Unbreakable Kimmy Schmidt recensie review

Unbreakable Kimmy Schmidt (2015-); vanuit een sekte naar NY

[yasr_overall_rating size=”small”]

Unbreakable Kimmy Schmidt is een nieuwe komedieserie op Netflix, een Netflix Original die draait om Kimmy Schmidt (Ellie Kemper), een vrouw die vijftien jaar lang in een bunker bij een ondergrondse sekte heeft geleefd in Indiana, samen met drie andere vrouwen en hun leider. Hij vertelde hen dat de wereld was vergaan en dat zij de enige overlevenden waren. Na hun bevrijding moeten ze opdraven bij een Amerikaanse talkshow waar ze “Molvrouwen” worden genoemd. Kimmy Schmidt besluit als enige van de vier vrouwen in New York te blijven en niet terug te keren naar Indiana. Ze wil een nieuw leven opbouwen in de Grote Appel. Hoe moeilijk kan dat zijn als je vijftien jaar lang in een bunker hebt geleefd?

Maar zo makkelijk is dat uiteraard niet voor de ietwat naïeve maar toch schattige nerd Kimmy. Af en toe lijkt het net alsof je naar een Disneyfilm aan het kijken bent, qua gedrag (“I’m having candy for dinner”) en haar kledingstijl.  Ze lacht ook veel, doet vrolijk en probeert er het beste van te maken. Maar gelukkig is het niet allemaal zoet en sappig. Kimmy worstelt namelijk diep van binnen (uiteraard) met haar gevoelens over de 15 verloren jaren. Zo wurgt ze haar nieuwe huisgenoot bijna in zijn slaap of wordt ze opeens wakker onder de douche met een mes in haar handen. Dit is natuurlijk niet helemaal normaal, maar wel volkomen logisch als je zo lang in een sekte hebt geleefd.

Unbreakable Kimmy Schmidt Netflix recensie review

Gelukkig wordt het nergens duister, want Unbreakable Kimmy Schmidt blijft natuurlijk een komedieserie. Deze ‘duistere’ periode is juist een goede voedingsbodem voor maakster Tina Fey (o.a. bekend door haar imitatie van Sarah Palin) om te gebruiken als basis voor sommige grappen, waardoor ze extra cachet krijgen. Elke aflevering krijgen we een nieuwe dag te zien uit haar nieuwe leven. Zo zien we haar een onderkomen vinden en ook gaat ze aan de slag als een soort nanny bij een rijk -maar een op het punt van breken staand- gezin. De ontwikkeling van haar relatie met Vrouw des Huizes Jacqueline Voorhees, een ex-Indiaan die jaren terug besloot om haar oude leven achter zich te laten en in NY te gaan wonen, is erg geslaagd. Mede uiteraard omdat ze, hoe verschillend hun levens dan ook zijn, toch overeenkomsten hebben, zonder dat ze zich dit erg bewust zijn.

In andere afleveringen zien we Kimmy Schmidt die na lange tijd weer eens een jongen kust, we zien haar een feestje bezoeken, zelf een kinderfeestje organiseren voor haar oppaskindje en nog meer van dit soort “normale” dingen. Zonder het sekteverhaal in je achterhoofd zou het weer een dertien in een dozijn komedie worden, maar het talent van schrijfster en maakster Tina Fey, de kwaliteiten van actrice Ellie Kemper en het grappige plot maken van Unbreakable Kimmy Schmidt een geslaagde komedieserie over het verleden loslaten, je niet laten breken door de boze grote mensenwereld en je eigen identiteit behouden. Het is een serie die soms tevens iets weg heeft van een andere komedieserie, ook met een malle vrouwelijke hoofdpersoon (Zooey Deschanel) in de hoofdrol, namelijk New Girl (2011- ). Er komt een tweede seizoen van Unbreakable Kimmy Schmidt, ergens in 2016, en wij vinden dat een goed iets!

Trailer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.