb (haha!), een meneer die gespecialiseerd is in het stelen/verkrijgen van informatie dat in de gedachten en ideeën van andere personen zit. Wat? Precies. Waardevolle bedrijfsinformatie kan hij daarom stelen zonder dat het bedrijf het doorheeft. Het maakt hem een gewilde dief, maar ook een internationale vluchteling waardoor hij zijn kinderen in de VS niet meer kan zien. Hij en zijn team krijgen nog één opdracht waarmee Cobb zijn oude leven terug kan winnen. Hij moet dan alleen iets doen wat vrijwel onmogelijk is, namelijk ‘inception’: het plaatsen van een idee, in tegenstelling tot alleen het stelen van een bestaand idee. Ga ‘m snel kijken als je dat nog niet gedaan hebt en geniet van Leonardo in dit huzarenstukje van de moderne cinema.

Inception (2)
Leo als Dom Cobb: Verwikkeld tussen realiteit, dromen en onderbewustzijn. Bron: Inception/Netflix

Leonardo als crewlid: Virunga en nog meer docu’s

Meneer DiCaprio is niet alleen als acteur bij films te vinden, hij is ook bij documentaires betrokken die aansluiten bij zijn persoonlijke overtuigingen. Hij staat bekend om zijn inzet voor het milieu en de natuur en daar handelt hij graag naar door betrokken te zijn bij milieugerelateerde documentaires. Zo is op Netflix de documentaire Virunga beschikbaar, waar Leo de uitvoerend producent van is. Dit is een journalistieke natuurdocumentaire over de bosgorilla’s in Oost-Congo. Dit klinkt droger dan het in werkelijkheid is, want we zien hoe allerlei partijen zich inzetten om de prachtige beesten te beschermen tegen rebellen, stropers en winstjagers van buitenaf. Absoluut een fascinerende docu die je doet beseffen hoe fout de mens met de natuur omgaat, maar ook laat zien dat er mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor behoud van de natuur en het dierenrijk. Deze docu greep net naast de Oscar voor Beste Documentaire (oh, de ironie!).

Vorig jaar werd bekend dat Leonardo nog meer natuurgerelateerde producties gaat maken die hun premiere exclusief op Netflix zullen krijgen, dus we gaan zeker nog meer horen van Leonardo als producent.

Nog meer Leonardo-highlights

Helaas staan niet alle Leonardo-films op Netflix. Er hebben nog meer titels op Netflix gestaan, maar deze waren jammer genoeg verwijderd (waaroooom??!!). Wat ons betreft, hopen we dat deze titels met Leo ooit hun weg naar Netflix (weer) zullen vinden:

Titanic (1997)

Hoe je het wendt of keert, Leo’s rol als sloeber Jack Dawson blijft natuurlijk een van zijn belangrijkste en bekendste rollen. De film die wereldwijd het hart van miljoenen vrouwen sneller deed kloppen wanneer de knappe en energieke Leo weer in beeld verscheen. De film die zorgde voor een massale Leo-hysterie én de film die leidde tot liters traanvocht toen bleek dat de ontknoping van het verhaal in Jack’s nadeel uitviel…zucht…

The Aviator (2004)

Een van de meerdere samenwerkingen tussen Leonardo en regisseur Martin Scorsese. Regelmatig zie je dat bepaalde regisseurs en acteurs een goede klik hebben en deze film is een voorbeeldje daarvan. Nadat Leo en Martin al samen aan Gangs of New York hadden gewerkt, was het in 2004 tijd voor The Aviator, een film over piloot en regisseur Howard Hughes. Deze rol werd vertolkt door Leonardo en dat leverde hem een eerste nominatie voor de Oscar voor Beste Acteur op.

The Departed (2006)

Nog zo’n voorbeeld van de DiCaprio-Scorsese band. Wederom voegden deze twee grote namen zich samen voor de productie van The Departed. Qua grote namen bleef het niet bij Leo, ook acteurs als Mark Wahlberg, Matt Damon, Martin Sheen en Jack Nicholson waren op het witte doek te zien. Deze film heeft op Netflix gestaan maar is helaas verwijderd. We hebben goede hoop dat deze wel snel naar Netflix terugkeert.

Blood Diamond (2006)

Blood Diamond vertelt het verhaal over bloeddiamanten en de zoektocht naar een speciale diamant, in dit geval in Sierra Leone waar op dat moment een burgeroorlog is en waar vele slachtoffers zijn gevallen. De bloeddiamanten zijn financiele hulpmiddelen voor de rebellen om het conflict gaande te houden. Deze worden gesmokkeld door mensen als Danny Archer (Leo), wiens insteek verandert als hij Solomon ontmoet. Meneer DiCaprio ontving voor zijn rol in deze film een tweede nominatie voor Oscar voor Beste Acteur, maar helaas voor hem ging Forest Whitaker er met het gouden beeldje vandoor.

Django Unchained (2012)

Quentin Tarantino + Leonardo DiCaprio. Moet genoeg reden zijn om deze film als een malle weer op Netflix te zetten. Bijzondere hoe Leonardo zijn kwaadwillige personage neerzet want je blijft wel geboeid naar hem kijken!

The Wolf of Wall Street (2014)

Eerlijk gezegd dachten we na het zien van The Wolf of Wall Street, dat driemaal wel scheepsrecht moest zijn voor Leo wat Oscars betreft. Wat een overweldigende film van (wederom) Scorsese en Don Leo en wat voor prestaties heeft meneer hier afgeleverd. De gladjakkerige asshole van Wall Street laat vele gezichten zien in deze film en maakt opmerkelijke transformaties door. Wederom een heerlijke rol en wat moet Leo zich hebben uitgeleefd als de steenrijke Jordan Belfort! Een van de hoogtepunten van de film is de (iconische) scene met Leonardo en collega Matthew McConaughey, waarin hun personages de gang van zaken op Wall Street bespreken. Mooi ook hoe ‘nederig’ Jordan hier nog is, in vergelijking met hoe hij zich zal ontwikkelen. En bij deze ook nog de kudos voor Matthew!

The Revenant (2015)

Nou, poging nummer 4 dan om die verdraaide Oscar te winnen. Met zijn rol in The Revenant maakt Leo wederom een goede kans om het eindelijk voor elkaar te krijgen, want het is opnieuw een indrukwekkende prestatie die neergezet in. De film volgt Leo als lid van een groep rondtrekkende pelsjagers in he midwesten van de VS, zo rond 1825. De dynamiek van de groep verandert heftig nadat Glass (Leonardo) wordt aangevallen door een beer en eigenlijk niet verder kan. Wat volgt, is een imponerende tocht door de woeste natuur waarbij Glass is aangewezen op pure overlevingsdrang en de wil om bepaalde zaken recht te zetten. Leonardo  heeft nog een bijzondere scene waarin hij langdurig in gevecht is met een beer. Bovendien is hij een aanzienlijk gedeelte van de film aangewezen op alleen zijn mimiek en lichamelijke communicatie. Dat lijkt ons allebei niet de makkelijkste klus om te doen, dus wederom onze pet af voor Mr. DiCaprio. Ga deze film nog snel zien in de bios -mocht je het nog niet gedaan hebben- want wie weet wordt dit DE film die Leo van zijn Oscarloos trauma afhelpt!

Leonardo DiCaprio
Leo en de Oscars, een neverending story

Dat was het wat betreft Leonardo en de Oscars voor dit moment. Aanstaande zondagnacht weten we of hij het daadwerkelijk heeft weten te winnen. We vermoeden dat hij elk jaar wel meer sympathiestemmen krijgt, dus er is best een grote kans dat hij wint. Plus, zijn acteerwerk was gewoon heerlijk en dus mag zijn bijdrage aan The Revenant absoluut beloond worden. In de tussentijd kun je je nog vermaken met een heus oldskool Leonardo game waarin je Leo de weg naar de Oscar te vinden (zet het geluid niet zo hard). Geinig bedacht!

Leonardo DiCaprio
GIMME THAT OSCAR NOW!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.