The-Great-Hack-op-Netflix-fake-news

The Great Hack: Black Mirror in real-life

Deze maand (op 24 juli) komt de Netflix Original documentaire The Great Hack op Netflix. We zagen net de trailer en waren direct gefascineerd.

Cambridge Analytica

In deze documentaire staat onze data centraal. Alle data die wij de hele dag op het internet produceren, vaak zonder dat we het zelf doorhebben. In deze documentaire zien we hoe deze data misbruikt werd, onder andere voor de campagne van Trump en het verhaal rondom de Brexit.

Misschien heb je al weleens van Cambridge Analytica gehoord. Een jaar geleden sloot dit Britse databedrijf zijn deuren omdat het flink in opspraak was geraakt. Wat bleek nou? Ze hadden heel veel informatie van Facebook-gebruikers (ruim 87 miljoen) gebruikt ten behoeve van de campagne van Trump en de Brexit, zonder dat deze gebruikers daar op de hoogte van waren.

Cambridge Analytica kocht deze gegevens op van een Britse Rus genaamd Alex Kogan, een wetenschapper/onderzoeker. Vervolgens hebben ze deze data gebruikt om berichten te verspreiden onder mensen die misschien op Trump (en voor een Brexit) zouden kunnen stemmen, om de stemmingen op deze manier te beïnvloeden. Het inmiddels bekende fake news.

Banden met Trump

Als we iets dieper graven zien we al snel dat het bedrijf ooit opgericht is door Robert Mercer, een miljardair en iemand die een groot deel van de campagne van Trump heeft gefinancierd. Natuurlijk wil je dan dat Trump wint en dus zet je daar alle middelen in die je voorhanden hebt, onder andere door politieke tegenstanders zwart te maken en dit nieuws te verspreiden onder potentiële Trump-stemmers.

En dan is er nog de rol van Steve Bannon, oprichter van het rechtse Breitbart, Chief Strategist en Senior Counselor van president Trump én bestuurslid van Cambridge Analytica. Hij was het die met het idee kwam om al deze data te gebruiken voor politieke doeleinden, door de mensen op maat gemaakte propaganda voor te schotelen.

Natuurlijk moest Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zich uiteindelijk ook verantwoorden voor het feit dat zoveel gegevens blijkbaar gewoon op straat lagen. Hij beloofde dat de beveiliging beter zou worden en dat mensen sneller hun zoekgeschiedenis konden wissen.

The Great Hack op Netflix

In de documentaire The Great Hack, die op 24 juli 2019 op Netflix zal verschijnen, zien we diverse verhalen van werknemers die een boekje open doen. Onder andere het verhaal van Christopher Wylie, een zeer slimme en jonge medewerker van het bedrijf, die toegeeft wat het bedrijf allemaal met de data heeft gedaan.

Maar het fijne aan deze documentaire is dat het niet saai wordt. Het is namelijk ontzettend spannend en kijkt echt weg als een enerverende aflevering van Black Mirror. Zet de film de 24e dus zeker op en laat ons bijvoorbeeld via Facebook of Instagram weten wat je er van vond.