Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story (2019): Dylan met Japanse make-up

De documentaire Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story is een prachtige documentaire geworden, waarin fictie en werkelijkheid soms door elkaar lijken te lopen, van de hand van meester cineast Martin Scorsese.

Rolling Thunder Revue

In Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story zien we de tour die folkzanger Bob Dylan in 1975 en 1976 deed in de VS. Dit deed hij samen met een grote groep muzikanten en kunstenaars, van Patti Smitch, Joni Mitchell, Joan Baez tot aan poëet Allen Ginsberg.

Het was een zeer bont gezelschap en ze traden voornamelijk op in kleine zaaltjes en relatief kleine steden. De tour werd Rolling Thunder Revue tour genoemd, vandaar de titel van de documentaire en als je een kaartje had, dan mocht je van geluk spreken.

Theatraal

Het leuke is dat we zien dat Dylan vrij theatraal was tijdens deze tour. Zo schminkte hij zijn gezicht wit, zoals bij Japanse Kabuki-voorstellingen uit de Edo-periode waarin maskers en make-up werden gedragen.

Het idee hierachter was dat Dylan zijn gezicht op deze manier neutraal maakte, als een soort leeg canvas, waar het publiek hun eigen gezicht, persoonlijkheid en ideeën op konden projecteren. Als een soort spiegel, waarbij Dylan alleen zijn nummers op een theatrale manier zong. Nummers die trouwens uiteindelijk op de fantastische plaat Desire kwamen.

Dylan als Japanse toneelspeler, met z’n make-up. Bron: Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story / Netflix

Mix

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story is verder een muziekdocumentaire waarin we zien hoe het er op en achter de schermen aan toe ging tijdens deze bijzondere tour met de grote groep muzikanten die Dylan om zich heen had verzamel. We zien hun interacties achter de schermen, maar ook hun samenspel op het podium.

Maar het is niet alleen een normale muziekdocumentaire, daar zorgt Scorsese wel voor. Hij mixt deze beelden namelijk dus met beelden van het podium waarin we de artiesten veel lol zien hebben en archiefbeelden waarop goed te zien is hoe de VS toentertijd was, vlak na het einde van de bizarre en vernederende Vietnamoorlog.

En bovenal is het een mooi verhaal over Dylan, de haast mythische muzikant die nu nog steeds ontzettend tot de verbeelding spreekt. De documentaire kan soms misschien ietwat vervreemdend overkomen, maar dat is alleen maar fijn.

Van z’n onderdompelstra

Laat je gewoon onderdompelen in de muziek, de beelden uit de jaren ’70 en de sfeer die regisseur Scorsese weet op te roepen en zet daarna op het gemakje de plaat Blood on the Tracks (1975) of Desire (1976) op.

Of bekijk hieronder eerst even de trailer van Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story en laat het grote genieten beginnen door deze titel aan te klikken op Netflix. Je gaat geen spijt krijgen.