liefdesfilms op Netflix 500 days of summer

Valentijnsdag: De leukste liefdesfilms op Netflix

Over een aantal dagen is het weer Valentijnsdag. Voor de één een leuke dag om je geliefde (nog eens extra) in het zonnetje te zetten, voor de ander een “door de commercie verzonnen feest om nog meer geld uit te geven dan we al doen.” Maar er zullen vast ook wel mensen zijn die hier een beetje tussenin zitten met hun mening. Hoe dan ook: het is misschien wel een leuke dag om een fijne film op te zetten. En daarom presenteren we u hier de leukste liefdesfilms op Netflix. Maar wij zouden onszelf niet zijn, als we niet verder dan onze Netflixneus zouden kijken bij onze selectie. Vandaar onderstaande non-zoetsappige romantische/liefdesfilms met een twist. Veel plezier. 

(500) Days of Summer

Een van de leukste ‘romantische komedies’ blijft toch wel (500) Days of Summer en daarom mag deze film niet ontbreken in ons rijtje met de leukste liefdesfilms op Netflix. Het is een zeer slimme en authentieke film waar je direct verliefd op wordt. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de manier zoals hoofdpersoon Tom (Gordon-Levitt), schrijver van teksten op kaarten, direct verliefd wordt op zijn nieuwe collega Summer (Deschanel) als ze elkaar ontmoeten in de lift en hij erachter komt dat ook zij van The Smiths houdt. De soundtrack is sowieso heerlijk, met flarden The Smiths dus, The Clash, Feist, Regina Spektor, Wolfmother, Belle and Sebastian en nog veel meer fijne muziek.

Het verhaal springt heen en weer op de 500 dagen durende tijdsbalk: beginnend bij zijn eerste ontmoeting met Summer, via zijn relatie met haar en uiteindelijk tot het uit elkaar gaan van de twee. Hij probeert er achter te komen waar het precies verkeerd ging en of hij misschien iets anders had moeten doen. Hij komt er vervolgens steeds meer achter dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was tijdens hun relatie, iets wat je altijd pas ziet als je er zelf niet meer middenin staat.

Vanaf dat moment kan hij rustig aan beginnen met op een volwassen manier verdergaan met zijn leven: een leven zonder Summer. Het maakt (500) Days of Summer een coming of age film van heb ik jou daar die je zonder twijfel een glimlach op je porem bezorgt en die je laat zien dat, hoe lastig het ook is, je toch verder moet met je leven na een stukgelopen relatie.

liefdesfilms op Netflix 500 days of summer lift elevator Smiths music
Eerste kennismaking tussen Tom en Summer. Bron: (500) Days of Summer/Netflix

Her

In Her worstelt Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) met zijn stukgelopen huwelijk. Op het werk gaat het hem een stuk beter af. In het Los Angeles van de nabije toekomst is Theodore ghostwriter. Mensen die zelf geen inspiratie hebben maar toch een brief naar een geliefde willen sturen, kunnen bij hem terecht voor een persoonlijk kaartje, dit lijkt dus een beetje op het werk van Tom uit het hierboven beschreven (500) Days of Summer! Door zijn inlevingsvermogen en gevoeligheid kan hij zich goed in de klanten verplaatsen, waardoor het schrijven van dit soort liefdevolle brieven voor hem kat in het bakkie is.

Maar met zijn eigen liefdesleven gaat het een stuk minder lekker. Hij besluit daarom een computersysteem die een eigen identiteit creëert op basis van jouw leven. En zo komt Samantha (stem Scarlett Johansson) dus ’tot leven’: een computerstem die Theodore helpt bij het organiseren van zijn mailtjes, onderhouden van z’n afspraken, het checken van zijn spelling en die hem gezelschap houdt.

Maar naar verloop van tijd begint Theodore gevoelens te krijgen voor de wel erg menselijk klinkende Samantha en op haar beurt ontwikkelt ook zij zich tot een vrouw die dan wel geen lichaam heeft, maar wel degelijk menselijke eigenschappen als geestigheid, inlevingsvermogen en sociale intelligentie lijkt te hebben. Ze krijgen zelfs iets dat lijkt op een normale intermenselijke relatie.

Spike Jonze is erin geslaagd om een prachtig portret te maken over liefde in een moderne digitale wereld. Is het mogelijk om verliefd te worden op een computer(stem)? Wat zijn de reacties van de buitenwereld hierop en zouden deze reacties moeten uitmaken? Kan geestelijke intimiteit soms belangrijker zijn dan lichamelijke? Het zijn maar een aantal vragen die Jonze lijkt op te werpen.

Her vormt één organisch geheel dat je emotioneel laat sidderen van blijdschap en waardoor je je weer herinnert waarom film zo’n prachtig medium is. Het warme kleurenpalet voelt als een warme deken die je bescherming biedt tegen alle slechte dingen in het leven. Natuurlijk bestaat er eenzaamheid en natuurlijk gaan relaties soms uit maar blijf niet steken in bitterheid, hoe moeilijk dat soms ook is.

liefdesfilms op Netflix Her spike jonze love Joaquin Phoenix
Theodore en het rsysteem met de zwoele stem van S. Johansson. Bron: Her/Netflix

De Surprise

In De Suprise, naar een kort verhaal van held Belcampo, besluit de rijke Jacob van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge) dat hij er geen zin meer in heeft. Het leven heeft hem niks meer te bieden en na verwoede mislukte pogingen om er zelf een einde aan te maken, loopt hij per toeval tegen een bedrijf aan dat zichzelf omschrijft als “een reisbureau die een reis voor je kan verzorgen die je maar eens in je leven maakt: een snelle, veilige en comfortabele trip naar de ultieme bestemming”.

Juist. Je kan bij hen dus een contract tekenen om, zonder dat je het zelf hoeft te doen, dood te gaan. Hij kan verschillende wensen doorgeven en je kan ook alvast je kist uitzoeken. Er worden ook verschillende sterfscenario’s aangeboden, maar Jacob kiest door De Surprise (ah, de verklaring van de titel!). Hij weet dus niet wanneer en hoe hij komt te sterven. Maar net als hij een kist aan het uitzoeken is, ontmoet hij de mooie Anne de Koning (Georgina Verbaan), een vrouw die dus ook wilt sterven.

Als de twee vervolgens verliefd op elkaar worden en zij het leven dus weer mooi gaan vinden, willen hij en Anne onder hun getekende contracten uitkomen. Maar daar is het bedrijf  het toch niet helemaal mee eens. Wat volgt is een spannende, romantische en toch komische film met een plot dat qua originaliteit tot de beste behoort onder de Nederlandse films, zeker ook door de onverwachte twist richting het einde.

liefdesfilms op Netflix suprise verbaan strand beach Belcampo
Jacob en Anne lekker picknickend op het strand. Bron: De Surprise/Netflix

Adventureland

In Adventureland moet de goede en slimme James (Jesse Eisenberg) plots zijn plannen bijstellen na het behalen van zijn diploma. Hij wilde, met de financiële hulp van zijn ouders, een reisje naar Europa maken voordat hij zou beginnen met studeren aan een prestigieuze universiteit. Dit loopt alleen anders als zijn vader blijkt te zijn overgeplaatst met als consequentie dat er veel minder geld in het laatje komt. Weg financiële bijdrage voor het reisje en de studie, hallo zelf werken voor je geld bij het vervallen amusementspark Adventureland (joehoe, de titel van de film!).

Al snel krijgt hij een oogje op Emily (Kristen Stewart), een meisje met een bizar goede muzieksmaak. Ik noem een Lou Reed/The Velvet Underground, The Replacements, Hüsker Dü etc. Aangezien dit ook de smaak is van James, hebben ze direct iets gemeen. Ze gaan steeds meer met elkaar om, maar ondanks dat het altijd gezellig is, lijkt Emily ergens mee te zitten waardoor ze zich niet volop op een relatie kan storten. Uiteindelijk komt het wel redelijk goed hoor, wees alsjeblieft niet ongerust, maar het is geen eenvoudige weg.

Adventureland laat zien dat het vaak beter is om het leven maar gewoon te ondergaan, in plaats van alles vooruit te plannen en uit te dokteren, omdat het vaak toch niet loopt zoals jij in gedachte hebt. De film toont ons dat een verplicht klote baantje in een amusementspark in de zomer je leven erg kan veranderen. Adventureland is een film met een heerlijke soundtrack, retro jaren ’80 feel en een dun, maar desalniettemin fijn liefdesverhaal. Een coming-of-age film, sowieso een genre dat het  dus bij ons vaak goed doet, waar je zeker een goed gevoel van gaat krijgen

liefdesfilms op Netflix adventureland love valentijnsdag
James en Emily lekker aan het praten en aan het eten. Bron: Adventureland/Netflix

The 40-Year-Old-Virgin

Je bent een man van 40 jaar, een beetje een nerd en je hebt in je leventje nog nooit met een vrouw gevreeën. Dat is het geval met de sympathieke Andy (Steve Carell). En omdat daar nogal een taboe op ligt in deze maatschappij, valt daar een lekker luchtige komedie van te maken. De vrienden en collega’s van Andy maken daar natuurlijk grappen over, maar proberen hem ook aan de vrouw te helpen wanneer ze erachter komen dat Andy geen homo blijkt te zijn.

En dan -je voelt het al aankomen- ontmoet Andy een dame genaamd Trish (Catherine Keener) met wie hij uiteindelijk op date gaat. Zal het er dan eindelijk van komen? Nou, er blijken nogal wat haken en ogen te zijn in hun relatie, wat natuurlijk lullig is voor Andy, maar voor ons als kijker is het uiterst vermakelijk.

The 40-Year-Old-Virgin laat het verhaal zien van een volwassen man op zoek naar de liefde en zijn seksualiteit. En gezien ook Seth Rogen, Jonah Hill, Kevin Hart en Paul Rudd hun aandeel in de film hebben, mag het geen verrassing zijn dat dit allemaal gepaard gaat met (soms flauwe) grappen en grollen.

Andy de 40-jarige maagd. Bron: The 40-year-old-virgin/Netflix
Andy de 40-jarige maagd. Bron: The 40-year-old-virgin/Netflix

Crazy, Stupid, Love

We blijven nog even bij Steve Carell hangen, want ook zijn film Crazy, Stupid, Love mag niet ontbreken voor Valentijnsdag. Carell kruipt wederom in de huid van een man die niet bijster veel geluk in de liefde blijkt te hebben. Cal (Carell) komt er namelijk achter dat zijn vrouw (Julianne Moore) hem bedrogen heeft en van hem wilt scheiden.

Enige tijd later leidt Cal een single-mannen-leven en ontmoet hij womanizer Jacob (Ryan Gosling) die hem wel even zal helpen om een vrouw te versieren. Nou, zo gezegd, zo gedaan. Jacob haalt de gladde kant in Cal naar boven en dat leidt tot amoureuze avonturen. En Cal is niet de enige met liefdesperikelen, want ook zijn kinderen en Jacob zelf krijgen het voor hun kiezen. En dat levert ook weer problemen op.

We krijgen in ieder geval behoorlijk wat verhaallijnen voorgeschoteld, die voorzien zijn van een dikke laag liefde en dat lijkt ons het perfecte recept voor deze Valentijnsdag. Ook leuk: Ryan Gosling en Emma Stone komen samen in de film, en zoals ze momenteel ook in La La Land aantonen, is dat gewoon een heel fijn koppel.

Smooth boys Jacob en Cal in hun jacht naar liefde. Bron: Crazy, Stupid, Love/Netflix
Smooth boys Jacob en Cal in hun jacht naar liefde. Bron: Crazy, Stupid, Love/Netflix

Liefdesfilms op Netflix

Dit waren wat ons betreft de leukste liefdesfilms op Netflix die je met een gerust hart op Valentijnsdag, of op een andere dag als je een portie liefde nodig hebt, kunt opzetten. We hebben de zoetsappige, binnen de geijkte paden films links laten liggen en hebben ons gefocust op iets minder voor de hand liggende titels. Hopelijk hebben jullie iets aan dit lijstje. Vergeet trouwens ook zeker niet onze Facebookpagina te liken. Doei!