Valentijn films Netflix Special

Over twee dagen vliegen de hartjes en Cupido’s je weer om de oren. Voor de één een dag als alle andere en voor de ander een dag om eens romantisch uit te pakken. Uiteraard zijn er talloze romantische films op Netflix te vinden, want liefde is nu eenmaal een populair onderwerp bij filmmakers. We geloven heus wel dat je het knopje ‘romantiek’ op Netflix weet te vinden, maar desondanks zullen we hier een paar films uitlichten die wat ons betreft een interessante, mooie of originele benadering over de liefde laten zien. Dus ben je in voor wat liefde? Lees dan hier wat de leukste en interessantste Valentijn films op Netflix zijn!

Valentijn films Netflix

Silver Linings Playbook (Russell, 2012)
De bipolaire Pat (Bradley Cooper) is na een zenuwinzinking zowel zijn vrouw, zijn huis als zijn werk verloren. Hij is, gelukkig voor hem en mede door zijn bipolaire stoornis, op sommige momenten een ras optimist en daarom denkt hij dat alles wel weer goed gaat komen. Pat besluit weer bij zijn ouders Pat Sr. (Robert De Niro) en Dolores (Jacki Weaver) te gaan wonen, nadat hij weg mocht uit het psychiatrische ziekenhuis waar hij na zijn inzinking enige tijd vertoefde. Vanuit deze situatie wil hij zijn leven weer op een betere manier gaan vormgeven, zodat zijn inmiddels ex-vrouw hem misschien weer terug wil. Maar alles loopt anders. Hij ontmoet Tiffany, fenomenale rol van Jennifer Lawrence waarvoor ze een Oscar kreeg, een meisje met ook de nodige problemen en verliezen. Zij besluit hem uiteindelijk te helpen met het terugveroveren van zijn ex-vrouw als hij haar helpt trainen voor een naderende danswedstrijd. Silver Linings Playbook is prachtige film geworden over twee mensen met de nodige problemen die elkaar vinden en die op elkaar verliefd worden. Het is een pamflet over echte liefde en haar onvoorspelbaarheid, iets dat je moet accepteren en waaraan je je, ondanks alle misère in de wereld en in je eigen leven, gewoon aan moet overgeven.

Paris je t’aime (Assayas et al, 2006)
Paris je t’aime is een ode aan de stad van de liefde: Parijs. Het bijzondere aan deze film is dat het niet één lang verhaal is, maar een collectie korte filmpjes die allemaal met Parijs te maken hebben. Aan deze productie hebben vele regisseurs meegewerkt, waaronder Alfonso Cuaron, de Coen-broers, Gus van Sant en Tom Tykwer. Er is een grote variëteit aan verhaallijnen, acteurs en stijlen, waardoor Paris je t’aime een leuke dynamiek krijgt. Ook duren de filmpjes niet zo lang, waardoor je niet lang aan een verhaal dat je wat minder aanspreekt, zit vastgeplakt. Ontdek ook hoe de liefde in de kleinste straatjes van Parijs te vinden is!

Paris je t'aime
Paris je t’aime. Een bijzondere collectie aan verhalen uit de stad van de liefde.


The Notebook
 (Cassavetes, 2005)

Een film als The Notebook kan eigenlijk niet ontbreken in een Valentijn-special toch? Mocht je vandaag in een ontzettend romantische bui zijn en zin hebben in een heerlijk kleffe film met de nodige dramatiek, kun je deze film prima aanzetten. Toch is de film fijner dan we hier net hebben geuit. Natuurlijk horen er bepaalde clichés bij romantische films, maar The Notebook is ook ontroerend en mooi geproduceerd. Bovendien is de algehele sfeer in de film erg fijn. Maar het allergrootste pluspunt aan The Notebook is het acteerwerk tussen Ryan Gosling en Rachel McAdams. De twee zijn ontzettend geloofwaardig als geliefden en ook de oudere versies van hun karakters zijn goed en ontroerend gespeeld. Dus ook al ben je geen grote fan van romantische films, geef je er een keer aan over…laat je meevoeren naar het Amerika van de jaren ’40 en ontdek de liefde!

valentijn films netflix The Notebook
Still uit The Notebook (2005): Noah (Ryan Gosling) en Allie (Rachel McAdams)

Pretty Woman (Marshall, 1990)
Pretty Woman wordt wel eens gezien als zo’n beetje de klassieker onder de romantische films en daarom mag deze film niet ontbreken in dit lijstje. Julia Roberts en Richard Gere spelen Vivian Ward en Edward Lewis, die elkaar leren kennen in de Red Light District van Los Angeles. Hij is een rijke zakenman en zij is een prostituee, ze komen dus uit twee ogenschijnlijk onverenigbare werelden voor een relatie. Toch is Edward erg onder de indruk van Vivian en betaalt haar om een week bij hem te blijven. Vivian accepteert dit (uiteraard) en komt er achter dat zij ook behoorlijk veel van hem kan leren en ze verandert steeds meer in een classy lady. Mocht je op zoek zijn naar een film met een flinke portie romantiek, krijg je hier wel waar voor je geld. In Pretty Woman horen we overigens het bekende en gelijknamige nummer van Roy Orbison uit 1964: “Pretty woman…walking down the street…” En nu gaat dat nummer niet meer uit je hoofd. Sorry.

Valentino (Van Heugten, 2013)
Oké, het is een beetje cheesy om deze film erbij te halen, maar het hoofdpersonage heet dus Valentino! Dino Valentino om precies te zijn en deze meneer van Marokkaanse afkomst is werkzaam bij een autobedrijf. Dino, gespeeld door Najib Amhali. Om aan een baan als Maserati-verkoper te komen, heeft hij zichzelf een Italiaans alter-ego aan laten meten. Iedereen in het bedrijf, inclusief zijn verloofde, denkt dat hij een echte Italiaan is. Om dit in stand te houden, moet Valentino de raarste capriolen uithalen, maar wat gebeurt er met de liefde wanneer de waarheid uitkomt?

Brokeback Mountain (Lee, 2005)
In een slaperig dorpje in de staat Wyoming, wonen Ennis del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Ze werken allebei op het platteland bij de ranch en ontmoeten elkaar bij de sollicitatie voor een opdracht in het grote natuurgebied van de staat. In een setting met stoere cowboy’s, conservatieve ideologieën en een ongerepte natuur, groeien Jack en Ennis naar elkaar toe, maar worden tegelijkertijd geremd door deze omstandigheden. Ze hebben allebei een vrouw en voldoen in principe aan het ideaalplaatje van het Amerikaanse gezin in de jaren ’50 en ’60. Hun homoseksuele uitspattingen passen daar uiteraard niet in. Behalve de aantrekkingskracht tussen de twee die niet wenselijk is, dragen de natuur en de tijdsgeest bij aan een bijzondere sfeer in de film. Ook kent Brokeback Mountain een goede cast met Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams en Anne Hathaway. We kijken met mixed feelings naar deze film omdat het eeuwig zonde blijft dat Heath niet de kans kreeg om zijn acteertalent in nog veel meer films te etaleren.

valentijn films netflix Brokeback Mountain
Still uit Brokeback Mountain (2005)

Youth in Revolt (Arteta, 2009)
Youth in Revolt is een typisch geval van ‘ik-kies-willekeurig-een-onbekende-film-uit-en-kijk-hoe-deze-is’. En dan blijkt dat je ineens een hele leuke film te pakken hebt! De komedie is een heerlijke wegkijker en zeker een aanrader voor liefhebbers van ongedwongen films en vreemde snuisterijen. Natuurlijk speelt de liefde een rol in de film, anders stond het niet in deze lijst nietwaar? Nick is een slungelige puber die graag de meest fysieke daad van liefde wil bedrijven. Terwijl hij zich als maagd in de materie verdiept, klooien zijn gescheiden ouders maar wat op en af met hun geliefden. Wanneer de stiefvader van Nick met een schuld bij een groep intimiderende zeilers komt te zitten, glippen Nick, zijn moeder en stiefvader er even tussenuit. Ze vertrekken naar een camping en daar ontmoet Nick het meisje van zijn dromen. Hij is vastberaden om haar voor zich te winnen en zijn maagdelijkheid bij haar te verliezen. Hiervoor moet hij nog wel een paar obstakels omzeilen…Youth in Revolt is een vrij onbekende film voor ons, maar kent toch een bekende cast. Nick wordt gespeeld door Michael Cera, die een talent heeft om aandoenlijke nerds goed te portretteren. Verder zien we ook Zack Galifianakis (o.a. bekend van zijn 5 seconden-rol in Into the Wild), Steve Buscemi (Ghost WorldThe Sopranos) en Rooney Mara (Her)Youth in Revolt is zoals gezegd een film die lekker wegkijkt. De soms vreemde personages en acties worden als het ware als vanzelfsprekend aan de kijkers getoond en daardoor blijft het in een lekker ongedwongen sfeer.

valentijn films netflix Youth in Revolt
Still uit Youth in Revolt (2009)

Juno (Reitman, 2007)
Laten we met de deur in huis vallen: Juno is een hele, hele, hele leuke film en eigenlijk verplicht kijkvoer. De 16-jarige Juno MacGuff (een rol op het lijf geschreven van Ellen Page) raakt ongewild zwanger door de lieve, maar ietwat sullige Paulie Bleeker (Michael Cera, ook te zien in het hierboven beschreven Youth in Revolt). Samen met haar vader, haar stiefmoeder en haar vriendin Leah vinden ze een leuk adoptiegezin voor het kindje. Maar dan bedenkt ze zich. Juno is een hele intelligente komedie geworden over doorzettingsvermogen, doen wat je zelf wil en niet wat van je verwacht wordt en (uiteraard) over liefde, ditmaal tussen twee tieners.

Valentijn films buiten Netflix

Her (Jonze, 2013)
In Her worstelt Theodore Twombly (weer een prachtige rol van Joaquin Phoenix) met zijn stukgelopen huwelijk. Op het werk gaat het hem een stuk beter af. In het Los Angeles van de nabije toekomst is Theodore ghostwriter. Mensen die zelf geen inspiratie hebben maar toch een brief naar een geliefde willen sturen, kunnen bij hem terecht voor een persoonlijk kaartje. Door zijn inlevingsvermogen en gevoeligheid kan hij zich goed in de klanten verplaatsen, waardoor het schrijven van dit soort liefdevolle brieven voor hem kat in het bakkie is, een eitje.

Maar zo goed als zijn werk hem afgaat, zo slecht gaat het op relationeel vlak. Om zijn eenzaamheid een beetje te temmen, koopt hij een nieuw soort computersysteem die op basis van je eigen voorkeuren en leven een eigen identiteit weet te creëren. En laat deze nieuwe digitale ordeschepper nu net de zwoel pratende Scarlett Johansson zijn of in ieder geval haar stem. Twombly wordt op een gegeven moment verliefd op Samantha.

Spike Jonze is erin geslaagd om een prachtig portret te maken over liefde in moderne digitale wereld. Kan je verliefd worden op een computerstem? Wat zijn de reacties van de buitenwereld hierop en zouden deze reacties moeten uitmaken? Kan geestelijke intimiteit soms belangrijker zijn dan lichamelijke? Het zijn maar een aantal vragen die Jonze lijkt op te werpen. Dit is in ieder geval een zeer originele Valentijn film!

Lees hier onze hele recensie.

valentijn films netflix Her Spike Jonze Joaquin Phoenix
Still uit Her (2013)

(500) Days of Summer (Webb, 2009)
En weer een film waarin de hoofdpersoon iemand speelt die wenskaarten ontwerp! Wat een toeval. Maar het zijn twee films die allebei heel erg, maar dan ook heel erg, de moeite waard zijn om te kijken. Romanticus Tom (Joseph Gordon-Levitt, ook spelend in bijvoorbeeld de op Netflix beschikbare films Looper en 50/50) ontwerpt dus wenskaarten. Als hij op een dag op z’n werk de nieuwe knappe werkneemster Summer (Zooey Deschanel ook bekend van de serie New Girl) in de lift ontmoet, hoort zij door zijn koptelefoon heen dat hij naar The Smiths luistert en dat zij ook fan is. Dit is voor Tom genoeg om direct verliefd op haar te worden. Uiteindelijk krijgen de twee een relatie van exact 500 dagen. In de film wordt er geschakeld tussen de verschillende dagen in hun relatie en juist dit maakt de film zo geslaagd. In de ene scène is alles nog koek en ei tussen de twee en in de andere scène is de zo vaak voorkomende verveeldheid in de relatie getreden. Wil je een andere film die ook speelt met de chronolgie in een relatie, dan raden wij Blue Valentine (Cianfrance, 2010) ook ten harte aan.

500 days of summer valentijnsdag film
Still uit (500) Days of Summer (2009)

Short Term 12 (Cretton, 2013)
De jonge twintiger Grace werkt samen met haar vriendje Mason als leidinggevende in een tehuis genaamd Short Term 12 voor tieners die om verschillende redenen uit huis zijn gezet. ‘You’re not there parent, you’re not there therapist, you are here to create a safe environment and that’s it’ vertelt ze een nieuwe werknemer in het begin van de film. Als er een nieuw meisje komt wonen waar Grace veel gelijkenissen met zichzelf mee ziet, raken haar verleden, het heden en de toekomt met elkaar in verwikkeling en wordt het voor Grace tijd om een oplossing te zoeken voor haar eigen problemen om verder te kunnen met haar eigen leven.

Short Term 12 is een magisch realistische film geworden over pure vriendschap, liefde, jeugdproblemen en mensen niet te snel een label geven. Eentje waarin de personages je het ene moment kunnen laten lachen en het andere moment laten huilen zonder dat het geacteerd over komt. En ondanks deze rollercoaster van emoties voelt de film geen enkel moment geforceerd aan. Tel hierbij het fenomenale en natuurlijke spel van Brie Larson op en je hebt een film die veel mensen op een positieve manier zal gaan raken.

Lees hier onze hele recensie.

 

Dit waren wat ons betreft de leukste, interessantste, grappigste en ontroerendste Valentijn films Netflix films. En omdat het maar één keer Valentijnsdag is, hebben we ook een paar niet-Netflix titels uitgelicht, gewoon omdat het fijne films zijn. Dan rest ons alleen nog maar iedereen een fijne Valentijnsdag te wensen en mocht je niks hebben met deze feestdag of heb je op dit moment geen vriend of vriendin, dan kun je gewoon in je eentje naar deze films kijken, want dan nog zijn ze leuk en zeer de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.