The Bridge (2011-): 10 redenen waarom je moet kijken

Eind september ging in Scandinavië het derde seizoen van de serie The Bridge in première en volgende maand zal dit seizoen op de BBC te zien zijn. Goed nieuws, want wij zijn fan van deze Deens-Zweedse politieserie. Gelukkig heeft Netflix deze week het tweede seizoen van deze boeiende serie online gezet. Begin dit jaar schreven we in onze Denemarken landen special al dat de serie erg tof was en nu zetten we nog even 10 redenen voor je  op een rijtje waarom je écht moet gaan kijken.

The Bridge is een serie die je in één adem met The Killing zou kunnen noemen en die je ook in één adem zou kunnen uitkijken. Want goeie genade, wat hebben die dekselse Scandinaviërs weer een topserie afgeleverd!

En hoewel The Killing ook absoluut een onwijs goede serie is, vinden we The Bridge dé topper van de politie/crime-series uit Scandinavië.

Seizoen 1 begint al gelijk met een bizarre gebeurtenis op de Oresundbrug, de brug die Kopenhagen en Malmö met elkaar verbindt. Een vrouw wordt precies op het midden van de brug vermoord aangetroffen. Ze ligt half in Denemarken en half in Zweden, daarom worden de politiekorpsen van Kopenhagen en Malmö opgetrommeld om deze zaak te onderzoeken.

In het team van Kopenhagen zit de nuchtere Deen Martin, een veertiger met een bak aan vakgerelateerde ervaring. Vanuit het Zweedse team leren we de bijzondere Saga kennen, een dertiger met -waarschijnlijk- een aan autisme gerelateerde persoonlijkheid.

Martin en Saga zullen de hoofdpersonages van The Bridge worden en moeten alles op alles zetten om de moord op te lossen. Maar al snel blijkt dat het geen eenvoudige moord is en dat er héél veel puzzels op te lossen zijn.

The Bridge
Zweedse Saga (L) en Deense Martin (R) vormen een markant politie-duo. Bron: The Bridge/Netflix.

Seizoen 2 maakt een sprongetje in de tijd, wanneer Martin en Saga na een jaar weer met elkaar moeten werken aan een bizarre zaak. Een boot dreigt tegen de Oresundbrug te botsen en natuurlijk is deze gebeurtenis de aanleiding voor onwijs spannende verhaallijnen waarin Saga en Martin hun beste recherche-skills uit zichzelf moeten halen.

We kunnen alvast verklappen dat het plot wederom bloedstollend spannend is!

10 redenen waarom je The Bridge moet kijken

1. De seizoenen die beschikbaar zijn op Netflix, zijn simpel gezegd ijzersterk. Zonder hier met spoilers te strooien, kunnen we wel zeggen dat het verhaal van The Bridge gelijk pakt en dat het daarom snel op gang komt. Dit is al helemaal het geval van bijvoorbeeld seizoen 1, zo rondom aflevering 6/7.Om onze eigen ervaringen er maar gelijk bij te pakken, we begonnen om 22.00 uur met aflevering 6 (nog in de waan zijnde dat je maar 1 aflevering gaat kijken) en eindigden met de seizoensfinale om 4.00 uur (om vervolgens nog een uur overweldigd te zijn van het plot – je kent dit fenomeen misschien wel). Om een lang verhaal kort te maken: Laat het schrijfwerk maar aan de Denen en Zweden over, want je krijgt absoluut een heerlijk staaltje spannend recherchewerk voorgeschoteld.

2. De Zweedse Saga is wat ons betreft een van de meest markante televisiefiguren uit de hedendaagse tv-industrie. Deze dame is recht door zee, pragmatisch en weinig sensitief. Ze heeft (waarschijnlijk, is nooit openlijk vermeld) een aan autisme verwante aandoening, waardoor ze zich moeilijk kan verplaatsen in andere mensen en hun emoties. Kom alsjeblieft niet met small talk bij haar aanzetten, want daar ziet ze het nut niet van in. Wij snappen haar wel op dit gebied. Elke sociaal bedoelde opmerking kan ze pareren met een pragmatisch antwoord.

Misschien komt ze daardoor in het begin wat kil over, maar dat is ze zeker niet, dat zul je ook gaandeweg in het seizoen merken. Ze is gewoon een dame met een gebruiksaanwijzing. Saga is door haar hebben en houwen ontzettend grappig en zeker ook bewonderenswaardig, want een goede recherche is ze zeker!

The Bridge Netflix recensie review honesty eerlijkheid tasty recipe
De eerlijkheid van Saga als haar wordt gevraagd of ze het recept wil hebben van het gerecht dat de vrouw van Martin voor haar had gemaakt.

3. Tegenover de pragmatische Saga hebben we de heerlijk nuchtere Deen Martin. Hij moet zijn draai en klik met Saga ook even zoeken, maar je merkt dat hij haar toch beetje bij beetje leert kennen. Hij doet hier zijn stinkende best voor en dat levert vermakelijke conversaties tussen de twee op. Verder is Martin een gezinsman: Hij heeft met zijn vrouw een jong gezin te onderhouden, i.t.t. Saga, waardoor je hem ook in zijn privésfeer leert kennen. Martin is wat dat betreft een mooie aanvulling/tegenpool van Saga en dat maakt hen samen een sterk duo.

4. Je leert het verschil tussen Deens en Zweeds. Als je Saga met Martin hoort praten, kun je met gespitste oren wel het verschil tussen de Deense en Zweedse taal onderscheiden. En daar kun je maar weer mooi mee opscheppen op verjaardagsfeestjes of andere sociale, al dan niet verplichte, bezigheden.

5. De acteurs zijn erg goed! En dan moeten we met name Sofia Helin vermelden want ze zet Saga op een overtuigende wijze neer. Aangezien Saga alles behalve een makkelijk karakter heeft, is het des te knapper hoe Sofia dit doet. Want ondanks dat Saga misschien een rare kwibus is, vertoont ze op subtiele wijze haar emotionele kant en ga je op deze manier gewoon van Saga houden.

6. De intro van The Bridge is ontzettend mooi en de titelsong is een pareltje. Dit nummer Hollow Talk wordt verzorgd door Choir of Young Believers en past perfect bij de donkere shots van Kopenhagen en Malmö.  De rest van de serie is qua cinematografie ook om door een Scandinavisch ringetje te halen.

7. Saga heeft een onwijs gaaf autootje. Daar waar The Killing de legendarische kersttrui van Sarah Lund introduceerde, heeft The Bridge deze Porsche als meest iconische relikwie uit de serie. Deze jaren ’70 Porsche had niet slecht misstaan in een James Bond film. Saga als nieuwe James Bond: wij stemmen -ja-.

The Bridge Netflix car saga
Tof wagentje van Saga. Bron: The Bridge/Netflix.

8. De humor tussen Denen en Zweden geeft de donkere beelden en het donkere verhaal de nodige lucht. Subtiele grapjes onder de verschillende rechercheteams over bijvoorbeeld de stugheid van het andere volk,  zijn altijd perfect ingepast en versterken de emoties bij de kijkers op een manier zoals we niet vaak zien. Vaak voelen grapjes in serieuze series wat geforceerd, maar dat is in het geval van The Bridge zeker niet het geval.

9. De afleveringen worden stuk voor stuk afgesloten met een steeds spannender wordende cliffhanger. Je blijft maar kijken en jezelf verbazen wat er nu weer komen gaat. De schrijvers verdienen hiervoor een hele dikke pluim.

10. De bad guy in seizoen 1 is ijzingwekkend, zoals alleen een Zweed of Deen hem kan spelen. Koel, maar met klasse. Iets dat hem alleen maar enger maakt.

UPDATE

The Bridge seizoen 4 komt in 2019 op Netflix! Je leest er meer over in ons artikel ‘The Bridge seizoen 4 heel snel op Netflix!‘.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.