Seoul Searching netflix recensie

Seoul searching (2015): verplicht zoeken naar je identiteit

Seoul Searching netflix recensie

In Seoul Searching worden we meegenomen naar een bijzonder zomerkamp in het Zuid-Koreaanse Seoul. Daar maken we kennis met een groep jongeren van Koreaanse komaf, die dus op zomerkamp gaan. En wie dan te maken denkt te hebben met een strenge, gedisciplineerde Aziatische groep, heeft het mis. Want deze jongeren zetten de boel behoorlijk op zijn kop.

De film speelt zich af tijdens de jaren ’80. De Koreaanse overheid organiseerde in die periode een zomerkamp voor jongeren van Koreaanse komaf, die niet in Korea zijn opgegroeid, om zo hun achtergrond beter te leren kennen. Het is daarmee gezegd eigenlijk ook geen Aziatische film, want de jongeren komen dus uit landen als Mexico, de VS en Duitsland en zijn opgegroeid met de Westerse cultuur. Sommige van de jongeren spreken niet eens goed Koreaans.

Met vallen en opstaan gaan ze in dit kamp op zoek naar hun Koreaanse DNA en worden hierbij begeleid door native Koreanen. Deze leraren hebben echter een flinke kluif aan deze groep, want zo gedisciplineerd en strikt als zij zijn, zo rebels en ongehoorzaam zijn de jongeren. Hoe dan ook, er wordt een hoop geleerd over Korea. En over de gekke buurman Japan!

De opperrebel Sid, de flirt Sergio, het kakmeisje Sara, de serieuze Klaus… je gaat in Seoul Searching behoorlijk wat stereotyperingen uit de jeugdcultuur vinden en dat maakt ook dat het een bonte boel is. Ook biedt de film een breed scala aan jaren ’80 muziek. Liefhebbers van films als The Breakfast Club zullen dit ook een toffe film vinden.

Seoul Searching is een boeiende film geworden over een diverse groep, die op zoek gaat naar het onbekende stukje van henzelf. En daar worden soms ook oude wonden bij opengesneden. Dat is nu eenmaal onvermijdelijk als je gaat graven in en naar je identiteit. Maar gelukkig kan er ook een hoop gelachen worden.