the walking dead recensie review

The Walking Dead (2010-); fantastische filosofische zombieserie

Iedereen die we The Walking Dead aanraden reageert vrijwel hetzelfde: “Oh dat is toch die zombieserie? Laat maar, ik hou niet van zombies.” De televisieserie heeft nu eenmaal het imago dat het vooral over dit soort enge wezens gaat en dat er verder niks anders is waarvan je zou kunnen genieten.

Maar dit is dus een groot misverstand. Een misverstand dat wij nu gaan proberen recht te breien. Na het lezen van deze recensie zal ook jij hopelijk om zijn en beginnen met deze razend slimme en knap gemaakte serie.

Heel in het kort gezegd gaat de veel bekeken en vaak geroemde horror/drama/thriller televisieserie The Walking Dead over de mensen die een zombie-apocalyps hebben overleefd. Ze proberen zich te beschermen tegen de wandelende doden (“schiet ze altijd door het hoofd, voordat ze je bijten”), maar tegelijkertijd de mensheid en de beschaving te laten overwinnen door opnieuw een samenleving op te bouwen.

Als je wordt gebeten is het over en uit en verander je langzaam zelf ook in een zombie. Deze groep mensen wordt geleid door politieagent Rick Grimes (Andrew Lincoln) die na een arrestatie wordt neergeschoten, in een ziekenhuis wakker wordt en vervolgens na een paar dagen merkt dat de wereld niet meer is wat het geweest is.

Seizoen één gaat vooral over Rick Grimes die toevallig een groep overlevenden vindt in Atlanta, een stad die volledig door zombies is overspoeld. Als deze groep uiteindelijk besluit om terug te keren naar hun kamp, komt Rick erachter dat zijn zoontje Carl en vrouw Lori, die hij al aan het zoeken was maar nergens kon vinden, zich ook bij deze groep hebben aangesloten.

Uiteraard tot grote vreugde van Rick. Tevens is zijn politiecollega en vriend Shane hier ook. Maar dit zijn twee kapiteins en op één schip, die ook nog eens op dezelfde vrouw verliefd zijn, en we weten hoe dat gaat. Uiteindelijk besluit de groep naar het Center for Disease Control (CDS) te gaan om hopelijk antwoorden en een medicijn te vinden tegen de zombiebeten.

Seizoen 2 speelt zich vooral in en rond de boerderij van Hershel Greene (Scott Wilson). Hier ontmoet de groep weer een andere groep mensen die daar al leefden, onder andere zijn dochter Maggie (Lauren Cohan).

De nodige levens worden gered, vriendschappen worden gesloten en andere mensen veranderen in zombies. Als Lori, de vrouw van Rick, ook nog eens zwanger blijkt te zijn, is het drama compleet. Want wil je een kind op de wereld brengen als deze zo verrot is zoals in The Walking Dead?

Het derde seizoen heeft als belangrijkste locaties een door zombies overlopen gevangenis die de groep toch weet uit te ruimen en waar ze in redelijke veiligheid kunnen leven en als tweede belangrijke locatie Woodbury, een nieuw gecreëerd stadje en gemeenschap met als leider de Gouverneur (David Morrissey).

Seizoen 4 hebben we nog niet gezien en seizoen 5 staat nog niet op Netflix dus daar kunnen we nog weinig over zeggen.

Er gebeurt altijd van alles. Als de mensen niet worden aangevallen door zombies van buitenaf, speelt er wel iets binnen de groep(en). De serie is ook een aanrader voor mensen die normaal gesproken niet van zombies en/of horror (lees: wij) houden, want The Walking Dead is genietbaar op verschillende niveaus; het is spannend, er zitten mysteries en de dialogen zijn sterk.

Maar verder kan er ook op een meer filosofische manier naar de serie geworden, want de serie roept een hoop vragen op. Waarom zou je bijvoorbeeld willen blijven leven in een door de zombie apocalyps verwoeste wereld (hallo Nietzsche met z’n nihilisme en de dood van God)? Heeft het leven nog zin en zo ja waarom? Of een vraag als: wat maakt ons ‘beter’ dan de zombies? Is het gerechtvaardigd om ze zonder pardon door het hoofd te schieten? Blijf je, na je dood, nog steeds mens?

Al met al: een hele grote aanrader dus. Laat je vooral niet afschrikken door het zombiegenre. Het draait namelijk niet om de zombies.

Update

The Walking Dead seizoen 6 staat vanaf deze week op Netflix! Lees er meer over in onze Netflix aanbod overzicht week 42 2016 artikel!

netflix aanbod week 4 The Walking Dead

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.