Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4

Wat hebben een voormalig inspecteur van de hondenbelasting, een labrador, een muis, een spruitje en een kukelpapa gemeen? Je komt het allemaal tegen in Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4. Wat een hilarische aflevering is dit geworden zeg. Een toeristisch uitje op historisch Sri Lanka, een rondje langs de Wie is de Mol-markt en een feestje op een exclusief eiland…een hele fijne setting voor de Mollenjacht. Ga je mee? 

Hebben jullie intussen eigenlijk al een tunnelvisie ontwikkeld? Wij wel. Rik is voor ons de hoofdverdachte en we vinden elke zucht die hij doet al verdacht. Het voornemen voor deze aflevering is om iets minder gefocust te zijn op Rik en aan eventuele ‘kandidaat-acties’ van hem toe te geven. Oké, eens kijken of dat lukt. Let’s go!

Art begint zijn praatje op een mooi, tropisch strand en introduceert een beruchte Mol-gadget: De zwarte vrijstelling. Het schijfje dat alle ingezette jokers en vrijstellingen ongedaan maakt. En dat komt voor de bezitter goed uit, want er werden veel jokers gepakt deze aflevering.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 zwarte vrijstelling
Kijk eens wat terugkomt?

Opdracht 1: Oud Hollandsche fotosessie op Sri Lanka

We blijven lekker dicht bij huis voor de eerste opdracht. Aangezien Nederland in het verre verleden een aantal nederzettingen had op Sri Lanka (Ceylon), vinden we hier nog architecturale herinneringen. Denk maar aan de Nederlands Hervormde Kerk, Hotel Weltevreden en een VOC-gebouw. Art stuurt ze door het dorp om van deze gebouwen foto’s te maken, waar ze zelf ook op moeten staan, mits ze aan de eisen voor de foto voldoen (denk aan: ga op de foto als je minder dan 2 tatoeages hebt of als New York je lievelingsstad is). De groepjes verspreidden zich her en der en kwamen de gebouwen uiteindelijk tegen. Viktor was even vergeten zijn porto aan te zetten, maar zijn groepje vond een fotoplek. Net als Margriet, Chris en Martine. Op de plek waar zij uitkwamen, werd er gevraagd naar een paar bijzondere bijnamen van de kandidaten: Muis, Spruitje en Kukelpapa hoe verzin je het! Geniaal. Tegelijkertijd zien we hoe RikCarolina en Ajouad een foto moeten maken met kandidaten met minder dan twee tattoo’s. Rik en Carolina hebben er 1 en voelen zich geroepen om op de foto te gaan. Rik stuurt erop aan dat ze de foto snel maken, zonder zich te bedenken dat er meerdere kandidaten kunnen zijn met minder dan 2 versiersels…. – oh ja, we zouden minder in de Rik-tunnel zitten he? Dat lukt dus niet, sorry – Vooruit, Viktor en Marlijn namen wel heel snel een foto bij een huis en lazen niet wat er op het kaartje stond. Raar. En Carolina verstoort een nuttig gesprek tussen Ajouad en Chris, ze oppert op dat moment om haast te maken. Intussen doet Viktor een bekentenis…

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 victor hondenbelasting
Held Viktor! Wat een baas is hij

… en blijkt Rik de muis te zijn. Wie is de Muis? is dus bij deze opgelost. Rik wordt ook weer verdacht als Carolina en Ajouad erachter komen dat er meerdere kandidaten op de tattoo-foto hadden gemoeten, maar ons nieuwsvoorlezend knaagdier beweerde nog even dat er maar twee mensen op de foto moesten. Viktor wist intussen niet meer of New York wel zijn favoriete stad was en heeft wellicht daarmee de foto verpest. Of hij wist het oprecht niet meer. Als voormalig inspecteur van de hondenbelasting heb je wel indrukwekkendere plekken gezien. Het kwam er hoe dan ook op neer dat iedereen wel goede en rare dingen heeft gedaan en dat is irritant, want je wil alleen maar verdachte dingen zien bij iemand. Rik heeft zich bijvoorbeeld kenbaar gemaakt als muis, wat een goede foto en 250,- euro opleverde, maar stond ook op foute foto’s. Wat was zijn aandeel en voelde hij zich niet gedwongen om zich als muis te openbaren? Of  Viktor die twijfelde over New York… (maar daar is hij oprecht over denken we 😉 ). Eindscore: 750 euro in de pocket.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 victor zon maan
Wisten jullie dat?

Na de opdracht zagen we beelden van een gezellig borrelende kandidatengroep. En hier gebeurde ook iets opmerkelijks; Rik stelde voor om de pot even na te gaan om te kijken of al het geld er nog wel inzit. Hm, waarom? Onze theorie: Rik weet dat beheerder Margriet 200 euro uit de pot heeft gepakt voor jokers in een eerdere aflevering. Als ze dat gaan natellen, ontbreekt er dus geld en raakt Margriet verdacht. Zo kun je mooi een bliksemafleider voor jezelf creëren. Kukelpapa werd gevraagd om zijn mening omtrent het potbeheer van Spruitje en eventueel Muis. 

Opdracht 2: Mandjes met jokers, geld, (zwarte) vrijstelling en DE BOM

Voor de tweede opdracht kon iedereen zijn hebberigheid weer tonen. Rondom een witte klok (je weet wel, zo’n witte eikel) waren allemaal mandjes met inhoud geplaatst. De kandidaten mochten het podium betreden en kijken in de mandjes, om vervolgens te bepalen of ze de inhoud pakten of niet. In de mandjes zijn o.a. veel jokers, geldbriefjes en vrijstellingen te vinden. Maar Art wees hen op het bestaan van de bom; mocht je daar eindigen, dan lig je uit het mandjesspel. Dat deden onze vrienden dus en het resultaat was:
Martine: 2 jokers
Ajouad: 5 jokers en een schorre stem
Carolina: 2 jokers
Viktor: DE BOM!!! en een nog niet bij de belasting aangegeven registratie van een labrador. Een minnetje voor zijn molschap want hij vertelde dat hij de bom had. Het zou als Mol logischer zijn om dit niet te vertellen, toch?
Rik: 3 jokers
Margriet: de zwarte vrijstelling
Marlijn: 500 euro. En daarmee is ze nu wel Mol af. Als Mol loop je door omdat ‘je nieuwsgierig bent naar de volgende mandjes’ bla bla, en laat je dat geld lekker liggen.
Chris: Pakt 250 euro. Maar wordt wel min of meer opgelegd door Marlijn om dat geld te pakken.
De leuke twist na afloop blijkt dat de kandidaten erachter komen dat de zwarte vrijstelling in het spel is. Martine zegt dat zij deze in het bezit heeft, maar liegt hierover. Rik gaat een afspraak met haar aan om het niet in te zetten in ruil voor een joker. Ze speelt hiermee een interessant spel! Maar Rik ook want hij wil graag een deal met haar maken, en hij voelt haar tijdens het eten flink aan de tand over het onthullen van haar bezit.

Opdracht 3: Sri Lankaans socializen

Art was alweer in een gulle bui en gunde de kandidaten een prachtig, exclusief eiland tot hun beschikking. En op dat eiland mochten ze nog lekker babbelen ook met gasten op een borrel die Art geregeld had (Wie is de Mol? presenteren is meer dan een introductie praatje houden en een toets van een laptop indrukken he). Aan de kandidaten de taak om de voornamen van de gasten te onthouden, zodat ze na afloop de juiste goodiebag konden overhandigen. Maar zoals Viktor al mooi zei, het zijn geen Jan-Piet-Keesen, maar het valt meer in het kaliber Napisakchilipoedera of Shetrablatheong

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4
Ja, dat dus. Dat maakt het er niet makkelijker op
Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 ajouad versieren sri lanka
Ajouad, de smooth boy van de groep

Ajouad, onze grote vriend, had inderdaad de tijd van zijn leven en had intussen elk meisje wel in zijn hoofd geprint. Chris had beduidend meer moeite met de namen en stotterde en lachte heel wat af. Ook Martine en Marlijn deden hun uiterste best om de lastige namen te onthouden en zo leek iedereen zich wel goed te vertoeven. Na drie kwartier riep Art hen weer bij zich en vertelde dat ze de juiste goodiebag aan de juiste persoon moesten geven. En als 75 gasten dan ineens voor je neus staan,  kan dat niets anders dan chaos betekenen, dus de groep  moest in allerijl de goede namen aan de gasten koppelen. Dat lukte niet altijd, getuige de gezichten van de gasten die langs Art moesten. Maar even later kwam de clou van de opdracht: De kandidaten moesten raden hoeveel gasten ze goed hadden en afhankelijk daarvan was er geld te verdienen. Hoe meer gasten ze goed hadden en dat juist raden, hoe meer geld er in de pot zou komen. Als ze het niet goed raden, wordt er niets verdiend. En dat is ook gelijk HET moment voor de Mol om invloed uit te oefenen, denken we. Hij/zij hoeft alleen maar de groep in de verkeerde richting te pushen. Eens kijken wat er gebeurde:
Er wordt geopperd dat er tussen de 30 en 50 namen goed waren. Rik en Marlijn gaan hierin mee. Viktor vindt het aan de hoge kant (“Dat is veel jongens!”). Ajouad had intussen alle namen van de meisjes verzameld en weet daardoor dat er veel namen goed zijn, hij zegt dat er zelfs tussen de 50 en 75 goed zijn. Chris en Margriet onderstrepen dit (“We hebben er echt veel goed”). Martine denkt nog aan 30-50 namen en ook Rik zegt nogmaals dat ze “30-50 doen” en dat was ook het antwoord dat ze bij Art inleverden. Maar helaas, de groep had er meer goed dan ze dachten en vooral Ajouad kon hier even zijn gram halen. De groep bleef ontredderd achter en Art peperde nog even in dat er bij het feestje een familiefoto van de Mol te zien was. Dus: 0 euro en een kans om de Mol te spotten gemist!

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 ajouad ik zei het toch
Iedereen kon toch zien dat hij heel vee namen goed had?

Na de opdracht zagen we nog een onderonsje tussen Martine en Rik, omdat eerstgenoemde liet weten dat ze in wil gaan op Rik’s voorstel om de zwarte vrijstelling niet in te zetten…in ruil voor een joker. Daarna wil Rik ook Marlijn nog bij zich houden en geeft ook een joker aan haar, in ruil voor dat ze hem voorziet van informatie o.i.d.. Waarom doet hij dit? Is het een Mol die graag zijn vertrouwelingen bij zich houdt, of is het een kandidaat die wel erg vrijzinnig met zijn jokers omgaat?

Wie noemt wie bij de test?

ChrisNoemt niet expliciet zijn verdachten. Noemt alleen namen waarvan hij denkt dat die jokers en vrijstellingen hebben.
Marlijn: Verdenkt haar vriendje Rik, omdat hij er elke keer voor zorgt dat er dingen niet goed lopen (…) hij zaait verwarring.
Rik: Blijft inzetten op zijn twee grote Mollen, Margriet en Chris. Blijft ook inzetten op Carolina, en misschien nog op Viktor, maar dat weet hij nog niet.
Martine: Kan toch niet ontkennen dat Margriet op haar netvlies zit. Linke soep dus!
Viktor: Zijn mannelijke twee hoofdverdachten zijn Rik en Chris, want het zijn twee intelligente mannen die een goeie Mol zouden zijn. Bij de vrouwen gaat hij nog steeds voor Carolina.
Carolina: Denkt dat ze toch weer gaat spreiden over drie: Marlijn, Chris en Martine.
Ajouad: Noemt geen verdachte, maar denkt dat Martine haar zwarte vrijstelling inzet en besluit daarom maar 1 joker in te zetten.
Margriet: Noemt geen verdachte, maar besluit haar zwarte vrijstelling in te zetten.

Bij de test blijkt dat iemand de zwarte vrijstelling heeft ingezet (Margriet, en dus niet Martine). Alle ingezette jokers en vrijstellingen gaan dus verloren.

De afvaller:

Ajouad  had nog geen scherm gezien maar hij ontkwam er nu niet meer aan. Het was gelijk raak. Rood. Boem. Hij moet naar huis. Heel jammer want hij was een leuke speler en had wel een bepaalde eigenzinnigheid. Maar hij heeft misschien toch te weinig informatie meegekregen, of hij zat natuurlijk helemaal verkeerd. We hopen dat hij nog leuke contacten heeft overgehouden aan het Sri Lankaans socializen en we zien hem bij de reünie weer terug!

We hopen ook dat er na de test een huispsycholoog naar de groep is toegekomen, want Chris zat er behoorlijk doorheen nu zijn maatje naar huis is. De groep bekommerde zich meer om de verdrietige Chris dan om Ajouad zelf!

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4 ajouad
Baas Ajouad moest helaas op zijn hoogtepunt naar huis

De pot, joker en vrijstellingen:

De pot bedraagt 4500 euro
Marlijn
 heeft 2(?) jokers. Rik heeft 1 joker over want die gaat hij waarschijnlijk niet meer aan Martine geven.
Verder lijkt iedereen zijn jokers te zijn verloren.

De Mol:

Rik:  We ontkomen er niet aan. We hebben hem op 1 en dat blijft nog wel even zo. Hij is niet constructief bezig (ook al doet hij lijken van wel), hij maakt de foto met de tattoo’s wel heel snel, geeft zijn jokers zomaar weg, hij stuurt aan op de verkeerde beslissingen en we zijn dat envelopje van vorige week nog niet vergeten.
Carolina: De onopvallendste speler van de groep en daarom eigenlijk best opvallend. Zo bijzonder veel brengt ze niet in de pot en ze blijkt toch een bepaalde geslepenheid te hebben.
Chris: Doet eigenlijk wel goede dingen, maar we strepen hem nog niet definitief af. Zeker niet omdat zijn rol vorige week in het vliegtuigje nog onduidelijk is, zag hij die envelop bewust over het hoofd?
Martine: Eigenlijk ook niet heel erg constructief bezig en ze houdt best van liegen. Doet zich een beetje chaotisch en klunzig voor en dat is altijd iets om in de gaten te houden.

Misschien ook leuk om nog even op te rakelen: De Lucky Three-hint uit aflevering 1. Deze hint kan namelijk nog steeds kloppen, mocht Rik de Mol zijn! Marlijn zit namelijk op Rik, en wie weet begint Margriet binnenkort ook naar de nieuwsanker te draaien…dan hadden we het in aflevering 1 allaaaang (denk Art’s stem even erbij) kunnen weten wie de finalisten zouden worden!

Quote van de aflevering:

Viktor:
Brand, wat ben je een oelewapper!

 

Tot zo ver Wie is de Mol? 2015: Aflevering 4. Volgende week trekt de karavaan verder en gaan we vooral veel conflicten zien. Rik heeft nog uitleg nodig van Martine en ze komen erachter dat de pot 200 euro minder bevat dan gedacht. Ook gaan ze een potje liegen of de waarheid spelen en gaan ze lekker graven in het zand. Let hierbij goed op, wie kan van nature het beste graven? Een Mol!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.