twinsters recensie netflix documentaire documentary review2

Twinsters (2015): Koreaanse tweelingzusjes zonder het zelf te weten

[yasr_overall_rating size=”small”]

Twee geadopteerde Zuid-Koreaanse meisjes, twee werelddelen, sociale media en het feit dat ze niet weten dat ze überhaupt een eeneiige tweeling zijn. Dit zijn de ingrediënten van de documentaire Twinsters op Netflixeen ongelooflijk verhaal op een zeer charmante manier verteld. 

Samantha Futerman heet het Koreaanse meisje in de VS. Ze is achtentwintig jaar jong, actrice, woonachtig in Los Angeles en verder eigenlijk typisch Amerikaans. Alleen haar uiterlijk verraadt een andere afkomst. Ze heeft een fijne jeugd gehad samen met haar adoptiegezin en timmert aan haar carrière.

Anaïs Bordier heet het identiek uitziende meisje dat in Frankrijk is opgegroeid en tegenwoordig een talentvolle modestudente is in Londen. Als een vriend van haar op een dag een YouTubefilmpje ziet met iemand die exact op Anaïs lijkt, snapt hij het eerst niet. Als hij het filmpje aan Anaïs laat zien, schrikt ze zich kapot, want wat ze ziet is op z’n minst verontrustend: een meisje dat er precies hetzelfde uitziet zoals zij. 

Dit meisje is dus Samantha. Ze “stalken”/onderzoeken haar een tijdje en komen er vervolgens achter dat ze allebei op 19 november 1987 geboren zijn. 1+1=2 zou je zeggen. Het rare is alleen dat haar adoptiebureau nooit heeft gezegd dat ze een tweelingzus heeft. Anaïs besluit via Facebook en Instagram de aandacht te trekken van Sam, wat uiteindelijk lukt. Hun leven zal vanaf dit punt voorgoed veranderen. Vele Skype- en Facebookgesprekken later besluiten ze elkaar te ontmoeten.

Wat volgt, is een bizar en aandoenlijk verhaal over twee meisjes die er opeens een tweelingzusje bij hebben. Ze doen een DNA-test, bezoeken samen een conferentie in Zuid-Korea voor Zuid-Koreaanse adoptiekinderen en proberen contact te zoeken met hun biologische moeder.

Het plot alleen al kan je natuurlijk al bijna niet verzinnen, maar de uitvoering is ook zeer geslaagd met afwisselend beelden van beide meisjes, hun Skypegesprekken, de homevideo benadering, de berichtconversaties tussen beiden en getekende animaties. Het maakt de documentaire Twinsters, waarin we zien wat het belang en nut van familiebanden kunnen zijn en waarin we eindelijk eens het nut van sociale media zien; echt ontzettend uniek, hartverwarmend en de moeite waard.

twinsters recensie netflix documentaire documentary review
Still uit Twinsters (2015): tweelingzusjes Anais & Samantha vrolijk dansend. Bron: Twinsters/Netflix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.